Skocz do zawartości

Syrop glukozowy zamiast słodu w piwie?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No, i powoli cywilizacja zatoczyła koło... Żeby nie naciąć się na oszukane, niezdrowe, czy wręcz trujące napitki, wędliny, pieczywo, trzeba wszystko robić samemu... upset.gif

Tak, jak piszesz - robię sam wędliny, kiełbasy, piwo a ostatnio zacząłem piec chleb. A mleko kupuję wyłącznie na rynku od "babki". Tylko takie się zsiada.

Opublikowano

No przecież się śmieję :D .

Sam korzystam z wyrobów swojskich, co prawda nie robię sam ale tata specjalizuję się w temacie :) .

Opublikowano

Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy. 

Opublikowano

Tak, jak piszesz - robię sam wędliny, kiełbasy, piwo a ostatnio zacząłem piec chleb. A mleko kupuję wyłącznie na rynku od "babki". Tylko takie się zsiada.

Z "babkinej" piersi ???

 

Ja mam "tescia" ( w cudzyslowie , bo zyje na "kocia lape" ) Slowaka , ktorego polowa rodziny mieszka w Czechach. Jak do nas przyjezdza ( a jest dosyc czesto , bo pracuje w Norwegii i jezdzi samochodem , bo boi sie latac ) , to przywozi WIELE butelek z mniejszych czeskich browarkow.

 Jestem piwnym "konserwa" i pijam raczej klasyczne pilsnery , wiec w to mi graj . Czesi sa MISTRZAMI !!!

Opublikowano

Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy.

Sorry, że się wcinam, ale chciałem dodać swoje 3 grosze.

Na pierwszą zacieraną warke proponuję stouta, według dowolnego, ale prostego przepisu. Na początek polecam zakup gotowego ześrutowanego zestawu np. w browamator.pl

 

A co do brewkitów, to trochę jak samolot RTF dla modelarza ;) Polecam zacieranie. Wcale nie jest takie straszne, a w trakcie warzenia jest dużo czasu na inne rzeczy, nie trzeba stać przy garze.

 

Też jestem pokolenie, że najlepszy jest swój chleb, swój smalec, swoje wędliny. Swoje piwo od czasu kiedy pojawiły się piwa z browarów rzemieślniczych to już rzadziej. Mleko od krowy nie, bo... Wiecie co. Musi być bez laktozy :(

Opublikowano

Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy. 

Sezon na piwko jest cały rok. Lagery i pilznery można warzyć mając np zimną piwnicę. Ale IPA i inne Pale Ale można warzyć również latem nie posiadając piwnicy.

 

Michale, uważam, że się mylisz. Mleko od krowy o ile go nie podgrzejesz powyżej 40 stopni zawiera laktozę (białko) i laktazę (enzym do jego trawienia). Produkt przemysłowy typu UHT laktazy nie zawiera, co powoduje problemy z przyswajaniem takiego mleka. Laktaza rozkłada się w temperaturze powyżej 40 stopni.

Opublikowano

Sorry, że się wcinam, ale chciałem dodać swoje 3 grosze.

Na pierwszą zacieraną warke proponuję stouta, według dowolnego, ale prostego przepisu. Na początek polecam zakup gotowego ześrutowanego zestawu np. w browamator.pl

 

A co do brewkitów, to trochę jak samolot RTF dla modelarza ;) Polecam zacieranie. Wcale nie jest takie straszne, a w trakcie warzenia jest dużo czasu na inne rzeczy, nie trzeba stać przy garze.

 

Też jestem pokolenie, że najlepszy jest swój chleb, swój smalec, swoje wędliny. Swoje piwo od czasu kiedy pojawiły się piwa z browarów rzemieślniczych to już rzadziej. Mleko od krowy nie, bo... Wiecie co. Musi być bez laktozy :(

ta Glinianka k/Otwocka ....??? Jesli ta, to tam kobiecina  z Volvo mleko sprzedaje, prawdziwe od krowy ., a nie  UCHATE

Opublikowano

Kobiecina z Volvo jest, ale proszę o zwolnienie mnie z komentarzy...

 

Tomku, po mleku prosto od krowy również nie chciałbyś przebywać w moim pobliżu :) Ale skoro weszliśmy w ten temat to polecam sery żółte własnej produkcji. Nie że mojej. Swojej.

 

Pilznery, lagery to po mojemu muszą poleżeć w 4 stopniach. Jak ktoś ma taką piwnicę to zazdraszczam.

Opublikowano

No to jak o serach , to ja swoje 3 grosze .....

Musze napisac z PELNA ODPOWIEDZIALNOSCIA , ze Szwedzi maja WSPANIALE sery twarde !!! 

Kupuje takie z mniejszych mleczarni i powiem Wam , ze to jest POEZJA w gebie !  Jako ze Szwedzi to narod bardzo uczciwy , jestem wiec pewien , ze nikt swoich produktow tutaj olejem nie "podpedza" . Czyste powietrze , duza "kultura" jesli chodzi o dbanie o srodowisko  tez przyczyniaja sie do jakosci. 

Opublikowano

Polacy nie gęsi i swój ser mają

 

Polecam Bursztyn ze Spomleka.

W ramach ciekawostek producent wstawia toto do Biedry pod nazwą Stary Olęder. Taka mała masakra słowna.

Dla mnie pychota.

Opublikowano

Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy. 

Sezon sie nie kończy o ile zrobi się chociaż taką prostą skrzynię ze styropianu do której wstawia się zamrożone butelki PET. Dla modelarza pestka ;)

Bez zacierania na początek fajnie działają brewkity, ja proponuje np Amber Ale z Coopersa. Takie fajne piwo na początek dla tych co nie znają innych smaków piwa.

Tak naprawdę bardzo ważna jest sama temperatura fermentacji, bo to ona robi najwięcej roboty ze smakiem piwa.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Moje preferencje już znacie. Pisałem o tym TUTAJ. Niniejszym informuję szanownych kolegów, że w sieci Selgrosa pojawiły się luzem komesy, które dotychczas były dostępne tylko w okazjonalnych czteropach z kuflem!  :) Właśnie w tej chwili degustuję:

 

post-18069-0-18083800-1554592517_thumb.jpg

 

... smak niepowtarzalny (srebrny medal w konkursie European Beer Star 2018 w Bawarii) - polecam, choć szczerze mówiąc, jeszcze jakiś czas temu były chyba lepsze! :rolleyes:

Opublikowano

https://www.chmielnik-jakubowy.pl/bycza-zolc-kto-ja-dodaje-piwa/

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/zolc-bydleca-w-piwie-posel-pis-alarmuje/1ynj7

 

Dodawanie żółci do piwa to pic i fotomontaż :)

Co nie zmienia faktu ,że tanie piwo w Polsce to zwykła berbelucha.

A.C.

To zapytaj jeszcze kto sponsoruje autora... wink.gif?v=1545133808

 

A Inspekcja ?.... Hmm... zanim została przyciśnięta do muru zaprzeczała też, że przerabiano u nas na kotlety padłe krowy,  świnie z pryszczycą, odnawiano wędliny(patrz Constar), dodawaniu keratyny z włosia do pieczywa, itp... tongue.gif?v=1545133808

 

https://calkiemzdrowo.pl/szokujaca-prawda-o-swiezym-pieczywie-z/

https://www.youtube.com/watch?v=AYYaAQkpR0s

https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U

 

Co na to Inspekcja..?

 

A poszukaj jeszcze co w lodówce wyłazi z kiełbasy,,, ;)

 

Czytałem kiedyś (bodaj w Nie albo Angorze) jak to po wejściu PL do Unii szef Instytutu Żywienia (czy jakoś tak) został wylany bo robił raban jak to ostre PN odnośnie żywności zostają olane. Tzn dalej są, tylko, że zamiast "obowiązujące" są "zalecane" (bo przecież zachód sprzedałby u nas mało co)... tongue.gif?v=1545133808

Opublikowano

Już wiecie , że uwielbiam portery. Niektórzy pewnie powiedzą, że to profanacja, ale piję je cały rok  :rolleyes:   (są cholernie uzależniające). Dzisiaj na "warsztacie" trochę lżejszy stout: KOMES Russian Imperial Stout z Fortuny, który można nabyć aktualnie luzem w Selgrosie, podobnie jak KOMES Barley Wine (dlaczego Selgros, ano syncio mój tam pracuje na dziale alkoholowym i nie muszę się specjalnie fatygować, żeby wypić dobre piwo  :P  , a i cena nie jest specjalnie zaporowa):

 

post-18069-0-25773600-1555099187_thumb.jpg

 

... jest to mocne (12%) piwo ciemne (leżakowane 6 miesięcy), ale "lżejsze" w odróżnieniu od KOMESA Porter Bałtycki i podobnie z akcentami "palonymi" (od prażonego jęczmienia), ale z większą zawartością szlachetnej goryczki (lecz nienachalnej), pochodzącej od aromatycznych, ukraińskich odmian chmielu (Klon i Slovianka). Polecam. bardzo dobre piwo! UWAGA! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował KOMESów z Fortuny, to radzę się dobrze zastanowić, zanim to zrobicie, bo potem już nie da się wypić zwykłych "sikaczy", ponieważ śmierdzą i smakują jak "szczyny". :)

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.