Lucjan Opublikowano 30 Grudnia 2019 Opublikowano 30 Grudnia 2019 WITAM! Kilka lat temu mój poprzedni Me-109 F zmienił właściciela. Postanowiłem więc zbudować nowego Me -109 f , w wersji Trop. Tym razem skrzydła są zrobione z balsy z rdzeniem styropianowym. Kadłub i usterzenie wykonane w klasycznej konstrukcji balsowej. 1
Grifon Opublikowano 30 Grudnia 2019 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Jak go zobaczyem to się zdenerwowałem, ja swojego męczę i męczę i końca nie widać. Pięknie wykonany model, zresztą jak zawsze, czekam dnia kiedy ja będę budować modele w takim tempie i jakości. Panie Lucjanie, ale jak zwykle brakuje relacji z budowy o wymiarach itd. nie wspomne.
Lucjan Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2019 W dniu 30.12.2019 o 21:28, Grifon napisał: Jak go zobaczyem to się zdenerwowałem, ja swojego męczę i męczę i końca nie widać. Pięknie wykonany model, zresztą jak zawsze, czekam dnia kiedy ja będę budować modele w takim tempie i jakości. Panie Lucjanie, ale jak zwykle brakuje relacji z budowy o wymiarach itd. nie wspomne. Rozwiń Ten model jest identyczny jak wersja poprzednia , opisywana kilka lat temu na forum , więc uznałem że nie ma sensu opisywać wszystkiego ponownie. Przypomnę : model zbudowany na podstawie planów B.Tylora powiększonych do rozpiętości 190 cm.
kesto Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Cześć Lucjan. Widzę, że model praktycznie gotowy. Ja swojego jeszcze nie zacząłem, ale kiedy to nastąpi, zgłoszę się do Ciebie po laminatowe elementy. ? Ładnie wygląda, a z opisów poprzedniego modelu wynika, że dobrze lata. Jak waga tym razem? Silnik też MVVS?
jarek996 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 08:54, kesto napisał: "zgłoszę się do Ciebie po laminatowe elementy. ? " Ty sobie Krzysiu nie zartuj .......... Rozwiń Lucjan , jaki tam bedzie silnik ? Budowa ME-109 ( jednego z moich ulubionych samolotow II wojny ) jest dla mnie niestety nie do zaakceptowania ( oczywiscie przeze MNIE ) przez ksztalt czesci dziobowo-silnikowej. Nie ma mozliwosci ukrycia silnika modelarskiego , a ja jestem uczulony na wystajace glowice ( oczywiscie dotyczy to TYLKO makiet ) ? Sam model sliczny , w pieknym malowaniu no i jeszcze ( podobno ) fajnie lata !
Lucjan Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 08:54, kesto napisał: Cześć Lucjan. Widzę, że model praktycznie gotowy. Ja swojego jeszcze nie zacząłem, ale kiedy to nastąpi, zgłoszę się do Ciebie po laminatowe elementy. ? Ładnie wygląda, a z opisów poprzedniego modelu wynika, że dobrze lata. Jak waga tym razem? Silnik też MVVS? Rozwiń Witaj Krzyśku ! Bardzo chętnie wykonam dla Ciebie części laminatowe. Nad wyborem silnika się jeszcze nie zastanawiałem . Wkrótce skończę wyposażanie modelu więc podam wagę rzeczywistą . Następny mój projekt to coś co Ty lubisz model wodnosamolotu EDO OSE - 1. W dniu 3.01.2020 o 09:02, jarek996 napisał: Lucjan , jaki tam bedzie silnik ? Budowa ME-109 ( jednego z moich ulubionych samolotow II wojny ) jest dla mnie niestety nie do zaakceptowania ( oczywiscie przeze MNIE ) przez ksztalt czesci dziobowo-silnikowej. Nie ma mozliwosci ukrycia silnika modelarskiego , a ja jestem uczulony na wystajace glowice ( oczywiscie dotyczy to TYLKO makiet ) ? Sam model sliczny , w pieknym malowaniu no i jeszcze ( podobno ) fajnie lata ! Rozwiń Witaj Jarku ! Ja też bardzo nie lubię wystających głowic , dlatego w tym modelu postaram się ustawić silnik cylindrem do dołu. Po za tym że start i lądowanie jest trochę nieprzewidywalne, w powietrzu model prezentuje się i lata pięknie.
jarek996 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 "Po za tym że start i lądowanie jest trochę nieprzewidywalne" Jak w prawdziwym ? Sebastian robil w swoim ME 109 ( z tego co pamietam ) silnik z "przedluzka" walu . Robil to by ukryc glowice w chlodnicy ? Musze poszperac w historii ...
d9Jacek Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 09:02, jarek996 napisał: Lucjan , jaki tam bedzie silnik ? Budowa ME-109 ( jednego z moich ulubionych samolotow II wojny ) jest dla mnie niestety nie do zaakceptowania ( oczywiscie przeze MNIE ) przez ksztalt czesci dziobowo-silnikowej. Nie ma mozliwosci ukrycia silnika modelarskiego , a ja jestem uczulony na wystajace glowice ( oczywiscie dotyczy to TYLKO makiet ) ? Sam model sliczny , w pieknym malowaniu no i jeszcze ( podobno ) fajnie lata ! Rozwiń Jarku, jest taki silnik ??... nazywa się RCV 90 -SP
jarek996 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Wiem , wiem , ale on tego NIE pociagnie ........
dyra63 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Witam Panie Lucjanie ,trochę z innej beczki -jak potoczyły się losy Suma - poleciał ?
Lucjan Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 19:38, dyra63 napisał: Witam Panie Lucjanie ,trochę z innej beczki -jak potoczyły się losy Suma - poleciał ? Rozwiń Witam szanownego Kolegę ! ? Model Suma oczekuje wiosny i odpowiednich warunków pogodowych koniecznych do wykonania pierwszych lotów.
kesto Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 17:09, Lucjan napisał: Następny mój projekt to coś co Ty lubisz model wodnosamolotu EDO OSE - 1. Rozwiń Czekam na relację ?
Lucjan Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2020 W dniu 7.01.2020 o 13:08, kesto napisał: Czekam na relację ? Rozwiń Postaram się o dobrą relację z budowy , ale najpierw muszę skończyć Me -109.
Lucjan Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2020 Instalacja pneumatyczna chowanego podwozia gotowa. Zamontowane i podłączone serwa : wysokości , kierunku , zaworu pneumatyki, lotek i klap.
Stefanpasz Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Wow, podziwiam porządek w przewodach i całe wykonanie. Piękny model. GRATULACJE !!!
Lucjan Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2020 W dniu 15.01.2020 o 11:42, Stefanpasz napisał: Wow, podziwiam porządek w przewodach i całe wykonanie. Piękny model. GRATULACJE !!! Rozwiń Witam ! Dziękuję , jest mi bardzo miło. Tak na marginesie zawsze staram się aby wszelkie instalacje były poukładane i zamontowane, bo swobodnie leżące kable grożą przetarciem, wypięciem itp, a skutkiem niedbałości może być rozbicie modelu.
Lucjan Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2020 Dzisiaj wieczorem popracowałem trochę przy kabinie 1 1
jarek996 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Prawdziwy aryjski przystojniak w tej kabinie ?
dyra63 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Pięknie się prezentuje na zbliżeniach,te wszystkie szczególiki,klapki,luki - pierwsza klasa ( u Ciebie Lucjanie to oczywiście standard ).
Rekomendowane odpowiedzi