Skocz do zawartości

Naprawa odbiornika 2.4GHz - ucięte anteny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam odbiornik Jeti z uciętymi antenami - obie anteny te żółte elementy mają uwalone. Chciałbym odbiornik doprowadzić do stanu używalności. Z tego, co czytałem, powinienem zrobić nowe końcówki poprzez odcięcie izolacji i ekranu na pozostałym odcinku anteny na długości 31,25 mm każda i to powinno wystarczyć? Z tego, co zdążyłem poczytać długość odcinka ekranowanego nie ma wpływu i liczy się długość odcinka odsłoniętego.

Mam nadzieje, ze nie wywolam tym postem jakiegos nawoływania o herezję itp :)

Opublikowano

Długość promiennika zależy od współczynnika skrócenia zależnego między innymi od średnicy zastosowanego przewodu.

Opublikowano

w teorii masz długość tego odsłoniętego kawałka 31,25 -w praktyce -zależy od odbiornika  dostrojenie może być przy długości  trochę (około milimetr)  większej lub mniejszej....

musiał byś sprawdzić ile konkretnie miały odsłonięte kawałki w identycznym odbiorniku.

Sprawę komplikuje, że to jeti -one pracują w systemie duplex -na dwóch bardzo różnych częstotliwościach -i do obu musi być dopasowana antena.  Z tego co słyszałem Jeti naprawia swoje produkty -może napisz do nich i wyślij ? może sprzedadzą nowe anteny ?

Albo  -ktoś z forum miał przyrządy i dostrajał anteny -może przeczyta i pomoże .

Opublikowano

Na szczęście mam drugi odbiornik R8 (bo o takim mowa) i kilka innych Jeti więc mogę podejrzeć.

Do Jeti napisałem i czekam na ich odpowiedź. A jutro zrzucę żółte koszulki z drugiego odbiornika i pomierzę ile dokładnie długości mają te odsłonięte elementy anteny.

Opublikowano

JETI napisało, żeby wyslac do nich na serwis. Dogadam się z nimi i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie. Najbezpieczniejsze.

Opublikowano

Nie bądź pan głąb praw fizyki nie zmienisz- tu nie ma  żadnej filozofii  tylko część końcowa jest anteną reszta przewodem , otwórz odbiornik jesli anteny są na wcisk zamów takie w avifly u za parę złotych i wymień ?

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarek996 napisał:

Ja bym tez nie kombinowal , tylko wysylal do Jeti .............

3 godziny temu, FockeWulf napisał:

IMHO: Lepiej 50 % odbiornika i mieć sprawny sprzęt niż stracić model...

i tu jest dylemat: dać się wydymać (czyli zapłacić za wymianę antenek w serwisie jeti te 50% odbiornika) ale mieć święty spokój, albo zaryzykować i założyć dwie nowe antenki po $ za sztukę we własnym zakresie.. :)

Jeśli jeti nie stosuje jakiegoś dziwnego złącza to bym wymieniał ;) Wymiana antenek to nie jest operacja neurochirurgiczna, nie róbmy z siebie kompletnych niemot koledzy..

Opublikowano

Zawsze można wymienić samemu i zweryfikować zasięg, a odbiornik używać w mniej cennych modelach... Niby to tylko kabelki, ale chyba takie proste to nie jest, no chyba że oryginalny zestaw naprawczy.

Opublikowano
W dniu 26.01.2020 o 17:00, Marcin napisał:

Mam odbiornik Jeti z uciętymi antenami - obie anteny te żółte elementy mają uwalone. Chciałbym odbiornik doprowadzić do stanu używalności. Z tego, co czytałem, powinienem zrobić nowe końcówki poprzez odcięcie izolacji i ekranu na pozostałym odcinku anteny na długości 31,25 mm każda i to powinno wystarczyć? Z tego, co zdążyłem poczytać długość odcinka ekranowanego nie ma wpływu i liczy się długość odcinka odsłoniętego.

Mam nadzieje, ze nie wywolam tym postem jakiegos nawoływania o herezję itp :)

Marcin  jest dokładnie tak jak piszesz. W jednym swoim odbiorniku mam antenę obciętą a w zasadzie przyciętą przez siebie. Troche to śmiesznie wygląda bo jedna ma klasyczną długość a druga o połowę krótsza ale co tam to ma latać a nie wyglądać. Odlatuję na tym odbiorniku na 1,5km a jak jest odpowiednia pogoda to i ze 2km bez najmniejszych problemów.

Pomimo, że kupiłem sobie wiązkę antenek (20szt.) takich jak z tego linku na eBayu https://abc-rc.pl/product-pol-2359-Antena-150mm-wtyk-I-PEX-1-U-FL-2-4GHz-do-odbiornikow-1-szt-IPEX1-FrSky.html to tej nie wymieniam bo działa. Wymieniam dość systematycznie anteny w swoich modelach którymi startuje ponieważ hmm... traktuje swoje antenki bardzo źle żeby nie powiedzieć tragicznie:) zwłaszcza w opakowaniach na kadłub. Raz w roku wywalam wszystkie antenki i daje przed sezonem nowe. Tak już 3 sezon i jest OK.

Jeśli masz podobny wtyk w odbiorniku jak ten z linku to kup sobie antenkę za 3 złote i wymień. Chyba, że antenka lutowana to wówczas trzeba poprosić kolegę elektronika i ci przelutuje. 

EDIT

Najistotniejszy jest ten gorący koniec. Musi mieć dokładnie tyle ile napisałeś, reszta to zwykły przewód który nic kompletnie nie tłumi.

Opublikowano

Kolega porozplatał mi precyzyjnie w poucinanych antenkach Sanwy końcówki i odbiorniki działaja świetnie.

14 minut temu, Konrad_P napisał:

...

EDIT

Najistotniejszy jest ten gorący koniec. Musi mieć dokładnie tyle ile napisałeś, reszta to zwykły przewód który nic kompletnie nie tłumi.

Właśnie tłumi i dlatego trzeba co niepotrzebne usunąć.

Opublikowano

a ja wkleję tylko link też do tego forum...

i fragment opisu jeti DS12 (czyli chyba najtańszego radyjka jeti)  ze strony jednego ze sklepów...

-Praca systemie Duplex 2.4GHz – niezawodny system transmisji sygnału opracowany i opatentowany przez inżynierów Jeti Model, pracujący w paśmie 2,4 GHz

-Zapasowe pasmo Duplex 900 MHz NG (New Generation) - aparatura przewiduje możliwość pracy w zapasowym paśmie 900 MHz na wypadek nieprzewidzianych zakłóceń. Zabezpieczenie to współpracuje z bazowym pasmem Duplex 2,4 GHz.

i nasuwa się pytanie -czy to 900 MHz  przypadkiem nie komplikuje sprawy anten ? 

Może wypowiedzą się użytkownicy konkretnie systemów jeti?

Opublikowano

900 MHz to dodatkowy system obok 2.4 i ma do tego osobne odbiorniki.

Cytat z jednej ze stron :

Cytat

Pomocniczy odbiornik Rsat 900 , renomowanej czeskiej firmy Jeti Model. Odbiornik pracuje w drugiej, dodatkowej częstotliwości 900 mHz (które wykorzystują m.in. aparatury DC-24 oraz DS-24) i służy jako wspomaganie sygnału w razie jego utraty lub zakłócen w paśmie 2,4 GHz.

Ja zaczekam na odpowiedź Jeti i zdecyduję czy wysyłać, czy po prostu nie odizolować końcówek na nowo i zrobić po prostu krótsze anteny. Lutowanie to chyba ostateczność.
Opublikowano
17 minut temu, latacz napisał:

i nasuwa się pytanie -czy to 900 MHz  przypadkiem nie komplikuje sprawy anten ? 

bardzo ciekawe, ale obrazek tego R8 chyba przeczy że jedna z anten miałaby być nastrojona na 900MHz - różnica powinna być widoczna..

471939145_jetir8.jpg.6bb15b8efc23b14b8d62d57ca50e6e1a.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.