stema Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Sądzę, że można się zastanowić nad Clarkiem Y. Gdybyś miał 11 lat to może i tak. Powinieneś usiąść i zastanowić się jaki profil jest Wam potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Sorki ale wydaje mi się, że ktoś tu kogoś troluje. Jeżeli się mylę (a to wyjdzie w praniu) to przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuś Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Ja też mam wrażenie, że czasami mnie ktoś troluje. Ja nie jestem doświadczonym modelarzem. Może czasami zadaję głupie pytania, ale każdy przecież kiedyś był niedoświadczony Aerodynamiką zajmuje się głównie kto inny w naszym kole. Proszę więc jednak czasami o odrobinę wyrozumiałości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Na politechnice nie jesteś modelarzem, a studentem, który ma zdobyć wiedzę jaka ma być mu przekazana. Nie zaliczasz u mnie ćwiczeń jakie zrobiłeś sobie tu na forum. Jak nazywa się dr.opiekun waszego koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Profesor Kwiatkowski....i tak bez zgryźliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Sorki ale wydaje mi się, że ktoś tu kogoś troluje. Jeżeli się mylę (a to wyjdzie w praniu) to przepraszam. Skoro już czterech ma takie samo wrażenie (łagodnie mówiąc), to raczej się nie mylisz. Na politechnice nie jesteś modelarzem, a studentem, który ma zdobyć wiedzę jaka ma być mu przekazana. Nie zaliczasz u mnie ćwiczeń jakie zrobiłeś sobie tu na forum. Kubuś, podpisywałeś coś ? Kolega @stema jest Twoim przełożonym tu na Forum i na uczelni ? Jak nazywa się dr.opiekun waszego koła? "...Pyta raz żabka jeżyka, czemu z kolcami chodzi..." Wiesz, co jej odpowiedział czy zacytować ? Będzie beka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuś Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Całe szczęście nic nie podpisywałem. A tak poza tym z aerodynamiki miałem 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Mamy 12 stron pisania głupot i zero konkretów ze strony konstruktora. No może poza tym że przerysował kratownicę od wicherka jakimś programem. Zero wniosków i zero postępu. Kilka osób napisało coś co ma sens ale niestety poszło bez rozgłosu za to bezsensowne gadanie rządzi. Sam coś próbowałem doradzić ale rezygnuję. Życzę powodzenia i już tu więcej nie zaglądam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Sory, ale niedługo ten wątek sięgnie apogeum, albo co gorsze będzie dłuższy niż mój ulubiony kolegi Bartka związanego z budową Cosaira... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuś Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Wątek jeszcze potrwa kilka miesięcy. Zanim samolot zbudujemy, będzie pewnie co najmniej jesień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Proponuje kolegom modelarzom odpuścić sobie ten wątek dopóki nie pokaże się tutaj jakiś konkret. Na razie cały ten wątek to jedna beka - tylko nie wiem kto kogo tutaj troluje. Wątek ląduje u mnie w ignorowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Pisalem już o tym na 10 stronie a koledzy dalej się nakręcają.Poczekajcie niech cos kolega Jakub pokaże,konkrety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Kuba. Dostałeś informacje i rady. Wiedza podana na tacy. Powinieneś wiedzieć gdzie i czego szukać. Piłka jest na Twojej stronie. Czekamy na efekty. Btw radziłbym w chwilach wolnych zbudować patyczaka lub inne maleństwo. Zawsze to jakieś doświadczenie. Dodam tylko, że forum pełne jest miłośników / hobbystów / maniaków modelarstwa RC* (niepotrzebne skreślić), my wszyscy chętnie służymy wiedzą i radą ale oczekujemy także efektów. Nikt nie lubi "gadać po próżnicy". Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Vesla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Sorry Kuba, ale zgadzam się w pełni z Kolegami. Ostatnia moja rada. Kadłub Wicherka, wydaje się prosty, ale to kratownica, jeśli zrobicie wbrew zasadom kratownicy, to straci sztywność. Moim zdaniem prostszy będzie kadłub "skrzynkowy" czterodźwigarowy + wręgi. Troszkę cięższy od kratownicowego, ale na pewno prostszy w budowie. Pozdrawiam i życzę sukcesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuś Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Ten kadłub jest wbrew zasadą kratownicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Ten kadłub jest wbrew zasadą kratownicy? Popatrz na mój post #165 i zastanów się proszę zanim zadasz jakieś pytanie. Nie napisałem, że narysowany kadłub jest wbrew zasadom kratownicy. Napisałem: jeśli zrobicie wbrew zasadom kratownicy, to straci sztywność (a to nie takie trudne) Tylko tyle. Zasugerowałem prostszą wersję kadłuba. Jak widać, Ty uczysz się w wirtualnej modelarni jaką jest to Forum, większość z nas uczyła się w rzeczywistych modelarniach. Życzę sukcesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Większość z nas chciała się uczyć i łykała (łyka) wiedzę jak mały pelikan, z każdego możliwego źródła: koledzy, książki, czasopisma, sieć. Chcieć to móc (truizm który w tym przypadku się sprawdza). Kuba, zgodnie z "Zasadą Pareta" 80 na 20, powinieneś zdobyć 80% potrzebnej wiedzy w pierwszych 20% czasu poświęconego na naukę. Do dzieła, nikt za Ciebie tego nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 W 2013 roku przywiozłem na piknik Latać Każdy Może Pawła, uczestnika corocznego Światowego zjazdu - konkursu w USA studentów lotnictwa. O przedstawiciela ekipy prosił Organizator Pikniku Konrad_P. Polska ekipa z Politechniki Warszawskiej zgarnęła wtedy wszystkie "trzy złota". Wygrała wszystkie trzy konkurencje, co odbiło sie dużym echem w środowisku modelarskim też. Napiszę tylko, że Paweł nie był modelarzem, ale był studentem lotnictwa i astronautyki. W ekipie byli też modelarze (dwóch) i wspólnie dali radę nie prosząc forum o pomoc. Paweł na pikniku dał wykład z filmami i przezroczami i wiele ciekawych rzeczy modelarze od niego usłyszeli. Żałuję dzisiaj, że nie poprosiłem Pawła aby opowiedział dodatkowo o materiałach i technologiach jakie testowali i zastosowali w swoich modelach bo dla wielu z nas dzisiaj jest to nie osiągalne. Nie budowali oczywiście silników bo to inny wydział na Politechnice, a konkurs był lotniczy. Dla mnie to co prezentujesz Kubuś w tym Twoim temacie to jest tak jakby studenci weterynarii napisali na forum rolnicze pytanie jak się robi konia. To tyle, ale obawiam się, że nie doczekamy się wyglądu Twojego samolta odrzutowego Wicherka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 jak to czytam to zaczynam się bać nawet myśleć kto dziś studiuje.... Na alledrogo jest np praca inżynierska podwozie samochodu na 4 kołach i arduino....... A tu zamiast tworzyć coś nowego od podstaw klient próbuje dostać gotowca ! Wstyd ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Taki show z modelami Su-30, rozpiętość 2,20 m, długość 3,50 m, silniki: http://www.chiefaircraft.com/jc-p220-rxi.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi