jarek996 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Chcialbym pokazac Wam "moje" lotnisko w Malmö . Oto nasza oficjalna strona https://sites.google.com/view/malmoradioflyg . Lotnisko polozone jest na "wschodnich rubiezach " Malmö ( https://www.google.com/maps/place/Malm%C3%B6+Radioflygs%C3%A4llskap/@55.5728593,13.0730034,12.25z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xc0c8693286d09bd6!8m2!3d55.5711278!4d13.1037498 ). Osobiscie mam okolo 13,5 km z miejsca w ktorym mieszkam . Teren zamkniety jest szlabanem ( klodka na kod ) wiec wjechac moga tylko czlonkowie . Mamy maly budynek klubowy i 2 kontenery morskie ( w jednym mydlo i powidlo , w drugim dwa traktorki do koszenia trawy + narzedzia ogrodnicze ) . Koszenie trawy odbywa sie wg listy ( parami ) .Ta czynnosc kazdemu wypada raz podczas sezonu. Na poczatek ( w ta sobote ) i na koniec sezonu ( choc latac mozna caly rok ) mamy dzien porzadkowy ( malowania domku klubowego , podcinanie krzakow ITP prace porzadkowo- konserwacyjne ) . Oczywiscie jest grill , napoje , kawa ciastka i lody ( nie ma piwa ). Grill zreszta organizowany jest co srode i za niewielka oplata mozna sobie cos przekasic podczas przerwy w lataniu . W domku klubowym lezy pudelko do ktorego wrzuca sie kase za kawe , ciacha , lody i inne Snickersy , gdyz wszystkie lodowki i polki "stoja otworem" i kazdy moze dysponowac lakociami jak sobie chce. Jest lista co ile kosztuje i po zjedzeniu ( wypiciu ) nalezy "zasilic" kase ( czyli to pudelko) . Musi to dzialac , bo nigdy nie slyszalem , zeby bylo "manko" w pudelku ( a stoi sobie otwarte ) . Latac mozna kiedy sie tylko chce ( poza 2 godzinami ktore zajmuje "strzyzenie" lotniska , raz w tygodniu w sezonie ) . Organizujemy rozne "dni" ( gielda , spotkania z innymi klubami , no i przede wszystkim od 2-3 lat latanie Quadami ; mamy nawet u siebie mistrza swiata w tej specjalnosci ! ) . Jest boczne lotnisko dla helikow( quadowcy maja oczywiscie swoje ) no i najwiekszy kawalek trawy mamy MY , lotnicy. Srednia wieku ( poza quadzistami , ktorzy sa mlodzi ) okolo 50 , ale co zrobic , jak mlodzi NIE chca bawic sie samolocikami ? Skladka czlonkowska to 650 koron i do tego nalezy dodatkowo wykupic ( 350 lub 550 koron ) czlonkowstwo w jednym z dwoch krajowych zwiazkow modelarzy lotniczych ( w ogolnokrajowe czlonkostwo wchodzi ubezpieczenie na cala Europe + karta identyfikacyjna ). Ponizej kilka zdjec z tego roku ( model na stole MOJ ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Bardzo fajne zazdroszczę wszystkim którzy mają takie lotniska typowo modelarskie . Ja podziwiam lotnisko naszego kolegi Piotra w Chicago totalne marzenie http://www.foxvalleyaero.com/pages/Our-Flying-Field Oglądać wieczorami z powodu różnicy czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EloMajek Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Fajne miejsce, tylko pozazdrościć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Ten maszt z rekawem ktory NIESTETY jest okropny , bedzie lada moment wymieniony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Super lotnisko Jedyne profesjonalne na którym byłem to https://www.tannenalm.at/ Tam mają otwartą dla wszystkich sporą lodóweczkę i płaci się pod koniec dnia w barze. Tyle, że jest też w niej piwo :-) Niestety ceny noclegów podnieśli z 25 EUR to prawie 100 EUR, więc zrobiło się drogo ale w zamian pojawiły się wolne miejsca a i z tego, co pamiętam to za jakąś drobną sumę można podjechać polatać nocując w innym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Nasze lotnisko jest skromne , ale bardzo praktyczne ( jak cala Szwecja zreszta ). Oni nie lubia przepychu i luksusu na pokaz ( wrecz tego unikaja !!! ) , tylko sa bardzo praktyczni. Tutaj nie zobaczycie dworkow z kolumienkami , albo jakichs willi po 2500m2. Owszem ; bogaci mieszkaja w lepszych dzielnicach i wiekszych domach , ale to nie jest tak , ze jadac obok ich posiadlosci czlowiek odwraca glowe bo COS dziwnego przyciaga wzrok. Uksztaltowalo sie to przez lata zycia w ciezkim klimacie i milosci do otaczajacej przyrody. Tutaj nigdy sie nie przelewalo i trzeba bylo bardzo ciezko pracowac i planowac , aby przezyc do nastepnej wiosny. Znam wielu bardzo zamoznych Szwedow , ale zdziwilibyscie sie ich "normalnoscia" . To czasem wyglada ( dla mnie ) jak wstyd przed tym , ze maja wiecej jak inni . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Szwecja to piękny , kraj zawsze mi się podobał , byłem w Szwecji może 8 razy . Czystość porządek uprzejmość nie spotykane w Polsce. Tyłem nawet na zawodach modeli pływających w Trollhatan w latach 80 tych . Miałem brata który mieszkał w Szwecji 45 lat teraz został tylko bratanek mieszkający w Geteborgu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Jarek - a ja już nie wiem który raz jestem w Malmo i jakoś nie możemy się spotkać, choć o tym rozmawialiśmy. Ale to moja wina bo wpadam tam tylko na kilka dni do córki Gratuluje lotniska alehar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Jarek, mógłbyś podać jakieś namiary do tego szwedzkiego związku modelarzy? Chciałbym trafić na kontakt z okolic Kalmaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Chcialbym pokazac Wam "moje" lotnisko w Malmö . ...... Lotnisko bardzo ladne, podobnie jak Szwecja. Ale zobaczcie to lotnisko! https://www.youtube.com/watch?v=OxO9qzv8o6A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Jarek, mógłbyś podać jakieś namiary do tego szwedzkiego związku modelarzy? Chciałbym trafić na kontakt z okolic Kalmaru Oczywiscie ! Podam Ci obydwa na wszelki wypadek : http://www.modellflygforbund.se/ http://www.rcflyg.se/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Dzisiaj mielismy DZIEN PORZADKOWY przed oficjalnym rozpoczeciem sezonu . Poznizej kilka fotek. Na jednym ze zdjec "ladowalni" pakietow , a na innym slynne pudelko na kase za zakupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Jarek - a ja już nie wiem który raz jestem w Malmo i jakoś nie możemy się spotkać, choć o tym rozmawialiśmy. Ale to moja wina bo wpadam tam tylko na kilka dni do córki Gratuluje lotniska alehar No to wpadnij raz do MNIE ! Wczoraj i dzisiaj piekna sloneczna pogoda z lekkim wiaterkiem , a na lotnisku jakos niewielu chetnych do latania Sam polatalem moim elektroszybowcem i ustawilem wszystko w moim modelu ROCKET. Dzisiaj odwazylem sie na lot ( bez owiewki silnika i calej kabiny ) . Owiewki nie chgcialem na poczatek ( letwiejsze regulacje silnika ITP , a kabiny zapomnialem. Napedzajaca go ENYA 80 dotarta zostala rok temu . Wczoraj pokolowalem , ustawilem wolne obroty , ale dzisaj nie wytrzymalem i polecialem ! Za duze wychylenia WSZYSTKIEGO co sie wychyla , start troche nerwowy , ale w powietrzu calkiem calkiem. No i trzeba bylo jeszcze wyladowac. Moze sie pospieszylem ( TZN , ze tak troche na wariata z ustawieniami ) ,ale wyladowalem ! Niestety troszke zle posadzilem i odpadlo podwozie ( sklejone chyba TYLKO na CA !!! ) . Zadnych innych uszkodzen . Polatalem jeszcze szybowcem i pojechalem naprawic szkody. Po godzinie model skrecony , oklejony i po uszkodzeniu ani sladu. Wszystkie owiewki pozakladane , zakrecone i jutro planuje uciec o 7.00 z domu i polatac do 10.00 - 11.00 . Pozniej jakies sniadania ITP , wiec wypada wrocic ....... Ponizej kilka fotez z wczoraj i dzisiaj . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Dzisiaj odwazylem sie na lot ( bez owiewki silnika i calej kabiny ) . Owiewki nie chgcialem na poczatek ( letwiejsze regulacje silnika ITP , a kabiny zapomnialem. Brak kabiny to jeden z powodów do rozbicia modelu.. O ile brak maski można przeboleć to powyższe już nie bardzo. Widziałem kilkukrotnie odpadnięcie kabin w locie (jak i start) i model nagle traci stabilność, sterowanie jest zdecydowanie utrudnione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Rafal , ja TYLKO zgubilem podwozie , a Ty od razu ROZBITY model Dzisiaj juz sladu po tym zdarzeniu nie ma. Zgadzam sie jednak , ze model byl TOTALNIE niestabilny , ale ja juz taki jestem , wole podjac ryzyko i zgubic podwozie , niz patrzec tylko jak inni lataja Nawet gdybym zapomnial skrzydel , to bym cos wykombinowal !!! Z okazjii swiat moja piekna nawet nie protestuje , ze model stoi w domu ( choc TYLKO w korytarzu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 A tam, wiem że podwozie ale tak dmucham na zimne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Dzisiaj polatalem z wszystkimi oslonami ! Inne latanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 U nas wieje od kilku dni i z latania nici. Mozna za to podlubac ( no i pojezdzic rowerem ) . Dzisiaj jednak okolo godz 18.00 zrobilo sie cicho ( mam nasz klubowy wiatromierz w telefonie ) i pognalem na lotnisko. Bylem sam jak palec , ale bardzo lubie sam polatac , bo moge sobie stac gdzie chce Najpierw byl maly KUNAI , a potem Proud Bird ze smiglem 9x6 ( normalnie latam na 8x8 ) , bo chcialem polatac spokojniej. 6 lotow i zaczelo przybierac. Ladowania zrobily sie lekko nerwowe , wiec zwinalem majdan i do domu . Do czwartki ma wiac , wiec raczej z latania nici Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Dzisiaj wzialem moje wyscigowki i juz o 7.30 rano zameldowalem sie na pasie startowym ! Polatalem POGO i PROD BIRDem , a pozniej wzialem sie za ustawienia w modelu ktory czeka na oblot od 2 lat ( moze nawet trzech ) . Poodpalalem silnik , poregulowalem troche , ale wciaz nie jestem zadowolony z momentu przejscia na wysokie obroty ( z niskich ) . Czasem zakaszle , czasem nie , a wole zeby chodzil PERFEKCYJNIE: Jutro postaram sie popracowac jeszcze troszke nad ustawieniami , zakrecic obudowe silnika i moze poleciec ? Na popoludniowej sesji ( popracowac tez troszke musialem ) , polatalem juz tylko PROUD BIRDem , bo jakos mi sie nim lepiej lata niz POGO ( POGO wymaga jeszcze malych korekt w ustawieniach i moze to dlatego ... ) . Podczas ostatniego ladowania ( TYPOWE ) , zmienil sie wiatr i podchodzilem z lewej strony ( swojej ) . A wlasnie tam mielismy kiepska trawe i tydzien temu zaorali , zwalowali i zasiali nowa . Nie wiem KTO wpadl na pomysl , aby to odgrodzic pretami zbrojeniowymi ( tak okolo 120 cm wysokimi ) i do tych pretow przywiazac tasme foliowa . Tam i tak NIKT nie depcze i nie wchodzi wiec ........ Podchodzac do ladowania , zaczalem dosyc daleko ( prawie nie wialo , a potrzebuje on troche pasa , aby wyladowac ) i zapomnialem o tych cholernych tyczkach . Predkosc mial juz wytracona , wiec jak skumalem , ze jestem za nisko balem sie podciagnac drazek i polowa prawego skrzydla zawadzilem o sama gore jednego z pretow ( na 100 prob bym w to ani raz nie trafil ) !!! ) . Byla to taka sila , ze skrzydlo zostalo przeciete jak nozem i moze TYLKO dlatego nic sie modelowi nie stalo ( oczywiscie poza skrzydlem ) , bo go nawet w dookola tego preta nie zawinelo , tylko wyladowal brutalnie na kolach pare metrow dalej . Klasyczna "brzoza smolenska" mozna powiedziec ( tylko bez beczki i ofiar i komisji powypadkowych ) Na szczescie skrzydlo mial jeden ze sklepow i zamowilem ( OSTATNIE !!! ) . Wezme chyba jeszcze jeden taki model ( maja poprzeceniane na 160 EUR ) , bo fajnie lata , a wiadomo , ze w koncu i tak spadnie . Gdyby to byla jesien , poczeklabym do zimy i zrobilbym skrzydlo sam ( styro z balsa ) . Niestety w weekend chce pojezdzic rowerem , jest jeszcze rodzina , a nowe dostane juz w poniedzialek . Na pierwszej fotce widac te cholerne prety i rozciagnieta na nich tasme ( po lewej stronie ) Fotke ucietego skrzydla wrzuce jutro. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi