zyga Opublikowano 7 Marca 2015 Opublikowano 7 Marca 2015 Witam,przedstawiam wam test spadochronu ratunkowego mojego wykonania. Spadochron był użyty w teście utraty zasięgu dla motoszybowca o rozpiętości skrzydeł 2,1 m i masie całkowitej 2 kg, gdzie masa spadochronu stanowiła ok. 10 % masy całkowitej, a średnica jego czaszy wynosiła 1,2 m.Spadochron spełnił swoją rolę, lecz ze wzgledu na silny wiatr w czasie testu doszło do uszkodzenia kadłuba motoszybowca przy kontakcie z ziemią.https://www.youtube.com/watch?v=frtAzh8CUP4
PK999 Opublikowano 7 Marca 2015 Opublikowano 7 Marca 2015 Dlaczego model odwróciło do góry nogami? Widać podwieszenie było na brzuchu w środku ciężkości. Model w tej pozycji kręci piruety nie do opanowania, przy ziemi może być w każdej pozycji, może zaczepić skrzydłem albo statecznikiem. Nie lepiej byłoby powiesić go za ogon? Opadałby wtedy nosem do dołu, byłby stabilny. No i traiłby nosem w ziemię - zwykle najmocniejszym miejscem w modelu.
japim Opublikowano 7 Marca 2015 Opublikowano 7 Marca 2015 Lepiej takie ładowanie niż kompletna ucieczka. Kiedyś w modelach F1A były determalizatory które ustawialy ster wysokości do pionu wprowadzając model w korkociąg.
zyga Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Opublikowano 7 Marca 2015 Witam Z przyczyn technicznych spadochron zamontowany jest w kadłubie pod skrzydłem blisko śc, dlatego go odwróciło. Spadochron ma za zadanie zmniejszenie strat po upadku przy braku kontroli nad nim.
zyga Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Opublikowano 7 Marca 2015 Można sterować ręcznie lub po utracie zasięgu wlączy się FailSafe oraz w obu przypadkach zalącza sie Buzzer.
zyga Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Opublikowano 7 Marca 2015 Witam Dziękuję zainteresowanym za pytania i uwagi odnośnie tematu. Myślę, że można zrobić spadochron mniejszej wagi /odpowiedni materiał na spadochron jest o wiele lżejszy/ oraz kadłub bardziej precyzyjnie. Myślę , że wyrzut z dołu jest prosty i pewny.Wykonałem dwie próby z wyrzutem spadochronu /obie udane _szybkie i pewne/. Kadłub z pierwszej próby został lekko uszkodzony .W drugim przypadku nie było żadnych uszkodzeń - spadł na zaorane pole. Skrzydło zostało wykonane w miarę profesjonalnie - styro kryte fornirem anegre. Działanie tj. Otwarcie spadochronu wykonałem kilkakrotnie wyrzucając go z 4 piętra - bez żadnych problemów. Kadłub wykonałem tylko do wykonania testu. Dla chętnych z innej dziedziny - filmik na youtube ,,Orlik pojazd typu sam Dz i pozdrawiam zakręconych
Rekomendowane odpowiedzi