Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zabieram się powoli za budowę Diablotina w wersji 1.5m.

Posiadam plany, które są dołączone do posta oraz korzystam ze strony : http://ssouvodochody.web2001.cz/diablotin/uvod.htm

W planach oryginalnych boki kadłuba są ze sklejki 3mm topolowej plus wzmocnienie z tejże samej sklejki w obrębie skrzydła.

Na planach, które znalazłem w sieci (dołączone do posta) boki są z dwóch elementów o grubości 3mm oraz 1.5mm. Czy to 3mm to sklejka topolowa czy balsa? TO 1.5mm to sklejka? Robił ktoś ten model z tych planów i wie co jest co? Gdzie sklejka a gdzie balsa?

DIABLOTIN-Kadłub .dxf

Opublikowano

Tak, madman ma balsowy kadłub ale madman jest wyjątkowo lekko zrobiony a poza tym Diablotina chcę zrobić zgodnie z założeniami konstruktora:) No w planie nie ma opisanego co jest co.

Silnik planuję ASP FS 91 AR. Temat otwarty bo będę kupował silnik więc nie jestem póki  co nastawiony na 100% ale w tej cenie wątpię, żebym coś lepszego dostał.

Opublikowano

buduje tego xxl i w nim na bokach jest sklejka i balsa  sklejka idzie od srodka 4mm a na zewnątrz balsa 6mm u cibie bedzie podobnie

Ok, tak zrobię. Tylko zgodnie z planami jest sklejka 1.5mm (przy tej grubość rozumiem, że to już lotnicza musi być) oraz balsa 3mm Takie ścianki do 1.5metra wystarczą? Bo w oryginalnym czeskim planie boki sa z 3mm sklejki topolowej i mimo to wzmocnienia z tejże samej w okolicach skrzydła. 

Opublikowano

sklejka lotnicza 1.5mm  wystarczy na pewno a ta sklejka topolowa bedzi mocniejsza od balsy wiec te kika gram rożnicy trzeba przełknąc w tym miejscu bo kratownica musi się czegos trzymać

Opublikowano

sklejka lotnicza 1.5mm  wystarczy na pewno a ta sklejka topolowa bedzi mocniejsza od balsy wiec te kika gram rożnicy trzeba przełknąc w tym miejscu bo kratownica musi się czegos trzymać

Nie nie nie:) nie rozumiemy się.... W planie czeskim są boki z 3mm sklejki topolowej i tylko w okolicach skrzydla jest wzmocnienie tez ze sklejki topolowej. Natomiast w tym planie polskim, dołączonym do mojego posta jest 3mm balsa i 1.5mm sklejka ale podklejona nie tylko w okolicach skrzydła tylko całe boki balsowe są podklejone i maja łącznie 4.5mm. I zastanawiam sie, która wersja jest lepsza....

Opublikowano

Sklejka 3 mm będzie mocniejsza ,a zwłaszcza w tym miejscu,które najczęściej pęka przy mocnym doziemieniu- oczywiście jak jest niedokładnie wzmocnione.

Opublikowano

A nie przyszło wam do głowy zamiast sklejki zastosować płaskownik weglowy  1*3 mm lub pręty  węglowe 2 mm . Wstawiacie po 2 u dołu i górze kadłuba . Macie wytrzymałość załatwioną a na to balsa 3 mm na boki  .

Opublikowano

A nie przyszło wam do głowy zamiast sklejki zastosować płaskownik weglowy  1*3 mm lub pręty  węglowe 2 mm . Wstawiacie po 2 u dołu i górze kadłuba . Macie wytrzymałość załatwioną a na to balsa 3 mm na boki  .

A co miałby dać płaskownik węglowy 1x3mm na balsie? Sklejka podklejam cały bok, więc i wręgi są do niej mocowane...

Sklejka 3 mm będzie mocniejsza ,a zwłaszcza w tym miejscu,które najczęściej pęka przy mocnym doziemieniu- oczywiście jak jest niedokładnie wzmocnione.

Witam, rozumiem, tylko zastanawiam się czy sklejka topolowa (słowo klucz :)) bo lotnicza 1.5mm plus 3mm balsy chyba też jest wytrzymałe... A może sklejke topolowaą 3mm podkleić 3mm balsą? Zależy mi na wytrzymałym kadłubie, ale też nie chciałbym zrobić cegły

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Boki kadłuba to podklejona sklejką balsa. Są to dość duże kawałki 600mm x 110mm. Czy podklejać to na wikol czy na żywicę. Pamiętam, jak kiedyś w dużo mniejszym modelu podklejanie wikolem 1mm sklejki balsą skończyło się suszeniem pod obciążeniem bo od razu zaczęło się wyginać....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W końcu coś się ruszyło.... Jestem świeżo upieczonym tatą i dopiero teraz po pół roku zaczynam niewinnie wieczorami schodzić do piwnicy;) Narazie wycięte boki ze sklejki....

post-4071-0-92452200-1472250398_thumb.jpg

post-4071-0-60521700-1472250407_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, zastanawiam sie jakie serwa do modelu:

Lotki 1 x hs82mg na kazda strone

Wysokosc 2 x hs82mg

Kierunek nie mam pomuslu

Gaz 1x hs82mg

Zastanawiam sie czy 19 gramowe hs82mg (metalowe tryby) dadza rade czy zastapic je hs 225bb?

Opublikowano

Ja bym jednak polecał  Hs 225 bb odkąd w mojej Katanie 140 cm rozsypały się w locie  tryby serwa Hs 80 w jednej lotce , choć z drugiej strony metalowe są bardziej wytrzymałe . Jak masz już hs 82 MG to zastosuj jak masz kupić to kup Hs 225 MG .

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.