TheKuba1414 Opublikowano 31 Marca 2018 Opublikowano 31 Marca 2018 Witojcie! Czas zacząć następny model Jest to EnterTrainer na podstawie tego: http://www.modelaviation.com/entertrainer tyle, że powiększony oraz lekko zmodyfikowany przez Pana Wojciecha (f-150) - za co z tego miejsca bardzo serdecznie dziękuję! Samolot będzie napędzany silnikiem ASP S52AII (8,5ccm), będzie posiadał klapy oraz stałe trójpodporowe podwozie z przednim kołem skrętnym. Konstrukcja w większości balsowa, trochę elementów wykonanych ze sklejki lipowo-balsowej oraz ze sklejki brzozowej. Na chwilę obecną mam przyklejone już wzmocnienie do jednego z boków, sklejone dwie z trzech wręg silnikowych, sklejone dwie identyczne półki na wyposażenie (dla pogrubienia) oraz (tak samo) sklejoną pierwszą wręgę. Co do drugiego boku to wystąpił mały "wypadek przy pracy" i blisko było a powstałyby dwa identyczne boki, na szczęście zorientowałem się zanim klej zaschnął... CDN.
TheKuba1414 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Opublikowano 31 Marca 2018 Statecznik poziomy klei się przypięty do deski: A pionowy już sklejony i odpięty...
TheKuba1414 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Powoli do przodu... Jeden ze sterów wysokości: W międzyczasie klei się także wzmocnienie drugiego boku (tym razem z dobrej strony...), oraz tylna jego część (jest to na tyle duże, ze na razie nie mam jak zrobić zdjęcia). Pozdrawiam
TheKuba1414 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Poskładałem kadłub: Zrobiłem także przejście od dołu: Oraz w międzyczasie oszlifowałem jeden ze sterów wysokości i skleiłem drugi, szybka przymiarka do statecznika: I jeszcze małe porównanie do skrzydła Wicherka... Kawał modelu jak dla mnie Pozdrawiam
f-150 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Jaki silnik taki model.Na razie dobrze wygląda. 1
poharatek Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Fajnie wychodzi. Mocno przyglądałem się planom tego modelu, bo chciałem go "popełnić" zelektryfikowanego (no ale oczywiście plany się pozmieniały;)). Ciekawi mnie co z Wojtkiem wykombinowaliście w konstrukcji skrzydła; czy tak samo jak w oryginalnych planach natarcie będzie z rurki węglowej, czy coś zmieniliście w konstrukcji lotek i klap, no i winglety. - dało by się je chyba lepiej zaprojektować. Ale pewnie, jak wykaże trochę cierpliwości - to sam zobaczę 1
f-150 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Mocno przyglądałem się planom tego modelu, bo chciałem go "popełnić" zelektryfikowanego (no ale oczywiście plany się pozmieniały;)). I dobrze że tylko się przyglądałeś,bo z tych planów byś go nie złożył.
TheKuba1414 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Fajnie wychodzi. Mocno przyglądałem się planom tego modelu, bo chciałem go "popełnić" zelektryfikowanego (no ale oczywiście plany się pozmieniały;)). Ciekawi mnie co z Wojtkiem wykombinowaliście w konstrukcji skrzydła; czy tak samo jak w oryginalnych planach natarcie będzie z rurki węglowej, czy coś zmieniliście w konstrukcji lotek i klap, no i winglety. - dało by się je chyba lepiej zaprojektować. Ale pewnie, jak wykaże trochę cierpliwości - to sam zobaczę Ja to tam się nie wtrącałem w konstrukcje - wszystko jest dziełem Pana Wojtka Zobaczysz (znaczy mam nadzieję) I dobrze że tylko się przyglądałeś,bo z tych planów byś go nie złożył. hłehłehłehłe Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez TheKuba1414
TheKuba1414 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zrobiłem kabinę i dopracowałem przód kadłuba. W międzyczasie powstaje także pierwsze skrzydło, ale póki co nie ma zdjęć
TheKuba1414 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2018 W prawym skrzydle powstała końcówka skrzydła (od góry na razie) oraz położyłem przednie kesony: Przymiarka dźwigara lewego skrzydła: Iiii klej nałożony, kąty sprawdzone i połapane na CA (pewnie i tak będzie krzywo, w końcu to mój model ) i skrzydło się klei: W międzyczasie klei się także ster kierunku: PS: SK jest przyłożony "ciężkimi rzeczami" - zdjąłem do zdjęcia. Pozdrawiam
TheKuba1414 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Powoli do przodu Prawe skrzydełko już prawie skończone: A prace nad lewym w toku: W międzyczasie wykańczam kadłub, powstaje także podwozie i powoli zaczynam dumać nad rozmieszczeniem wyposażenia
jacek misiek Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Kuba odklej nakładke a 2 żebra , 2 pierwsze żebra mają być pokryte w całości balsą z góry i z dołu 1
f-150 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Widzę że muszę Cie zmotywować. Marka model już dziś oblatałem Czekam na Twój. 1
TheKuba1414 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2018 Dziękuję! Jakoś powoli idę do przodu, ale sporo jeszcze zostało.
TheKuba1414 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Szybka aktualizacja, model na razie wygląda tak (na szybko złożyłem):
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. f-150 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Coś mnie naszło na odgrzewanie starych kotletów ?. Nie wiem czy Kuba dokończył model, ale mnie pozostał egzemplarz testowy w stanie surowym. Żeby nie zalegał w garażu postanowiłem go zimą dokończyć. Do napędu użyłem OS MAX 56 FS alpha. W wolnej chwili postaram się go oblatać i wrzucę filmik. 6
mirolek Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Cytat Coś mnie naszło na odgrzewanie starych kotletów Pięknie wykończony ten stary kotlet ? Nie powiem, że model się podoba bo wygląda pudełkowato ale dzięki świetnemu wykończeniu bardzo zyskuje- brawo. Wrzuć koniecznie filmik z oblotu ... a jeśli na oblot wybierzesz zbliżający sie długi weekend to może się spotkamy na lotnisku bo dość podobnie, zimą wyremontowałem starego klocka którego w agonalnym stanie ktoś, kiedyś podrzucił do modelarni i "odgrzany kotlet" w moim wykonaniu też czeka na oblot ? ms
f-150 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Niestety w ten weekend nie dam rady.
Rekomendowane odpowiedzi