herkristo Opublikowano 16 Listopada 2015 Opublikowano 16 Listopada 2015 Widzę ,że przegląd lotniczy się szykuje, a ja tak sobie wyszedłem na chwilę w odleglejsze czasy i troszeczkę się rozmarzyłem..
jędrek Opublikowano 16 Listopada 2015 Opublikowano 16 Listopada 2015 Ja tam uderzyłbym w takie coś,... formy na kadłub i skrzydła by się zrobiło 1
MareX Opublikowano 16 Listopada 2015 Opublikowano 16 Listopada 2015 A mi ostatniej nocy się śniło , że buduję "Belfegora" M-15 i to z jetem, jako napędem. No, coś niesamowitego! Nawet dzisiaj za planami zacząłem się rozglądać...
herkristo Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja tam uderzyłbym w takie coś,... formy na kadłub i skrzydła by się zrobiło 12949509094_af7cce2ce9_c.jpg Takie szkieletory, to wdzięczny temat na budowę wlaśnie technologią laminatu:) Ciekawe wyzwanie! Omówimy to przy okazji.
MareX Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Zaśmieciliśmy temat naszemu Koledze, więc się poprawiam i poprzenoszono to /sam Pan Dyrektor to zrobił i wielkie dzięki mu za to!!!/ Teraz piszcie dalej, co komu by sie chciało.
Gość horn3t Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Miles Magister w skali ¼ a potem kto wie i w 318 Dywizjon PSP Egipt
Emhyrion Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 A ja bym chciał zrobić Lublina XIII w wersji na pływakach... Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
MareX Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 A więc możemy sobie do woli pomarzyć. Może ktoś z Kolegów o takim czymś by zamarzył? Chyba Irek kiedyś o tym myślał. Teraz jest dostępny plan wykonawczy tej maszynki, do nabycia za "drobne" 22,5 funta plus 4 za przesył. Albo też w wersji wyciętego "tartaku" za drobną kwotę 155 funtów plus 25 koszt wysyłki. To wszystko w numerze FSM z grudnia 2015, który przed godziną do mnie dojechał. Mnie w tym numerze wzięło to: i zaintrygowany tym, że taką ćwiarteczkę napędza silniczek elektr. Taki: Zacząłem szukać dalej i znalazłem całą relację z budowy http://www.rcmf.co.uk/4um/plan-scratch-builds/aw-fk10-quadruplane-at-14-scale-(80')/ Coś , jak dla mnie - super! Można by się pokusić... Wspominałem wcześniej, że mi się przyśniło. Takie coś: które to zostało znalezione na starym lotnisku na Węgrzech: i zaraz po dogadaniu szczegółów, zostało zdemontowane: i przewiezione tam, gdzie zostało zbudowane i po bardzo drobnej renowacji, dołączyło do kolekcji samolotów tam zbudowanych. Natomiast z planami jest bardzo słabiutko, ale też i z moimi możliwościami modelarskimi też nie tęgo, bo np. trzeba by się zająć żywicą, a tę znam jedynie z obrazków, np. Kolegi, któremu pierwotnie temat zaśmieciliśmy. No , ale pomarzyć zawsze można.
Marcin K. Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Hawkera Hurricane! Tak z 1:3 :)
Henryk S. Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja i moi koledzy mają marzenia zbudowania Karasia , ja nie będę budował makiety , tylko taki sobie latający modelik pół makiety , będą równocześnie budowane trzy modele , no i jedna w tym makieta do startu w zawodach , ale to są plany na przyszłość , gdyż teraz muszę dokończyć budowę PZL-11c.
stan_m Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja i moi koledzy mają marzenia zbudowania Karasia , ja nie będę budował makiety , tylko taki sobie latający modelik pół makiety , będą równocześnie budowane trzy modele , no i jedna w tym makieta do startu w zawodach , ale to są plany na przyszłość , gdyż teraz muszę dokończyć budowę PZL-11c. To jest pomysł GENIALNY... Jednak Plany Modelarskie z Karasiem zawierają mnóstwo błędów. Dostępnych jest bardzo wiele zdjęć tego samolotu, na podstawie których można starnnie odtworzyć szczegóły i obrysy. Polecam też Instrukcje Eksploatacji dostępne w WOSSP w Dęblinie i w Muzeum Lotnictwa w Krakowie. Ostatnio byłem na wystawie o pilotach polskich i właśnie na podstawie tylko jednego rodzinnego albumu zdjęć pilota, który latał na Karasiu dało by się zbudować makietę tego samolotu. Trzymam kciuki za pomysł i pomysłodawców. Ja dorzucam pomysł zbudowania modelu samolotu PZL-4 bo: pierwszy polski metalowy (model można pokryć blachą), pierwszy polski pasażerski z opcją "bombowy" ( w ramach ćwiczeń bombardował workami z mąką rynek miejski w Białymstoku), stosunkowo dużo zdjęć jednego samolotu (bo tylko jeden był )
Grifon Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Opublikowano 17 Listopada 2015 Panie Henryku a w jakiej skali te Karasie będą? Pytam bo kiedyś poddałem pomysł unifikacji skali dla Polskich Skrzydeł. Marzy mi się jakiś zlot, sesja zdjeciowa o filmie z lotów kilku modeli znowu nie wspomnę. Napisze tylko że Tomkowy ŁOŚ jest w skali 1/6
herkristo Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Zaśmieciliśmy temat naszemu Kolede, więc się poprawiam i poprzenoszono to /sam Pan Dyrektor to zrobił i wielkie dzięki mu za to!!!/ Teraz piszcie dalej, co komu by sie chciało. Dziękuję za posprzątanie, chociaż przyznaję się,że nie spodziewalem się takiego zainteresowania tematem... marzeń. W końcu to jest właśnie początek naszych wyobrażeń o naszym przyszłym modelu.
Henryk S. Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja myślę o skali 1:5 a koledzy chcą budować większe , ale to są dopiero takie plany , okaże się w późniejszym czasie jakie to będą modele.
kesto Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja tam po cichu przymierzam się do Lublina R XIII G na pływakach w skali 1:4.
herkristo Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Lublin w skali 1:4 dużo hektarów!!!!! a tak na poważnie- piękny samolot.ulubione przeze mnie eliptyczne skrzydła.
Emhyrion Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 1:4 to dla mnie dużo za dużo, mnie się marzy taki 1:7 z elektrycznym silnikiem... Niestety, nie potrafię projektować drewna, liczę tyko na to, że ktoś popełni zestaw :0
stan_m Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja tam po cichu przymierzam się do Lublina R XIII G na pływakach w skali 1:4. Fajnie!!!! Lecz mówili wtedy i pisali na rysunkach technicznych "Lublin R XIIIG na podłodziu" (u Plage i Laśkiewicza). "Pływaki" to było gwarowe.
Rekomendowane odpowiedzi