pietka Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Jutro zadzwonię to pogadamy. Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobiemario Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Super chlopaki Iskra wyglada. od samego poczatku nieoklejona rama jest seksowna Pietka, czym wykonczyles model? Plastikowa okleina, czy wlokno szkalne i zywica? Wyglada bardzo ladnie i gladko. Duza przerwa w postach byla. Oblatales juz czy jeszcze nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zwykła folia termokurczka.tak trochę łaciato wyszło ale nie miałem dużej rolki i kleiłem kadłub juz kawałkami. Do oblotu jeszcze chwil, czeka na podwozie i wykończenie, no i szkiełk kabinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Próby silnika muszą poczekać na tapecie mam aktualnie nielota Lancastera i dopiero jak go skończę to biorę się za Iskrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobiemario Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 ALe skaczesz Los, Iskra, Lancaster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Lancaster oddany, może jeszcze dziś skocze do modelarni zrobić próbę wysiłkową turbinie. Łoś o długi temat i na długi czas jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobiemario Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Jakies zdjecia Lancastera sa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zapytam właściciela czy mogę zamieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 No sporo tego jest w sieci. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Hahahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobiemario Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Hmm. Jakis dziwny. Tomek chyba plany jakies miales nie takie. Moze do gory nogami na nie patrzyles.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Wracając do Iskry to test turbiny ale bez wagi zrobione, wyszły bardzo pozytywnie. Zabrałem się za robienie miejsca pod turbinę i tunele dolotowy i wylotowy. Oczywiście są to tylko szablony i nie są dopasowane do moich potrzeb na 100% , a tylko po to aby stwierdzić jakie arkusze sklejki 0,8mm mam użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Wreszcie miałem czas wrócić do Iskry. Ze sklejki 0,6mm zrobiłem tunele w kadłubie. Zrobiłem mocowanie turbiny. Zamocowałem regulator i zacząłem oklejać balsą spód kadłuba. Jutro planuje zrobić przykręcaną pokrywę turbiny i jak starczy czasu to kopyto na tunele boczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Dziś zabudowałem do końca turbinę i zrobiłem testy z ciągiem. Pierwsze pomiary i kompletne rozczarowanie ciąg wyniósł 1150g, z podawanego przez producenta 2300g. Pierwsza myśl , że szeroki tunel wylotowy, wiec szybciutko ze sklejki 0,4 zrobiłem stożek zmniejszający wylot o 1,5cm średnicy . Wynik 930g, kompletna porażka. Pomyślałem, że skoro zmniejszanie średnicy wylotu zmniejsza ciąg to oderwałem doklejony stożek , a oryginalny tunel skróciłem o 2 cm . Ciąg wzrósł do 1350g. Kolejne cięcie i ciąg 1500g, kolejne i z tunelu zostało mniej niż połowa , ciąg 1750g. Kolejne cięcie zmniejszyło ciąg do 1700g. Mając zapisaną średnicę tunelu przy 1750g ciągu , wywaliłem resztki starego tunelu i zrobiłem nowy o odpowiedniej długości i średnicy. Wynik pomiarów 1750g. Wszystkie te pomiary robiłem tylko na tunelach w kadłubie gdzie tunel dolotowy ma 90mm średnicy a turbina 80mm. W przyszłym tygodniu biorę się za zrobiennie tuneli bocznych, ciekawe jak to wpłynie na ciąg???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Tomku, jak się ta średnica ma do FSA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 A popolskiemu co to jest FSA? To moja pierwsza turbina i trzeba mi mówić jak blondynce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Ze mnie też żaden ekspert, ale poczytaj to i porównaj jak u Ciebie wyszło z doswiadczenia : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/59847-fsa-czyli-z-czym-to-si%C4%99-je/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 z kalkulatora wyszło mi FSA 95% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 tunel dolotowy ma 90mm średnicy a turbina 80mm.Dlaczego taka różnica? Turbina nie wypełnia światła tunelu? Co do wylotu: odcinek tunelu za turbiną, który widać na tym zdjęciu wydaje się zwężać bardzo mocno. Na pewno to jest 95%FSA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Tomek, na zdjęciach wygląda to wszystko trochę dziwnie. Czy w miejscu "A" średnica wewnętrzna tunelu = średnica wewnętrzna turbinki ? Czy masz ciągły tunel od wlotu - przez turbinkę - do wylotu (masz przerwę "B" na moim szkicu ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi