Iras 11 Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Witam wszystkich zagorzałych zwolenników lotnictwa Polskiego . Jak wszystkim wiadomo jestem wielkim miłośnikiem lotnictwa Luftwaffe , ale w związku z licznymi aluzjami kierowanymi pod mój adres postanowiłem zająć się " tylko raz" samolotem Polskiej konstrukcji i to nie byle jakim no i oczywiście w słusznej skali 1/4,5 . Model będzie miał a raczej ma rozpiętość skrzydeł 3,1 m i wagę nie przekraczającą 15/16 kg. Wykopałem go z najgłębszych czeluści tego świata ( powiedzieć nie mogę ) , dużo czasu mi to zajęło i zdrowia ( czytaj kasy). Model prawie w pełni laminatowy , tylko statecznik poziomy muszę dorobić z balsy , wygląda imponująco ale trzeba będzie włożyć w niego bardzo dużo pracy . Mam nadzieję że do napędu starczy mi silnik o pojemności 80 cm3 z przekładnią myślę że większego nie potrzeba . Wstawiam dwa zdjęcia osłony silnika może ktoś bystry dopatrzy się o jakim modelu piszę , podpowiem że w tej skali w Polsce jeszcze nikt nie lata tym samolotem. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Azali to Karaś? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Azali to Karaś? Nooooooo Bartek Bystra odpowieź , teraz już mogę nadać tytuł temu postowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Rozumiem, że okapotowanie to owo wykopalisko, a teraz dorobisz mu resztę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Rozumiem, że okapotowanie to owo wykopalisko, a teraz dorobisz mu resztę? Nie nie kolego mam wszystko , cały model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Bartek świetny strzał Irek wrzuć więcej fotek tego zestawu, rozumiem że model odkupiony od kogoś po latach leżakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Bartek świetny strzał Irek wrzuć więcej fotek tego zestawu, rozumiem że model odkupiony od kogoś po latach leżakowania? Tak długo leżał kolega ma już swoje lata i prawdopodobnie nie chciało by jemu kończyć tego modelu . Fotki wrzucę w najbliższym czasie bo temat jest tak świeży że jeszcze z samochodu nie wyciągnąłem Jeszcze kilka fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Gdzie Ty taki skarb wykopałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Gdzie Ty taki skarb wykopałeś? Ja to jak szczur mam swoje kanały , ale długo po nich biegałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Irek jak przedstawisz fajna relacje to się Karasie na forum posypią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Miałem chwilkę czasu to zrobiłem jeszcze kilka zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Kawał maszyny i trochę pracy przy niej będzie. Kibicuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Żeby pasował do reszty stajni, proponuję malowanie państw Osi: http://polish-made.com/environment/cache/images/0_0_productGfx_ccebd1b7f2b66c707ef7e14067c98f79.jpg I też kibicuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Osheż Ty prowokatorze:-) ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Tu ta maruda od to , że tylko niemieckie. Brawo TY! Będzie piękny model z tego zestawu, aż mi ślinka cieknie na podobny!!! Dajesz kolego, widownia zapełniła cała salę i schody też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Piękny materiał na na fajny model. jak skończysz trzeba będzie odwiedzić Cię z 'pezetelką" dla ochrony lotu bombowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 No pewnie zapraszam polatamy wspolnie , ale to jeszcze potrwa . Raz ze jestem ciagle na wyjezdzie , dwa ze model jest w takim stanie ze az placz cisnie sie na oczy jak patze na niego . Ja w lepszym stanie wyrzucalem wraki na smietnik po rozbiciu. Kupilem to tylko dlatego ze to jedyny taki samolot w polsce i potraktuje go jako material wyjsciowy do zbudowania Karasia. Calyczas nosze sie z myslami czy nie latwiej bedzie zamienic go w kopyto do stworzenia formy i wowczas zrobic od nowa Karasia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Calyczas nosze sie z myslami czy nie latwiej bedzie zamienic go w kopyto do stworzenia formy i wowczas zrobic od nowa Karasia To byłoby najlepsze wyjście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Popieram pomysł, pomimo, że klonowanie jest zabronione yyyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Noooo! i coś się dzieje . Z tego co widać na zdjęciach model ma chyba z 30ści lat . Nie wiem czy aby ten laminat po takim czasie jest jeszcze dobry - Ty Irku masz go w ręce, wiec musisz ocenić. Może jednak faktycznie lepiej byłoby zdjąć formę z tego (jeśli "trzyma" wymiary). Wiem, że to kupa roboty i spore koszty, ale przy obecnych technologiach laminatowych (nowoczesne żywice, węgle, kewlary itp) z pewnością jakość modelu się podniesie. Druga sprawa - to powtarzalność. Przy poważniejszym uszkodzeniu skrzydła czy kadłuba, zawsze można szybko wylaminować nowe. Podejrzewam również, że jeśli pojawiłby się na rynku taki zastaw tego modelu, to z pewnością zainteresowanie by było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi