maxiiii Opublikowano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Filmik wpada w fiolet. Częsta przypadłość chińskich kamerek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Witam Odświeżę temat. Czy zakup kamerki z obiektywem 2,1 i 1200TVL poprawi obraz? Obecnie mam obiektyw 2,8 i 700 TVL. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 A propos wpadania w fiolet chińskich kamer. Mam kilka kamer Runcam i faktycznie w niektórych był problem z przewagą fioletu. Przyczyną tej dolegliwości jest światło które przedostaje się przez plastikową obudowę kamery i pada na matrycę. Przypadłość ustąpiła całkowicie po pomalowaniu obudowy czarną matową farbą od strony wewnętrznej. Należy pamiętać o zabezpieczeniu gwintu obiektywu przed zamalowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Witam Czy koledzy pomogą w wyborze kamerki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 On 12/29/2019 at 2:09 PM, Krzyś63 said: Witam Odświeżę temat. Czy zakup kamerki z obiektywem 2,1 i 1200TVL poprawi obraz? Obecnie mam obiektyw 2,8 i 700 TVL. Pozdrawiam Nie napisałeś na czym oglądasz ten obraz. Co Ci po kamerze 1200TVL skoro monitorek albo gogle mają 400pikseli w pionie. Obiektyw 2.8 jest 'normalny' bez zniekształceń rybiego oka. Jak przejdziesz na 2.1 to zaczniesz widzieć więcej. Nie napisałeś tez czym latasz : samolotem? Wielowirnikowcem? Wyścigowym czy latajacym żyrandolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam Dziękuję za odzew.?. Latam samolotem i oglądam na monitorze, ale chciałbym widzieć lepiej i może to co widzę nagrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Jeżeli masz dobry monitor to większa liczba linii poprawi obraz. Ale do obrazu HD daleka droga. obecnie jak chcesz mieć obraz HD to masz 3 opcje: 1. Oddzielna kamerka HD 2. Kamery typu split/hybrid 2 w 1: runcam, caddx. Nagrywają w HD a obraz na ziemię wysyłają analogowo i to całkiem niezłej jakości. 3. Systemy HD : DJI HD unit lub ByteFrost od Immersion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Nie poprawi. Niezależnie ile TVL ma kamerka, to przesył prześle albo 625 linii (PAL), bądź 525 (NTSC). Przy wyborze kamerki trzeba patrzeć co siedzi w środku i jaki daje obraz, a nie na ilość linii, bo ta nam tak naprawdę nic nie mówi. Nie wiem jaką masz teraz kamerkę, ale jeśli jakiś badziew pokroju starych kamer płytkowych, to przejście na coś nowocześniejszego zrobi bardzo dużo różnicę. Tzn. widać dużo więcej szczegółów, lepszy kontrast itp. Ale rozdzielczość jest jaka jest HD w tym nie będzie. Jeśli chodzi o podgląd FPV do samolotu to polecam Ci Foxeer Falkora jeśli latasz w dzień i nie planujesz lotów blisko zmroku (ma bardzo ładne, naturalne kolory), bądź Caddx Ratela jeśli dopuszczasz latanie w okolicach zmroku, bądź przy sztucznym oświetleniu. A jeśli chodzi o nagrywanie w HD, to już nie do mnie pytanie, ja mam Runcama 3s i mi się podoba, a to podobno nie świadczy o mnie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Foxeer Falkora - a z jakim obiektywem 1,8 czy 2,1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Sam zdecyduj co byś preferował: Geometria obrazu jest podobna niezależnie od kamery. Ja sam biorę zawsze jak najkrtósze ogniskowe, obiektywu, ale to kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 A jeszcze jedno kamerka Foxeer Falkora jest tańsza na Aliexpresie?... Latam o różnej porze dnia. Dzięki za info. Twoja podpowiedź jest bardzo merytoryczna. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Dopiero teraz udało mi się zorganizować porównanie między moim starym mobiusem z obiektywem 8mm a Firefly 8SE 90st. Mimo, ze jakoś z Firefly jest lepsza to obiektyw w Mobiusie wciąż robi lepszą robotę. https://youtu.be/cUKeGof9QBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songbird Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Dziękuję za równoległe porównanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Proszę. Od dłuższego czasu szukam następcy wysłużonego mobiusa jako kamerki naczapkowej. Ten Firefly wydaje się być dobra opcją, tylko będę chciał wymienić mu obiektyw. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Sama kamerka z 90st obiektywem już jest bardzo dobra. Nie cierpię rybiego oka w szerokokątnych obiektywach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Jakby ktoś chciał wymienić obiektyw w Firefly 8SE to jest to banalnie proste. Silikon, którym est zabezpieczony gwint obiektywu puszcza pod delikatnym momentem i obiektyw odkręca się bez problemu. Ja wymieniłem sobie obiektyw na 8mm do nagrywania lotów z czapki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Mały update. Znalazłem w końcu następcę Mobiusa do roli nagrywania lotów z czapki. Firefly 8SE z obiektywem 8mm i mikrofonem zewnętrznym. Jestem bardzo zadowolony z tej przeróbki Tutaj wynik moich testów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 W końcu coś widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 50 minut temu, japim napisał: W końcu coś widać. I słychać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 4 minuty temu, robertus napisał: I słychać Świergot ptaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekP Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Odświeżam temat Czy jest jakaś kamerka która ma dobrą jakość obrazu w cenie do 150zł Chodzi o coś co będzie nagrywać i zapisywać na karcie sd czy micro-sd Może być bez dzwięku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi