Skocz do zawartości

Dlaczego ptaki śpiewają.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A właściwie to dla czego ptaki śpiewają ? Bo potrafią ?

Czy jest jakakolwiek analogia do psa co liże sobie.....   bo dosięgnie ?

Idzie dwoch facetow a na trawniku siedzi pies i lize sobie ....

"Chcialbym moc to zrobic" mowi jeden.

A drugi mowi: "Daj mu herbatnika, moze ci pozwoli"

Opublikowano

A właściwie to dla czego ptaki śpiewają ? Bo potrafią ?

Czy jest jakakolwiek analogia do psa co liże sobie.....   bo dosięgnie ?

Na razie zimno. Jak kto zgadnie to stawiam flaszkę pustą co ją wypiłem wczoraj.

Opublikowano

stawiam flaszkę pustą co ją wypiłem wczoraj.

I nie polałeś nam tu po jednym ...?? ;)

Może atmosferka zrobiła by się luźniejsza i przyjaźniejsza :D

P.S sam wczoraj wychlipałem co nieco...

• Lubię to 1
Opublikowano

A moja tragedia polega na tym, że też bym coś wychylił ale smakują mi takie trunki, na które mnie nie stać . Więc raczej nic a jeśli to nie wiele.

Opublikowano

Roman ja też popijam od święta... ;)

I wolę mało,rzadko a dobre (drogie)

Chociaż polecam ostatnio popijaną Soplicę Przepalaną Klasyczną z 100 % sokiem pomarańczowym -tanio a dobrze (łeb nie boli)

Opublikowano

A ja pod świąteczną nalewkę przygotowaną przez żonę(jej specjalność) właśnie sobie dymię....

post-3384-0-40769000-1513527585_thumb.jpg post-3384-0-67721900-1513527613_thumb.jpg

a to "produkcja" sprzed kilku dni...

post-3384-0-77972800-1513528026_thumb.jpg post-3384-0-41181700-1513528263_thumb.jpg post-3384-0-49555400-1513527641_thumb.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

A już tak wkurzyła nas ta chemia w praktycznie wszystkim, bo nie dość że rozwala system immunologiczny, to jeszcze smakuje jak... A jak taka kupna wędlina poleży parę dni w lodówce, to coś oślizłego z tego wyłazi i nadaje się tylko do wyrzucenia.. brrr... (nie wiem czy wiecie jak i czym "wędzą" te wyroby..?)

A że dawno już nosiłem się z zamiarem zmajstrowania wędzarenki + pieca chlebowego (żona piecze 2 rodzaje w kuchni elektrycznej), to i w końcu zmajstrowałem (nie sam). Cały obiekt jeszcze nie skończony(bo i altana ze stołem dla gości), ale wędzarnia już ogrzmiana.

Polecam kolegom (jak kto ma warunki - choćby kawałeczek ogrodu) sprawienie sobie choćby takiej małej, kompaktowej jak na filmiku, wędzarenki (np z wymagającym mało atencji niedrogim generatorem dymowym, np DYMBOX,  jeśli nie macie ochoty samemu pilnować paleniska z drewnem i temperatury, która w wędzeniu jest najważniejsza)

http://www.dymbox.pl/pl/home/10-generator-dymu-maly.html

https://www.google.pl/search?client=firefox-b&dcr=0&biw=1224&bih=753&tbm=isch&sa=1&ei=qKQ2WuadF8nYwQKK5pLACg&q=generator+dymu+do+wedzarni&oq=generator+dymu+do+wedzarni&gs_l=psy-ab.1.0.0i30k1.3578.7543.0.10082.12.5.0.7.7.0.391.1441.2-3j2.5.0....0...1c.1.64.psy-ab..1.11.1264...0j0i67k1j0i5i30k1j0i24k1.0.LBAmCX4edzA

bo wędzenie to naprawdę żadna wielka sztuka, a smak, zapach, i...  satysfakcja - bezcenne.. Nie porównując nawet jakości takich swojskich wyrobów do tych sklepowych... jak zapomnicie w lodówce o jakim kawałku, to prędzej wyschnie na wiór a się nie zepsuje...

Jak wędzenie i wyrób wędlin samotrzeć jest popularne można się przekonać szukając informacji w necie, dostęp do potrzebnych akcesoriów i ingrediencji również nie nastręcza kłopotu... (a w razie czego też mogę podpowiedzieć co sam wiem...)

• Lubię to 2
Opublikowano

Popróbuj, to sam się przekonasz jaka jest różnica...

A wiecie co jest najbardziej poszukiwanym i najdroższym produktem u węglarzy (tych co wypalają węgiel drzewny) ?

Jest to zbierany w ich "piecach" rodzaj smoły drzewnej, z której robi się(rafinuje) tzw. "ekstrakt wędzarniczy", z którego to powstaje płyn w którym w ramach minimalizacji kosztów macza się/impregnuje (a nie wędzi !) wędliny w zakładach mięsnych... Niestety prawie wszystkich..

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zamiast-wedzic-jedzenie-mocza-je-w-chemii/8pgseyg

Nie muszę nawet widzieć na oczy co wziąłem do ręki - "swojski" wyrób, czy przemysłowy - wystarczy po tym powąchać dłoń.. spróbujcie kiedy sami... ;)

P.S. Zastanawialiście się może drodzy koledzy skąd dzisiaj się bierze praktycznie mało znana starszemu pokoleniu plaga alergii (nawet wśród starszych ludzi którzy nigdy wcześniej takowej nie mieli) ...?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.