Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni koledzy modelarze , Mosquito był kryty materiałem.

Mam pytanie , czy struktura tego materiały w orginale jest widoczna,

Opublikowano

Kolega ma rację - był pokryty sklejką. Na sklejkę raczej płótna nie kładli ale jeśli tak to było impregnowane, szlifowane, że nie mogło wyglądać to tak jak pokrycie płócienne samolotów z I wojny. Często same stery były pokrywane płótnem ale to również szlifowane było. Samolot między innymi gładkości wykończenia zawdzięczał dużą prędkość lotu.

Opublikowano

Tomek - a co z Twojego linku wynika? Pokazujesz tkaninę i żadnego kontekstu do omawianego samolotu nie widzę. W dalszym ciągu nazwałbym to impregnacja, "laminowaniem" niż krycie płótnem. To tak jak współcześnie - konstrukcję pokrywamy balsową pokrywamy np. papierem japońskim nie tylko po to by łatwiej malowało się taką powierzchnie.

Opublikowano

Artykuł z Popular Science z 1943 strona 103, na rysunku stoi "EXTERNAL FABRIC COVERING (DOPED)"

https://books.google.pl/books?id=fScDAAAAMBAJ&pg=PA100&dq=popular+science+1943+there%27s+one+thrill+no+soldier&hl=en&ei=NlvOTJj2EIPMnAeRwYT-Dw&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q&f=true

Wpis z Wikipedii o tej tkaninie: https://en.wikipedia.org/wiki/Madapolam

Poza tym w większości publikacji podają w różny sposób następującą informację:

"To complete the process, the fuselage was covered in a doped Madapolam (woven cotton) finish. Construction of the wings followed a similar process, and a minimal amount of metal was used to reduce weight."

Opublikowano

Wydaje mi się, że autorowi chodziło jednak o fakturę wykończenia niż sam fakt czy czymś pokrywano sklejkę. A w tym wypadku to chyba zgodzimy się, że kadłub jak i płaty były gładkie. ;) 

Opublikowano

Trudno powiedzieć jak bardzo były gładkie. Na pewno nie były błyszczące, tak jak na tych zdjęciach z renowacji w Australii. Ja bym w modelu zastosował cienki szyfon albo batyst.

Najlepszej jakości ujęcia filmowe można zobaczyć na filmie "633 Squadron", nakręconym w 1964 roku, w którym występuje 8 autentycznych Moskitów, z czego 5 latających. Fragmenty filmu są na YT:

https://youtu.be/su5JWj8Wlec

https://youtu.be/2A04o_kVonQ

Opublikowano

A cholera wie. Pamiętaj, że produkowali to w kilkudziesięciu wersjach i kilkunastu zakładach, również w Kanadzie i Australii. Zatem przypuszczam, że różnie mogło być z lotkami i sterami. Jedne źródła podają, że stery były zrobione z ramy duralowej krytej płótnem, inne źródła podają, że powierzchnie ruchome sterów były kryte blachą alu. To samo z lotkami. Przypuszczam, że mogły być takie i takie wersje.

Opublikowano

Dzięki kolegom za odpowiedz.

Z tego co ja się dowiedziałem o tym samolocie to ,że był kryty balsoą  2 mm sklejką plus na koniec materiał jakiś tam.

Skoro był kryty materiałem  to struktura musi być widoczna , chyba , że był szpachlowany i polerowany co na warunki wojenne było zbędne.

Czy ktoś z Was widział go naocznie.

Mam zamiar wybrać się do UK i sam to zobaczyć .

Jestem teraz w trakcie budowy SBACH 342 2,2 m i tak sobie pomyślałem , że jeszcze dwa silniki to było by to.

Przesłałbym relacje fotki z budowy Sbach ale poproszę o wskazówki jakim programem to zrobić.

Model jest robiony i projektowany metodoą tradycyjną tz. deska kreślarska linijka itp.

Opublikowano

Żeby był gładki, nie musiał być polerowany...

Trudno mi uwierzyć, że jeden z najszybszych samolotów IIWŚ, którego prędkość była podstawowym orężem/tarczą nie był gładki, no ale to gdybania.:)

Jak przeglądam zdjęcia, to te w co lepszej rozdzielczości pokazują gładkie, pół-połyskliwe wykończenie.

Opublikowano

Widziałem i dotykałem na żywo w muzeum w Anglii, ale był tak pomalowany że z bliska nie widać faktury płótna, jest gładki i matowy. Co do lotek to nie pamiętam jak wyglądały. Mnie najbardziej zachwyciła w tym samolocie konstrukcja przedziału uzbrojenia, choć to broń, to trzeba przyznać że pięknie i zmyślnie zrobiona.

Opublikowano

Dzięki kolegom za odpowiedz.

Z tego co ja się dowiedziałem o tym samolocie to ,że był kryty balsom i 2 mm sklejka plus na koniec materiał jakiś tam.

Skoro był kryty materiałem  to struktura musi być widoczna , chyba , że był szpachlowany i polerowany co na warunki wojenne było zbędne.

Czy ktoś z Was widział go naocznie.

Mam zamiar wybrać się do UK i sam to zobaczyć .

Ja poza fotami i filmami nie widziałem. Ale potrafię sobie wyobrazić, że jeśli płótno miało gęsty splot i było cienkie, a warstwa farby była odpowiednio gruba, to faktura płótna została ukryta pod farbą.

Opublikowano

Jak bym miał kiedyś budować model to powierzchnie zrobił bym na gładko, po lakierowaniu i tak nie widać jak pisze wyżej Tomasz.

Powierzchnia Miles Magister gdzie widać pasy wzmacniające płócienne wycinane w ząbki nie widać różnicy w stosunku do sklejkowego pokrycia.

Możliwe iż ten samolot też na sklejkowe pokrycie miał nałożone płótno.

post-3269-0-44606500-1460405389_thumb.jpg

Opublikowano

Cybuch,

DH Mosquito, nie zupelnie byl pokryty po prostu sklejka.  Byla to jedna z pierwszych konstrukcji przekladkowych sklejka - balsa - sklejka.

Jest tego pelno na Internet np:

https://www.google.com.au/search?q=sandwich+wing+dh+mosquito&espv=2&biw=1920&bih=955&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0j5zDz4jMAhXJw4MKHZ5cBQ0Q_AUIBigB#imgdii=u3raZsUHhvcj7M%3A%3Bu3raZsUHhvcj7M%3A%3BADmmSJ1y1HnueM%3A&imgrc=u3raZsUHhvcj7M%3A

Wystarczy np wrzucic haslo:

dh mosquito wing design

Jesli nie zna sie angielskiego jest Google Translator, ktory calkiem niezle sobie radzi, nawet ze Slowianskim jezykiem.  Cut & paste (wytnij & wklej)?? male paragrafy.

Na zewnetrzej powierzchni (kadlub i skrzydla) byl pokryty plotnem Modapolam:

https://en.wikipedia.org/wiki/Madapolam

i przyklejony srebrnym nitocellonem (dope) a na to kamuflaz .  Nie pisze nic o szpachlowaniu.

Na koniec kilka moich zdjec DH Mosquito z muzeow w Hendon & Cosford.  NIe widze plotna ale nie wiadomo tez jak byly odrestaurowane (??);

Czolem

Andrzej

post-12308-0-41552900-1460450624_thumb.jpg

post-12308-0-79954700-1460450692_thumb.jpg

post-12308-0-93205700-1460450763_thumb.jpg

post-12308-0-96439400-1460450852_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.