rajaner Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 No można lekko pofalować krawędź spływu, jak w RWD-4 i będzie bardzo staromodnie. Dobry pomysł ale przygotowałem materiał na skrzydła. Mam kilka listewek sosnowych 10x3mm ze starych zestawów i mam zamiar je wykorzystać. Nie wiem jaki masz drut, ja stalowy po wygięciu podwozia hartowałem w oleju.Podwozie się nie wyginało i było sprężyste. Podwozie główne to drut 3,5 mm kiedyś załatwiony w jednym z zakładów pracy myślę że wytrzyma,pomocnicze szprycha rowerowa. Wracając do statecznika mam pytanie? Jeśli końcówki obetnę po dwa centymetry z każdej strony czy nie wpłynie to znacząco na stabilność modelu. Przyznam szczerze nie bardzo mam ochotę robić nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Budowa idzie pomalutku do przodu model dostał podwozie. A tak sobie wykombinowałem dojście do wyposażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ciekawy model, podziwiam zawsze ładnie zaprezentowane, czysto i precyzyjnie robione modele na etapie budowy. Do tego właściwe tło zdjęć bez bałaganu i rozpraszaczy w tle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ciekawy model, podziwiam zawsze ładnie zaprezentowane, czysto i precyzyjnie robione modele na etapie budowy. Do tego właściwe tło zdjęć bez bałaganu i rozpraszaczy w tle Bardzo dziękuję za miłe słowo. Pora przygotować wyposażenie do modelu. Wydaje mi się że taki zestaw jak na tą chwilę będzie odpowiedni do tego modelu. Ala mam jedno pytanie na temat tego silnika. Jakiś cas temu odkupiłem taki silnik widnieje na nim tylko taki napis jak na zdjęciu i nic więcej po za nim. Jeżeli ktoś rozpoznaje lub posiada taki silnik bardzo bym prosił o jakieś informacje na jego temat,jakie najlepiej dobrać śmigło,jaka siła ciągu,co to za firma itp Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ala mam jedno pytanie na temat tego silnika. Jakiś cas temu odkupiłem taki silnik widnieje na nim tylko taki napis jak na zdjęciu i nic więcej po za nim. Jeżeli ktoś rozpoznaje lub posiada taki silnik bardzo bym prosił o jakieś informacje na jego temat,jakie najlepiej dobrać śmigło,jaka siła ciągu,co to za firma itp 201210283669.jpg Andrzej. http://rctimer.com/product-120.html to chyba ten? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Bardzo podobny chociaż różni się etykietą. W opisie podają śmigło 9/6 czy ktoś używa taki zestaw i orientuje się ile daje ciągu na pakiecie 3s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Bardzo podobny chociaż różni się etykietą. W opisie podają śmigło 9/6 czy ktoś używa taki zestaw i orientuje się ile daje ciągu na pakiecie 3s. Bo to pewnie 1 fabryka dla kilku różnych producentów robi. Sprawdź czy wymiary się zgadzają z tymi podanymi w tym linku co ci podałem. Jeden z emaxów (o tej samej mocy i kv1200) co kiedyś miałem miał na śmigle 10x5 ciąg 1200g (nie sprawdzałem tego) więc tu na trochę mniejszym śmigle powinno być myślę spokojnie 1000-1100g ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 mam wyglądający identycznie( nalepka,kolor i kolejność przewodów,) tylko 2830/11 1100 kv.Kupiłem go ok.2 lata temu na aledrogo.Sprzedający twierdził że ma 170 W,Ciągu nie sprawdzałem .Pracował w trenerku 750 g. na śmigle 9/6 i w kombacie ESA na składanym śmigle 10/5.Demonami szybkości te modele nie były ale radził sobie z nimi całkiem nieźle.Próbowalem napędzać nim też depronowego " Dromadera" 1400 mm rozpietości 1040 g wagi, z ziemi go jakoś wyciągnął pod lekki wiaterek, ale lot to była walka aby go utrzymać w powietrzu, śmigło na pewno 10 cali ale jaki skok to nie pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Przede wszystkim dziękuję za informacje na temat silnika. Pierwsza przymiarka tego co jest gotowe. Chodząc po sklepach trafiłem na pilota który będzie pasował do tego modelu.Oczywiście nie obędzie się bez zabiegów chirurgicznych bo jest troszku za wysoki. Ale nie wszystko jest tak jak planowałem popełniłem błąd wklejając wręgę silnikową. Po przymiarce silnika okazało się że wystaje 10 mm do przodu a tak nie powinno być.I teraz nie wiem co było by lepszym rozwiązaniem. a.Wydłużyć kadłub o te 10 mm b.Wyciąć nową wręgę i wkleić w odpowiednie miejsce. Może ktoś podpowie co jest lepszym rozwiązaniem w takim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 nowa wręga wklejona w miejscu odpowiadającym, miejscu montowania silnika. Starej nie usuwaj całej tylko dremelem wykonaj taki otwór aby wszedł z luzem silnik i abyś miał dostęp do jego montażu. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Na 80% miałem taki zamiar ale zawsze warto się poradzić.O pozostawieniu starej wręgi nie pomyślałem miałem zamiar ją całkowicie usunąć. Może troszku więcej roboty ale szkoda by było psuć przodu kiedy tu jest wszystko spasowane a w środku nie będzie widać poprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Przy usuwaniu możesz uszkodzić od środka kadłub dlatego radziłem ją zostawić. Jeżeli uda się wręgę wyjąc bez uszkodzeń to na pewno montaż silnika będzie łatwiejszy. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Wręga była dość mocno wklejona, delikatnie wyciąłem maksymalnie ile się dało i papierem naklejonym na listewkę wyrównałem wszystkie boki pozostał z niej tylko obrys 5 mm.Nowa jest już na swoim miejscu teraz wszystko gra.Centymetr różnicy sam nie wiem jak mogłem się tak pomylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dzisiaj nie za wiele narobiłem przy modelu ale zawsze coś.Zamontowana półka pod pakiet. Jak na razie mam w zamiarach co dziennie podłubać przy modelu i tak zaczęły się kleić skrzydła.Budowę modelu miałem w planach dużo wcześniej i mając sporo odpadów z balsy przygotowałem wszystkie żeberka do skrzydeł. Pierwsze dwa sklejka 2 mm następne trzy balsa 2,5 mm pozostałe 1,5 mm.Troszku taka składanka ale co zrobić z kawałkami które zawsze zostają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Andrzeju, aż miło patrzeć na taką robotę.Powolućku do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Chodząc po sklepach trafiłem na pilota który będzie pasował do tego modelu.Oczywiście nie obędzie się bez zabiegów chirurgicznych bo jest troszku za wysoki. Fajny ten pilot- podaj jakieś dane osobowe (wzrost, pochodzenie). Szkoda go ciąć, naprawdę się nie zmieści? Jeśli ten samolot istniałby w rzeczywistości, to mógłby przecież być wielkości naszego Kogutka- i "chłopek" mógłby więcej wystawać i tyle- oszczędź mu operacji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Andrzeju, aż miło patrzeć na taką robotę.Powolućku do przodu Dzięki ale mogło by być lepiej. mimo to staram się jak potrafię zwłaszcza że kadłub [kratownica] będzie nie oklejona. Fajny ten pilot- podaj jakieś dane osobowe (wzrost, pochodzenie). Szkoda go ciąć, naprawdę się nie zmieści? Jeśli ten samolot istniałby w rzeczywistości, to mógłby przecież być wielkości naszego Kogutka- i "chłopek" mógłby więcej wystawać i tyle- oszczędź mu operacji:) To zwykła lalka z chińskiego sklepu cena 9.50.Odpoczywając na półce urosła do 300 mm trochę za wysoka.Od pasa w górę będzie pasować ale nogi musi mieć skrócone pod spodem będą serwa i niestety będą przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 To zwykła lalka z chińskiego sklepu cena 9.50.Odpoczywając na półce urosła do 300 mm trochę za wysoka.Od pasa w górę będzie pasować ale nogi musi mieć skrócone pod spodem będą serwa i niestety będą przeszkadzać. No dobra, w imię miłości do latania, szkoda tych nóg, ale niech będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Jedną taką samą już przerobiłem siedzi za sterami Demoiselle nabrałem w tym wprawy więc z tą nie będzie problemu. Może sąsiedzi nie usłyszą bo eteru już dawno nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ponieważ budowa modelu dobiega końca pora przygotować materiały na wykończenie.Jedyne zdjęcia jakie posiadam ze sposobem malowania tego modelu to tylko trzy sztuki jakie udało mi się odszukać. Zawsze przychodzi ta pora i trudno się zdecydować jak pomalować gotowy model samolotu, zwłaszcza taki który nigdy nie istniał.Uważam że warto poradzić się większości aby podjąć właściwą decyzję. Może ktoś widział ten model w innym malowaniu i ma jakieś zdjęcia które mógłby udostępnić. Panowie może jakieś sugestie,propozycje które pomogą wybrać sposób malowania tego modelu. PS.W zamiarach mam pozostawienie kratownicy kadłuba nie oklejonej.Cz to dobry pomysł dla tego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi