Skocz do zawartości

Dlaczego Taranis jest najlepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam 6 kanałową aparutrę Flysky do której z biegiem czasu zakupiłem ponad 10 odbiorników. Jednak śledząc różne kanały na YouTube widzę, że większość osób lata na Taranise. Jestem przed zakupem kolejnej apartury i zastanawiam się czy zmieniać na Taranisa czy rozważyć zakup nowszej aparatury FlySky. Ktoś coś mógłby podpowiedzieć. Mam około 800 zł na ten cel. 

Opublikowano

Nie jest najlepszy.

Albo inaczej -najlepszych aparatur jest tyle ilu modelarzy. Każdy kupuje najlepszą.

Ja mam najlepszą aurorę i najlepszego optica -inny kolega grapnera, inny futabę niektórzy jeti a niektórzy Flysky. itd.

A naprawdę najlepsza do czego ?  Najlepsza za ile ?   Jak drogie modele będą sterowane ? Jak często będziesz jej używał ?  Do rekreacji czy na zawody ? itd. Najlepszych aparatur są dziesiątki.

Musi byś solidna bezawaryjna i wygodna. Zapewniać pewny link.

Pomyśl ile kanałów i jakich funkcji będziesz potrzebował -sprawdź które mają to co potrzebujesz.  Wybierz z nich te które mieszczą się w zakładanym limicie ceny. Weź w łapy -pomacaj.  I wybierz najlepsza dla siebie. I dobrze żeby na lotnisku obok Ciebie kilka osób miały takie same -to pomogą w ustawieniach itp.

Ja np nigdy nie kupiłbym Taranisa -nie lubię grzebać w oprogramowaniu, nie lubię badziewnego plastiku i wyglądu jak zabawka ze świecidełkami...  Ale to mój wybór i mnie ma pasować.

Ktoś inny nie będzie lubił dotykowych wyświetlaczy i gotowego dość sztywnego oprogramowania -a będzie chciał sam kombinować z częstym wgrywanie poprawek -więc Aurora będzie nie do przyjęcia  A może taranis .będzie super -co kto lubi to wybiera.

• Lubię to 1
Opublikowano

Akurat taranis jest fajny w dotyku i nie ustępuje np. Futabie a możliwości na rzeczywiście duże. Możesz sobie zostawić nadajnik i odbiorniki i bedzie budzetowo. Ja odkupilem z walizką i jednym odbiornikiem za 600 PLN.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

• Zmieszany 3
Opublikowano

Taranis , Horus , Jumper T16  i inne  podobne działają na oprogramowaniu OpenTX  jest bardzo rozbudowany system.  Ja mam Jumper T16 z modułem wieloprotokołowym mogę bindować bardzo dużo odbiorników różnych marek - polecam .

A cena nie jest wysoka https://pl.aliexpress.com/item/4000576847133.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2864222eunQokt&algo_pvid=b1d281d9-adec-44ac-bfef-b474e7deb1cf&algo_expid=b1d281d9-adec-44ac-bfef-b474e7deb1cf-8&btsid=7d1fd48e-198a-4509-b2bb-c449881c3e41&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1,searchweb201603_55

Najnowsza wersja ma drągi halotronowe i wbudowany moduł  wieloprotokołowy  i można dołączyć 2 -gi moduł w zależności od potrzeb.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marek_Spy napisał:

Akurat taranis jest fajny w dotyku i nie ustępuje np. Futabie ....

A której futabie -bo ta firma robi chyba kilkanaście modeli aparatur ?

parafrazując            Agilla to fajny  samochód i nie ustępuje np. Mercedesowi.      ale pytanie nie ustępuje  a-klas czy s-klas ?

Opublikowano

Hej. Dodam trzy grosze. Kupiłem Taranisa XD9+ jesienią i działa bez problemów,poza jednym,który był z mojej przyczyny w związku ze złym  montażem odbiornika typu R9 Slim  .

Na ten typ zdecydowałem się z trzech powodów 1. Mój kolega modelarz lata posługując się Taranisem dwa sezony  i ani razu nie zawiódł .2. Pomimo popularności tejże aparatury nie widzę aby była wystawiana na sprzedaż przez modelarzy,co w innych popularnych typach jest częste.  3. Stosunek:cena do możliwości i pewności. .. Rozwinięta i skomplikowana procedura programowania ustawień mnie nie odstrasza .Jest ciekawa i możliwa do opanowania przez chcącego,acz wymagająca nieco wysiłku.

Opublikowano
12 godzin temu, romsonic napisał:

Hej. Dodam trzy grosze. Kupiłem Taranisa XD9+ jesienią i działa bez problemów.....

Na ten typ zdecydowałem się z trzech powodów 1. Mój kolega modelarz lata posługując się Taranisem dwa sezony  i ani razu nie zawiódł ….

1 czy   2 sezony to żadna trwałość -to  o niczym nie świadczy. Nie twierdzę, że taranis jest dobry lub zły -tylko że takie info to jeszcze nic nie znaczy. Taranis jest średnio dobry -dla niektórych będzie najlepszy. A dla niektórych nie do przyjęcia.

Ja kupiłem optika  około 2000r (jak tylko wszedł do produkcji) -też działa do tej pory.  Nie kilka sezonów tylko 20.   A stary  optik  to żadna wysoka półka  -niektórym się psuły -mój działa (ale nigdy nim nie rzucałem itp.) 

I nie liczymy że problem bo się radio popsuło i musimy naprawić -liczymy ile jest wart model który potencjalnie spadnie i jakich szkód może narobić. Aparaturę ZAWSZE kupujemy z perspektywy modeli które będziemy nią sterować.  Podstawowe zasady doboru podałem wcześniej.

Taranis jest średnim radiem jednym z wielu -dla niektórych będzie super dla niektórych nie do przyjęcia. Ważne, żeby wybrać świadomie -i ma to Kolego pytający  być Twój wybór -czy konkretnie Tobie pasuje. To nie Kolega będzie tym sterował -tylko Ty. To ma być jak buty -na miarę i pasujące do reszty stroju.

Pytań i wątków o wyższości jednej aparatury nad inną (także o taranisie) było chyba setki. Nie da się i nie ma sensu prosta porada co lepsze bez wgłębiania się w szczegóły.  Co lepsze -do czego i dla kogo trzeba się zastanowić.

Opublikowano

Jeszcze można wziąć pod uwagę czy będzie potrzebna możliwość korzystania z lua. Jeśli tak, to nie wiem co obsługuje luA, poza opentx.

Opublikowano

Temat jest prosty

22 godziny temu, Kalafior napisał:

Witam.

Posiadam 6 kanałową aparutrę Flysky do której z biegiem czasu zakupiłem ponad 10 odbiorników. Jednak śledząc różne kanały na YouTube widzę, że większość osób lata na Taranise. Jestem przed zakupem kolejnej apartury i zastanawiam się czy zmieniać na Taranisa czy rozważyć zakup nowszej aparatury FlySky. Ktoś coś mógłby podpowiedzieć. Mam około 800 zł na ten cel. 

Pisze co ma i ile ma wiec dyskusja na temat  czy Agilla czy Mercedes mija się z celem Futaba ,Graupner , Hitec odpadają w tej cenie każdy nadajnik z OpenTX  jest w dobrej cenie .

Ja polecam Jumper T16 z modułem wieloprotokołowy jako radio uniwersalne . wszystkie 10 odbiorników będzie hulało

"Prawie Futaba" https://avifly.pl/pl/aparatury-rc/jumper-t16-pro

Opublikowano

CCC i tyle. LUA jest też w jeti. Moj pierwszy nadajnik Sanwa Infinity 660 kosztowała 1400 pln co po uwzględnieniu inflacji i wzrostu zarobków daje coś koło 5000pln w dzisiejszych czasach ?

Opublikowano

w założonym budżecie 800 mieści się sporo aparatur  -także futaby hitec a graupnera. a lekko używane to nawet z trochę wyższej półki.

A Kolega nigdzie nie pisał, że potrzebuje lub chce Open TX...

Otwarte protokoły w aparaturach RC to temat kontrowersyjny -dla jednych użytkowników zaleta dla innych przekleństwo.

Kolega musi  wybrać dla siebie. Najlepsza dla siebie i nie ma co kolejnej gównoburzy "moja najlepsza"  To co zachwalasz Ty lub ja wcale nie musi być dobre dla Niego.

Idąc tym tokiem myślenia (że taranis lub Jumper najlepsze)  -na żadnym filmie z zawodów nie widziałem żeby zawodnicy używali taranisa, jumpera itp...

a futabę graupnera  owszem. Czyżby  wszyscy zawodnicy byli głupi i nie potrafią wybrać najlepszej  taranis….     ???

taka dyskusja mija się z celem.

Kolego Kalafior -pomyśl jakich funkcji będziesz potrzebował i o radę zapytaj Kolegów którzy latają obok Ciebie -obejrzyj i pomacaj ich aparatury. 

Opublikowano
46 minut temu, latacz napisał:

w założonym budżecie 800 mieści się sporo aparatur  -także futaby hitec a graupnera. a lekko używane to nawet z trochę wyższej półki.

A Kolega nigdzie nie pisał, że potrzebuje lub chce Open TX...

Otwarte protokoły w aparaturach RC to temat kontrowersyjny -dla jednych użytkowników zaleta dla innych przekleństwo.

Ani ACCST ani ACCESS nie jest otwartym protokołem.

Opublikowano

Jeśli autor wątku ma Flysky 6 kanałowe to Taranis z OpenTX będzie najlepszym wyborem w założonym budżecie. To oczywiści pod warunkiem, że gotów jest poświęcić czas na poznanie sposobu programowania OpenTX. Daje ono bardzo duże możliwości i elastyczność ale kosztem jest wysoki nakład pracy potrzebny na opanowanie obsługi.

Odwoływanie się do zawodników i używanych przez nich aparatur za >1000€ jest takie trochę niepoważne w rozważanym budżecie..

Opublikowano
10 minut temu, zipp napisał:

Odwoływanie się do zawodników i używanych przez nich aparatur za >1000€ jest takie trochę niepoważne w rozważanym budżecie..

dokładnie tak samo niepoważne jak odwoływanie się do siebie bo ja taką mam lub bo kolega ma...  lub jak podawanie, że taka najlepsza bez żadnych szczegółów.

a jeśli nie zauważyłeś ironii w moim wpisie...   

a wysoki nakład pracy w opanowaniu obsługi (i w programowaniu każdego kolejnego modelu) nie każdemu pasi.  jak jest z pytającym -nie wiemy .

jeśli ma flysky -to mogę napisać, że kolejnym najlepszym będzie hitec aurora  i będzie w tym dokładnie tyle prawdy co w tym co Ty piszesz , że taranis. Samo stwierdzenie że ta lub tamta  nieoparte  analizą możliwości aparatury i potrzeb pytającego jest g warte...  i oba stwierdzenia to żadna prawda objawiona -nie znaczą nic. I nie ma co się sugerować wpisami ta jest super. zawsze trzeba dowiedzieć się dlaczego. i w czym lepsza/gorsza od innych.

• Lubię to 1
Opublikowano

Mnie taranis odpowiada z tego powody ze ma podobnie jak FUTABA takie obrotowe suwaczki (nie wiem jak to nazwać)

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

slidery.     wygodne do obsługi klap, lotkohamulców itp.

aurora czy stary optic też mają.  około połowy aparatur ma.  a połowa nie ma...  ja sobie bez tych bocznych suwaczków nie wyobrażam latania motoszybowcem -ale to moje przyzwyczajenie.  wielu pilotów tego nie używa -co kto lubi.

Opublikowano

A tak z ciekawosci: Czy mozna zrobic ankiete marek aparatur na jakich lataja uzytkownicy forum? do wyboru powiedzmy Futaba, Graupner, Flysky, Frsky, Hitec, Jumper itd?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.