Atomizer Opublikowano 5 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 OK Nikt mi nie pomógł, wiec podjąłem sam decyzję i kupiłem pakiet Gens Ace TATTU: 4300mAh 11.4V 50C Gens Ace Także... zobaczymy co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 6 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 Nowy pakiet lipo już przetestowany ? Osiągi modelu mogą się polepszyć... Na 3s też czuć że samolot ma moc, i nic się nie grzeje, tylko regulator 60A lekko ciepły a akumulator zimny. Po 5min. testów na poszczególnych celach: 4,00 4,08 4,11 Nie dawałem gazu na full bo by mi odleciał ? Jutro jak będzie pogoda to na wieczór trzeba będzie polatać. Dziś już brak sił i komary gryzą... pierwszy raz w tym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 7 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Cud miód malina Niestety nie obyło się bez internetu, a nawet dwóch ? Nowego pakietu starcza mi na około 10min. lotu. Tyle trwa film który nagrałem, ale z powodu słabej jakości nie będę publikować, ponieważ lot był po zachodzie słońca, a kamerka Bullet HD słabo nagrywa jak nie jest słoneczne... Na pokład samolotu umieściłem Buzer z ustawieniem 3,6V. Udało mi się usłyszeć więc szybko podejście do lądowania. Jeszcze przez lotem model zaliczył trawnik kiedy to podczas przygotowań niechcąco traciłem drążek gazu, a samolot wyrwał się jak z katapulty na lotniskowcu ? Oberwało śmigło (patrz foto), reszta konstrukcji wyszła bez szfanku. Jednak model trafił do naprawy po nieudanej próbie ładowania... Uszkodzenia raczej drobne, ale trzeba to zrobić. Wina wiatru ? 3s spokojnie wystarcza. W nowym pakiecie jest moc ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 8 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 A tu wideo z incydentu podczas przygotowywania modelu do lotu. Dobrze, że w miarę szybko wyłączyłem radio , to i silnik stanął. A tylko przez przypadek trąciłem drążek gazu. Incydent 07.07.2021.AVI A podczas wczorajszego lądowania w ostatniej chwili podejścia... straciłem kontrolę nad modelem i samolot najpierw dziobem poszedł w zielone trawy i kwiaty... wbijając się kołpakiem w ziemię, następnie ciężar przejęło skrzydło a dokładnie końcówka skrzydła po czym jakiś chwast uszkodził jedną lotkę jak model wykonywał akrobację... być może była to gwiazda ? A wszystko przez wiatr ! Gdyż wiał z południa na północ. Dlatego musiałem lądować z północy na południe, podchodząc do lądowania od strony aglomeracji (patrz foto) i ostro schodzić w dół...aby lądowanie było pod wiatr. Cały proces odbywał się w stronę wskazówek zegara, wiec nie na rękę jak dla mnie. O wiele lepiej jest mi lądować samolotem z prawej do lewej strony niż z lewej do prawej...Nie wiem dlaczego ale na nartach jak jeżdżę to lepiej i pewniej mogę skręcać w lewą stronę niż w prawą ? No i się trochę pogubiłem, a model rozbujał mi się w ostatnim momencie i nieudane lądowanie. W związku z czym powstały na szczęście drobne uszkodzenia, które wykluczyły samolot na kilka dni ze służby. A przy okazji naprawy regulator obrotów zamontuję na zewnątrz, aby miał lepsze chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Sejfti first jak to mówia górale, zrób sobie kill switcha na silnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 8 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 8 godzin temu, Atomizer napisał: O wiele lepiej jest mi lądować samolotem z prawej do lewej strony niż z lewej do prawej...Nie wiem.... spokojnie , nie tylko Ty tak masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 16 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Wczoraj mimo parówy i duchoty trochę polatałem na wieczór ! Zdenerwowałem się, ponieważ nie mogłem uruchomić kamery Bullet HD mini po tym jak przełożyłem kartę do RunCam 2 4K, więc polatałem bez nagrań. Regulator zamontowałem na zewnątrz kadłuba, tak jak na foto. Mimo to był ciepły tak jak i pakiet w taka duchotę... ale i dałem wycisk maszynie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 21 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Podczas przygotowania do ostatniego lotu przestały działać klapy ! Co prawda nie korzystam z nich, ale sam fakt. Słychać było tylko bzzzzz. jednego z serwomechanizmów, odłączyłem od odbiornika i do góry... lot udany. Takie mamy podzespoły elektroniki niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 6 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Jaki to jest pręt stalowy, który można tak kształtować na zimno ? Czy to jest pręt ze stali nierdzewnej, hartowany, wzmacniany? Średnica 4,5,6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 6 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 40 minut temu, Atomizer napisał: Jaki to jest pręt stalowy...... ???? na odległośc z tego zdjęcia ? to trudno stwierdzić jaka to stal ja nie znam metody telemetryczno-telepatycznej która by pozwoliła określić rodzaj ale może jest ? napisz konkretnie , o co Ci chodzi i co jest Ci potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 6 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Pręt stalowy , który można wygiąć na zimno do takiego kształtu, nie pęknie i jest sprężysty. Wyginałem już i mam jeszcze jeden taki pręt 4mm ale nie wiem dokładnie co to za stal i jakie wykończenie. A chcę kupić więcej. Będę w domu to zrobię fotkę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 6 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 poszukaj tematu Irka dot. Fokkera E...tam znajdziesz to czego szukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 6 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 O takie coś robię, ale nie wiem co to za pręt, a skąd mam też nie wiem, kupiłem w internecie. To płoza ślizgowa główna do modelu o wadze do 2kg. Średnica pretu to 4 lub 5mm. Łatwo się wyginą i nie pęka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Wklejam film z ostatniego lotu ! Można zobaczyć ile można wycisnąć z pakietu 3s !!! Na 4s konstrukcja myśliwca może nie wytrzymać przeciążeń , szczególnie styropian który mógłby się odłamać np. od skrzydła przy pełnej prędkości podczas nurkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Co do filmu: ledwo widać model, zwłaszcza że pora dnia nieco mroczna. Na żywo te odległości i wielkość modelu wyglądają inaczej, na filmie model jest dalej i mniejszy. Spróbuj zrobić na potrzeby widowni parę bliższych/niższych przelotów lub w ogóle założyć sobie przeloty od lewej do prawej, jak na pokazach. Model ładny i wygląda na to, że lata fajnie i zasługuje, żeby to lepiej pokazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Ba...film traci na jakości poprzez obróbkę. To i tak jest najlepsza jakość zapisu jak jest dostępna w Windows Vista! Wszelkie żale do twórców programu ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Nie chodzi o jakość zapisu. Ta jest moim zdaniem wystarczająca. Chodzi o uwzględnienie, że model na filmie jest daleko i mało widoczny. Lataj bliżej, jeśli model ma być dobrze pokazany a film zyska na atrakcyjności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi