Tomasz D. Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 No, i powoli cywilizacja zatoczyła koło... Żeby nie naciąć się na oszukane, niezdrowe, czy wręcz trujące napitki, wędliny, pieczywo, trzeba wszystko robić samemu... Tak, jak piszesz - robię sam wędliny, kiełbasy, piwo a ostatnio zacząłem piec chleb. A mleko kupuję wyłącznie na rynku od "babki". Tylko takie się zsiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Co z tego... smog i tak Cię zabija Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 W Kołobrzegu!?!? Powietrza możesz mi pozazdrościć :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 No przecież się śmieję . Sam korzystam z wyrobów swojskich, co prawda nie robię sam ale tata specjalizuję się w temacie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Tak, jak piszesz - robię sam wędliny, kiełbasy, piwo a ostatnio zacząłem piec chleb. A mleko kupuję wyłącznie na rynku od "babki". Tylko takie się zsiada. Z "babkinej" piersi ??? Ja mam "tescia" ( w cudzyslowie , bo zyje na "kocia lape" ) Slowaka , ktorego polowa rodziny mieszka w Czechach. Jak do nas przyjezdza ( a jest dosyc czesto , bo pracuje w Norwegii i jezdzi samochodem , bo boi sie latac ) , to przywozi WIELE butelek z mniejszych czeskich browarkow. Jestem piwnym "konserwa" i pijam raczej klasyczne pilsnery , wiec w to mi graj . Czesi sa MISTRZAMI !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mobrus Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy.Sorry, że się wcinam, ale chciałem dodać swoje 3 grosze.Na pierwszą zacieraną warke proponuję stouta, według dowolnego, ale prostego przepisu. Na początek polecam zakup gotowego ześrutowanego zestawu np. w browamator.pl A co do brewkitów, to trochę jak samolot RTF dla modelarza Polecam zacieranie. Wcale nie jest takie straszne, a w trakcie warzenia jest dużo czasu na inne rzeczy, nie trzeba stać przy garze. Też jestem pokolenie, że najlepszy jest swój chleb, swój smalec, swoje wędliny. Swoje piwo od czasu kiedy pojawiły się piwa z browarów rzemieślniczych to już rzadziej. Mleko od krowy nie, bo... Wiecie co. Musi być bez laktozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy. Sezon na piwko jest cały rok. Lagery i pilznery można warzyć mając np zimną piwnicę. Ale IPA i inne Pale Ale można warzyć również latem nie posiadając piwnicy. Michale, uważam, że się mylisz. Mleko od krowy o ile go nie podgrzejesz powyżej 40 stopni zawiera laktozę (białko) i laktazę (enzym do jego trawienia). Produkt przemysłowy typu UHT laktazy nie zawiera, co powoduje problemy z przyswajaniem takiego mleka. Laktaza rozkłada się w temperaturze powyżej 40 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Sorry, że się wcinam, ale chciałem dodać swoje 3 grosze. Na pierwszą zacieraną warke proponuję stouta, według dowolnego, ale prostego przepisu. Na początek polecam zakup gotowego ześrutowanego zestawu np. w browamator.pl A co do brewkitów, to trochę jak samolot RTF dla modelarza Polecam zacieranie. Wcale nie jest takie straszne, a w trakcie warzenia jest dużo czasu na inne rzeczy, nie trzeba stać przy garze. Też jestem pokolenie, że najlepszy jest swój chleb, swój smalec, swoje wędliny. Swoje piwo od czasu kiedy pojawiły się piwa z browarów rzemieślniczych to już rzadziej. Mleko od krowy nie, bo... Wiecie co. Musi być bez laktozy ta Glinianka k/Otwocka ....??? Jesli ta, to tam kobiecina z Volvo mleko sprzedaje, prawdziwe od krowy ., a nie UCHATE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mobrus Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Kobiecina z Volvo jest, ale proszę o zwolnienie mnie z komentarzy... Tomku, po mleku prosto od krowy również nie chciałbyś przebywać w moim pobliżu Ale skoro weszliśmy w ten temat to polecam sery żółte własnej produkcji. Nie że mojej. Swojej. Pilznery, lagery to po mojemu muszą poleżeć w 4 stopniach. Jak ktoś ma taką piwnicę to zazdraszczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 No to jak o serach , to ja swoje 3 grosze ..... Musze napisac z PELNA ODPOWIEDZIALNOSCIA , ze Szwedzi maja WSPANIALE sery twarde !!! Kupuje takie z mniejszych mleczarni i powiem Wam , ze to jest POEZJA w gebie ! Jako ze Szwedzi to narod bardzo uczciwy , jestem wiec pewien , ze nikt swoich produktow tutaj olejem nie "podpedza" . Czyste powietrze , duza "kultura" jesli chodzi o dbanie o srodowisko tez przyczyniaja sie do jakosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mobrus Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Polacy nie gęsi i swój ser mają Polecam Bursztyn ze Spomleka. W ramach ciekawostek producent wstawia toto do Biedry pod nazwą Stary Olęder. Taka mała masakra słowna. Dla mnie pychota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy. Sezon sie nie kończy o ile zrobi się chociaż taką prostą skrzynię ze styropianu do której wstawia się zamrożone butelki PET. Dla modelarza pestka Bez zacierania na początek fajnie działają brewkity, ja proponuje np Amber Ale z Coopersa. Takie fajne piwo na początek dla tych co nie znają innych smaków piwa. Tak naprawdę bardzo ważna jest sama temperatura fermentacji, bo to ona robi najwięcej roboty ze smakiem piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Moje preferencje już znacie. Pisałem o tym TUTAJ. Niniejszym informuję szanownych kolegów, że w sieci Selgrosa pojawiły się luzem komesy, które dotychczas były dostępne tylko w okazjonalnych czteropach z kuflem! Właśnie w tej chwili degustuję: ... smak niepowtarzalny (srebrny medal w konkursie European Beer Star 2018 w Bawarii) - polecam, choć szczerze mówiąc, jeszcze jakiś czas temu były chyba lepsze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Żółć bydlęca zamiast chmielu - mit czy prawda https://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/zla-jakosc-piwa-produkowanego-w-polsce-barwia-je-bydleca-zolcia/ke4n5kj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Fuj przestaje pić, coś co w tej chwili jest pseudo Piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 https://www.chmielnik-jakubowy.pl/bycza-zolc-kto-ja-dodaje-piwa/ https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/zolc-bydleca-w-piwie-posel-pis-alarmuje/1ynj7 Dodawanie żółci do piwa to pic i fotomontaż Co nie zmienia faktu ,że tanie piwo w Polsce to zwykła berbelucha. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 https://www.chmielnik-jakubowy.pl/bycza-zolc-kto-ja-dodaje-piwa/ https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/zolc-bydleca-w-piwie-posel-pis-alarmuje/1ynj7 Dodawanie żółci do piwa to pic i fotomontaż Co nie zmienia faktu ,że tanie piwo w Polsce to zwykła berbelucha. A.C. To zapytaj jeszcze kto sponsoruje autora... A Inspekcja ?.... Hmm... zanim została przyciśnięta do muru zaprzeczała też, że przerabiano u nas na kotlety padłe krowy, świnie z pryszczycą, odnawiano wędliny(patrz Constar), dodawaniu keratyny z włosia do pieczywa, itp... https://calkiemzdrowo.pl/szokujaca-prawda-o-swiezym-pieczywie-z/ https://www.youtube.com/watch?v=AYYaAQkpR0s https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U Co na to Inspekcja..? A poszukaj jeszcze co w lodówce wyłazi z kiełbasy,,, Czytałem kiedyś (bodaj w Nie albo Angorze) jak to po wejściu PL do Unii szef Instytutu Żywienia (czy jakoś tak) został wylany bo robił raban jak to ostre PN odnośnie żywności zostają olane. Tzn dalej są, tylko, że zamiast "obowiązujące" są "zalecane" (bo przecież zachód sprzedałby u nas mało co)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Już wiecie , że uwielbiam portery. Niektórzy pewnie powiedzą, że to profanacja, ale piję je cały rok (są cholernie uzależniające). Dzisiaj na "warsztacie" trochę lżejszy stout: KOMES Russian Imperial Stout z Fortuny, który można nabyć aktualnie luzem w Selgrosie, podobnie jak KOMES Barley Wine (dlaczego Selgros, ano syncio mój tam pracuje na dziale alkoholowym i nie muszę się specjalnie fatygować, żeby wypić dobre piwo , a i cena nie jest specjalnie zaporowa): ... jest to mocne (12%) piwo ciemne (leżakowane 6 miesięcy), ale "lżejsze" w odróżnieniu od KOMESA Porter Bałtycki i podobnie z akcentami "palonymi" (od prażonego jęczmienia), ale z większą zawartością szlachetnej goryczki (lecz nienachalnej), pochodzącej od aromatycznych, ukraińskich odmian chmielu (Klon i Slovianka). Polecam. bardzo dobre piwo! UWAGA! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował KOMESów z Fortuny, to radzę się dobrze zastanowić, zanim to zrobicie, bo potem już nie da się wypić zwykłych "sikaczy", ponieważ śmierdzą i smakują jak "szczyny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Uuuuu! Widzę konesera! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi