robertus Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Panowie, czy taki kompresor nada się do malowania modeli RC? Ciśnienie, przepływ, będą OK? Kompresor bezolejowy cichy dentystyczny 550W 9lKompresor bezolejowy Moc silnika : 550W Obroty silnika 1440RPM Zbiornik : 9 Litrów Ciśnienie robocze : 5-7 BAR (ustawialne) Czas nabicia zbiornika 9l : 1 bar - 7 sek 6 bar - 1 min Głośność : 57DB Zasilanie : 230V https://allegro.pl/kompresor-bezolejowy-cichy-dentystyczny-550w-9l-i7238150049.html Zainteresowałem się nim bo jest dość cichy.
lukaszluk Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Ja polecam taki: https://www.olx.pl/oferta/sprezarka-kompresor-chirana-230v-silnik-0-6kw-CID628-IDvi6M4.html Maszyna nie do zdarcia, olejowe smarowanie, ma wszystko w sobie co potrzeba
poharatek Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 To zależy, co chcesz do niego podłączać i czy da się "na wylocie" ustawić ciśnienie niższe niż 5 bar. Bo do malowania pistoletem, lub aerografem z dużą dyszą to te 5 barów by było OK. Ale do malowania aero z dyszą 0,2 - 0,3 to ja ustawiam ciśnienie w granicach od 1 - 2 barów, w zależności od tego co maluję i jaką farbą.
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 Do malowania pistoletem - przynajmniej lakiernicy samochodowi - ustawiają zakres ciśnień niewiele wyższy niż modelarze w aerografach, 2 - 3bar, rzadko więcej, natomiast kluczowa jest wydajność, która przekraczać może 200l/min. I tu się robi problem dla naszych cichuśkich agregacików. Chyba, że takiego Rollce_Royce'a - cichy i wydajny Wydajność bez obciążenia 210lPoziom hałasu 55 dBMoc wejściowa 1580WCiężar 31 kgZasilanie 230VPojemność zbiornika 50lMax ciśnienie 8 BAR
dukeroger Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 imo mały zbiornik, nie będzie stałego ciśnienia. Mój "kadilak" ma 22l i co jakiś czas trzeba było przerwy robić żeby kompresor dobił W nawiązaniu do postu Bartka; wydajność proponowanego przez ciebie kompresora to: Q=9*6/1 (9litrów nabite do 6 barów w ciągu 1 minuty)=54 l/min czyli 1/4 tego co powyżej. Logiczne chyba jest patrzenie na wydajność oraz pojemność zbiornika, przydało by się drugie tyle pojemności.
karambolis8 Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 Do modelarskiego aerografu wystarczy zbiornik 8l, nabity do 6 bar, nie potrzeba więcej. Starcza to w zależności od ustawionego ciśnienia (1-2 bary) na 10-30 minut malowania w absolutnej ciszy. Preostat na wyjściu zapewnia stałe ciśnienie i załącza kompresor odpowiednio wcześniej.
poharatek Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 I co, musicie przerywać malowanie na czas "dobicia" powietrza do zbiornika, bo inaczej ciśnienie na wyjściu spada, lub pulsuje? Kurcze, to ja takiego "gówniarza" od kilku lat używam: https://sklep.skleptechniczny.pl/kompresor-sprezarka-skleptechniczny,3,26357,18404 Wydajność ma toto jakieś 20 litrów na minutę. Gdy maluję duże powierzchnie z ciśnieniem około 2 bary, to owszem, kompresor pracuje cały czas, ale powietrze daje równo, bez spadków ciśnienia i pulsowania. Nie przegrzewa się też. Te latacze były malowane w dosyć ekstremalnych warunkach, bo na "strychowarsztacie" były tropiki (około 35oC), samo malowanie też trochę trwało, a jednak kompresor się nie "ugotował".
karambolis8 Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 Mi nic nie pulsuje i nie muszę pracy przerywać. Na wyjściu mam ustawione 1-2 bary w zależności od potrzeby. Kompresor nabija do 6 bar, kiedy ciśnienie spada na oko w okolice 3 bar (to jest regulowane), kompresor wznawia pracę nabijając butlę na nowo.
RomanJ4 Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 Chyba, że takiego Rollce_Royce'a - cichy i wydajny Już tu kiedyś pisałem o faktycznej wydajności mającej się często nijak do "specyfikacji" przedstawianej przez dystrybutorów czy handlowców - albo całkowicie z sufitu dane zarówno o mocy silnika w kW, jak i o "wydajności" - albo podawanej wydajności ssania jako tłoczenia(efektywnej- zazwyczaj przyjmowanej dla ciśnienia 6/8 bar) http://www.zlotoreczni.pl/index.php/budujemy-remontujemy-naprawiamy/127-jak-zmierzyc-rzeczywista-wydajnosc-kompresora https://jaktozrobilemwgarazu.pl/rzeczywista-wydajnosc-kompresorow-opinie-uzytkownikow/ (https://jaktozrobilemwgarazu.pl/jak-obliczyc-rzeczywista-wydajnosc-kompresora/)
bubu2 Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 Do malowania aerografami (Iwata, deVilbiss), przede wszystkim w pracach graficznych dysze do o,2), używam sprężarki z agregatu lodówki, bez żadnych zbiorników. A pulsację doskonale tłumi, długi (ok.2,5m) elastyczny wężyk i odolejacz.
dimmus Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 Ja znowu używam zwykłego kompresora z butlą 24L z zielonego obi na promocji kupiony . Fakt że głośny jest, ale ja maluję w piwnicy i nie przeszkadza mi to. Jakbym miał malować w mieszkaniu to pewnie zmontowałbym lodówkowca.
dukeroger Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 Lodówkowiec jest cichy ale ma mała wydajność więc nabijanie butli długo trwa, będe niedługo spita malował zobaczymy jak będzie
Artur Lis Opublikowano 7 Listopada 2018 Opublikowano 7 Listopada 2018 Jeszce jak chodziłem do szkoły , to zrobiłem sobie kompresor tak zwany " lodówkowiec" można nim było malować małe detale znaczy bardzo bardzo małe detale , cały czas długo schodzi nabijanie butli , nawet nerwicy się można nabawić Gdy potem podjąłem, pierwszą prace z miejsca kupiłem kompresor 50L wtedy doświadczył co to jest naprawdę porządny kompresor Fakt ze jest głośny , ale ta wygoda i charakter pracy same zalety i do pracy głośnej można się przyzwyczaić
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Listopada 2018 Opublikowano 7 Listopada 2018 ...zrobiłem sobie kompresor tak zwany lodówkowiec" można nim było malować małe detale znaczy bardzo bardzo małe detale , cały czas długo schodzi nabijanie butli , nawet nerwicy się można nabawić Miałeś zajechaną sprężarkę. Ja pomalowałem 1,5m model. Fakt, że sprężarka - mimo przerw w pracy - była gorąca, ale dała radę. Butlę mam po propan-butanie turystyczną, ok. 3,5l.
Artur Lis Opublikowano 7 Listopada 2018 Opublikowano 7 Listopada 2018 Bartku Co do agregatu , to akurat z serwisu miałem za free , bo za dużo mieli , nawet przy mnie gość uruchamiał i bardzo dobry wydmuch powietrza miał Ale dla mnie za powolny . nerwicy się można nabawić
karambolis8 Opublikowano 7 Listopada 2018 Opublikowano 7 Listopada 2018 Coś jednak musiało być nie tak, bo ja podobnie jak Bartek mam lodówkowca własnej roboty i komfortowo pomalowałem niedawno model ESA.
robertus Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Opublikowano 9 Listopada 2018 Myślę o malowaniu dużych powierzchni jak mój 1m mig29. To już będzie już mały pistolet czy jeszcze aerograf?
Wyrzynio Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Sam posiadam kompresor stomatologiczny stąd: https://www.pneumat.com.pl/ciche_kompresory_stomatologiczne z pojemnością 8l i daje radę przy malowaniu modeli ?.
Rekomendowane odpowiedzi