Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, zipp napisał:

Ja to rozumiem, sam też nie wiem więc zapytałem.

Wydaje się, że nie ma obowiązku odpowiadania na wszystkie pojawiające się pytania, szczególnie jak się nie wie.

 

Próbowałem pomóc a wyszło jak zwykle...

Opublikowano
7 godzin temu, zipp napisał:

 

kolego nie pytałem gdzie kupować chleb, tylko czy ujemna temperatura dostępna w zamrażalniku niszczy wirusa..

Chleb był tylko jako przykład.

 

 

niestety nie niszczy, nie niszczy wirusów nawet temperatura -90 stopni a taka można uzyskać w zamrażarkach kaskadowych

Opublikowano

Przecież wirusy przechowuje się właśnie w temperaturach ujemnych.

Może prędzej mikrofala by pomogła, trzeba by specjalistów zapytać, ale wydaje mi się że dużej mocy energia mikrofalowa zabija wszystko co żyje.... hmmm.

Opublikowano
10 godzin temu, zipp napisał:

 

...czy ujemna temperatura dostępna w zamrażalniku niszczy wirusa..

 

 

Kombinujesz niczym Kutuzow, ktory to wpuscil Napoelona do Moskwy i na zime czekal. Owszem, doczekal sie, a mroz wybil ponoc spora czesc napoleonskiej armii. Naser tez chcial tego dokonac wpuszczajac Izraelitow do Egiptu, tyle, ze sie zimy nie doczekal.

Mnie lekarz powiedzial, ze raczej wysoka temperatura niczczy tego wirusa. Poczekaj wiec do lata, moze to zadziala.

 

I zeby zaraz awantury nie bylo - powyzsze jedynie z przymruzeniem oka.

Opublikowano

Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.

Informacja EFSA: https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route

EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2. Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność, i nie ma dotychczas dowodów aby miało to miejsce.

EFSA podkreśla, że stale  monitoruje sytuację dot. ogniska zakażenia SARS COV-2, które jest źródłem zachorowań w bardzo wielu krajach.

W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży, o czym mowa dalej.

Obróbka termiczna żywności a koronawirus

Koronowirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60stC przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.

 

 

 

Z tym pierwszym osobiście się nie zgadzam skoro są w stanie przetrwać kilka godzin na jakiejś powierzchni może to też być to chleb macany przez nosiciela.

Opublikowano
27 minut temu, Kamyczek_RC napisał:

kto stoi za tym całym bałaganem 

 

ZUS?

Opublikowano
13 godzin temu, Paweł Praus napisał:

Nie wiem nie znam się zarobiony jestem...

Ale myślę że minus 350 stopni Celsjusza powinno wystarczyć żeby uśmiercić wszystkie wirusy.

Tylko na razie ciężko taką lodówkę kupić ale słyszałem że w weekend będzie promocja w Lidlu. Może będą mieli...

Paweł , ale żeś walnął...a ile wynosi temperatura 0 bezwzględnego ???????

  • Lubię to 1
Opublikowano
26 minut temu, d9Jacek napisał:

Paweł , ale żeś walnął...a ile wynosi temperatura 0 bezwzględnego ???????

Jesteś pewien że się walnąłem...a nie napisałem tego z lekką nutką ironii dla przykładu...

Czekając kto i kiedy się zorientuje ???

Brawo Ty za czujność ???

Opublikowano

nieważne ile temp zera bezwzględnego   -a jeśli  nie wystarczy ?        ;)       Jakby miało ubić wirusa to ja bym i do minus 1000 zrobił   ?  

Opublikowano
8 minut temu, latacz napisał:

nieważne ile temp zera bezwzględnego   -a jeśli  nie wystarczy ?        ;)       Jakby miało ubić wirusa to ja bym i do minus 1000 zrobił   ?  

Ooo widzę poważnego kandydata do nagrody Nobla w dziedzinie fizyki...na rok 2021.

  • Haha 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Paweł Praus napisał:

Jesteś pewien że się walnąłem...a nie napisałem tego z lekką nutką ironii dla przykładu...

Czekając kto i kiedy się zorientuje ???

Brawo Ty za czujność ???

nie że się walnąłes ale żeś walnął( z grubej rury  tzn lodówki) ....alęz to była oczywista oczywistośc szczegółnie w odniesieniu do LIDLA, ta nieznośna lekka nutka ...tadamm?

Opublikowano
46 minut temu, Paweł Praus napisał:

Ooo widzę poważnego kandydata do nagrody Nobla w dziedzinie fizyki...na rok 2021.

dobra zgłaszaj -chętnie podzielę się wygraną z pierwszym pomysłodawca...  chłopaki -kto da więcej -stopni na minus ?

 

a tak poważniej tzw. zero bezwzględne =0K = -273,15*C     i piszę to z pamięci... 

w moim przypadku -chyba częściej posługuję się skalą bezwzględną (czyli w K) niż w *C  . Ciśnienia także od tzw absolutnego. 

 

tym razem "uchachanych"   emotikonek nie wstawiam.

Opublikowano
21 minut temu, Paweł Praus napisał:

A może dobijemy go mydłem...

Choć to już było i chyba wiem skąd nasz rząd czerpie pomysły...

kingsajz.jpg

to mydło nasz kolega modelarz robił

Opublikowano
35 minut temu, Paweł Praus napisał:

No proszę zawsze czegoś ciekawego można się dowiedzieć ?

Przypuszczam jednak że go nie znam...

oooooooooj , przypuszczam że napewno znasz?

tu wklejam link do bardzo ciekawej wypowiedzi kompetentnej osoby....warto przeczytać

https://pulsmedycyny.pl/prof-krzysztof-j-filipiak-o-chlorochinie-i-innych-lekach-potencjalnie-skutecznych-w-leczeniu-covid-19-985396?fbclid=IwAR3kil6Ku5VBvSHhHHzYvqpbdDfcDoSUWg1rFadqUnEFVeN0cdpkyHo1C28

Opublikowano
7 godzin temu, witold_pi napisał:

Z tym pierwszym osobiście się nie zgadzam skoro są w stanie przetrwać kilka godzin na jakiejś powierzchni może to też być to chleb macany przez nosiciela.

 

też mi to nie pasuje, na powierzchniach się może utrzymać przez jakiś czas a na żywności (której nie poddaje się obróbce termicznej) już nie... ciekawe

 

Szkoda, że z tą ujemną temperaturą to niewypał, ale dzięki dyskusji przynajmniej to zostało wyjaśnione :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.