GKOT Opublikowano 30 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2018 Witam Was Koledzy , Bardzo proszę Was o pomoc, podpowiedź ... i jeśli cierpliwości Wam wystarczy , to również o rozpisanie jak przysłowiowej poczciwej ;-) mlekodajnej "krowie na miedzy" - jak krok po kroku ugryźć problem z podłączeniem lotek , ... i ... (ew. jeśli ma to sens w szybowcu ASW-28 od "Fly Fly Hobby" gdzie nie ma klap) zmiksowania klapolotek.(jeśli klapolotki w tym przypadku to "klapa" i marny pomysł, to OK - zrozumiem) ... Problem polega na tym, że w wymarzonym, upodobanym i zakupionym szybowcu ASW-28 od w/w F.F.H. zamontowałem i podłączyłem wszystkie "graty" potrzebne do ulotnienia tego modelu. Rzecz odbywa się na aparaturze FS-i6 , ... odbiornik FS-IA6 Kiedy chciałem podłączyć lotki i je odpowiednio ustawić , spotkał mnie problem z jedną lotką. Nie podłączałem kabli serw w przewodzie "Y" , lecz zrobiłem to z sugestii kolegi podłączając 1 serwo lotki na kanał [1] , natomiast 2 serwo lotki na kanał [6] . Kanał [1] porusza lotką , natomiast lotka druga ani drgnie - ...tzn. drgnie , ... ale na pokrętle "VRA". Szukałem na forach podobnego tematu, i znalazłem tu jakiś archiwalny temat odnośnie miksowania , i wierząc , że coś mi to pomoże zacząłem iść krok po kroku za sugestią autora postu : Aux. Kanały 2. Kanał 6, Źródło SwB (użyłem Przełącznika B, aby aktywować moje spojlery lub klapy. Wymieszać (klapy) 1. Mix # 1: Mix jest włączony, Master Ch1, Slave Ch5, poz. mix -100%, Neg. mix -100%, Offset 0% 2. Mix # 2: Mix jest włączony, Master Ch6, Slave Ch1, poz. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% 3. Mix # 3: Mix jest włączony, Master Ch6, Slave Ch5, poz. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% To jest mix na klapolotki Jeśli chcesz same klapy, będzie wyglądał tak: Kanały Aux - przyciągają się na taki komunikat, np .: Kanał 6, Źródło SwB Sam mix: 1. Mix # 2: Mix jest włączony, Master Ch6, Slave Ch1, poz. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% 2. Mix # 3: Mix jest włączony, Master Ch6, Slave Ch5, poz. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% Poz. mix - chcsz wychylenie ... kontynuując ... - nic mi to nie dało - lotka z kanału [6] jak nie współgrała, tak nie współgra z kanałem [1] i nie wiem co robić - proszę o wyrozumiałość,przyznaję, że nie mam doświadczenia z aparaturami z możliwością miksowania, i tego typu bajerami ;-) Proszę podpowiedzcie - jak to podłączyć i co krok po kroku zrobić , bo latać się chce, a tu lipa, bo doświadczenia i wiedzy nie ma w dziedzinie rozbijania poszczególnych serw na różne kanały ;-) . Za wszelką wyrozumiałość i podpowiedzi, sugestie i nawet ostre słowa krytyki , że coś źle robię - z góry dziękuję i przyjmuję to jako lekcję na przyszłość . POMOCY !!! Pozdrawiam serdecznie - Grzegorz :-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Hej...Zobacz sobie ten filmik Grzegorz jeśli chodzi o klapolotki to jak dla mnie są one tak potrzebne jak umarłemu gromnica.Jeśli już to eksperymentalnie trzeba było by zrobić wychył w górę i sprawdzić reakcję szybowcawszak przy wychyle w górę zwiększa się opadanie modelu, do tego wypada zmiksować ster wysokości, wszelakie kombinacje mające na celu zrobienie z lotek klapy czyli wychył w dół to proszenie się o kłopoty. Nie sądzę że będziesz miał jakiekolwiek problem z przyziemieniem więc owe klapolotki moim zdaniem są zbyteczne. Podłącz wszystko jak ,,Bozia przykazała,, i ciesz się szybowaniem, jak już wlatasz się w model i poznasz jego zalety i kaprysy wtedy zadecydujesz czy jest Ci to do szczęścia potrzebne. Powodzenia... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 : Aux. Kanały 2. Kanał 6, Źródło SwB (użyłem Przełącznika B, aby aktywować moje spojlery lub klapy. Wymieszać (klapy) 1. Mix # 1: Mix jest włączony, Master Ch1, Slave Ch5, poz. mix -100%, Neg. mix -100%, Offset 0% 2. Mix # 2: Mix jest włączony, Master Ch6, Slave Ch1, poz. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% 3. Mix # 3: Mix jest włączony, Master Ch6, Slave Ch5, poz. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% To jest mix na klapolotki Jeśli chcesz same klapy, będzie wyglądał tak: Kanały Aux - przyciągają się na taki komunikat, np .: Kanał 6, Źródło SwB Sam mix: 1. Mix # 2: Mix jest włączony, Master Ch6, Slave Ch1, poz. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% 2. Mix # 3: Mix jest włączony, Master Ch6, Slave Ch5, poz. mix -20%, Neg. mix 0%, Offset 0% Poz. mix - chcsz wychylenie Wszystko jest tutaj OK. Musisz tylko podpiąć serwo w kanał nr.5 nie 6 tak jest przypisany w mixach. W "Aux.chanels" Chanel 5 ustawić jako"None" Wszystko musi działać. Inna sprawa to jest w ustawieniach ,jeżeli włączysz rewers na którymś kanale od lotek to będziesz musisz pozmieniać procentowe ustawienie "poz-neg -mix" . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidek36 Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Tak podepnij pod kanał 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GKOT Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź na mój post, Bogusław - świetnie to opisałeś , dziękuję za dosadne porównanie i wybicie z głowy tych "klapolotek" - zrozumiałem ... , odpuszczam... , żeby nie przedobrzyć :-) Andrzeju - zrobiłem tak jak kazałeś, zamieniłem wtyczkę z kanału 6 na 5 , piąty kanał revers ... i DZIAŁA ! teraz jeszcze "kosmetyka" z ustawieniami wychyleń lotek i czekam na dogodne warunki pogodowe . Dziękuję Wam koledzy raz jeszcze . ... aha, jeszcze dopytam , przy wychyleniu np. w prawo: 1) - lotka prawa do góry więcej, a lewa w dół mniej czy 2) - lotka prawa do góry mniej, a lewa w dół więcej która opcja? - bo z różnymi się spotkałem w dyskusjach i na filmach z YT (może komuś się coś pokićkało i powiedział odwrotnie niż miał zamiar powiedzieć , i poszło w świat) . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Cześć, lotka wychylająca się do góry ma wychylać się bardziej niż lotka idąca w dół. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GKOT Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Witaj Krzysztof dziękuję Tobie , no to już ustawiam . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Ale nie należy traktować tego ustawienia jako coś stałego na początek może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidek36 Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Grześ ustaw sobie na początek różnicowość 100/50 a później będziesz kombinował tak byś był zadowolony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GKOT Opublikowano 2 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Grześ ustaw sobie na początek różnicowość 100/50 a później będziesz kombinował tak byś był zadowolony Poustawiałem tak jak sugerujesz , zamówiłem wspomnianą przez Ciebie kartę do programowania hamulca , ... zobaczymy co z tego wyniknie , oby w pogodę się wstrzelić , mieć wszystko poukładane, poustawiane, poregulowane i "po-naładowywane" i w końcu ulotnić ASW-28 ... hehhh, ... nim sie skończy sezon na latanie . OKI- już hamuję , bo się rozpędziłem za bardzo - "co nagle , to po diable" - jak prawi przysłowie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi