Kalafior Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Witam. Posiadam 6 kanałową aparutrę Flysky do której z biegiem czasu zakupiłem ponad 10 odbiorników. Jednak śledząc różne kanały na YouTube widzę, że większość osób lata na Taranise. Jestem przed zakupem kolejnej apartury i zastanawiam się czy zmieniać na Taranisa czy rozważyć zakup nowszej aparatury FlySky. Ktoś coś mógłby podpowiedzieć. Mam około 800 zł na ten cel.
latacz Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Nie jest najlepszy. Albo inaczej -najlepszych aparatur jest tyle ilu modelarzy. Każdy kupuje najlepszą. Ja mam najlepszą aurorę i najlepszego optica -inny kolega grapnera, inny futabę niektórzy jeti a niektórzy Flysky. itd. A naprawdę najlepsza do czego ? Najlepsza za ile ? Jak drogie modele będą sterowane ? Jak często będziesz jej używał ? Do rekreacji czy na zawody ? itd. Najlepszych aparatur są dziesiątki. Musi byś solidna bezawaryjna i wygodna. Zapewniać pewny link. Pomyśl ile kanałów i jakich funkcji będziesz potrzebował -sprawdź które mają to co potrzebujesz. Wybierz z nich te które mieszczą się w zakładanym limicie ceny. Weź w łapy -pomacaj. I wybierz najlepsza dla siebie. I dobrze żeby na lotnisku obok Ciebie kilka osób miały takie same -to pomogą w ustawieniach itp. Ja np nigdy nie kupiłbym Taranisa -nie lubię grzebać w oprogramowaniu, nie lubię badziewnego plastiku i wyglądu jak zabawka ze świecidełkami... Ale to mój wybór i mnie ma pasować. Ktoś inny nie będzie lubił dotykowych wyświetlaczy i gotowego dość sztywnego oprogramowania -a będzie chciał sam kombinować z częstym wgrywanie poprawek -więc Aurora będzie nie do przyjęcia A może taranis .będzie super -co kto lubi to wybiera. 1
Marek_Spy Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Akurat taranis jest fajny w dotyku i nie ustępuje np. Futabie a możliwości na rzeczywiście duże. Możesz sobie zostawić nadajnik i odbiorniki i bedzie budzetowo. Ja odkupilem z walizką i jednym odbiornikiem za 600 PLN. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka 3
Francka Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Taranis , Horus , Jumper T16 i inne podobne działają na oprogramowaniu OpenTX jest bardzo rozbudowany system. Ja mam Jumper T16 z modułem wieloprotokołowym mogę bindować bardzo dużo odbiorników różnych marek - polecam . A cena nie jest wysoka https://pl.aliexpress.com/item/4000576847133.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2864222eunQokt&algo_pvid=b1d281d9-adec-44ac-bfef-b474e7deb1cf&algo_expid=b1d281d9-adec-44ac-bfef-b474e7deb1cf-8&btsid=7d1fd48e-198a-4509-b2bb-c449881c3e41&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1,searchweb201603_55 Najnowsza wersja ma drągi halotronowe i wbudowany moduł wieloprotokołowy i można dołączyć 2 -gi moduł w zależności od potrzeb.
latacz Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Marek_Spy napisał: Akurat taranis jest fajny w dotyku i nie ustępuje np. Futabie .... A której futabie -bo ta firma robi chyba kilkanaście modeli aparatur ? parafrazując Agilla to fajny samochód i nie ustępuje np. Mercedesowi. ale pytanie nie ustępuje a-klas czy s-klas ?
Marek_Spy Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Swego czasu jeden z topowych modeli 9ZAP. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
romsonic Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Hej. Dodam trzy grosze. Kupiłem Taranisa XD9+ jesienią i działa bez problemów,poza jednym,który był z mojej przyczyny w związku ze złym montażem odbiornika typu R9 Slim . Na ten typ zdecydowałem się z trzech powodów 1. Mój kolega modelarz lata posługując się Taranisem dwa sezony i ani razu nie zawiódł .2. Pomimo popularności tejże aparatury nie widzę aby była wystawiana na sprzedaż przez modelarzy,co w innych popularnych typach jest częste. 3. Stosunek:cena do możliwości i pewności. .. Rozwinięta i skomplikowana procedura programowania ustawień mnie nie odstrasza .Jest ciekawa i możliwa do opanowania przez chcącego,acz wymagająca nieco wysiłku.
latacz Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 12 godzin temu, romsonic napisał: Hej. Dodam trzy grosze. Kupiłem Taranisa XD9+ jesienią i działa bez problemów..... Na ten typ zdecydowałem się z trzech powodów 1. Mój kolega modelarz lata posługując się Taranisem dwa sezony i ani razu nie zawiódł …. 1 czy 2 sezony to żadna trwałość -to o niczym nie świadczy. Nie twierdzę, że taranis jest dobry lub zły -tylko że takie info to jeszcze nic nie znaczy. Taranis jest średnio dobry -dla niektórych będzie najlepszy. A dla niektórych nie do przyjęcia. Ja kupiłem optika około 2000r (jak tylko wszedł do produkcji) -też działa do tej pory. Nie kilka sezonów tylko 20. A stary optik to żadna wysoka półka -niektórym się psuły -mój działa (ale nigdy nim nie rzucałem itp.) I nie liczymy że problem bo się radio popsuło i musimy naprawić -liczymy ile jest wart model który potencjalnie spadnie i jakich szkód może narobić. Aparaturę ZAWSZE kupujemy z perspektywy modeli które będziemy nią sterować. Podstawowe zasady doboru podałem wcześniej. Taranis jest średnim radiem jednym z wielu -dla niektórych będzie super dla niektórych nie do przyjęcia. Ważne, żeby wybrać świadomie -i ma to Kolego pytający być Twój wybór -czy konkretnie Tobie pasuje. To nie Kolega będzie tym sterował -tylko Ty. To ma być jak buty -na miarę i pasujące do reszty stroju. Pytań i wątków o wyższości jednej aparatury nad inną (także o taranisie) było chyba setki. Nie da się i nie ma sensu prosta porada co lepsze bez wgłębiania się w szczegóły. Co lepsze -do czego i dla kogo trzeba się zastanowić.
d2f Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Jeszcze można wziąć pod uwagę czy będzie potrzebna możliwość korzystania z lua. Jeśli tak, to nie wiem co obsługuje luA, poza opentx.
Francka Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Temat jest prosty 22 godziny temu, Kalafior napisał: Witam. Posiadam 6 kanałową aparutrę Flysky do której z biegiem czasu zakupiłem ponad 10 odbiorników. Jednak śledząc różne kanały na YouTube widzę, że większość osób lata na Taranise. Jestem przed zakupem kolejnej apartury i zastanawiam się czy zmieniać na Taranisa czy rozważyć zakup nowszej aparatury FlySky. Ktoś coś mógłby podpowiedzieć. Mam około 800 zł na ten cel. Pisze co ma i ile ma wiec dyskusja na temat czy Agilla czy Mercedes mija się z celem Futaba ,Graupner , Hitec odpadają w tej cenie każdy nadajnik z OpenTX jest w dobrej cenie . Ja polecam Jumper T16 z modułem wieloprotokołowy jako radio uniwersalne . wszystkie 10 odbiorników będzie hulało "Prawie Futaba" https://avifly.pl/pl/aparatury-rc/jumper-t16-pro
witold_pi Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 CCC i tyle. LUA jest też w jeti. Moj pierwszy nadajnik Sanwa Infinity 660 kosztowała 1400 pln co po uwzględnieniu inflacji i wzrostu zarobków daje coś koło 5000pln w dzisiejszych czasach ?
latacz Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 w założonym budżecie 800 mieści się sporo aparatur -także futaby hitec a graupnera. a lekko używane to nawet z trochę wyższej półki. A Kolega nigdzie nie pisał, że potrzebuje lub chce Open TX... Otwarte protokoły w aparaturach RC to temat kontrowersyjny -dla jednych użytkowników zaleta dla innych przekleństwo. Kolega musi wybrać dla siebie. Najlepsza dla siebie i nie ma co kolejnej gównoburzy "moja najlepsza" To co zachwalasz Ty lub ja wcale nie musi być dobre dla Niego. Idąc tym tokiem myślenia (że taranis lub Jumper najlepsze) -na żadnym filmie z zawodów nie widziałem żeby zawodnicy używali taranisa, jumpera itp... a futabę graupnera owszem. Czyżby wszyscy zawodnicy byli głupi i nie potrafią wybrać najlepszej taranis…. ??? taka dyskusja mija się z celem. Kolego Kalafior -pomyśl jakich funkcji będziesz potrzebował i o radę zapytaj Kolegów którzy latają obok Ciebie -obejrzyj i pomacaj ich aparatury.
pjk11 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 46 minut temu, latacz napisał: w założonym budżecie 800 mieści się sporo aparatur -także futaby hitec a graupnera. a lekko używane to nawet z trochę wyższej półki. A Kolega nigdzie nie pisał, że potrzebuje lub chce Open TX... Otwarte protokoły w aparaturach RC to temat kontrowersyjny -dla jednych użytkowników zaleta dla innych przekleństwo. Ani ACCST ani ACCESS nie jest otwartym protokołem.
zipp Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Jeśli autor wątku ma Flysky 6 kanałowe to Taranis z OpenTX będzie najlepszym wyborem w założonym budżecie. To oczywiści pod warunkiem, że gotów jest poświęcić czas na poznanie sposobu programowania OpenTX. Daje ono bardzo duże możliwości i elastyczność ale kosztem jest wysoki nakład pracy potrzebny na opanowanie obsługi. Odwoływanie się do zawodników i używanych przez nich aparatur za >1000€ jest takie trochę niepoważne w rozważanym budżecie..
latacz Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 10 minut temu, zipp napisał: Odwoływanie się do zawodników i używanych przez nich aparatur za >1000€ jest takie trochę niepoważne w rozważanym budżecie.. dokładnie tak samo niepoważne jak odwoływanie się do siebie bo ja taką mam lub bo kolega ma... lub jak podawanie, że taka najlepsza bez żadnych szczegółów. a jeśli nie zauważyłeś ironii w moim wpisie... a wysoki nakład pracy w opanowaniu obsługi (i w programowaniu każdego kolejnego modelu) nie każdemu pasi. jak jest z pytającym -nie wiemy . jeśli ma flysky -to mogę napisać, że kolejnym najlepszym będzie hitec aurora i będzie w tym dokładnie tyle prawdy co w tym co Ty piszesz , że taranis. Samo stwierdzenie że ta lub tamta nieoparte analizą możliwości aparatury i potrzeb pytającego jest g warte... i oba stwierdzenia to żadna prawda objawiona -nie znaczą nic. I nie ma co się sugerować wpisami ta jest super. zawsze trzeba dowiedzieć się dlaczego. i w czym lepsza/gorsza od innych. 1
Marek_Spy Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Mnie taranis odpowiada z tego powody ze ma podobnie jak FUTABA takie obrotowe suwaczki (nie wiem jak to nazwać) Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
latacz Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 slidery. wygodne do obsługi klap, lotkohamulców itp. aurora czy stary optic też mają. około połowy aparatur ma. a połowa nie ma... ja sobie bez tych bocznych suwaczków nie wyobrażam latania motoszybowcem -ale to moje przyzwyczajenie. wielu pilotów tego nie używa -co kto lubi.
pjk11 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 A tak z ciekawosci: Czy mozna zrobic ankiete marek aparatur na jakich lataja uzytkownicy forum? do wyboru powiedzmy Futaba, Graupner, Flysky, Frsky, Hitec, Jumper itd?
Marek_Spy Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 To bedzie rewia kto ma droższą? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
pjk11 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Jak ktoś bedzie to sprawdzał to tak. Ja mam tanią. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi