Sage Opublikowano 14 Października 2018 Opublikowano 14 Października 2018 NexSTAR, model mający już jakieś 17 lat i ciągle w doskonałej formie. Korzystając z wyjazdu do Borska postanowilem go troszkę odkurzyć. Kiedyś takie modele służyły do nauki latania . Wyposażony byl nawet w system 'stabilizacji' lotu Futaby. To były jeszcze czasy 'bez piankowe'. Filmik nagrany przez Krzyśka, za co mu bardzo dziękuje. Poniżej lot moim Spitfire Mk IX. Start i lądowanie w bardzo 'turbulętnych' warunkach i bocznym wietrze. Nic specjalnego, raczej kronikarski zapis z bardzo udanego wypadu do Borska w doskonałym Towarzystwie. Czas zatrzymany na zdjęciach przez Krzyska szerokokątnym obiektywem kamerki Mobius. 1
Sage Opublikowano 19 Października 2018 Opublikowano 19 Października 2018 Borsk dzisiaj. Jakoś tak nie mogłem sie powstrzymać i pojechałem żeby polatać na 'dużym niebie' … To już chyba ostatnie tak ciepłe dni tego roku. Słonecznie, bezwietrznie, piękna termika, 18 stopni w cieniu, w słońcu ok 30. Jak to ja, zrobiłem parę fotek
Sage Opublikowano 20 Października 2018 Opublikowano 20 Października 2018 Dzisiejsze, sobotnie, Sławkowe przeganianie 'mikroba'
S.Papa Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Opublikowano 4 Listopada 2018 Sobotnie i niedzielne przedpołudnie wykorzystaliśmy na wietrzenie modeli. O ile sobota była ciepła, to dzisiejsza pogoda nie rozpieszczała, było chłodno i turbulencje. Kilka fotek zrobionych klamką Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka
S.Papa Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Opublikowano 24 Listopada 2018 Prognoza na dzisiaj dawała nadzieję, że da się polatać. I nie przeliczyliśmy się, Carlos, Piter, Sułek i ja spotkaliśmy się, by przewietrzyć modele. Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka
Sage Opublikowano 6 Grudnia 2018 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Dobry wieczor, Jakoś tak u Was zimą zawiało ... Jestem tu nowy i chcialbym sie przedstawić. Nazywam sie Vaclav. Jestem kolega Steav'a, Gabrieli i Stefana. Przyjechalem z za 'Wielkiej wody'. Chciałbym tu zagladac częściej i trochę z Wami polatać.
S.Papa Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zima zawitała na Chwarznieńskie pole. Prognoza była optymistyczna, więc wpadliśmy z Pitem sprawdzić warunki. Bezwietrze, lekki śnieżek i polatane. Fotograf biega w krótkich spodenkach na obczyźnie, musiał wystarczyć aparat w telefonie. Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka
Sułek Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Mikrob ma kąt na Vce mniejszy od 90st? To by tłumaczyło, czemu dobrze reaguje na kierunek.. Zazwyczaj w szybolach miałem ok. 100st i kierunek był ale bez przesady... Tym nie mniej, Panowie szacun za hart ducha za zimowe latanie. 1
S.Papa Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2018 Virus ma na usterzeniu kąt rozwarty, nie dorobiłem się kątomierza ale wyraźnie powyżej 90° Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka
Sage Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 W ferworze przedświątecznych przygotowań, udało sie naszej Wielkiej Czwórce wyrwać po 2 godzinki na 'polatanie'. Pogoda dopisała, było bezwietrznie, lekko prószył śnieg … Jak to mawia Sławek, pod ręką był tylko telefon ale i on wystarczył by zapisać pewną historię . Po mile spędzonym przedpołudniu popędziłem zobaczyć co robi Vaclav. Zostawiłem go samego w domu. On w tym czasie dogadał się ze Świętym Mikołajem i … Nie można go samego w domu zostawić … dobrze, że kleje miałem wysoko w szafce
Krzysiek67 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Cześć, macie zdrowie chłopaki, widzę że lipolki nadają się nie tylko do zasilania, ale i do grzania rąk . A Vaclav siedzi tylko w tej kabince i tęsknie spogląda w niebo nie mogąc doczekać się oblotu .
Sage Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Ahoj, Po lenistwie Świątecznym pogoniłem Vaclava do roboty. On ważył a ja robiłem zdjęcia. Oto wynik naszej pracy, Na koniec Vaclav mówi do mnie: 'no to teraz chyba ja sam muszę wskoczyć na wage' Jak powiedział tak zrobił, a potem dodał: ' odchudzać sie nie będę, nie mam z czego, nie licz na to' Odpowiedziałem mu, ze przy wzroście 40 cm jego waga jest ok A teraz podsumowanie gołego kitu Kadłub - 1132 g Ster kierunku - 47 g Ster wysokości - 84 g Bagnet - 90 g Skrzydło prawe - 825 g Skrzydło lewe - 843 g 'Zaślepki' serw w skrzydłach - 16 g Kokpit - 85 g Elementy drewniane - 64 g Galanteria - 24 g ____________________ 3210 g Wyposażenie (na podstawie danych katalogowych) Serva KST X10 6x23g + 3x20g + 1x40g - 238 g Silnik Hacker A40 10L V4 8 Pole (naped FES) - 265 g ESC Jeti Mezon PRO 80A - 115 g Łopatki RF 10x8 - 10 g Mocowanie łopatek - 20 g Okablowanie - 60 g LiPo 4S 3700 mAh 40C - 340 g ____________________ 1048 g Calość - 4258 g (4300 g) a gdzie Vaclav ? Jako balast ? Nie ukrywam, że liczyłem na troszkę mniej. Jest pare miejsc gdzie będzie można zejść z paru gram.
Krzysiek67 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Ubierz Vaclava w same slipki i t-shirta, zawsze będzie parę gram mniej . Widzę że hamulce są zainstalowane już fabrycznie, piękny model, z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy, Vaclav bierz się za robotę .
Pablo_433 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 no ok..... ale jakim szybowcem bedzie Wacek śmigać ----- daj jakies dane i producenta
Sage Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 no ok..... ale jakim szybowcem bedzie Wacek śmigać ----- daj jakies dane i producenta Projekt nazywa się 3 x V … Vaclav, Valenta, Ventus http://www.valentamodel.cz/en/index.php/sh-ventus-c-39m-a29 Vaclav wziął sie do roboty, może trochę od końca ale zawsze … a na poważnie to czekamy na resztę wyposażenia.
Sage Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Dzisiaj, sobota, godzina 0730. Spakowani. Ruszamy do Gniewina 1
Shock Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Fajne miejsce, latało się tam . Pogoda taka se ale ważne że wiało
S.Papa Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2018 Planowaliśmy już od pewnego czasu latanie na zboczu, doczekaliśmy się optymistycznej prognozy dla zbiornika żarnowieckiego. Zapowiadały się dobre warunki, wiatr ok. 4 ms z tendencją wzrostu z kierunków zachodnich. Zaplanowaliśmy wyjazd o 8.00 i kilka minut po 9 rozwijaliśmy modele. Eskapada okazała się udaną mimo kilku strat. Kilka dodatkowych zdjęć z dzisiejszych lotów. Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi