kesto Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Jarek, chyba w tej Szwecji klimat Ci nie służy Moze to wlasnie to .... Od 7 tygodni prazy slonce i jak nigdy temperatury ok 30 stopni ! Chyba udar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Pierwsze starty z wody. https://youtu.be/0trkjekgHm4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Poza tym, że za daleko latasz od siebie jak na problemy ze statecznością reszta super. Z wyjątkiem dźwięku.... A i pierwszy zakręt do siebie chyba za duże pochylenie jak na jego stateczność. Chyba, że już to opanowałeś . Gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 No brawo Krzychu! No trochę nisko (ryzykownie - nie dajesz sobie zapasu w razie czego) latasz, ale jeśli dobrze czujesz model, Twój wybór . Wg mnie latasz trochę jak myśliwcem, za bardzo " kładziesz" go na skrzydło w zakręcie, a jeszcze przy braku stateczności - to już ryzyko . Potrenuj zakręty samym kierunkiem z minimalnym pochyleniem skrzydeł. Wiem, dobrze się mówi, a zrobić trudno, ja też mam z tym problem. Model wygląda świetnie. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Dzięki, pewnie macie rację z tym niskim lataniem. Zakręty kierunkiem oczywiście ćwiczę, ale ponieważ długi czas latałem Spitfirem, więc nawyki zostały . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Dlaczego tylko kierunkiem? To pierwszy krok do przeciagniecia i korkociagu; tak mi tlumaczyly trzy aerokluby, Polski, RPA i Australijski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Andrzej, pewnie nieściśle się wyraziłem. Chodzi o zakręty z niewielkim pochyleniem na skrzydło, gdzie większą rolę odgrywa ster kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 W najnowszych Historiach Puckich jest artykuł Andrzeja Glassa o amfibii PZL-12 (H), w którym to artykule zamieścił wspomnienia inż. Witolda Rychtera (instruktora pilotażu i przyjaciela Puławskiego) z pierwszego lotu amfibii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Naoczni świadkowie potwierdzają niestateczność samolotu, a model odziedziczył ją po swoim pierwowzorze. Latanie nie należy do łatwych, ale udało się jeszcze zdobyć II miejsce na zawodach modeli makiet wodnosamolotów rozgrywanych tym razem na zalewie w Sokółce. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Gratulacje. Piękny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster222 Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Gratulacje. aż dziw bierze że nie pierwsze, bo w mojej opinii wykonanie pierwsza klasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Dzięki za gratulacje, a nie pierwsze, bo model jest trudny w pilotażu i za loty to ja zbyt wysokich ocen nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Matejko Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Gratulacje , nagroda w pełni zasłużona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Gratulacje. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Aby zakończyć temat PZL-12, jeszcze dwa, tegoroczne osiągnięcia: I miejsce w makietach w Pucharze Centralnej Europy Modeli Wodnosamolotów (21-23.06.2019r.)I miejsce w Zawodach Latających Makiet Wodnosamolotów w klasie F4H-P Skarżysko-Kamienna (31.09.2019r.) Były to prawdopodobnie ostatnie loty tego modelu. Czas na następny projekt. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Gratulacje. Moze moglbys napisac artykul o wlasciwosciach lotnych tego samolotu w Przeglad Lotniczy - Aviation Revue, gdzie ukazaly sie obliczenia T. Soltyk https://pfmrc.eu/index.php/topic/59797-pzl-h-pzl12/?p=641635. Byloby to milym potwierdzeniem teorii. Dodatkowo obali to rozne teorie spiskowe, ktore kraza wokol tego samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Po namyśle stwierdzam, że Sołtyk był najlepszym polskim konstruktorem lotniczym. Podobnie jak Autor tegoż wątku jest znakomitym modelarzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi