dawid.1234 Opublikowano Piątek o 18:24 Opublikowano Piątek o 18:24 Miałem chwilę czasu dzisiaj wiec odpaliłem enye zamontowana pionowa i powiem tyle ze ja chyba wymiękam. Odkręciłem iglice wysokich obrotow o 5 obrotow I dodałem gaz na full. Obroty zmierzone około 5600. Powoli skręcałem i mierzyłem. Przy 3 obrotach wykrecenia iglicy obroty osiagnely max czyli jakies 7400. Przy jakis 2,5 obrotow wykręcenia iglicy prędkość sie juz nie zmieniła a silnik juz zdechl czyli osiągnąłem skrajna pozycję. Śruba wolnych obrotow cały czas wykręcona o okolo 1,5 obrotu. Przy czym silnik co drugie odpalenie kopie tak ze trzeba ponownie dokręcać smiglo. Przy włączonym zarzeniu obrotu wzrastają i praca jest bardziej stabilna a przy wyłączonym zarzeniu czuć ze praca nie jest stabilna, czasami słychać jak na wysokich obrotach delikatnie faluje a na wolnych obrotach bardzo łatwo gasnie. Niby chodzi ale trochę strach na takim latac bo czasem tez ot tak sobie z gasnie. Jak ktos ma jeszcze jakieś pomysły co mlze byc przyczyną ze silnik dalej kopie czyli najpewniej dalej jest zalewany to chetnie wyslucham. ponizej zdjecie mojej enya na stanowisku testowym.
witold_pi Opublikowano Piątek o 20:28 Opublikowano Piątek o 20:28 ja bym sprawdził ustawienie rozrządu.... 1
Grzesiek Opublikowano Sobota o 06:32 Opublikowano Sobota o 06:32 Tak jak Witek sugeruje sprawdzić rozrząd.Ustawienia krzywek i luzy zaworowe.Widzę Dawid ze jesteś z Legnicy mam do Ciebie jakieś 15km mogę podjechać i pomóc. 1
dawid.1234 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Zdjąłem pokrywę i ustawiłem rozrząd według instrukcji czyli teraz jest ok a jak było wcześniej to nie wiem bo zdejmując pokrywę to ściągnąłem ją juz z jedną z zębatek wiec nie miałem możliwości stwierdzić jak było wcześniej. Luz na zaworze ssącym na moje wychodził okolo 0.13 mm. Zmniejszyłem i jest teraz mniej więcej 0,08mm a instrukcja podaje ze powinno być między 0,05 a 0.1mm Póki co na zaworze wydechowym nic nie zmieniam żeby zobaczyć czy zmiana na zaworze ssącym coś zmieniła i czy bedzie lepiej czy gorzej. Jakoś w tygodniu postaram sie odpalic wiec zobaczymy co sie bedzie działo.
FockeWulf Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Ja bym od razu ustawił oba zawory według instrukcji, szkoda czasu.
SowaFSO Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Witam, wpadł mi ręce taki silniczek Enya 20X. W naprawdę ładnym stanie. Czy ma ktoś wiedzę o jego parametrach? Latach produkcji? Jestem całkowicie zielony w temacie takich rodzynków
Grzesiek Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu https://sceptreflight.com/Model Engine Tests/Enya 21X TV.html
Rekomendowane odpowiedzi