robertus Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Panowie, czy taki kompresor nada się do malowania modeli RC? Ciśnienie, przepływ, będą OK? Kompresor bezolejowy cichy dentystyczny 550W 9lKompresor bezolejowy Moc silnika : 550W Obroty silnika 1440RPM Zbiornik : 9 Litrów Ciśnienie robocze : 5-7 BAR (ustawialne) Czas nabicia zbiornika 9l : 1 bar - 7 sek 6 bar - 1 min Głośność : 57DB Zasilanie : 230V https://allegro.pl/kompresor-bezolejowy-cichy-dentystyczny-550w-9l-i7238150049.html Zainteresowałem się nim bo jest dość cichy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszluk Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Ja polecam taki: https://www.olx.pl/oferta/sprezarka-kompresor-chirana-230v-silnik-0-6kw-CID628-IDvi6M4.html Maszyna nie do zdarcia, olejowe smarowanie, ma wszystko w sobie co potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 To zależy, co chcesz do niego podłączać i czy da się "na wylocie" ustawić ciśnienie niższe niż 5 bar. Bo do malowania pistoletem, lub aerografem z dużą dyszą to te 5 barów by było OK. Ale do malowania aero z dyszą 0,2 - 0,3 to ja ustawiam ciśnienie w granicach od 1 - 2 barów, w zależności od tego co maluję i jaką farbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Do malowania pistoletem - przynajmniej lakiernicy samochodowi - ustawiają zakres ciśnień niewiele wyższy niż modelarze w aerografach, 2 - 3bar, rzadko więcej, natomiast kluczowa jest wydajność, która przekraczać może 200l/min. I tu się robi problem dla naszych cichuśkich agregacików. Chyba, że takiego Rollce_Royce'a - cichy i wydajny Wydajność bez obciążenia 210lPoziom hałasu 55 dBMoc wejściowa 1580WCiężar 31 kgZasilanie 230VPojemność zbiornika 50lMax ciśnienie 8 BAR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 imo mały zbiornik, nie będzie stałego ciśnienia. Mój "kadilak" ma 22l i co jakiś czas trzeba było przerwy robić żeby kompresor dobił W nawiązaniu do postu Bartka; wydajność proponowanego przez ciebie kompresora to: Q=9*6/1 (9litrów nabite do 6 barów w ciągu 1 minuty)=54 l/min czyli 1/4 tego co powyżej. Logiczne chyba jest patrzenie na wydajność oraz pojemność zbiornika, przydało by się drugie tyle pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Do modelarskiego aerografu wystarczy zbiornik 8l, nabity do 6 bar, nie potrzeba więcej. Starcza to w zależności od ustawionego ciśnienia (1-2 bary) na 10-30 minut malowania w absolutnej ciszy. Preostat na wyjściu zapewnia stałe ciśnienie i załącza kompresor odpowiednio wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 I co, musicie przerywać malowanie na czas "dobicia" powietrza do zbiornika, bo inaczej ciśnienie na wyjściu spada, lub pulsuje? Kurcze, to ja takiego "gówniarza" od kilku lat używam: https://sklep.skleptechniczny.pl/kompresor-sprezarka-skleptechniczny,3,26357,18404 Wydajność ma toto jakieś 20 litrów na minutę. Gdy maluję duże powierzchnie z ciśnieniem około 2 bary, to owszem, kompresor pracuje cały czas, ale powietrze daje równo, bez spadków ciśnienia i pulsowania. Nie przegrzewa się też. Te latacze były malowane w dosyć ekstremalnych warunkach, bo na "strychowarsztacie" były tropiki (około 35oC), samo malowanie też trochę trwało, a jednak kompresor się nie "ugotował". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Mi nic nie pulsuje i nie muszę pracy przerywać. Na wyjściu mam ustawione 1-2 bary w zależności od potrzeby. Kompresor nabija do 6 bar, kiedy ciśnienie spada na oko w okolice 3 bar (to jest regulowane), kompresor wznawia pracę nabijając butlę na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Chyba, że takiego Rollce_Royce'a - cichy i wydajny Już tu kiedyś pisałem o faktycznej wydajności mającej się często nijak do "specyfikacji" przedstawianej przez dystrybutorów czy handlowców - albo całkowicie z sufitu dane zarówno o mocy silnika w kW, jak i o "wydajności" - albo podawanej wydajności ssania jako tłoczenia(efektywnej- zazwyczaj przyjmowanej dla ciśnienia 6/8 bar) http://www.zlotoreczni.pl/index.php/budujemy-remontujemy-naprawiamy/127-jak-zmierzyc-rzeczywista-wydajnosc-kompresora https://jaktozrobilemwgarazu.pl/rzeczywista-wydajnosc-kompresorow-opinie-uzytkownikow/ (https://jaktozrobilemwgarazu.pl/jak-obliczyc-rzeczywista-wydajnosc-kompresora/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Do malowania aerografami (Iwata, deVilbiss), przede wszystkim w pracach graficznych dysze do o,2), używam sprężarki z agregatu lodówki, bez żadnych zbiorników. A pulsację doskonale tłumi, długi (ok.2,5m) elastyczny wężyk i odolejacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Ja znowu używam zwykłego kompresora z butlą 24L z zielonego obi na promocji kupiony . Fakt że głośny jest, ale ja maluję w piwnicy i nie przeszkadza mi to. Jakbym miał malować w mieszkaniu to pewnie zmontowałbym lodówkowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Lodówkowiec jest cichy ale ma mała wydajność więc nabijanie butli długo trwa, będe niedługo spita malował zobaczymy jak będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Jeszce jak chodziłem do szkoły , to zrobiłem sobie kompresor tak zwany " lodówkowiec" można nim było malować małe detale znaczy bardzo bardzo małe detale , cały czas długo schodzi nabijanie butli , nawet nerwicy się można nabawić Gdy potem podjąłem, pierwszą prace z miejsca kupiłem kompresor 50L wtedy doświadczył co to jest naprawdę porządny kompresor Fakt ze jest głośny , ale ta wygoda i charakter pracy same zalety i do pracy głośnej można się przyzwyczaić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 ...zrobiłem sobie kompresor tak zwany lodówkowiec" można nim było malować małe detale znaczy bardzo bardzo małe detale , cały czas długo schodzi nabijanie butli , nawet nerwicy się można nabawić Miałeś zajechaną sprężarkę. Ja pomalowałem 1,5m model. Fakt, że sprężarka - mimo przerw w pracy - była gorąca, ale dała radę. Butlę mam po propan-butanie turystyczną, ok. 3,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Bartku Co do agregatu , to akurat z serwisu miałem za free , bo za dużo mieli , nawet przy mnie gość uruchamiał i bardzo dobry wydmuch powietrza miał Ale dla mnie za powolny . nerwicy się można nabawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Coś jednak musiało być nie tak, bo ja podobnie jak Bartek mam lodówkowca własnej roboty i komfortowo pomalowałem niedawno model ESA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Myślę o malowaniu dużych powierzchni jak mój 1m mig29. To już będzie już mały pistolet czy jeszcze aerograf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyrzynio Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Sam posiadam kompresor stomatologiczny stąd: https://www.pneumat.com.pl/ciche_kompresory_stomatologiczne z pojemnością 8l i daje radę przy malowaniu modeli ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi