Skocz do zawartości

To tylko Jantar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sugeruję Kęty ,z Bochni nie tak daleko,a Wojtek już był u Nas :D. Z trunkami problemu nie będzie ...

Rafale w tym roku raczej będzie ciężko, ale na przyszły bardzo chętnie zawitam :) 

Opublikowano

Wojtek nie kuś z tym ogrzewaniem, wszak pas startowy jest już oświetlony

więc jakieś ogrzewane lokum tez może powstać. :)

Ten model ma również ogrzewanie :)

post-14986-0-59105200-1476738023_thumb.jpg

Opublikowano
Korzystając z okazji, że miałem dzisiaj trochę czasu wolnego i do własnej dyspozycji, a nie zdarza się to często, postanowiłem uruchomić serwa w skrzydełku Jantara.

Trochę trwało zanim rozkminiłem, który kabelek od którego serwa ale dałem rade, a co. Jak inni umią to ja też se poradze.

Zabawa zaczęła się gdy przyszło poustawiać wszystko w aparaturze, czyli te... no... zakresy wychyleń klap i lotek, klap razem z lotkami i tego, no... no tego no, pazia królowej... o! butterfly'a ;)

Ooo... nie jest to proste zajęcie, zwłaszcza jak krzywa wychyleń serwa jest znacząco bardziej rosnąca jak krzywa wychyleń szkła z bursztynowym napojem, bo sterylność i dezynfekcja organizmu przy tak skomplikowanej elektronice być musi.

Nie mniej ogarnąłem to na tyle, że działa to co powinno i jak powinno i aby dłużej nie drażnić małżonki, że pokój przez całe popołudnie wyłączony z użytku postanowiłem na tym poprzestać.

Obyło się bez uszczypliwości ze strony małżonki ale oznajmiła, że ona dzisiejszej nocy też jest wyłączona z użytku.

Na szczęście butelka jest 0,7, więc będzie się czym pocieszyć ;)

Jutro zajmę się zmianą zakresu wychyleń klap i lotek, co powinno mi zająć kilkanaście minut, bo już wiem co i jak a do jutra chyba nie zapomnę, oraz popróbuję ustawić fazy lotu, a nie wydaje mi się to taki pikuś w mojej Futabie T8FG. ;)

Poniżej filmik z tego co dzisiaj.

Opublikowano

Jeszcze gościu zostało Ci ster wysokości połączyć z wychyleniami całego spływu. Czyli jak ciągniesz drążek wysokości to lotki i klapy delikatnie idą w dół. Przy termice bardzo korzystne ustawienie.

Opublikowano

Nawet o takich rzeczach nie myśl.

Chciałem dzisiaj ustawić fazy lotu... uhy, taaak.

Jak se fazy nie zrobię, to faz lotu nie ustawię.

A takie tam pierdołki jak piszesz lub przeciwstawny kierunek do lotek podczas krążenia w kominie... 

Panie, jak ja bym takie rzeczy umiał, to bym se inaczej życie urządził ;)

Opublikowano

Przyszła pora dokonać ostatnich zakupów do Jantara i zazwyczaj w tym miejscu mamy niekiedy problem.

Chodzi o pakiet i śmigło.

Jeżeli co do pakietu to jestem prawie, że zdecydowany i będzie to Dualsky 3S 1500mAh lub Dualsky 3S 1700mAh chyba, że ktoś mnie przekona do SLS Quantum 3S 1600mAh, to ze śmigłem mam lekkie problemy.

Otóż silnik MEGA ACn 16/30/3CE dla modeli F5J proponowane ma śmigło 12x6. Słyszałem, że ten silniczek całkiem dobrze radzi sobie ze śmigiełkiem 13x8 a nawet 14x10 i tu jest mały zonk. Słyszałem, wróble na drzewie ćwierkały, gdzieś dzwoniło ale nikt nie powiedział jakie prądy wówczas bierze ten silnik i jakie osiąga temperatury i w jakim czasie.

Chciałem go sobie wyliczyć za pomocą eCalc'a ale na liście silników MEGA w eCalc'u tego silnika nie ma.

Może ktoś z kolegów dysponuje innym programem, który policzyłby ten silnik ze śmigłem 14x9, bo takowe mam. Oczywiście sugerowane do F5J 12x6 też posiadam.

Z wyrazami dźwięczności niecierpliwie czekam na podpowiedzi ;)

Opublikowano

Wojciech ,bierz jakiekolwiek SLS-y ,to znakomite pakiety .

Dualsky za chwilę będzie wyglądał jak parówka czy serdelek ;) ...

A nie możesz zacząć od dedykowanego śmigła, od razu musi być power :P?

• Lubię to 1
Opublikowano

Wojtek co do pakietów to słuchaj Rafała. Chłop dobrze gada. :) Zapomnij o Dualsky i bież XTRON SLS 40C 1550mAh

Co do śmigła to większego niź 12x6,5 nie ma sensu dawać bo lecisz na nim maksymalnie 30s a ten silnik na tym śmigle wyciągnie model na te 200m. Dasz większe śmigło to będziesz musiał dać zaraz większy regulator.

A jak chcesz polatać rekreacyjnie to też nie ma sensu dawać większe śmigła bo co chcesz wyciągnąć model na 500m i z tej wysokości zacząć krążyć w termice? :o Jeśli już dawać ciut większe śmigła to 13x6,5. 

Opublikowano

No dobra wiem, że te SLS'y to hiper-super-cud-miód-malina ale Dualskie się mnie spodobały, bo ładowanie mają 5C a na lotnisku wolę aby pakiet się szybko ładował ;)

Dobra będzie SLS

Na początek śmigło będzie 12x6.

Pierwsze loty to i tak bez silnika będą ale jak już mam kupować to za jednym razem chciałem.

To że kupiłem model za X zł nie znaczy, że uśmiecha mi się X razy płacić za przesyłkę.

Na czymś muszę oszczędzać ;)

Opublikowano

Wojtek, z całym szacunkiem po cholerę kombinujesz. Weź to śmigło 13x8 jak fabryka mówi i wypróbuj. Potem zmieniaj jak ci bedzie mało wygaru. U mnie ten zestaw jest ok. Jak lubisz duże śmigła to pomyliłeś napęd - trzeba było brać coś z przekładnią. Pakiet dobierz tez pod katem wagi, żeby model wyważyć, a nie zastanawiać sie potem gdzie tu ołów dokładać.

Jak to mówią Happy landings.

Opublikowano

Tomku pakiet to wiem, że pod wyważenie. Prawdopodobnie będę potrzebował coś około 130-150g.

Mam nadzieję, że ten SLS się dopasuje.

Śmigło... no właśnie, do F5J sugerują 12x6, Ty piszesz o 13x8 a z Wojtkiem jak rozmawiałem to wspomniał nawet o 14x10.

OK. Pakiet ustaliliśmy SLS, śmigło będzie na początek 12x6 a potem się zobaczy. ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A nie ucho tylko statecznik pionowy i nie przez przypadek tylko celowo ale to ma być jako ciekawostka i niespodzianka.

A było to tak:

W piątek zamówiłem torbę i na tę okazję wypiłem x szklaneczek.

W sobotę przyszedł kolega Paweł i piłem

W niedzielę  zadzwoniła żona kolegi i oznajmiła, że jeżeli Paweł jeszcze jest u mnie to może już do domu nie wracać więc... pili my dalej.

W poniedziałek przyszedł po Pawła jego syn. Dosiadł się do stolika i przyniósł ze sobą zapas tego co my pili.

We wtorek przyszedł Tomek oglądnąć Jantara. Wrócił się do domu i przyszedł jeszcze raz, żeby nie było, że przychodzi z pustymi rękami.

W środę postanowiliśmy przeliczyć powierzchnie sterowe Jantara i wyznaczyć ich skuteczność. Wyszło, że ster kierunku powinien być o 5cm wyższy. Ponieważ nas to zasmuciło, postanowiliśmy smutki utopić w złotym trunku.

W czwartek postanowiliśmy rozciągnąć o te 5cm statecznik pionowy. Sukces postanowiliśmy opić.

Dzisiaj (piątek) przyszła torba i trzy czarownice oświadczyły, że jeżeli teraz mamy zamiar powtórzyć ten sam proces tylko w odwrotnej kolejności, coby statecznik się mieścił w torbie, to one zrobią tak, że wszystkie nasze modele zmieszczą się w tej jednej torbie.

Postanowiliśmy nie ryzykować, bo wszyscy w trójkę chcemy zobaczyć Jantara w locie.

Ponieważ decyzja czarownic mocno nas zestresowała, postanowiliśmy jutro się odstresować u Tomka w "modelarni" ;)

P.S. Jakby co to na statecznik będzie zakładana fluorescencyjna skarpetka w kolorze czerwonym, aby gdy wracam wieczorem z lotniska coś mi w cztery litery nie wjechało.

• Lubię to 2
Opublikowano

Wojtek, fajnie to wygląda - zwarty futeralik :)

Daj jeszcze zdjęcia jak wyglądają kieszenie na skrzydło - uszy i centropłat. Czy komplet mieści Ci się w tym futerale?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.