S.Papa Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zapowiadają kiepściznę Rafale. Pierwszego pochmurno i chłodno, drugiego chłodno i mokro, trzeciego ma się rozpogodzić po 14. A jak będzie? Zobaczymy Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka
mihu Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Sławku, dzięki za zdjęcia i dobre rady. Latało sie wspaniale. Jednak większe latadła są fajniejsze, a takie co łapią noszenie to szczególnie . Nawet sobie majówkowo karkówkę można było zgrillować - piękna pogoda była. No i jak zwykle coś rozbiłem - bez kreta się u mnie nie liczy :-) - na szczęście rozleciało się w powietrzu i dotarło powoli na trawę. Klapka od mojego skrzydełka się otwarła przy WOT i nastąpiło nagłe wywnętrzenie wyposażenia. Na szczęście koledzy z bystrym okiem pomogli i tylko brzęczyk został złożony w ofierze Chwarznieńskiej łące. Sułku - paczuszka dla Ciebie jest u Sławka.
S.Papa Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Opublikowano 1 Maja 2019 Pierwszy dzień majówki zaliczony lotniczo. Jeśli pogoda pozwoli, polatamy także w pozostałe dni. Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka
Sage Opublikowano 5 Maja 2019 Opublikowano 5 Maja 2019 Majówka. Jedne są takie Góry. Tu widać po czuprynie jak wiało, do10 m/s. Iskierka dawała rade A tu juz pierwszy dzień po majówce
lukwisz.pl Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Ja chciałem oblatać nowy samolot ale skończyło się nie testowaniu wytrzymałości lotek przez juniora ;-)
Sage Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Cześć Lukasz, Widać Junior idzie w 3D Jeszcze potrzeba kilka dni aby trawa urosła i będziemy kosić. Pas się wtedy wyrówna (przynajmniej optycznie) i będzie gotowy na przyjęcie 'Juniora' .
Sage Opublikowano 11 Maja 2019 Opublikowano 11 Maja 2019 Wiadomość dnia: Poleciał i wylądował w pięknym stylu 2 razy. Reszta zdjęć już jutro. Jest sporo fajnych fotek np:
Krzysiek67 Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Piotr, piękna ta extra, gratulacje ale i tak się nie liczy- gdzie film, ja się zapytowywuje? . Widzę że praca na dwie kosiarki . 1
Sage Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Krzychu, teraz Twoja kolej. Pas przygotowany. Latamy dzisiaj od 1700. Co Ty na to ?
jarek996 Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Piter, o co Ty nas z Vaclavem podejrzewasz Okucie trzeciego łożyska zostało liniowo wklejone na stale wraz z wręgą silnika przy użyciu JB Weld.. Istnieje możliwość wymiany samego łożyska w przyszłości (łożysko jest zabezpieczone w okuciu za pomocą dwóch śrub), stąd ten otwór we wrędze silnika. Silnik wraz z 'przedłużką' po odkręceniu 4 śrub mocujących go do wręgi można wyjąć. Łożysko wraz z okuciem zostaje w kadłubie. . Ty sie Pitorek nie martw o co Was Piter podejrzewa , Ty sie martw o to , o co JA Was podejrzewam !!!
Sage Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Ty sie Pitorek nie martw o co Was Piter podejrzewa , Ty sie martw o to , o co JA Was podejrzewam !!! O to się nie martwię. Relacje tylko na płaszczyźnie modelarskiej . BTW Jeśli pogoda dopisze oblot w tym tygodniu. Wcześniej postaram się się podgonić relację.
P.i.o. Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Piotr, piękna ta extra, gratulacje ale i tak się nie liczy- gdzie film, ja się zapytowywuje? . Widzę że praca na dwie kosiarki . Dzięki Krzysiek. Filmu co prawda nie ma , ale za to są fajne zdjęcia. Jak się nie ma co się lubi ...... Co najważniejsze, jeszcze raz dziękuje Kapitanowi za oblot. Dzięki Piotr. Mój późniejszy lot , to była formalność. 1
Sage Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Obiecane zdjęcia z weekendu. Weekend rozpoczęliśmy od pierwszego w tym roku koszenia trawy.
lukwisz.pl Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Ja niestety spędziłem weekend z grypą. A planowałem do Was pojechać.
Sage Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Spalinami mozna u Was latac ? Tak, latamy tez spalinami, heliki i samoloty.
Sage Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Co słychać u Vaclava ? Ano, Vaclav przygotowuje się dużymi krokami do oblotu Wycięcie pod wręgą silnika posłuży na zamocowanie haka holowniczego (ale to po udanym oblocie) 2
Sułek Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Moje gratulacje Piter! Precz z zabobonami, niech żyje praktyczność i użyteczność! Mam na myśli oczywiście gniazdka do skrzydeł... We wszystkich motoszybowcach mam tak zrobione i nigdy najmniejszych nawet problemów ...to serwo z boku w kabinie, to od kierunku? pzdr
Sage Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Jako, że to kolejny etap składania i przygotowań do oblotu za Vaclavem, pozwoliłem sobie umieścić post pod postem. "Final check" ... … no i pozostało tylko naładować pakiety na sobotę Piotrze, tak to serwo z boku w kabinie to kierunek.
Sage Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 W piękny sobotni dzień wybraliśmy sie nasza paczką wraz z Vaclavem na oblot Ventusa na lotnisko w Borsku. Na pierwsze starty wybraliśmy pas trawiasty. Jakoś nie byłem psychicznie przygotowany na start z pasa betonowego. Pomimo krótko przyciętej trawy śmigło 11 x 7 okazało się zbyt duże. Model przy starcie podnosi ogon śmigłem hacząc o trawe (koło w środku ciężkości). Złamaliśmy 2 śmigła. Przy trzeciej próbie po jakiś 5-6 metrach rozbiegu model już wzniósł sie na wysokość ok 0.5 metra również łamiąc jedną łopatkę i musiałem lądować. Widać, że model chciał lecieć. Do kolejnego podejścia będę musiał zmienić łopatki na mniejsze 10 x 6 (10 x7) i koło na większe o jakieś 5mm, przy starcie stopniowo rozwijać prędkość kontrolując ogon sterem wysokości ustawionym na maksymalne wychylenia w trybie "take off". Przy łopatkach 11 x 7 napęd miał znaczny zapas mocy (statycznie pomierzone 1100 W) Do końca dnia, kiedy to w powietrzu były inne modele, Vaclav nie mógł odżałować, że w tak piękny majowy dzień nie udało mu się wznieść w powietrze. Co się odwlecze to nie uciecze. Kolejne podejście koniec czerwca. Poniżej zdjęcia z wczorajszego Borska. 1
Rekomendowane odpowiedzi