dawid.1234 Opublikowano 24 Października Opublikowano 24 Października Miałem chwilę czasu dzisiaj wiec odpaliłem enye zamontowana pionowa i powiem tyle ze ja chyba wymiękam. Odkręciłem iglice wysokich obrotow o 5 obrotow I dodałem gaz na full. Obroty zmierzone około 5600. Powoli skręcałem i mierzyłem. Przy 3 obrotach wykrecenia iglicy obroty osiagnely max czyli jakies 7400. Przy jakis 2,5 obrotow wykręcenia iglicy prędkość sie juz nie zmieniła a silnik juz zdechl czyli osiągnąłem skrajna pozycję. Śruba wolnych obrotow cały czas wykręcona o okolo 1,5 obrotu. Przy czym silnik co drugie odpalenie kopie tak ze trzeba ponownie dokręcać smiglo. Przy włączonym zarzeniu obrotu wzrastają i praca jest bardziej stabilna a przy wyłączonym zarzeniu czuć ze praca nie jest stabilna, czasami słychać jak na wysokich obrotach delikatnie faluje a na wolnych obrotach bardzo łatwo gasnie. Niby chodzi ale trochę strach na takim latac bo czasem tez ot tak sobie z gasnie. Jak ktos ma jeszcze jakieś pomysły co mlze byc przyczyną ze silnik dalej kopie czyli najpewniej dalej jest zalewany to chetnie wyslucham. ponizej zdjecie mojej enya na stanowisku testowym.
witold_pi Opublikowano 24 Października Opublikowano 24 Października ja bym sprawdził ustawienie rozrządu.... 1
Grzesiek Opublikowano Sobota o 06:32 Opublikowano Sobota o 06:32 Tak jak Witek sugeruje sprawdzić rozrząd.Ustawienia krzywek i luzy zaworowe.Widzę Dawid ze jesteś z Legnicy mam do Ciebie jakieś 15km mogę podjechać i pomóc. 1
dawid.1234 Opublikowano Niedziela o 09:20 Opublikowano Niedziela o 09:20 Zdjąłem pokrywę i ustawiłem rozrząd według instrukcji czyli teraz jest ok a jak było wcześniej to nie wiem bo zdejmując pokrywę to ściągnąłem ją juz z jedną z zębatek wiec nie miałem możliwości stwierdzić jak było wcześniej. Luz na zaworze ssącym na moje wychodził okolo 0.13 mm. Zmniejszyłem i jest teraz mniej więcej 0,08mm a instrukcja podaje ze powinno być między 0,05 a 0.1mm Póki co na zaworze wydechowym nic nie zmieniam żeby zobaczyć czy zmiana na zaworze ssącym coś zmieniła i czy bedzie lepiej czy gorzej. Jakoś w tygodniu postaram sie odpalic wiec zobaczymy co sie bedzie działo.
FockeWulf Opublikowano Niedziela o 11:34 Opublikowano Niedziela o 11:34 Ja bym od razu ustawił oba zawory według instrukcji, szkoda czasu.
SowaFSO Opublikowano Niedziela o 18:26 Opublikowano Niedziela o 18:26 Witam, wpadł mi ręce taki silniczek Enya 20X. W naprawdę ładnym stanie. Czy ma ktoś wiedzę o jego parametrach? Latach produkcji? Jestem całkowicie zielony w temacie takich rodzynków
Grzesiek Opublikowano Niedziela o 19:14 Opublikowano Niedziela o 19:14 https://sceptreflight.com/Model Engine Tests/Enya 21X TV.html
dawid.1234 Opublikowano wczoraj o 15:43 Opublikowano wczoraj o 15:43 19 godzin temu, Grzesiek napisał: DAWID.1234 I co jest jakiś progres? Tak, myślę ze spokojnie mogę powiedzieć ze jest progres. Na pełnym gazie mam teraz okolo 7600 czyli okolo 200 rpm zyskałem i po wyłączeniu podtrzymania zarzenia nie gasnie. Rzadziej kopie ale jeszcze czasami zdarzy sie ze kopnie przy odpaleniu. Także jest progres ale wydaje mi sie ze może byc jeszcze troszkę lepiej. Podejrzenia mam w luzie na zaworze wydechowym bo praktycznie takowego tam nie ma i liczę po cichu ze jak ustawie tam luz to bedzie juz w ogóle elegancko ale to się okaże przy następnej probie. Po filmik jak silnik obecnie pracuje. Jeszcze pytanie do Was, tak wiec czym mocujecie przedłużkę wydechu ? Mocuje zawsze taka silikonowa rurkę jako przedłużkę (na filmiku jej nie widać bo juz wczesniej odpadla) ale za każdym razem dosyć szybko odpada. Czy ściskam trytkami czy metalowa obejma srubowa to zawsze prędzej czy później odpadnie. https://youtube.com/shorts/iXXciuK66pc?si=cMSGhwjubFKsWmfL
MASK Opublikowano wczoraj o 18:22 Autor Opublikowano wczoraj o 18:22 2 godziny temu, dawid.1234 napisał: Tak, myślę ze spokojnie mogę powiedzieć ze jest progres. Na pełnym gazie mam teraz okolo 7600 czyli okolo 200 rpm zyskałem i po wyłączeniu podtrzymania zarzenia nie gasnie. Rzadziej kopie ale jeszcze czasami zdarzy sie ze kopnie przy odpaleniu. Także jest progres ale wydaje mi sie ze może byc jeszcze troszkę lepiej. Podejrzenia mam w luzie na zaworze wydechowym bo praktycznie takowego tam nie ma i liczę po cichu ze jak ustawie tam luz to bedzie juz w ogóle elegancko ale to się okaże przy następnej probie. Po filmik jak silnik obecnie pracuje. Jeszcze pytanie do Was, tak wiec czym mocujecie przedłużkę wydechu ? Mocuje zawsze taka silikonowa rurkę jako przedłużkę (na filmiku jej nie widać bo juz wczesniej odpadla) ale za każdym razem dosyć szybko odpada. Czy ściskam trytkami czy metalowa obejma srubowa to zawsze prędzej czy później odpadnie. https://youtube.com/shorts/iXXciuK66pc?si=cMSGhwjubFKsWmfL To jakaś katastrofa. Na tym śmigle ten silnik powinien kręcić 10k, a stabilne wolne obroty powinny być na poziomie 2-2,2k Regulowanie zaworów nic tu nie da.
Grzesiek Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Strasznie ten silnik chodzi.Coś go ewidentnie boli.
dawid.1234 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu No to nieźle. Generalnie czułem ze to jeszcze nie jest to i ze ten silnik może pokręcić szybciej ale 7600 rpm to faktycznie jakies nieporozumienie w porównaniu z 10000 rpm. Czyli to musi byc jakis duży bubel. Rozrząd sprawdziłem, specem nie jestem ale nacięcie na walkach rozrządu poznać i ustawić w jednej linii umiem wiec tu chyba nie ma problemu. Glowice ostatnio zdjalem i do zaworów tez ciężkości sie przyczepić bo nagaru nie ma i zamykają sie i otwierają bez oporów. Tłok tez nie wyglądał podejrzanie choć może rozkręcę go i przyjrzę mu się jeszcze raz.pozostaje jeszcze sam gaznik ale nie wiem w jaki sposób sprawdzić czy dziala on prawidłowo. Także sprawdzę układ tłok cylinder plus zajrzę moze do skrzyni korbowej ale jeśli tam nic nke znajdę to czy coś jeszcze oprócz gaznika mkze wpływać na tak słabe wyniki ? Ewentualnie kojarzy ktos skąd można kupić gaznik do enya 120 4c ? Ponkzej zdjecie zaworów i walkower rozrządu.
bynek Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Może ten filmik pomoże w ustawieniu rozrzadu/ Na śmigle APC 16x6 Enya 120 ma około 8300-8400 obr/min . I chyba nie ma prostszego gażnika do regulacji jak gażnik Enya .
Grzesiek Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Z tego co widzę ta enya moze pracowac w lewo jak i w prawo.Moze coś jest napiepszone z tym rozrządem.Kola ni z kompletu itp.
Rekomendowane odpowiedzi