Irek M Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 W różnych wytwórniach mogło być różnie. doczytałem, że np. linki naciągowe w Nieuport 11 miały 4mm średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Dziś odcinek z cyklu: nienawidzę aerografu! Albo raczej washa akrylowego, który ma grudeczki idealnie zatykające dyszę aero. Wyniki nierównej walki poniżej: Zaczyna wreszcie wyglądać jak styrana maszyna nie lśniący folią ARF W następnym odcinku powierzchnie górne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Dążyłbym na wszystkich powierzchniach do tego, co jest w dolnym lewym rogu górnego płata. Tam cień jest miękki i jaśniejszy, mniej kontrastujący z jasnymi żeberkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Na górnym płacie jeszcze do rozjaśnienia. Na razie leciałem ciemnym washem. Ale dolne chce mocniej uświnić Bo i oleum rycynum i błotko spod kół - samo dobre No a poza tym dolne powierzchnie są oglądane głównie w locie, z pewnego dystansu, muszą więc być odrobinę przerysowane. Trudniejszy będzie dwubarwny światłocień na górnych powierzchniach w kolorze PC10. No i taśma tamiya 6mm mi się skończyła a poszło kilkanaście mb. Taka już moja wizja, że maszynki z WW1 widzę jako dobrze brudne, zmęczone konstrukcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Kiedyś już rozmawialiśmy o tym. Ja twierdziłem, że one - maszyny- nie do końca były tak zmęczone konstrukcyjnie skoro pilot żył średnio 14 dni. Ginął w maszynie swojej, raczej . Ale w przypadku modelu to autor decyduje o długości jego żywota . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 No tak, pamiętam No. 5964 Lanoe Hawkera, bo to jest ten samolot - był w służbie od stycznia 1916r. najpierw latał nim Lt. Sidney E. Cowan, następnie sam Hawker. Zestrzelony na tej maszynie około 15:00, 16 września 1916r. przez samego Manfreda... Te 9 miesięcy w służbie to bardzo dużo dla takiego samolotu. Nawet wyłączając kilka nielotnych tygodni zimy. Będzie brudny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Washe zakupione, można działać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Irku, namierzyłem w sklepach z utensyliami jubilerskimi linki stalowe 0,38 i 0,6 mm. Mają niewątpliwą zaletę - rolka 50 mb to 4,90 zł Zamówiłem, powinny dziś przyjść, zobaczymy. Wrzucę fotki wieczorem. Z cieniowaniem płatów przestój, nie udaje mi się wrócić przed zmrokiem z pracy do domu, a przy sztucznym świetle można zrobić sobie srogie kuku... Póki co przenoszę mocowania serw z ogona pod górny płat. Dzięki temu wyważenie się poprawi a ogon będzie miał bardziej makietowy wygląd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Te linki - jubilerskie - oglądałem tylko na stronie allegro. Też zastanawiałem się czy brać ale z kontekstu wynikało, że są raczej sztywne. Ale skoro zaraz będziesz miał to będziesz wiedział czy nadają się. Ja powoli kończę skrzydło do mego górnopłata Pfalz A. Przy rozpiętości jakieś 205cm będę potrzebował z 15m linki. Tyle, że u mnie będzie to raczej takielunek pracujący więc muszą być wytrzymałe, a nie ozdobne. Dlatego ciekaw jestem Twojej opinii nt. tych linek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Linki dotarły. Fajne, oblane cieniutką warstwą tworzywa. 0,38 mm mogę zerwać rękoma( ze 30kg ) i przypomina wytrzymałością szpagat. Linka 0,6 mm jest nie do zerwania ręcznie. Obie bardzo miękkie. Od lewej występują: 1. żyłka 0,35 mm 2. linka jubi 0,38 mm 3. linka jubi 0,6 mm 4. potwór z Maxford USA 5. drucik 1 mm jako wzornik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Chwilę mnie nie było, ale coś tam się w tym czasie dłubnęło. Zamocowałem centropłaty, wkleiłem kratownicę, zamocowałem usterzenie i płozę ogonową. Model stoi już na własnym podwoziu. Sorry za tło, ale przy małym kaszojadzie trzeba kleić tam gdzie nie śpi W międzyczasie dotarł z RealModelPilots niejaki mjr. Lanoe Hawker w odpowiedniej skali. Teraz już pilot nie wygląda jak w gokarcie Mogę polecić stronkę bo i ceny w miarę, i druk 3D nie najgorszy. Jednak osoby przyzwyczajone do jakości żywicznych odlewów będą narzekać. Natomiast jest to jedna z niewielu firm oferująca i popiersia i pełne sylwetki w dowolnej prawie skali. I lekkie co ważne. Mój Hawker miał jedynie za mało ciała poniżej linii ramion, dostał więc uzupełnienie z EPP i skórzany płaszczyk z cielęcej skóry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Tego bezrobotnego pilota chętnie zatrudnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Jak nie przepadam za modelami z I WoW to ten naprawdę przypadł mi do gustu, gratuluje pięknego i nietuzinkowego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Bezrobotny będzie latać w Junkersie D1 ale moim On jest z HK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Tak też pomyślałem .Już oglądałem na RealModelPilots i zamówię takiego.Moja robota powoli ale do przodu.Tobie kibicuję bo model naprawdę świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Tylko zwróć uwagę, bo tam trzeba się naprawdę dobrze wczytać ile pilota dostajesz A wymiary podają całej postaci, mimo że popiersie drukują... Ale i tak chwała Bogu, że ktoś taką inicjatywę podjął bo pilotów do WW1 jak na lekarstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Patrzałem na HK bo ten Twój pilot jest fajny ale tam nic nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 On jest z HK. Z internationala. Ale faktycznie już ich nie widzę, a szkoda bo to byli jedyni jako tako wyglądający piloci. On był jako "british WW1 pilot style 1" i tak go można znaleźć w necie. Podejrzewam, że chodzi o roszczenia firmy Aces of Iron , bo dziwnie podobny jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Bardzo fajne figurki. I malowane w kapitalnym stylu (takim malarskim, artystycznym ). Niestety, Amerykańców mają tylko z USAAF. Z NAVY i USMC żadnego albo szukać nie umiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Od oblotu sporo czasu minęło, a fotek z lotniska brak. Jako że klan Wdowików i Pacek biorą się za Airco w 1/3 to wrzucam trochę foteczek na zachętę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi