BRoman Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Generalnie wolę 2 x 50 gram czystej niż 1 x 100 gramów. Ale tak czy siak 100 gram dobrej gorzałki jest lepsze niż 100 gramów ołowiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Jest taki kawał : W Europie zadano pytanie ile to jest 10 x 100gram, tylko w Polsce i Rosji odpowiedź brzmiała : 1Litr A tak na poważnie to jakoś nikogo nikogo nie rażą : APKI, REGIEL-e ( bardziej trafny skrót to REGLER) RYGIELE itp. Mnie osobiście nie razi 5 Amper ani 100gram zamiast 5Amperów i 100 gramów. Za to na apki, rygiel-e itp mam uczulenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Ja na "apki" też. Jak się rejestrowałem na forum, to apki były zdecydowanie piętnowane, teraz chyba jest większe przyzwolenie (niestety). Na szczęście i tak jest ich mniej, niż na innych forach. Z tego co widzę, szczególnie to urocze zdrobnienie upodobali sobie droniarze:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Przemek poruszył coś co od dawna mnie denerwuje, ale niektórych rzeczy już nie jesteś w stanie zmienić. Sam wielokrotnie próbowałem. Jak już wrzucamy przykłady błędów to poza potocznymi "wziąść" (bo braść przecież), 5,5 punkta (a nikt nie powie "z mojego punkta widzenia), w cudzysłowiu (a masz coś w pupie czy w pupiu?) to najczęstszym modelarskim błędem jest zębatka. Zębatka jest tylko i wyłącznie listwą zębatą, a nie kołem zębatym. A w tym drugim znaczeniu występuję w 99,999% przypadków. Swoją drogą w modelarstwie siedzę już prawie 20 lat i dla mnie typowe śmigło modelarskie (najpierw do silników spalinowych, a potem elektrycznych) było zawsze śmigłem "prawym", a do modeli z napędem pchającym (znów w przypadku silników spalinowych, w elektrycznych trochę łatwiej zmienić kierunek obrotów) były to śmigła lewe. Wynikało to ze sposobu patrzenia na kierunek obrotów. W zasadzie od początku lotnictwa patrzyło się z tyłu samolotu. Aktualnie z powodu "droniarzy" patrzy się z góry, czyli od przodu i śmigło prawe robi się lewe. Jakoś łatwo nam przyszła ta zmiana... taka jak i znaczenia słowa dron. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Ja dostaję rozwolnienia gdy przeczytam "akusie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Ja na "apki" też. Jak się rejestrowałem na forum, to apki były zdecydowanie piętnowane, teraz chyba jest większe przyzwolenie (niestety). Na szczęście i tak jest ich mniej, niż na innych forach. Z tego co widzę, szczególnie to urocze zdrobnienie upodobali sobie droniarze:). Kiedyś forum zmieniało automatycznie aparatura na aparatura 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 No faktycznie. I to jeszcze do niedawna. To dlaczego się to zmieniło? A p k a powinno przynajmniej podkreślać jako błąd. P.S. Sprawdziłem i wciąż tak jest, że silnik forum słowo a p k a zmienia na "aparatura". Edit: No nic, tylko dopisać skrypt, żeby gram i Amper zmieniało na gramów i Amperów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 .. i wyjdzie jeden amperow czy jeden gramów silnik musiałby wyłapać słowa przed - jeden, pojedynczy, jedyny itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Pewnie, że trzeba by to było sensownie napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 A co powiecie na dyfry i kondy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Na pohybel! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Kiedyś forum zmieniało automatycznie aparatura na aparatura Zmieniało kiedyś na "nadajnik" , a obecnie to nie wiem... aparatura. Już wiem, wpisałem a-p-k-a (bez myślników) - zmienia na "aparatura. Bartek, u mnie jest tak samo ! A te wszystkie dziwolągi biorą się najczęściej z lenistwa i wygodnictwa - dążności do uproszczeń fonetycznych, żeby było łatwiej wymawiać przez zaciśnięte ze strachu zęby. Przy okazji - coś chyba nie mniej istotnego... O ile potrafię czytać i (czasem) to rozumieć, to Regulamin Forum zawiera adnotację o poprawności władania (czytaj : niedowładu, czasem zwisu) Naszym Ojczystym Językiem. Sporą część widywanych wpisów Panowie Moderatorzy powinni chyba usuwać zawczasu, zanim ktoś się nabawi jakiejś ciężkiej niedyspozycji próbując to choćby przeczytać, o rozumieniu już nie marząc nawet. W praktyce jednak tak już się oswajamy z tą dżumą analfabetyzmu, że mało kto w ogóle zwraca na to uwagę, że jakiś post zawiera kilkanaście lub kilkadziesiąt błędów. Ostatnio niemal o zwrot kolacji przyprawiło mnie czyjeś "londowanie". I żadnych uwag, nic, normalka... To znaczy, że te setki osób to czytających nie zauważyły błędu, czy też umierający Język - ICH JĘZYK - ich nie wzrusza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 A znasz powiedzenie "grochem o ścianę " ? To pokolenie nie było bite...... a jednak w ciemię nie było na pewno. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 A znasz powiedzenie "grochem o ścianę " ? To pokolenie nie było bite...... a jednak w ciemię nie było na pewno. Tiaaa... Bilans musi wyjść na zero, jak śpiewał nieodżałowany Jan Kaczmarek. Za "bezstressowe" wychowanie zapłacą nadstressowym życiem... Nie, raczej egzystencją . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 W związku z rozwinięciem wątku chciałbym jeszcze wspomnieć o dwóch rzeczach, które mnie tak irytują, że głośno się buntuję. Po pierwsze "Bartku, Jarku, Macku". Po drugie zmiękczanie, zdrabnianie. 40-letni faceci piszący "cudeńko, bajunia, śliczności, gładziutko, nóżka, cycuszek, apunia (aparatura ). ". Taka forma jest może nie tyle niepoprawna, co zwyczajnie dziwaczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Jak dla mnie cycuszek jest ok. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Nie rozumię z kąd bieże sie tyle błendów. Szlak człowieka trafia także kończe. PS. To takie moje podsumowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 I tak nic nie przebije wyrazu napisanego tak: "fzhut" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Pobije. "óżont" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Remis :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi