enter1978 Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 No i się wreszcie doczekałem , dziś przyszła paczka z tłumikiem do niebieskiego Mx-a . Trochę to trwało , pandemia , braki w sklepach , ale się udało go zdobyć , Marcin mi go zamówił prosto od producenta. Przy okazji dorzucił do paczki naklejki . Więc mogę juz skończyć model rozbitego Mx-a , za wiele roboty z montażem tłumika nie ma bo kolanko wydechowe mam juz zrobione , i model wyjeżdża na wieś zwalniając mi miejsce w piwnicy i umożliwiając pracę przy modelu 2,7m. No i tym sposobem modele które mają latać w tym sezonie będą gotowe tuż przed rozpoczęciem sezonu, bo po świętach pasowało by to pouruchamiać i polatać coś trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Niebieski model rozbity w zeszłym roku dziś został uruchomiony. Wszystko pomyśli poszło , silnik po spotkaniu z ziemią nie ucierpiał i łatwo odpalił , model dostał tłumik więc chodzi cicho aż miło posłuchać. Trzeba poprawić spaw w kolanku wydechowym bo coś się sączy olej przy cylindrze , model trzeba wyważyć i gotowe można latać. Filmu nie mam z uruchomienia bo nie miałem czym nagrać. Jak by coś to model był uwiązany, a wolne obroty to były takie że bez problemu można było by latać na takich obrotach, szybka regulacja i po kłopocie. Na początku sezonu mam dwa sprawne i gotowe do lotu Mx-y, ciekawe czy na koniec sezonu dalej będę miał dwa sprawne modele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 20210419_172025.mp4 Witam.Moj Mx narescie doczekal sie oblotu,Jestem zaskoczony wlasnosciam lotnymi modelu.Samolocik bardzo stabilny przy starcie jak i ladowaniu.Lata za reka.Niestety nie posiadam filmiku z oblotu na lotnisku bylem sam.Mam filmiki z pierwszego uruchomienia, Jak zadzwonie do Wiesia to poprosze aby wstawil.Wywazylem na 155 od natarcia,Silnik DA50 . Nie bylo problemu z wywazeniem.Waga modelu gotowego do lotu to 7050 bez paliwa.Wszystkie ustawienia modelu zrobione na ziemi byly zrobione idealnie nie trzeba bylo dodatkowo trymowac.Jestem bardzo zadowolony z modelu.Opinie o Mx nie sa przesadzone.Jak ktos lubi dlubac a nie tylko latac polecam. 20210419_172025.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Marek, nawet nie wiesz jak się cieszę, że Ci się podoba. Godziny mojej pracy nad projektem nie poszły na marne zatem. Życzę Ci udanej zabawy z tym modelem. I namawiam w przyszłości na migrację do 2,7 m Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Nie poszly nie poszly na marne.A mi wypada bardzo podziekowacza za tak dopracowany model.Dziekuje I pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 No ja jako jeden z pierwszych zauroczyłem się tym modelem, bardzo dobrze lata , stabilny w każdej pozycji i bardzo spokojny i przewidywalny a wystarczy chcieć i i ma się do dyspozycji dynamikę i nieograniczone możliwości ograniczeniem są tylko umiejętności i fantazja. Do tego cena nie do przebicia bo jak kiedyś modelarze liczyli to model w zeszłym roku wychodził za około 1500-1600zł dziś będzie drożej bo trochę materiały podrożały ale i tak jest szał w porównaniu z gotowcem za około 3800zł plus transport. O zaletach w postaci dostępności części zamiennych nawet nie wspominam, a to też ważne, jeden z naszych forumowych kolegów dwa lata temu skasował Extreme Flight bo silnik zdechł , raz że taki model to drogi był , po krecie były takie uszkodzenia że wolał bym go puścić z dymem niż naprawiać, po zdechnięciu silnika model leciał jak byle jaka cegła , no może między kolegami można się pochwalić renomowaną zabawką , ale mam wrażenie że ciężko znaleźć model który mógł by się równać z tym Krzycha projektem. Renomowany model ma prędkość , silnik na wolnych obrotach chodzi i ma wysokość i wali się na ziemię i po modelu, Mx na mniejszej wysokości robi zawis więc nie ma prędkości w ogóle i silnik gaśnie całkowicie a mimo to daje radę się odwrócić i prawie prawie przeszedł do lotu poziomego , w rzeczywistości uszkodzenia były bardzo małe bo tylko ucierpiał domek silnika bo jednak model zaczepił silnikiem o ziemię. Naprawa zajęła by dwa wieczory, ale skoro są części to zrobiłem sobie cały nowy kadłub włącznie z kabiną i teraz mam węglową. Jest mnóstwo powodów aby lubić ten model, ja tam nie planuję się z tym modelem rozstawać , nawet jak bym mocno chciał to nie ma alternatywy a ja mocno nie chcę więc jeszcze się długo razem będziemy uczyli latać. Marek wysłał mi na telefon zdjęcie i filmy , ale ja mam telefon który lata świetności ma juz dawno za sobą i chyba przekombinował pliki wideo że są dramatycznej jakości a obraz ma przekątną z 4cm więc się nie nadają do wstawienia. Mam jedno zdjęcie gdzie widać porządek pod kabiną i to wstawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Marek, gratulacje z ukończenia modelu Zapraszam do nas na loty pokazowe, może kiedyś będzie Ci po drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Jest kolejna sztuka MXa. U mnie silnik DLE 55, 6 serw Savox 1270 TG , powerbox evolution, spark switch oraz 3 razy akku lion 7,4 V SAMSUNG INR18650 3000mAh. Masa pustego 7100g. Ja miałem o tyle łatwiej, że wsparcie Głównego Konstruktora i Głównego Technoga mialem na telefon. Dzięki panowie! 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Wiesiek dziś trochę narozrabiał , i czerwony Mx jest do naprawy. Pojechałem spotkac się z kolegami , odkręcił się silnik , odkręcony silnik zerwał plastikowy snap z beczułki na dźwigni serwa więc straciłem gaz. Gaz się rozpiął podczas korkociągu odwróconego , niby sytuacja była dobra było i kiedy model odwrócić i wylądować ale coś mi nie poszło to lądowanie, może dlatego że model lądował spory kawałek ode mnie i nie wystarczająco widziałem przyziemienie. Wyglądało na byle jakie lądowanie ale po którym model miał dalej latać , niestety węglowe golenie nie wytrzymały i się połamały , dzięki czemu i śmigło nadawało się tylko do rozpalenia ogniska. Pocieszające jest tylko to że model z grubsza oglądany i przeze mnie i przez kolegów i nie widać najmniejszych uszkodzeń. Zdjęcie może Maciek zechce wrzucić bo widziałem że pyknął modelowi fotkę. To było pierwsze latanie w tym roku , no nie za fajnie sezon się zaczął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Witam.Oj Wiesiu Wiesiu no to pechowo sezon rozpoczety.?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 No co , tak bywa.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Nie jest źle , raz że model nie wymaga żadnych napraw, a dwa że podwozie jest gotowe zrobione więc tylko we wtorek wysyłka i do weekendu będę je miał, śmigło też się kupi i będzie dalej zabawa. Ale najciekawsze jest to że zawsze śruby mocujące silnik wkręcałem na niebieski klej do gwintów i nigdy nie było problemu. Tutaj coś mi do łba strzeliło i w dystanse aluminiowe wkręciłem szpilki i na szpilki nakręciłem nakrętki samokontrujące , gdzie takie nakrętki zdają egzamin tam zdają , ale do przykręcenia silnika się nie sprawdziły , niby się nie odkręciły ale się mocno poluzowały tak że silnik mocno latał aż podczas tych swoich podskoków tak szarpnął dźwignią że snap spadł i było po silniku , do tego kiepskie lądowanie awaryjne i mam ze 3 stówki w plecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 https://www.facebook.com/RCmaciek/posts/2933955640227075 https://www.facebook.com/RCmaciek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Dzięki Maciek. Cholera śmigło zapasowe miałem ze sobą, podwozie również mam zapasowe tylko to pierwsze z prostymi goleniami niestety nie zabrałem go ze sobą. Chciał bym w tym roku kilka razy was odwiedzić jak będziecie się skrzykiwać na polatanie, tylko że pracuję co drugi weekend , więc następna sobota niedziela jestem zapracowany zawodowo, następana wolna sobota wstawiają mi okna w mieszkaniu , później malowanie mieszkania mnie czeka i teoretycznie mogę jechać latać. Ale tym razem wybiorę dzien bez deszczu , model zmókł jak bura suka , woda powpływała do skrzydeł bo lało a model nie był nakryty. No i teraz zabiorę ze sobą zapasowe podwozie. Ale dzień był ciekawy i mimo że za długo nie byłem to zawsze to miałem jakieś urozmaicenie od codziennej monotonii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 A pewny jesteś że to nakrętki się wykręciły? Może to szpili jednak. No i zmień z 4mm na 5 mm śruby. Twoje śmigło pomogło uwędzić kiełbasy. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 PB. nie pomogło. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Kilka razy mówiłem że zabieram model z zeszłego roku bez jakiegokolwiek przejrzenia , kompletnie nic, nawet nie wiedziałem czy zechce się uruchomić po zimie, więc wszystko było po wariacku. Ogólnie mozliwe że najwięcej dziś polatałem bo byłem z rana na lotnisku jeszcze było zamknięte. Model czerwony nie jest takim debeściakiem jak niebieski , bo raz że jest cięższy a dwa że Krzychu miał zastrzeżenia do za ostrych krawędzi natarcia , niebieski ma bardzo tępe natarcie a ten ma ostrzejsze , ale lata bardzo fajnie , powiedział bym że jest bardziej zwariowany a po korektach nawet chce szybować więc ogólnie jest bardzo OK tyle że niebieski jest trochę lepszy, ale różnice nie sa wielkie. Natomiast od rana walczyłem z krzywą gazu i za cholerę nie mogłem nic ustawić, póxniej dało się zauważyć że podczas próby powieszenia go na śmigle zawsze gdzies uciekał jak nie na prawo to na lewo , wytłumaczyłem to tym że ostatnio latałem w zeszłym roku i wyszedłem z wprawy i trzeba się oswoić, a z gazem pomoże Darek jak przyjedzie. A na koniec ujawnił się winowajca wszystkich problemów , szkoda że po namierzeniu winnego model juz nie nadawał się do latania. Nakrętki się odkręciły i tuleje dystansowe odeszły od wręgi około 3mm , to daje takie luzy silnika na wszystkie strony że nie szło go utrzymać bo ciągle go gdzieś sciągało , i nie było mowy o ustawieniu gazu gdy silnik odskakiwał od serwa te mniej więcej 3mm. Szpilki się nie odkręciły , szpilki są wkręcone na klej, ale nakrętki miały się bez kleju same kontrować , no i mi się na kontrowały . Ale jest dobrze , model przejrzany i nic mu się nie stało , kompletnie nic , do wymiany jest tylko podwozie i śmigło , może to i dobry kret był , przynajmniej nic nie muszę robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 2 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 ? W dniu 1.05.2021 o 20:28, Cybuch napisał: PB. nie pomogło. Fajnie , że macie poczucie humoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 6 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Pojechałem dziś ma wieś wykosic trawę pierwszy raz w tym roku , i zabrałem model mx-a niebieskiego. Z trawą o mało nie zginąłem , ale jakoś wykosiłem , wiało jak diabli ale pomyslałem że mając złożony model i nie wykonać lotu to była by hańba. Był to pierwszy lot tego modelu po rozbiciu , o dziwo nie wymagał wywarzania , zawsze miałem za ciężki ogon a teraz po dołożeniu wydechu kanister wyważył się idealnie bez żadnych balastów gdziekolwiek. Lata jak ptaszek , nie wymagał również trymowania. Ale co najlepsze gaz chodzi bardzo dobrze bez ustawiania żadnych krzywych gazu itp , po prostu jest dobrze. Ale ciekawe jest to że czerwony ma takie samo serwo na gazie i nie za bardzo ten gaz w nim chodzi, zacząłem się zastanawiać gdzie jest różnica że w jednym działa bardzo dobrze a w drugim modelu gaz chodzi byle jak. Modele takie same, silniki takie same(mniej więcej), serwa identyczne , i jedyna różnica to to że w niebieskim modelu który działa bardzo dobrze dźwignia na gaźniku jest bardzo długa , a w modelu czerwonym gdzie gaz chodzi źle dźwignia na gaźniku jest bardzo krótka. Do czerwonego modelu przyszło śmigło a podwozie ma być po niedzieli bo jednak Andrzej zdecydował że zrobi mi nowe podwozie i je lekko wzmocni w miejscu gdzie pękło , jak odpalę ten model i z gazem dalej będzie dupa blada , to przedłużam dźwignię na gaźniku. Teraz to sobie chociaż polatam , model został na wsi , jest złożony tylko zatankować i machnąć śmigłem, i już lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 18 godzin temu, enter1978 napisał: jak odpalę ten model i z gazem dalej będzie dupa blada , to przedłużam dźwignię na gaźniku. Możesz nie odpalać bo na pewno będzie dupa... Przerób dzwignię od razu i nie zastanawiaj sie bo w takiej konfiguracji nie uzyskasz prawidłowej liniowości. Temat przerabiany tu na forum już nie raz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi