Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fokker D.VIII skończył słabo i w dodatku nie dokończony...  A że  natura nie znosi próżni, moja też :)  więc padło na coś kolejnego. 

Sezon za pasem, latać się chce - więc raczej ARF. Nie ma tego jakoś strasznie dużo na rynku z okresu pierwszej wojny.

Skala 1/4 i za duża i za droga na tę chwilę. Maxford robi takie bardziej ćwierć makiety :)  ale w rozsądnych cenach.

Mają dystrybutora w UK, i 5 dni później Airco w sporym pudle było u mnie. 

Znam wszystkie wady tego zestawu, znałem jeszcze przed zakupem. Ale postaram się coś z niego wycisnąć.

Garść danych: 

skala 1/6,5

Rozpiętość 1,3m

Długość 1,08m

Masa do lotu: ok 2,2kg

Napęd elektryczny, raczej 3S, zalecają siliniki 0d 400W, myślę że 700W będzie bardziej na miejscu.

0_zpsqtah0smn.jpg

Relacja:

Od razu mówię że ponieważ to tak naprawdę montaż z poprawkami w stronę chociaż pół makiety, więc oszczędzę Wam kabelków i fotografii z wkładania serw i innych flaków. 

Skupię się na tym co można wycisnąć z zestawu jak komuś przeszkadza lustrzana powierzchnia folii i kółka jak od Matchboxa :D

Czas na fotki:

kadłub jest wielkim żelazkiem z mnóstwem miejsca w środku

1_zpsqaop5buq.jpg

Koła wzięły udział bo udało mi się wywalić gumowe opony ważące więcej niż sama felga - 48g szt, co pozwoliło zmniejszyć masę dwóch kół do masy jednego...

4_zpsketfnmkd.jpg

Kół z zestawu szkoda pokazywać - zrobione z kubeczka po jogurcie i pianki - średnica 72mm. Te obecne, szprychowe mają 110 mm.

2_zpsjhx3wlyj.jpg

To co rzuca się najbardziej w oczy to połysk folii poszycia. Opcji jest kilka: malować całość, albo tylko matowy lakier, rozwiązanie podsunęła sprzedawczyni z Motip`u: gąbka do matowienia - lakiernicza.

3_zpsjuaeyn0p.jpg

Jakby lepiej :)

Poniżej skrzydła w czasie obróbki:

20_zpsfovnbmjs.jpg

19_zpsinzufmci.jpg

Zacząłem detalizację, jak to ja :)

10_zps3phd6wtl.jpg

8_zps1mztmppf.jpg

5_zpszpghwunu.jpg

Stockowy silnik wygląda tak:

6_zps4h5cdcaz.jpg

Poprawiony:

9_zpsmlna1pqv.jpg

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

I bardzo dobrze, że oszczędzisz szczegółów wykonania i mocowania półki na pakiet i pod regulator - w końcu mistrzowi w parciu na szkło raczej nie dorównasz :D.

Ja zabierałem się za ten model na podstawie planów. Niestety zatrzymałem się na łączeniu rurek aluminiowych jako kratownicy i tak zostało. W zestawie chyba nie ma tylu linek ile jest na foto? Nie wyobrażam sobie ile zaczepów musiałoby być by to szybko składać i zakładać.

W tym zestawie kratownica to aluminium/duraluminium, drewno czy węgiel? Jest ona odłączana od skrzydeł do transportu czy nie? Dwupłat o rozp 130 to nie olbrzym ale transport w całości to już jakiś problemik jest. Ile kosztuje zestaw jeśli można ?

Opublikowano

Sorry - edytowałem posta :)

Po kolei: kratownica to węglowe rurki na podłużnice i poprzeczki z listew węglowych. 

Maxfrod daje takie oczka wędkarskie - w każdym punkcie do plecenia olinowania. 

Daje też linkę - tak z 1,2mm stalową :D  waży prawie 80g :)

Koszt 109 funciaków. Rozłączanie może i byłoby możliwe ale odradzam. Nie jest aż tak duży.

Ogólnie kadłub i skrzydła to jest jakość powiedzmy 8/10 i ok. Ale kratownicę i tył przy sterach projektował jakiś inny, nieco gorszy zespół:

23_zpsw0vegfz0.jpg

Skąd pomysł żeby zasadzić na samym koniuszku dwa serwa i kupę gratów - nie wiem. Przekładnia wobec środka ciężkości jest tutaj z 7:1 więc to co na zdjęciu ważące 58g, plus jakieś 30g serwa i 10g galanterii - daje z 700g w nosie modelu. Oj nie, ja na to nie idę :)

Nasz forumowy kolega Darek, lutujący pięknego Pipera z rurek zgodził się wykonać łącznik spinający dwa boki tej kratownicy. 

Serwa wylądują pod płatem. 300g ołowiu w nosie to nie dla mnie.

PS. szukam Lewisa 1/6 z Williams Bros - ktoś coś?

Opublikowano

https://www.sussex-model-centre.co.uk/lewis-aero-machine-gun-1-6      nie patrz na obrazek, coś pozmieniali i jest jak widać

http://www.ef-uk.net/models/aircraft-electric/airco_dh2.htm nie karabin ale budowa w tej samej skali

https://www.iflytailies.com/store/guns-ordnance/ - lewis - różne skale

http://www.sarikhobbies.com/product/lewis-gun-16-scale/

http://www.dbsportandscale.com/williams-brothers-16-scale-guns-7407-p.asp

Gdybyś chciał zamawiać z iflytailies to daj znać też bym brał to może koszty niższe byłyby. Chyba, że to ja bym zamawiał to też daj znać.

Opublikowano

Cena jest jaka jest ;). A potrafisz opracować pliki do drukarki 3D? Jest strona z plikami różnych karabinów tylko nie mam pojęcia co z tymi plikami trzeba dalej zrobić.

Opublikowano

Postanowiłem że 30 $ z przesyłką to za dużo :)

Zrobię sam

11_zpsmfyps9is.jpg

12_zpse39ayor2.jpg

13_zpsqmbrvmpl.jpg

14_zpsojioipsy.jpg

15_zpsw3e8euuh.jpg

16_zpskcqvtrbp.jpg

18_zpsehx9xmru.jpg

LEWIS%201-6_zpsmqjqj54g.jpg

Teraz czas narysować zbiornik opadowy na górny płat...

Opublikowano

Poczekaj z robotą: na stronie Arizona masz rozrysowane detale elementów modelu karabinu. Są one do ściągnięcia za free. Na pewno ułatwi prace.

Opublikowano

Ładny widok boczny może się przyda . Widać wyraźnie inne ukształtowanie kadłuba. Tzn przód jest znacznie niżej od tyłu.

post-1577-0-42010700-1487622141_thumb.jpg

post-1577-0-09384900-1487622260_thumb.jpg

Opublikowano

Znaczy chodzi Ci o przód i tył gondoli? Trochę jest. Ale akurat w to nie zamierzam ingerować. 

Natomiast zamieniam to:

23_zpsw0vegfz0.jpg

Na to:  

Resized_20170219_235801_zpsd8aa7yvi.jpeg

Resized_20170219_235704_zpsiyjjpsnu.jpeg

Dziękuję Darku :D

Opublikowano

Zaparłem się i z pomocą Irka wyszło to co poniżej. To mix mojego i arizony opracowania, dodatkowo zmieniony do wersji z doskonałych zdjęć Lewis`a z Vintage Aviator.

20170221_195405_zpsunyqt8pk.jpg

20170221_210227_zpsounas6y2.jpg

20170222_072358_zps09wjxlaw.jpg

20170222_072417_zpsyjluwbrq.jpg

20170222_072426_zps3yiz01ss.jpg

20170222_072434_zpsjaiaahyz.jpg

20170222_072444_zpsk9dbprnb.jpg

20170222_072458_zpsfuqvubzm.jpg

20170222_072509_zpsyt8zp6zf.jpg

Fornir i drewienko dostaną jeszcze bejcę, ale to już detal.

Opublikowano

Znalazłem fajną żyłkę w Decathlonie - w realu miałaby ok. 2mm czyli pasuje. No i jest szara!

29_zpsdk0ilio7.jpg

I nie mogłem się oprzeć żeby go odrobinę nie przymierzyć :)

28_zpswab35rmp.jpg

26_zpstahrcvr5.jpg

24_zpsjouzm9av.jpg

Dziś biorę się za kratownice... Oj łatwo nie będzie.

Opublikowano

A wg. Ciebie jaki drut fortepianowy był używany wtedy? 3 mm? 5mm? No bez jaj...

Maxford dał linkę na naciągi - waży od .... i ciut ciut, i nie ma szans się wygiąć po oczku po małym promieniu bo właśnie ma z 0,8 -1 mm.

A ten model ma ciężką dupcie i raczej tam nie chcę za dużo pakować

Edit: najgrubsza struna fortepianowa ma 3mm. Czyli w 1:6,7 daje 0,44 mm. Poszukam

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.