Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybór pierwszego modelu chyba się dokonał, trochę dzięki Waszym sugestiom, trochę w wyniku pobieżnej analizy planów najpopularniejszych modeli.

Na 90% będzie to Piper Cub w skali 1:8 (1400mm rozpiętości), skorzystam z tych planów dokonując zamiany napędu spalinowego na elektryczny. Sam jestem ciekaw jak ta przygoda się zakończy, czy żmudnie budowany samolot oderwie się od ziemi i czy wróci na nią w jednym kawałku :)

uklon2.gifuklon2.gifuklon2.gif

Opublikowano

Plan który przedstawiłeś jest moim zdaniem trudniejszy i bardziej kosztowny od wicherka . Kadłub ma konstrukcję z wręgami , a skrzydła keson i lotki . To jest model zbliżony wielkością do wicherka 15 ale wymagający nieco mocniejszego napędu .

Ten konkretny plan ma jeszcze jedną cechę charakterystyczną, która według mnie utrudni jego kopiowanie na docelowy materiał. Arkusz nr. 3 zawiera rys elementów, które nierzadko nakładają się na siebie, przy próbie kopiowania, odbitka może być trudna do „odczytania” jeśli będzie zawierała obrys więcej niż jednego elementu. Może w takiej sytuacji lepszą opcją jest naklejanie wydruku danego elementu na docelowy materiał, wycinanie a później odklejanie papieru? I tutaj od razu pojawia się pytanie czy poza klejem do papieru w sztyfcie, który przewijał się na forum jako skuteczny w takiej operacji, jest jakiś inny, który będzie łatwiej odkleić od drewna po zakończeniu wycinania? A może polecacie jeszcze inną metodę? Dodam, że materiały planuję wycinać wyrzynarką stołową i ręczną piłą włosową.

Opublikowano

Ten konkretny plan ma jeszcze jedną cechę charakterystyczną, która według mnie utrudni jego kopiowanie na docelowy materiał. Arkusz nr. 3 zawiera rys elementów, które nierzadko nakładają się na siebie, przy próbie kopiowania, odbitka może być trudna do „odczytania” jeśli będzie zawierała obrys więcej niż jednego elementu. Może w takiej sytuacji lepszą opcją jest naklejanie wydruku danego elementu na docelowy materiał, wycinanie a później odklejanie papieru? I tutaj od razu pojawia się pytanie czy poza klejem do papieru w sztyfcie, który przewijał się na forum jako skuteczny w takiej operacji, jest jakiś inny, który będzie łatwiej odkleić od drewna po zakończeniu wycinania? A może polecacie jeszcze inną metodę? Dodam, że materiały planuję wycinać wyrzynarką stołową i ręczną piłą włosową.

stara metoda to była taka....najstarsza metoda jaka pamietam to ta, kiedy podkładało się kalkę kopiującą pod plan i uważając aby nic się nie przesunęło kopiowało dany element konstrukcji,,, potem nastapiła era kserokopiarek i tu już było znacznie prościej,  naklejało sie kserokopię  danego elementu AK 20 na sklejkę, po wyschnięciu wycinało włośnicą ( po obróbce paper był usuwany.) Do elementów  balsowych zawsze robiłem szablony

"I tutaj od razu pojawia się pytanie czy poza klejem do papieru w sztyfcie, który przewijał się na forum jako skuteczny w takiej operacji, jest jakiś inny,"

klej w sztyfcie jest na bazie wody, więc może troche rozmiękczyć kserokopię a pózniej  schnąc ściągnie rysunek i będzie bieda...tak jak napisałem  AK20, no ale to moje zdanie

Opublikowano

transfer druku metodą na aceton

Opublikowano

Do naklejania klej wikolo podobny. Lub ostatnimi czasy cieniutka warstwa polimeru. Po wycięciu, papierem ściernym usuwa się wydruk i jazda. Nic się nie deformuje nie odkształca. Do budowy jednego modelu technika spokojnie wystarczająca. Kleju w sztyfcie akurat nie lubię - zawsze gdzieś mi się odklejał.

Opublikowano

Pamięć Kolegów z forum krótka!  :rolleyes:  Szkoda, że tak szybko przekreśliliście Wicherka. Przecież nasz forumowy kolega, wyśmienity modelarz, niestety już nieżyjący, śp. Piotr (Pioterek) opracował jakiś czas temu wspaniałą wersję Wicherka 25-M, elektryka z klapami i lotkami, latającego doskonale! Poniżej link do jednego z filmów, pokazujących model w locie (akurat latającego w trudnych warunkach - przy silnym wietrze):

RC Poland Wicherek25 - Wicherek 25M na wietrze

Szczegółowy wątek na temat budowy tego modelu autor zamieścił tutaj (pod znamiennym tytułem):

Zamiast Piperka zróbmy Wicherka 25 EP

... tytuł jakby na przekór wyborowi kolegi Jacka. ;) Może jeszcze warto się nad tym zastanowić (?), zwłaszcza, że opis bardzo szczegółowy z licznymi objaśnieniami, fotami i filmami!

Budowa modelu Wicherka w tej ciekawej modyfikacji została również opisana w trzech numerach Modelarza: 8, 9, 10 / 2013, a w 2017 roku ukazał się cykl artykułów wspominkowych o Wicherku (numery: 3, 4, 5) ze szczegółowymi planami Wicherka 25P (nr 4 - arkusz 1, nr 5 - arkusz 2).

Wicherek 25-M:

post-5634-0-38561100-1405883614.jpg

Opublikowano

Jacku, niezbyt trafny wybor ,mialem dokladnie ten sam model Pajperka ktory chcesz budowac.( kit firmy Pilot)

Niestety moja opinia nie jest pozytywna, model  byl stanowczo za ciezki , latal jak mysliwiec , mial tendencje do przepadania 

na skrzydlo przy malych predkosciach. Naturalnie decyzja budowy tego modelu nalezy do Ciebie.

Tak na marginesie, w necie znajdziesz wiele planow bardziej udanych prostych modeli  '' makiet '' 

Pozdrawiam Wladek.

P.S

Proponuje bardzo prosty model samolotu  STOL  Boeing L-15 Scout , ma tak zwane klapolotki, idealny 

modelik do latania na boisku szkolnym.

Tu jest link.http://www.flyrc.com/bob-aberles-boeing-l-15-scout-park-flyer/

Opublikowano

Jacku, niezbyt trafny wybor ,mialem dokladnie ten sam model Pajperka ktory chcesz budowac.( kit firmy Pilot)

Niestety moja opinia nie jest pozytywna, model  byl stanowczo za ciezki , latal jak mysliwiec , mial tendencje do przepadania 

na skrzydlo przy malych predkosciach. Naturalnie decyzja budowy tego modelu nalezy do Ciebie.

Tak na marginesie, w necie znajdziesz wiele planow bardziej udanych prostych modeli  '' makiet '' 

Pozdrawiam Wladek.

P.S

Proponuje bardzo prosty model samolotu  STOL  Boeing L-15 Scout , ma tak zwane klapolotki, idealny 

https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=6699

Opublikowano

Model proponowany przez Władka (Mundek), poniekąd całkiem klawy parkflyer, wykonany jest jednak w technice mieszanej "piankowo"-balsowej (jak wynika z planów, chyba, że źle widzę), a z tego co pamiętam kolega Jacek wspominał coś o konstrukcjach czysto drewnianych. :rolleyes:TUTAJ o tym pisał.

Opublikowano

Pozdrawiam Wladek.

P.S

Tu jest link.http://www.flyrc.com/bob-aberles-boeing-l-15-scout-park-flyer/

No to ja SLEPY juz jestem , jak Twojego linku nie zauwazylem  :D

Ten plan ktory ja wygrzebalem , jest modelem konstrukcji takiej jakiej kolega szuka. Mysle jednak , ze w taka "brzydote" to tylko ja bylbym w stanie pojsc  ;)

Ludzie boja sie jakos modeli oryginalnych "inaczej" .... Wola kolejne "Pipery" budowac .

Tutaj tez mam plan czergos PIEKNEGO i drewnianego : https://freercplans.com/plan-siebel-si-201-v2-3187.htm

Opublikowano

Powiedz, a trzeba sie zameldowac, zeby pobrac jaki plan z tej strony?

Bo ja chyba robie cos nie tak, jak trzeba. Znalazlem ciekawy planik i chcialbym go odpowiednio zaadaptowac do moich potrzeb, a wiec potrzebuje pdf, a strona kieruje mnie na inna, gdzie mozna jedynie zamowic plan na papierze.

A, znalazlem. Stoi jak byk: trzeba sie zameldowac.

trzeba się zarejestrować, po zarejestrowaniu masz dostep do :

Logged in members see more content and use all the features.

•  See all the site content, full home page, related plans...
  •  Download and Upload from and to all Plans Categories.
  •  Use Advanced Search Filters and Sorting Options to find plans easier and quicker.
  •  View Plan Previews.
  •  Order Printed Copies on Paper, Tracing Paper and Polyester.
  •  Make money from own plans and accept donations.
  •  Advertise Services like CNC cutting, moulding, kitting on own plans.
  •  Use the Favorites to save plans for later or other devices
  •  Become an "Editor"

ps a już myślałem że  Fieselera "Storcha" szukasz  bo takowe mam  ...tak +-  2,80 m rozpiętości

z tej strony; https://outerzone.co.uk możesz brać za free bez rejestrowania  się  

Opublikowano

Ja jestem dość daleko od samolotów, ale od jakichś 40-tu lat chodzi  mi po głowie samolocik z planów P. Janusza Wojciechowskiego ELEKTRON 3 no i oczywiście KRASNAL ze SKRZYDŁA i MOTOR. I tak jak latanie traktuję jako zabawę i odskocznię od zasadniczej działalności czyli FSRów tak te dwa samoloty na pewno zbuduję.

Ale jak tak śledzę z grubsza różne opisy, tak nie znalazłem nic ani o Elektronie, ani o Krasnalu...

A to przecież sentencja polskiego modelarstwa tak jak JASKÓŁKA i Wicherek, który powstał w tylu wersjach, że czas by coś podobnego z epoki zacząć budować.

Ktoś takiego ELEKTRONA zbudował?

A najlepszym i najdokładniejszym sposobem przenoszenia rysunków na sklejkę, czy balsę są specjalne papiery transferowe. służące do tego celu. I wcale to nie jest takie drogie...

A jakość idealna bez przekłamań, łącznie z przenoszeniem fotografii na to drewno.

Zajmuję się tym poniekąd zawodowo, więc wydaje mi się, że lepszego szybszego i prostszego sposobu na transfer na drewno jak dotąd nie wymyślono.

A.C.

post-197-0-51997000-1556043900_thumb.jpg

Opublikowano

A najlepszym i najdokładniejszym sposobem przenoszenia rysunków na sklejkę, czy balsę są specjalne papiery transferowe. służące do tego celu. I wcale to nie jest takie drogie...

A jakość idealna bez przekłamań, łącznie z przenoszeniem fotografii na to drewno.

Zajmuję się tym poniekąd zawodowo, więc wydaje mi się, że lepszego szybszego i prostszego sposobu na transfer na drewno jak dotąd nie wymyślono.

Mozesz Andrzejku rozwinac temat ?     Formaty , ceny , znizki  ;)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.