Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

----Będą jaja bo z Altisem jeszcze nie latałem ;)------

Marku dlaczego myslisz ,ze beda Jaja ?  jak czytam posty innych modelarzy kazdy z nich sie boi tego Altisa :(

Te modele F5J to sa identyczne jak zwykle szybowce ,a silnik to tylko sluzy do wyciagniecie jego w gore 

Pozniej model ma leciec jak szybowiec ,oczywiscie model trzeba miec opanowany i analizowac odleglosc i wysokosc 

tak jak kazdy Pilot to robi  :D

Opublikowano

----Będą jaja bo z Altisem jeszcze nie latałem ;)------

Marku dlaczego myslisz ,ze beda Jaja ?  jak czytam posty innych modelarzy kazdy z nich sie boi tego Altisa :(

Te modele F5J to sa identyczne jak zwykle szybowce ,a silnik to tylko sluzy do wyciagniecie jego w gore 

Pozniej model ma leciec jak szybowiec ,oczywiscie model trzeba miec opanowany i analizowac odleglosc i wysokosc 

tak jak kazdy Pilot to robi  :D

Piotr ma całkowitą rację. Tu nie ma żadnej magii i nie ma co się bać.

Trzeba sobie tylko powiedzieć, że to szybowiec a nie motoszybowiec.  :)  ;)

Zobaczysz będzie dobrze, pierwszy raz jest tylko straszny bo jeszcze się z tym nie spotkałeś.

Za drugim razem nie będzie już kompletnie żadnego problemu.

Opublikowano

Dobrze będzie  :)

A teraz kilka fotek i krótki opis.

Mechanicznie i elektrycznie model mam już w zasadzie skończony.

Zostaje podpięcie odpowiednich wtyczek do gniazd w odbiorniku no i ustawienie modelu.

Z tym będzie jak zwykle trochę zabawy ... jak na MX-20 przystało  :)

Tak jak już pisałem wstępnie wyważyłem model i to co napisałem o lekkim silniku odbiło się na pewnej trudności w wyważeniu.

Zrobiłem wzornik pakietu (wymiary, waga) i w miarę dokładnie wyważyłem model bez kupowania zestawu pakietów.

Z uwagi na lekkość dzioba wsadzę pakiet https://www.akumulatoryrc.pl/pl/p/SLS-APL-MAGNUM-2650mAh-3S1P-11%2C1V-45C90C/389

Wymiarowo i wagowo jest idealny. Pakiet pójdzie bezpośrednio za silnik.

Zastanawiam się jeszcze w jaki sposób go zabezpieczyć by przy dziobaniu nie walił w korpus silnika.

Może macie jakiś pomysł?

Reszta w zasadzie widoczna jest na zdjęciach.

Z uwagi na to, że straszycie problemami z serwami w klapach, gniazda zakleiłem przeźroczystą grubszą folią.

W razie czego wszystko jest widoczne jak na dłoni.

post-10390-0-88232600-1523992229_thumb.jpg

post-10390-0-04184000-1523992254_thumb.jpg

post-10390-0-65736000-1523992285_thumb.jpg

post-10390-0-87055400-1523992296_thumb.jpg

post-10390-0-66359600-1523992315_thumb.jpg

post-10390-0-04124000-1523992330_thumb.jpg

post-10390-0-55992000-1523992347_thumb.jpg

Centropłat łączę z uszami sztywnym elektrycznym połączeniem (wtyk i gniazdo są wklejone).

Proszę nie oceniać. Świadomie tak zrobiłem zdając sobie sprawę z ew. zagrożeń.

post-10390-0-02953000-1523992549_thumb.jpg

Opublikowano

"Centropłat łączę z uszami sztywnym elektrycznym połączeniem (wtyk i gniazdo są wklejone).

Proszę nie oceniać. Świadomie tak zrobiłem zdając sobie sprawę z ew. zagrożeń."

takie połączenie ok, przy czym do lotu naklej taśmę na takie połaczenie centropłata i ucha wzdłuż profilu. Części skrzydła się nie rozsuną i połączenie będzie git :)

to na razie :)

Opublikowano

Różne są szkoły łączenia i już wiele na ten temat na tym forum napisano, więc wolałem uprzedzić  ;)

Bym zapomniał. Zważyłem kompletnie wyposażony model i wyszło na wadze kuchennej 1590g.

Opublikowano

A ta waga Marku to juz z Akku? Widze ze odwaliles duzo dobrej roboty w tak krotkim czasie  :D Juz za tydzien zobaczymy te twoje 4-metry radochy  :lol:

Opublikowano

Waga, którą podałem dotyczyła modelu gotowego do lotu.

Bez pakietu model waży ok. 1350g.

Dziś wstępnie ustawiłem model. Jutro przyjdzie pakiet i jak się uda to jutro zrobię też oblot.

Opublikowano

Szkoda kurcze że trzeba wsadzić tak duży pakiet bo małe pakiety to 82g czyli Twój miałby dokładnie wagę jak mój Pike +/- 2g.

Marek jak masz ustawiony SG.

Opublikowano

Jak to w życiu bywa jest coś za coś.

Ja tam i tak jestem bardzo zadowolony :)

Zawsze można coś w przyszłości zmienić, coś poprawić, poeksperymentować. Przyjdzie i na to czas.

Fotki jakieś pewnie zrobię.

CG ustawiałem na palcach w okolicy 95-100mm.

W trakcie oblotu wprowadzę poprawki.

Nie wiem czemu, lecz już nie przywiązuję takiej wagi jak kiedyś do wstępnego wyważenia.

Opublikowano

Dziś wreszcie udało mi się ulotnić PULSAR-a.

Pojechałem na lotnisko ok. 14:00 lecz dopiero przed 18:00 wiatr na tyle odpuścił, że mogłem wystartować.

post-10390-0-07875000-1524425239_thumb.jpg

post-10390-0-18239000-1524425257_thumb.jpg

post-10390-0-22051300-1524425271_thumb.jpg

Niestety nie mam na tyle doświadczenia by dokonać jakiejkolwiek oceny i porównać go do innych modeli.

Do Ideal-a nie będę porównywał, bo to różne klasy.

Na pewno model wymaga zmiany ustawień początkowych i doregulowania.

Do zawodów we Wrocławiu niestety nie zdążę tego zrobić.

CG proponowane przez producenta to 95-100 (ja latałem dziś na 105).

Na koniec jeszcze wykres z telemetrii.

post-10390-0-95651100-1524426167_thumb.jpg

Jak na początek to jestem bardzo zadowolony z jego zachowania w powietrzu.

Lot bez termiki, spokojne opadanie i w zasadzie z 200m można bez problemu wylatać 10min.

Opublikowano

Fajny bo duży i dobrze widoczny na niebie ... no i konstrukcyjny i w dodatku transparentny  ;)

Dobrze się zapowiada, tylko trzeba będzie go prawidłowo ustawić, a to wymagać będzie czasu.

Może na przyszły sezon się uda.

Opublikowano

Marek nie przesadzaj, przywoź do Wrocka i w sobotę go ustawimy. Przynajmniej wstępnie. Będę miał wagę więc od razu zbadamy jegomościa co do SG i pokombinujemy.

No chyba że będzie podobnie huragan jak w Radawcu :)

Konrad, ale na 200m to nie latałeś :)

No niby nie ale i tak powinno się dać coś więcej.  :)

Opublikowano

Panie Huragan bardzo proszę o zdjęcia Pańskiego modelu i wyposażenia bo już nerkę dałem na licytację . 

Na  kw.konrad@wp.pl

Opublikowano

Konrad, będę na lotnisku w Szymanowie w piątek po południu. Tam też mam zarezerwowany hotel.

W Radawcu to tylko mocniej wiało, huraganem bym tego nie nazwał ;)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.