Pioterek Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Zawiasy częściowo wklejone i te pomalowane do wklejenia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Pomimo tego utwardzenia otworów CA, to ja jednak bym się na sklejkę w tym miejscu nie odważył. Dlaczego nie zdecydowałeś się na dural albo laminat? W końcu różnica w wadze byłaby naprawdę nieistotna. Przy tych elementach z duralu w razie czego poleciałyby zębatki w serwie. To się da wymienić bezboleśnie. A w tym projekcie polecą te elementy sklejkowe i będziesz musiał pruć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Pomimo tego utwardzenia otworów CA, to ja jednak bym się na sklejkę w tym miejscu nie odważył. Dlaczego nie zdecydowałeś się na dural albo laminat? W końcu różnica w wadze byłaby naprawdę nieistotna. Przy tych elementach z duralu w razie czego poleciałyby zębatki w serwie. To się da wymienić bezboleśnie. A w tym projekcie polecą te elementy sklejkowe i będziesz musiał pruć. To są elementy cięte ze sklejki lotniczej przez P.J.Suchockiego. Laminatu z tego co wiem laserem się nie wytnie. W skrzydłach Standard pracują już poprawnie takie same zawiasy. Jeżeli ma coś się zniszczyć od zablokowania to najpierw nie uciągnie serwo a w locie na pewno nic się nie stanie. Na klapach nie występują duże siły, klapy wychylają się łagodnie, co innego na lotkach. Pewnie wolałbym laminat lub plastik, ale tak "krawiec kroi jak mu materii staje ......" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Takie przykładowe wzmocnienia kształtek sklejkowych zrobiłem w moim SE 5a przy rozpórkach skrzydeł: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Wklejanie zawiasów klap: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 lamianat doskonale tnie sie woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 lamianat doskonale tnie sie woda Lub piłką włośnicową osobiście bym dał gotowe zawiasy kupione ze sklepu mniej roboty a mocowanie pewniejsze np. http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_26&products_id=10344 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 lamianat doskonale tnie sie wodaMożna też frezować na ploterze.Lub piłką włośnicową osobiście bym dał gotowe zawiasy kupione ze sklepu mniej roboty a mocowanie pewniejsze np. http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_26&products_id=10344Laminat węglowy piłką włośnicową tak, ale Laminat szklany już gorzej. Zawiasy klap są wykonane ze sklejki lotniczej 5 warstwowej i nie uznałem za konieczne ich wzmacniania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Szklany wlosnicowa tez wycinalem, nie ma dramatu. Cialem woda grubszy weglowy laminat i w kilku miejscach mialem rozwarstwienia, jezeli cnc to moze rzeczywiscie frezowanie lepsze. Przy cieciu laserem grubszych sklejek czesto krusza sie krawedzie, sprawdzil bym przed wklejeniem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Szklany wlosnicowa tez wycinalem, nie ma dramatu. Cialem woda grubszy weglowy laminat i w kilku miejscach mialem rozwarstwienia, jezeli cnc to moze rzeczywiscie frezowanie lepsze. Przy cieciu laserem grubszych sklejek czesto krusza sie krawedzie, sprawdzil bym przed wklejeniem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Węgiel 0,5 do 1 mm tnę drobną piłką włośnicową do metalu i problemu nie mam poza tym, że piłka szybki się tępi. Laminat szklany jest gorszy ponieważ szybko się nagrzewa i topi klinując piłkę. Dlatego używam grubej piłki z zębami na około tnąc z zapasem. Zapas ten muszę potem doszlifować do dokładnego wymiaru. Taki są moje doświadczenia - ale może ktoś ma lepszą technologię, chętnie wykorzystam. Naprawdę się o te zawiasy nie martwcie Koledzy, znacie mnie z tego, że raczej z zasady wzmacniam konstrukcie więc lipy tu nie puszczam - ale te zawiasy są akurat tak wytrzymałe jak cała klapa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Piotr ma rację.Dodatkowo zawiasy sklejkowe mają tą zaletę że bez problemu kleją się do konstrukcji.Laminat i węgiel już nie. A dla pełni szczęścia to kawałki rurki mosiężnej w osiach obrotu aby się za szybko nie wycierały i masz wieczny zawias. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Piotr ma rację.Dodatkowo zawiasy sklejkowe mają tą zaletę że bez problemu kleją się do konstrukcji.Laminat i węgiel już nie. A dla pełni szczęścia to kawałki rurki mosiężnej w osiach obrotu aby się za szybko nie wycierały i masz wieczny zawias. Zamiast rurek mosiężnych jest właśnie utwardzane otworu rzadkim Cjakiem, który po stwardnieniu należy rozwiercić na wymaganą średnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 I też może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Sposób na ładne, prostokątne obrobienie boków klap i lotek: Przyrząd do cięcia piłą płatnicą i klocek drewniany oklejony papierem ściernym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Klapy i lotki spasowane - można powoli myśleć o pokryciu folią termo: kalpa i lotka częściowo uchylona: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Klapy, lotki pokryte folią a jutro wielkie oklejanie całych skrzydeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Pierwsze skrzydło pokryte bielą - pozostają jeszcze ozdoby: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 No i dwa skrzydła pokryte - pozostało wsadzić serwa, zamocować zawiasy klap, lotek i całość wyregulować - czyżby miało się już ku końcowi Tę konkretną relację z budowy skrzydeł starałem się poprowadzić w miarę szczegółowo i technicznie (to ponad zamieszonych 50 fotografii). Robiłem to z myślą, że może kiedyś komuś taka ogólna wiedza się przyda przy budowie własnych konstrukcji. Z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych, życzę wszystkim Kolegom wspaniałych chwil spędzonych rodzinnie, pomyślności wszelakiej - i tej modelarskiej także. Pioterek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Nie mogłem odmówić sobie przyjemności pierwszej przymiarki nowych skrzydeł Popylacza. Pokój mały, zdjęcia zrobione z małej odległości więc jest widoczne skażenie proporcji ale coś tam widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Uzbroiłem dzisiaj skrzydła w napędy. Waga dwu skrzydeł Akro uzbrojonych do lotu wyszła 1,45 kg. Waga skrzydeł tradycyjnych Popylacza wynosi 1,66 kg - chyba zrobiłem postępy Napęd lotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi