dondu Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Cześć.. Muszę uszyć dość mały spadochron (36cm x 22cm). To skomplikowany kształt (patrz załączniki). Pierwsza wersja próbna będzie wykonana z ortalionu 60g/m2, a druga wersja właściwa z tkaniny latawcowej NYLON RIPSTOP 46g/m2 powleczonej PU (poliuretan). Ponieważ w obu przypadkach materiał jest śliski i cienki, chcę najpierw skleić kształt jakimś klejem do tkanin, by później łatwiej było go szyć maszyną lub ręcznie. Operacje te będą oczywiście wykonywane sukcesywnie fragment po fragmencie. Wiem, że są kleje do tkanin, ale nie wiem który by się nadawał i nie przeszkadzał zbytnio w procesie szycia i użytkowania spadochronu. Proszę o poradę w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 trudna sprawa.... był kiedyś taki klej BF12 ale chyba już go nie robią Ja stylonowe poszycie kleiłem do konstrukcji drewnianej AK 20 ew zgrzanie ?? żelazko z termoregulatorem, tasma teflonowa i jazda przy jakiejś listwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Kolego (tak piszę neutralnie, wolałbym użyć imienia, ale niestety tajne)- piszesz "zamierzam uszyć", czyli ten klej ma pełnić rolę mocującą tylko wstępnie, do momentu użycia maszyny. Spróbuj zwykłego polimerowego kleju, nałóż cieniutki wałek, rozsmaruj, daj mu nieco podeschnąć i dociśnij. Jest przeźroczysty, na estetykę nie wpłynie, zadanie tzw. fastrygi zostanie wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 wolałbym użyć imienia, ale niestety tajne I niezgodne z regulaminem... A co do klejenia tkanin do innych materiałów to... stary dobry butapren. Wielu jego użytkowników niestety ma z nim kłopot, bo nie bardzo wie jak go prawidłowo użyć. Niestety jest kilka "śliskich" tworzyw których nie zwilża, najlepiej zrobić próbę. Najpierw powinno się cienko posmarować obie klejone powierzchnie, i poczekać aż do całkowitego ich wyschnięcia. Następnie na nowo nanosimy na obie cienko klej, i czekamy aż będzie prawie suchy. Wtedy silnie dociskamy obie powierzchnie do siebie, i tak ściśnięte (najlepiej - jeśli mamy możliwość zostawić ściśnięte) zostawiamy do wyschnięcia. Będzie trzymać jak diabeł Hitlera, a w dodatku jest elastyczny... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 I niezgodne z regulaminem... A co do klejenia tkanin do innych materiałów to... stary dobry butapren. Wielu jego użytkowników niestety ma z nim kłopot, bo nie bardzo wie jak go prawidłowo użyć. Niestety jest kilka "śliskich" tworzyw których nie zwilża, najlepiej zrobić próbę. Najpierw powinno się cienko posmarować obie klejone powierzchnie, i poczekać aż do całkowitego ich wyschnięcia. Następnie na nowo nanosimy na obie cienko klej, i czekamy aż będzie prawie suchy. Wtedy silnie dociskamy obie powierzchnie do siebie, i tak ściśnięte (najlepiej - jeśli mamy możliwość zostawić ściśnięte) zostawiamy do wyschnięcia. Będzie trzymać jak diabeł Hitlera, a w dodatku jest elastyczny... no tak , a ja od siebie dodam że nosi on oznaczenie OBT III.............. i tego prawdziwego robionego przez Pionki bardzo trudno dostać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Połączyłbym (ustalił) materiały taśmą klejącą, zszył i potem usunął taśmę. Cięcie lutownicą transformatorową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 zbjanik Kleje poliuretanowe w ogóle nie trzymają się Ripstopu. Właśnie dzisiaj robiłem próby klejenia Ripstopu do szkieletu żagloskrzydła. Po różnych próbach nadawał się tylko butapren. Nawet nie musi być podsuszany. Wystarczy jedną powierzchnię przesmarować pędzelkiem i ścisnąc obie powierzchnie ze sobą. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Czasem używam do sklejania ortalionu, przed zszywaniem. Sprawdza się przy wykonaniu czasz spadochronów do wirnikowców. Nazwa handlowa "Technicqll Klej Do Tkanin" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondu Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 Dziękuję kolegom za cenne uwagi Potwierdzam, że chodzi tylko o wstępne (przed szyciem) "fastrygowanie" spadochronu. Butapren oczywiście, to była dla mnie podstawa dawno temu i technologię znam oraz czytam instrukcje - najczęściej ze zrozumieniem :D Chciałem się dowiedzieć, czy są jakieś lepsze/nowsze kleje, które stosują modelarze. @Wizard of Oz Gdybyś miał wybrać butapren lub Technicqll, który byś wybrał? Na ile wystarcza Ci 20ml tubka kleju Technicqll? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 (...) @Wizard of Oz Gdybyś miał wybrać butapren lub Technicqll, który byś wybrał? Na ile wystarcza Ci 20ml tubka kleju Technicqll? Na czaszę 2m do podklejania wzmocnień ortalionowych do tkaniny poliestrowej przed zszywaniem zużywam 3-4 tubek. Niestety nie udało mi się znaleźć dostępnych opakowań większych tego kleju. Ale przy tak niskiej cenie, nie jest to aż takim problemem względem tego co się wykonuje. Rozważałem kiedyś bezbarwny butapren, ale nie zdecydowałem się, więc co do ew. różnic nie wypowiem się. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondu Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Dodałem jako osobny temat pytanie o nóż termiczny: https://pfmrc.eu/index.php/topic/80386-n%C3%B3%C5%BC-termiczny-wasze-do%C5%9Bwiadczenia-kt%C3%B3ry-wybra%C4%87/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Taśma klejąca dwustronna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondu Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Sprawdza się przy wykonaniu czasz spadochronów do wirnikowców. Jakie nici stosujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Jacek, do czego takie maleństwo 36x22 cm ? Naszyłem się bardzo dużo latawców płaskich i komorowych ale kleju nigdy nie używałem .Jest metoda aby wstępnie zespolić do szycia elementy.Przy pomocy lutownicy wykonywać punktowo nadtopienia materiału.oczywiście chodzi tu o naddatek.Do takiego maleństwa gramatura materiału 60, 40 gram to jest dużo i potrzebujesz ripstopu poniżej 27 gram. Taki materiał mam/ ewentualnie dla Ciebie/ Po zszyciu da się prawidłowo taki spadochron uformować, bo przy tej wielkości podana przez Ciebie gramatura to papier. Do takiego stylonowa krawiecka 60-tka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Jakie nici stosujecie? Nici do podszywarki oraz poliestrowe skręcone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondu Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Jak grube i mocne one są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi