bynek Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 W czasie lotu odpadł tłumik, wisiał na wężyku silikonowym. Co mogło być przyczyną? Luźny gwint raczej odpada, bo przed każdym lotem sprawdzam mocowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 To dość dziwne. U mnie pękały opcjonalne kolana kątowe wydechu ale to trochę co innego. Być może silnik miał wcześniej kraksę i powstało mikrouszkodzenie, które z czasem narastało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Silnik nigdy nie był bity. Odcięło wydech jakby nożem uciął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 wadaa odlewu moim zdaniem ....pęknięcie zaczęło się w prawej górnej cwiartce otworu....zdjęcie 2 i 3 ale nie martw sie do naprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zmęczenie materiału Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Wg mnie to to rozwiązanie projektował jakiś ......... konstruktor ( i nie ważne, że japoński, bo oni tez tam sake mają)... Takie mocowanie tłumika aż się prosi, żeby się urwało i pewnie urywa się nagminnie. Ten silnik ma w sumie niewielkie obroty maksymalne i jako czterosuw nie generuje zbyt dużych drgań. Ale generuje...A jak generuje to tłumik dość ciężki urwać się musi musowo prędzej, czy później. Można to pospawać laserem i OBOWIĄZKOWO wzmocnić ten spaw. Bo to co widać ewidentnie jest za słabe i znów się urwie przy pierwszej okazji. A.C. . Post edytowany -treść nie związana z tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Niby wzmocnić można ale tu to raczej podparcie tłumika albo elastyczne złącze Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 doświadczony spawacz laserowy posługujący się perfekcyjnie swoim urządzeniem bez problemu zapewni powrót silnika do świata żywych. Na trzecim detalu widać doskonale ślady nakładania materiału Al w otworze o średnicy około 4,2 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Pęknięcie powstało już jakiś czas temu , i z czasem postępowało, powód wibracje i za mało wkręcone kolanko , powinno być do końca wkręcone i dociągnięte nakrętką . Pospawać laserem .... Można tylko jakie koszta . doświadczony spawacz laserowy posługujący się perfekcyjnie swoim urządzeniem bez problemu zapewni powrót silnika do świata żywych. 1-IMG_3097.JPG 1-IMG_3101.JPG Na trzecim detalu widać doskonale ślady nakładania materiału Al w otworze o średnicy około 4,2 mm. Tak to można każdą spawarką spawać czysty metal . Weź ten silnik do niego to powie ci że może spróbować jak wyczyścisz całość z nagaru i tlenków jakie tam są . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 zaletą spawania laserowego jest między innymi mała szerokość strefy wpływu ciepła. na zamieszczonej fotografii wyraźnie widać ślady po spawaniu i przy szerokości około 6 mm szerokości spoiny ja widzę 5 śladów. Oddziaływanie temperatury na spawany detal jest niskie. A i precyzja spawania do milimetra. Naprawiam formy wtryskowe stalowe jak i aluminiowe od kilkunastu lat i coraz bardziej precyzyjniej mam napawane oddawane elementy. Do tego stopnia że czasami nie mam co robić. Każdą spawarkę raczej bym nie użył bo mam dostęp do TIG-a I MIG-a i tam wykorzystanie łuku elektrycznego prądu między elektrodą wolframową zataczaną przeze mnie do małej średnicy a stopem zrobiła by spustoszenie w odróżnieniu od lasera. I tu masz rację bo każde spawanie wymaga wstępnego przygotowania. Tylko że w tym konkretnym przypadku to ja bym się usunięciem tlenków z powierzchni nie przejmował. Same znikną podczas fazowania krawędzi. A raczej prawidłowym ustawieniem detalów co by zachować ciągłość w środku gwintu. No i to jak ukosować pod przyszłą spoinę krawędzie łączonych elementów. A to już typowa wiedza i doświadczenia spawacza jest niezbędne... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 zaletą spawania laserowego jest między innymi mała szerokość strefy wpływu ciepła. 1-IMG_3149.JPG na zamieszczonej fotografii wyraźnie widać ślady po spawaniu i przy szerokości około 6 mm szerokości spoiny ja widzę 5 śladów. Oddziaływanie temperatury na spawany detal jest niskie. A i precyzja spawania do milimetra. Naprawiam formy wtryskowe stalowe jak i aluminiowe od kilkunastu lat i coraz bardziej precyzyjniej mam napawane oddawane elementy. Do tego stopnia że czasami nie mam co robić. Każdą spawarkę raczej bym nie użył bo mam dostęp do TIG-a I MIG-a i tam wykorzystanie łuku elektrycznego prądu między elektrodą wolframową zataczaną przeze mnie do małej średnicy a stopem zrobiła by spustoszenie w odróżnieniu od lasera. I tu masz rację bo każde spawanie wymaga wstępnego przygotowania. Tylko że w tym konkretnym przypadku to ja bym się usunięciem tlenków z powierzchni nie przejmował. Same znikną podczas fazowania krawędzi. A raczej prawidłowym ustawieniem detalów co by zachować ciągłość w środku gwintu. No i to jak ukosować pod przyszłą spoinę krawędzie łączonych elementów. A to już typowa wiedza i doświadczenia spawacza jest niezbędne... Ze spawaniem laserowym nie miałem do czynienia to się nie wypowiadam , ale pospawanie tego silnika w tym miejscu to będzie niezły wyczyn . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Miałem podobny przypadek z Saito 125 napędzający model Spitfire o rozpiętości ponad 2 m. W locie odpadł tłumik ponieważ ułamał się króciec łączący tłumik z karterem. Łącznik pękł na końcu części gwintowanej. Widać z tych przypadków, że celowym wydaje się mocować wylot tłumika z kadłubem za pomocą obejmy z elastyczną (silikonową) okładziną. Drgania generowane podczas pracy silnika muszą być dość znaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Rysiu. Sytuacja w locie fatalna, ale zdjęcie klasa sama dla siebie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Model lata bardzo realistycznie. Po awarii tłumika, na szczęście udało się wylądować z pracującym (jeszcze) silnikiem. Po zakończeniu kołowania na pasie - silnik zamilkł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Radek zwrócił uwagę, że kolano zbyt płytko wkręcone. Faktycznie widać to dość dobrze na foto nr2 i tu bym upatrywał przyczyny a nie w pijanym konstruktorze Saito. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 W krótkim czasie ujawniły się dwa przypadki takich awarii. Ja wiem z innych źródeł o dwóch, albo trzech podobnych. Więc co? To to urywanie się tłumików to normalka? Jako stary praktyk, któremu już nie jedno w silnikach się urywało, twierdzę, że to mocowanie to jest BŁĄD KONSTRUKCYJNY. I prędzej czy później zawsze w tym miejscu karter będzie pękał. Bo jest zbyt słaby w tym miejscu. I nie ma inaczej. I zbyt płytkie wkręcenie niewiele zmienia postać rzeczy. A,że japońskie, nie znaczy,że nie może być źle pomyślane, a później wykonane. Jak widać, może... I to " skopał" nikt inny tylko japoński konstruktor. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Radek zwrócił uwagę, że kolano zbyt płytko wkręcone. Faktycznie widać to dość dobrze na foto nr2 i tu bym upatrywał przyczyny a nie w pijanym konstruktorze Saito. Kolanko było do końca wkręcone, a to na foto to po myciu i tak tylko wkręciłem do zrobienia foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Wyraźnie widać do kąt było wkręcone, Bynek musisz się pogodzić z tą porażką, tak wyszło. Gdyby było wkręcone do końca wyrwało by dużo więcej gwintu ale to już teoria, Post edytowany - treść niezwiązana z tematem .Shock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Skoro powtarzają się przypadki urywania albo samych rur, albo jak w tym - razem z gniazdem - to znaczy, że tłumik nie jest statyczny w stosunku do silnika(który też drga) bez wątpienia z racji swojej sporej masy. Więc trzeba: - albo go usztywnić w stosunku do silnika tak by drgał wespół z silnikiem będąc do niego statycznym - co może być trudne do realizacji z powodu gabarytów, masy tłumika, itp,. - albo zastosować elastyczny element tłumiący między drgającym silnikiem a przymocowanym do konstrukcji (np firewala) samolotu stricte nieruchomym tłumikiem. I to chyba najrozsądniejsze wyjście biorąc pod uwagę choćby także statyczne wtedy położenie tłumika wobec maski silnika i brak sił przenoszonych na głowicę cylindra(gniazdo wydechu) ... Z pewnością, jak piszą koledzy, w tym przypadku głębokość wkręconego w gniazdo kolana miała wpływ na to co się stało, ale i tak niezależnie od tej głębokości jest to potencjalnie niebezpieczne miejsce, bo przecież może ktoś zastosować jeszcze cięższy, dedykowany modelowi tłumik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 A skąd informacja, że takie przypadki się powtarzają? Te dwa przypadki opisane w tym wątku to jednak nie to samo. Według mnie jeżeli kolano jest wkręcone do końca i z czuciem skontrowane to nic złego nie powinno się wydarzyć. To raczej kwestia szeroko pojętej obsługi technicznej. W sumie mam 3 Saito i w zasadzie są absolutnie bezproblemowe mimo już na prawdę dużych przebiegów. Jeżeli chodzi o tłumiki Saito to akurat są bardzo lekkie, znacznie lżejsze od tłumików OS maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi