f-150 Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Może ktoś zna oznaczenie tego typu? Sub-C 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Nie mierzę suwmiarką . Jego pojemność to 2100mah, napięcie 1,2v. Był właśnie owinięty w cieniutką, przezroczystą folię lub koszulkę termokurczliwą, pomyślałem że to zabezpieczenie... zdjąłem i bateryjka miała zwarcie. Teraz chciałbym ją ponownie zabezpieczyć, ale nie wiem czym, więc chce kupić nową bateryjkę, to ogniwo ma po bokach kawałki metalu i myślę że to spowodowało zwarcie. Do tej grzałki AA jest za małe a R14 jest za duże. To jest taka grzałka: Znalazłem takie. Mają ze 30 lat i jeszcze dusza się w nich tli. Tylko to Ni-Cd (niklowo-kadmowe), co nie powinno mieć większego znaczenia, jeżeli Twoja ładowarka takie obsługuje. Jak nie będziesz mógł łatwo zdobyć takich Ni-MH, to zrobię tym zastrzyk adrenaliny i Ci podeślę, mi nie są potrzebne. Patrzyłeś w BTO ? Powinni mieć takie. Ale czy te 1,35V nawet świeżego Ni-MH to nie za mało dla świecy? Niech się wypowie jakiś ekspert od silników żarowych, bo ja jestem niekompetentny w tym temacie . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Świeca powinna grzać na tym dobrze. Jeden świeży Ni-Mh AA 2000mAh starcza na bardzo wiele rozruchów silnika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 7 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Właśnie się dowiedziałem o sklepie BTO, nie słyszałem o nim nigdy, a wygląda na to że mają ciekawy asortyment. Dzięki. Takie znalazłem pasujące do wymiarów mojej: http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=49742 http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=44847 EDIT: Napisaliśmy w tym samym czasie, skoro tak mówisz to myślę że te wyżej będą ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Właśnie się dowiedziałem o sklepie BTO, nie słyszałem o nim nigdy, a wygląda na to że mają ciekawy asortyment. Dzięki. Takie znalazłem pasujące do wymiarów mojej: http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=49742 http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=44847 EDIT: Napisaliśmy w tym samym czasie, skoro tak mówisz to myślę że te wyżej będą ok. To identyczne ogniwka, tylko jedne z przygrzanymi języczkami do połączenia z czymś tam, a drugie - te tańsze - bez. To jest zaznaczone w indeksie handlowym literkami "ST". Tobie języczki chyba na nic się nie zdadzą, raczej będą przeszkadzać (uniemożliwiać włożenie ogniwka w obudowę grzałki). Kup to tańsze ogniwko, albo wyślę Ci te ze zdjęcia . EDIT : bez języczków to te niżej, 44847 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Ok. Gdzie znajdę ładowarkę do takich ogniw? Mam modelarską ładowarkę Turnigy Accucel 6, ale nie mam koszyczka, mam dość kombinowania z podłączeniem krokodylków do nimh (nie pytajcie). Wiecie może gdzie mogę kupić koszyczek lub ładowarkę do takiej baterii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Ok. Gdzie znajdę ładowarkę do takich ogniw? Mam modelarską ładowarkę Turnigy Accucel 6, ale nie mam koszyczka, mam dość kombinowania z podłączeniem krokodylków do nimh (nie pytajcie). Wiecie może gdzie mogę kupić koszyczek lub ładowarkę do takiej baterii? Coś mi się widzi, że i koszyczek i ładowarkę to trzeba by samemu sobie sklecić - nigdzie nie spotkałem koszyczków do Sub-C. Ale nie przerażaj się, to nie jest trudna sprawa. Nie wiem, czy Accucel 6 obsługuje NiMH, zaraz sprawdzę. Krokodylki wprost do NiMHa bez dogrzewek sobie daruj (nie pytam ). Sprawdziłem - obsługuje na full wypas, ma delta peak i zadawany czas. Tylko koszyczek trzeba. Można też kupić ogniwko z języczkami (to droższe za 14+ złociszy), ewent. przyciąć lub podgiąć je tak, żeby nie uniemożliwiały włożenia ogniwka w obudowę grzałki i do nich już łatwo podpinać krokodyle. Plus na ogniwku pomalować markerem na czerwono . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRC Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 a w zestawiez ładowarką nie było takiego kabelka z końcówką jak świeca ? wkładasz to w żarke i ładujesz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 a w zestawiez ładowarką nie było takiego kabelka z końcówką jak świeca ? wkładasz to w żarke i ładujesz No właśnie nie było, właśnie się dowiedziałem że coś takiego istnieje Cóż, to dużo rozwiązuje, tylko nie wiem gdzie taki kabelek znajdę bo patrzyłem w kilku sklepach i niestety nic :/ Natomiast znalazłem coś takiego: https://www.gimmik.pl/Ladowarka_do_klipsa_200-250mAh_-_T10026,o,8289.html Chyba będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 No właśnie nie było, właśnie się dowiedziałem że coś takiego istnieje Cóż, to dużo rozwiązuje, tylko nie wiem gdzie taki kabelek znajdę bo patrzyłem w kilku sklepach i niestety nic :/ Natomiast znalazłem coś takiego: https://www.gimmik.pl/Ladowarka_do_klipsa_200-250mAh_-_T10026,o,8289.html Chyba będzie ok? To raczej prosty zasilacz, nie wiadomo czy posiada obwody obsługi i zabezpieczenia Ni-MH. Raczej nie, ładuje "na chama" i na czas. Jednak jeżeli nie znajdziesz takiego kabelka, to po upewnieniu się, że ten w tym zasilaczu wtykiem pasuje do żarki, będziesz mógł z niego zrobić sobie przyłącze do profesjonalnego ładowania Twoim Accucelem. Tylko to wyjdzie dość drogi kabelek. Poszukaj jeszcze, czasem rozmowa telefoniczna coś daje. No i koledzy z Forum - czy ktoś wie, skąd wziąć taki kabelek ? Może ktoś ma zbyteczny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 http://www.strefahobby.pl/product-pol-17777-Hype-kabel-ladowania-grzalki-do-swiec-zarowych.html Bo dłuższych poszukiwaniach znalazłem, tylko że ten kabelek + wysyłka to już ponad 50zł, za głupi kabelek. Ten kabelek wyjdzie jeszcze drożej EDIT: http://www.karambol.pl/product-pol-5570-przewod-ladowarki-banan-4mm-do-grzalki-swiec.html - tu już trochę lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Ok. Gdzie znajdę ładowarkę do takich ogniw? Mam modelarską ładowarkę Turnigy Accucel 6, ale nie mam koszyczka, mam dość kombinowania z podłączeniem krokodylków do nimh (nie pytajcie). Wiecie może gdzie mogę kupić koszyczek lub ładowarkę do takiej baterii? Też miałem problem z ładowaniem tego ogniwa w swojej grzałce. Kombinowałem z koszyczkiem własnej roboty itd. Sposób na ładowanie okazał się tak prosty, że sam sobie się dziwiłem, że wcześniej na niego nie wpadłem... mianowicie: ładowarka Accucel 6 + krokodylki + ogniwo + zacisk stolarski: koszt zacisku jakieś 3 zł... Te pomarańczowe ruchome "łapki" wywijasz na zewnątrz wtedy ogniwo nie ucieka następnie wkładasz ogniwo, pomiędzy ogniwo a łapki wkładasz krokodylki od ładowarki i ładujesz. Proste i skuteczne bez kombinowania Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Też miałem problem z ładowaniem tego ogniwa w swojej grzałce. Kombinowałem z koszyczkiem własnej roboty itd. Sposób na ładowanie okazał się tak prosty, że sam sobie się dziwiłem, że wcześniej na niego nie wpadłem... mianowicie: ładowarka Accucel 6 + krokodylki + ogniwo + zacisk stolarski: zacisk-stolarski-sprezyn_2943.jpg koszt zacisku jakieś 3 zł... Te pomarańczowe ruchome "łapki" wywijasz na zewnątrz wtedy ogniwo nie ucieka następnie wkładasz ogniwo, pomiędzy ogniwo a łapki wkładasz krokodylki od ładowarki i ładujesz. Proste i skuteczne bez kombinowania Pozdrawiam Dzięki! Akurat przed budową modelu zaopatrzyłem się w kilka zacisków różnego rodzaju, Twoja rada dużo zmieni, wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Dzięki! Akurat przed budową modelu zaopatrzyłem się w kilka zacisków różnego rodzaju, Twoja rada dużo zmieni, wielkie dzięki No i nie zarobią panowie handlowcy na Kubie ! Możesz spróbować osłabić nieco sprężynę w tym zacisku, gdyby była bardzo twarda, bo ogniwka nie przepadają za wzdłużnym ściskaniem. I zwróć uwagę przy "+" ogniwka, żeby nie zrobić zwarcia krokodylkiem o krawędż kubka aku, na którym jest "-". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Ale kombinacje!? Masz sklejeczkę i listewkę 5x5 wytnij sklej i masz coś porządnego.Blaszki można pozyskać z innego koszyczka., będzie lepiej bo będą sprężynować.A w zestawie ładowarki masz krokodylki.Masz dobrą ładowarkę i nie kombinuj z innymi. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 W końcu możesz gołe druciki od ładowarki przylepcem przykleić do baterii i naładować. To działa! Naprawdę!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 W końcu możesz gołe druciki od ładowarki przylepcem przykleić do baterii i naładować. To działa! Naprawdę!!! ... albo dobre gumki - recepturki dookoła ogniwka. Też się tak da . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Bo to działa tak: każesz człowiekowi pokonać metrową kałużę i dasz mu dwie deski i kij, to najpierw będzie deski układał, potem kijem się podpierał i przelezie. A ile się przy tym napoci! Drugi weźmie i przeskoczy... Ergo: gdybym nie miał gotowca do ładowania, za nic by mi się nie chciało koszyczków kombinować, szczypców jakichś, że o kupowaniu kabelka za 5 dych nie wspomnę. Tylko w jednej kieszeni bym nosił rolkę najtańszego przylepca a w drugiej recepturkę. Aha, jeszcze dwa druciki z izolacji na końcach obstrugane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Bo to działa tak: każesz człowiekowi pokonać metrową kałużę i dasz mu dwie deski i kij, to najpierw będzie deski układał, potem kijem się podpierał i przelezie. A ile się przy tym napoci! Drugi weźmie i przeskoczy... Ergo: gdybym nie miał gotowca do ładowania, za nic by mi się nie chciało koszyczków kombinować, szczypców jakichś, że o kupowaniu kabelka za 5 dych nie wspomnę. Tylko w jednej kieszeni bym nosił rolkę najtańszego przylepca a w drugiej recepturkę. Aha, jeszcze dwa druciki z izolacji na końcach obstrugane. Też mi się nie chce kombinować, tym bardziej robić koszyczka Zrobię tak jak mówicie z tymi gumkami czy też zaciskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Szukasz daleko a masz pod nosem http://www.marvio-rc.pl/adapter-do-ladowania-klipsow,3,67,3774 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi