Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Radzę uważać z popijaniem podczas klejenia. Ja ostatnio kleje model, złoty napój i butelka kleju stoją koło siebie i chwytam klej i... przechylam... na całe szczęście ustnik mi nie pasował w buzi...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ty Robert nie pij , tylko lepiej pokaz jak tam robota idzie !

Niestety od miesiąca nic nie idzie... brak czasu... i zainspirowany nową modelarnią kolegi ssuchy, robię reorganozację w piwnicznej modelarni... nic tylko pić.

Opublikowano

Wracając do tematu, koledzy przedstawiają różne patenty zastosowane w modelarni. Zastanawiam się nad wyciągiem pyłu podczas szlifowania, może ktoś takowy ma? Jakiś cichy domowo - piwniczny. Zastanawiam się nad zrobieniem czegoś takiego z wentylatorów komputerowych albo z dmuchawy samochodowej.

Opublikowano

Wracając do tematu, koledzy przedstawiają różne patenty zastosowane w modelarni. Zastanawiam się nad wyciągiem pyłu podczas szlifowania, może ktoś takowy ma? Jakiś cichy domowo - piwniczny. Zastanawiam się nad zrobieniem czegoś takiego z wentylatorów komputerowych albo z dmuchawy samochodowej.

Jak masz taki "dozownik" jak Andrzej , to normalnie wysysac ze stolu i popic .........

Opublikowano

Odnośnie zbierania kurzu to ja używam tego:

https://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/sprzatanie-i-pielegnacja-odziezy/odkurzanie/odkurzacze-kominkowe/odkurzacz-kominkowy-001746?gclid=EAIaIQobChMIo-r8np2u4AIVkOd3Ch0G7wX9EAQYBCABEgIyXvD_BwE

Szlifuję dużo, zwłaszcza laminaty i ten pył  to problem.

Mam takie dwa podłączone bezpośrednio do szlifierek i  nie mówię, że pył zniknął całkowicie, ale 90% zniknęło.

Podłączyłem szlifierki i odkurzacze do specjalnych listew i przy włączeniu szlifierki włącza się również  odkurzacz.

Odkurzacz tani, ale piekielnie wydajny.

Trochę głośny, ale dźwięk odkurzacza dla gospodyń domowych znajomy, więc sąsiedzi rabanu nie będą robić o ten hałas :)

U mnie się sprawdzają

A.C.

Opublikowano

Klawa cena promocyjna DO JUTRA na ten odkurzacz z linku Andrzeja. Warto skorzystać, jak ktoś potrzebuje. Ja niedawno kupiłem specjalnie do pracowni trochę mocniejszego 20 litrowego EINHELLa, który sprawuje się póki co bardzo dobrze (199 plnów w OBI):

post-18069-0-38739500-1549714887_thumb.jpg

... więc na razie nie skorzystam z tej oferty. W Juli mają często klawe ceny promocyjne (lub towar "za darmo"), warto tam zaglądać. W wakacje zeszłego roku skorzystałem na urodzinach Juli i to imadło obrotowe (szczęki 100, spory wysuw, też: 100):

post-18069-0-64285100-1549717044_thumb.jpg

post-18069-0-39269400-1549717062_thumb.jpg

post-18069-0-77073000-1549753197_thumb.jpg

post-18069-0-63662800-1549717110_thumb.jpg

... (warte 100 PLNów - może nie jakieś tam cudo, ale do moich amatorskich potrzeb jak w sam raz: zdało już pozytywnie egzamin) dostałem z Juli za FREE (przy zakupie powyżej 500 plnów, akurat kupowałem wówczas do pracowni wyrzynarkę włośnicową i małą szlifierkę oscylacyjną + jakieś przydatne w pracowni akcesoria i drobiazgi, żeby przekroczyć 500  :)  ). Na pewno nie kupiłbym (skądinąd fajnego) imadła DO CELÓW AMATORSKICH za 300 ojro (które ktoś mi polecał w innym wątku - chyba bym musiał upaść całkowicie na łeb).  ;):D:P

PS Te atrakcyjne oferty promocyjne w Julii są czasami krótkie (dosłownie weekendowe).

Opublikowano

Sorrki, mała pomyłka w moim wcześniejszym wpisie (już poprawiłem). Chodziło mi rzecz jasna o imadełko ze szczękami 100, TAKIE  (foto ze sklepu):

152030.jpg?width=1024&height=1024&scale=

... i moje, po maksymalnym rozwarciu szczęk:

post-18069-0-24958400-1549816317_thumb.jpg

W Juli mają też 150 (cena drugie tyle), jak dla mnie za duże. Trzeba pamiętać, że nie jest to "imadło dla kowali"  ;) i żeby uciąć dalsze dyskusje, to od razu napiszę, że to: "tania, badziewna chńszczyzna" :P, wszelako do amatorskich potrzeb w zupełności wystarczające. Moim zdaniem nie ma sensu kupować droższego do naszych, modelarskich celów, zwłaszcza jak ktoś od zera pracownię urządza dla siebie i ma wiele innych wydatków z tym związanych, a bejmy nie rosną mu na lipie  :rolleyes:  , ale oczywiście: "kto bogatemu broni jeździć Rolls Roycem"! ;)  :D  :P

Z drobnicy, o której wspominałem, dokupiłem sobie w Juli do tego imadła nakładki aluminiowe na szczęki z magnesami i gumowymi wkładkami do łapania delikatnych przedmiotów (już okazały się przydatne):

post-18069-0-79545800-1549816412_thumb.jpg

post-18069-0-74116500-1549816430_thumb.jpg

post-18069-0-76183300-1549816443_thumb.jpg

Obecnie jest to moje największe imadło. Mam jeszcze trzy mniejsze, a najmniejsze to takie staruśkie, żeliwne MT3 (chyba ruskie), też badziew  ;) :

post-18069-0-27260300-1549817267_thumb.jpg

Na koniec muszę stwierdzić, że jestem bardzo zadowolony z moich wszystkich badziewi (noo, normalnie taki sobie niewymagający człek)! ;):D:P

PS Nieeegdyś miałem fajne, spore imadło krajowej produkcji (nie znalazłem fotek w necie). Ciężkie jak diabli -  trudno było dźwignąć w pojedynkę! W imadle tym powstawały elementy motorynki SAM, o której pisałem TUTAJ i TU. Imadło, jako ciężki klamot ostało się niestety na starej chacie w piwnicy przy przeprowadzce na nowe miejsce (durna decyzja, bo było trzeba niechcieja kopnąć w d..ę), a teraz pluję sobie w gębę!!! :rolleyes:

Opublikowano

Ja po paru latach doposażania mojej modelarni stwierdzam że uzbierałem wszystkiego za dużo :) !!!

Ale na starść bedzie wszystko potrzebne. A wydatki jedynie na modele :))

Polecam wyprzedaże w ikei. Za grosze mam blaty i stoły robocze !!

Opublikowano

Noo, gdybym przeszedł  "na ciemną stronę mocy", to poszłoby szybciej! ;)  :)  A tak na poważnie, to pewnie do wakacji mi zejdzie. Na wiosnę, jak się trochę ociepli, to zdemontuję okno i zrobię wentylację wymuszoną (koncepcja z grubsza już jest), bo bez skutecznej wentylacji w tak małym pomieszczeniu nic się nie da robić - już to trenowałem przy spawaniu kraty w okno (tutaj nie ma praktycznie nawet właściwej wentylacji konwekcyjnej, poza otwarciem okna - kratka przy wyjściu z piwnicy na klatkę, a okna na klatce zimą pozamykane). Dokończę elektrykę z rozdzieleniem przyłącza (ale to już w drugiej połowie roku, bo muszę trochę bejmów odłożyć na PGE) - chcę być w porządku wobec sąsiadów. No i w wakacje sprzątanie drugiej połowy piwniczki z "przydasi". W międzyczasie dalsze "meblowanie" i urządzanie. Aktualnie takie plany, co dalej czas pokaże. :rolleyes:  Ale zanim wrócę do moich "zawieszonych" pomysłów (opisywanych na tym forum), muszę jednak zaznaczyć, że pierwszy projekt realizowany w nowej pracowni, nie będzie modelarski - czeka już dłuuuższy czas, a teraz w końcu będę miał gdzie go realizować (w swoim czasie coś na ten temat napiszę).

Opublikowano

Ja po paru latach doposażania mojej modelarni stwierdzam że uzbierałem wszystkiego za dużo :) !!!

Ale na starść bedzie wszystko potrzebne. A wydatki jedynie na modele :))

Takie same mam myśli...

Opublikowano

...

... a ja nie wydałem na to ani grosza:)  Noo, może nie zupełnie, bo musiałem pierwej porządne śniadanko wtrynić, żeby mieć siły przetachać te klamoty ze śmietnika do piwnicy (ok. 30m dwukółką).  ;)  :D  :P 

Opublikowano

... a ja nie wydałem na to ani grosza:)  Noo, może nie zupełnie, bo musiałem pierwej porządne śniadanko wtrynić, żeby mieć siły przetachać te klamoty ze śmietnika do piwnicy (ok. 30m dwukółką).  ;)  :D  :P

Recykler roku !!!

Opublikowano

Powyżej pisałem że warto na wyprzedaży w ikei coś poszukać. Poniżej przykład 2 szt toaletek z bardzo dużymi szufladami w moim przypadku na narzędzia. :) Dla zobrazowania skali skrzydło ma 2/metry. W tle widać masywny blat a nogi z odzysku do stołu stworzyłem w ten sposób wydzieloną cześć "maszynową".

post-1577-0-98819600-1550421950_thumb.jpg

Opublikowano

Powyżej pisałem że warto na wyprzedaży w ikei coś poszukać. Poniżej przykład 2 szt toaletek z bardzo dużymi szufladami w moim przypadku na narzędzia. :) Dla zobrazowania skali skrzydło ma 2/metry. W tle widać masywny blat a nogi z odzysku do stołu stworzyłem w ten sposób wydzieloną cześć "maszynową".

Ty masz Mariusz ulatwione zadanie. Wezmieesz ze soba ze dwoch "chlopakow" z Pruszkowa i Ci nawet nowe rzeczy w IKEI poprzeceniaja  ;)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.