kaczma2 Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Przeglądałem dane tych mierników i wygląda na to, że nie mierzą natężenia prądu stałego. Czyli nie zmierzy natężenia na przewodzie między akumulatorem a regulatorem. A czy zmierzy między regulatorem a silnikiem. Prąd z regulatora ma inną charakterystykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Mierzą. Tylko musisz wybrać odpowiedni model. Ja kilka lat temu kupiłem taki: https://pl.aliexpress.com/item/32513383916.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Ależ. Jest tego dużo i w różnych cenach, np. tu https://allegro.pl/listing?string=amperomierz cegowy dc&bmatch=baseline-cl-eyesa2-dict43-uni-1-1-0306 Nazywa się amperomierz cęgowy, nie cążkowy. Pod taką nazwą nic nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Nawet sa przystawki do multimetrow dedykowane Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 niestety prąd między pakietem a regulatorem nie jest stały.jest pulsujący. jakaś wartość główna i cały czas zmiany wokół tej wartości np skacze pomiędzy 20 i 30A z częstotliwością kilku kHz. zmienny w potocznym rozumieniu też nie jest -natomiast jest zmienny w sensie technicznym. prąd który nazywamy potocznie zmiennym -ten z sieci elektrycznej to przemienny sinusoidalny . Typowy miernik cęgowy będzie mało dokładny przy pomiarze prądu pobieranego przez napęd. żeby jakoś to mierzyć -miernik cęgowy musi mieć pomiar prądu stałego AC oraz pomiar przebiegów odkształconych -true RMS . A dalej to kwestia algorytmów zliczających. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Ale o co ci chodzi?Laboratorium otwierasz ? Kilka A w prawo lub lewo nie zmienia sytuacji. Przecież nie ożywamy naszych sprzętów w ekstremalnych zakresach. No chyba że.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Porównywałem mój miernik z popularnym powermeterem 130A, 60V. Cęgowy zaniżał pomiar w dół o ok 0.5A przy bardzo niskim poborze < 2A - przy 20A było OK. - tzn nie było znaczącej różnicy. Więc albo to nie ma znaczenia albo oba przyrządy się równie mylą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 różnie się mylą miałem mierni cęgowy który dobrze mierzył normalny stały (żarówka) lub zmienny z sieci -przy pomiarze między pakietem a reglem pokazywał coś koło 18A gdy prąd wg dobrego powermeter i z wg tabel silnika było około 35A. Wiec błąd 50% spaliłem tak kiedyś silnik i regiel. Mierniki cęgowe baaaardzo różnie radzą sobie z przebiegami odkształconymi. dopuszczalny prad 35 wg pomiaru 32A -a brało ponad 40A. obecnie tylko powermeter (amerykaniec firmy astroflight) ewentualnie telemetria -ale telemetria też po porównaniu z powermeter. bo np hitec czujnik 200A w zestawieniu z modułem Hitec HSS-SS Blue fałszuje wręcz strasznie... nie laboratorium tylko błędy takie, że nic nie wiadomo. dokładniej wróże z fusow niż mierzą tanie cęgi... dość dobrze mierzą mi cęgi uni-t ut204 ale... jest to trzeci egzemplarz - 2 oddałem do sklepu z powodu braku dokładności... (i nie chodziło o modele -używam tego zawodowo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 2 godziny temu, kaczma2 napisał: Przeglądałem dane tych mierników i wygląda na to, że nie mierzą natężenia prądu stałego wybierz coś z tego: https://www.aliexpress.com/w/wholesale-dc-clamp-meter.html "miernik cęgowy" albo "clamp meter", przy wyszukiwaniu trzeba znaleźć frazę "DC current meter" w odróżnieniu od tańszych, które mają DC/AC Voltage i AC current.. czyli: DC voltage :yes AC voltage :yes AC current :yes DC current :yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Oj lataczu. Chciałeś mądrzrej niż inni, ale przestrzeliłeś, nawet nie trochę. Różnice w pobieranym prądzie na regulatorze, mierzone amperomierzem DC (nie AC, jak napisałeś, ) niewiele się różnią od rzeczywistej wartości. Zauważ, jaka jest częstotliwość pracy regulatora i rodzaj prądu. To nie prąd przemienny AC, 50 HZ, a stały. Zresztą to nie miejsce na takie dysputy. Kolega powinien kupić tam gdzie podaliśmy, i będzie miał to czego potrzebuje, a nie umiał znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Nie pisałem o amperomierzu. Pisałem o tanich miernikach cęgowych - mierzą ampery ale.... DOKŁADNOŚĆ ŻADNA. zwłaszcza jeśli prąd nie jest albo stały albo przemienny sinusoidalny. Tani miernik cęgowy zazwyczaj ani pomiarem AC ani DC nie jest w stanie ogarnąć tego co idzie do regla.. nakładające się na składową stałą impulsy powodują , że mierniki cęgowe często wariują. wykres tego "prądu stałego" wcale nie jest linią prostą. jest poszarpany . A same z siebie te tańsze mierniki -co drugi egzemplarz cuda pokazuje. Weź 3 szt i zmierz nimi jednocześnie nawet prosty przypadek - typowy prąd między gniazdkiem 230V 50Hz i czajnikiem -każdy da inny wynik czasem mocno inny... częstotliwość regla -podstawowa zazwyczaj kilkuset Hz. lub wyżej PWM kilku tysięcy Hz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Czy badał ktoś dokładność wskazań cęgów Uni-T UT210E? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 około +/-5% średnio co trzeci -co piaty egzemplarz wadliwy błędy rzędu 25%. podobnie wypadają uni-t t203, uni-t t204. gorzej uni-t t201, uni-t t202, Wg mnie najdokładniej chodzą 203 -ale może trafiłem na lepsze egzemplarze. Nie wiem jak jest aktualnie -ale na przestrzeni kilku lat jakość wyraźnie spadła. Przy zakupie włączyć pomiar cęgami. jeśli się nie zeruje -bez żadnych prądów na najmniejszym zakresie pokazuje 1 czy 2A to brać inny egzemplarz. To wiadomości z używania pojedynczych sztuk, trochę mało doświadczeń żeby uogólniać jednak jakieś wnioski można wyciągnąć. Jeśli ja lub koledzy kupiliśmy około 10sztuk różnych typów uni-t i z tego 4 były zwracane /wymieniane na inne egzemplarze bo wyraźnie źle wskazywały... I dodam, że zetknąłem się też z kilkoma tanimi egzemplarzami mastech (typów nie pamiętam) -totalna beznadzieja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Po włączeniu zakresu 2A i przełączeniu na DC przed skasowaniem pokazuje najczęściej 0.015 do 0.068 A. W zależności w pobliżu jakich urządzeń się znajduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) to dość dobrze pokazuje. takie niewielkie błędy to pola magnetyczne od urządzeń w pobliżu. Jakby pokazywał 0,2 czy 0,5A i nie dawało się ustawić zera -to przy nowym wymiana przy używanym kosz. oczywiście tyczy zakresu 2A. przy zakresach 20A lub 40A jeśli bez żadnych prądów jest wskazanie poniżej 0,5A to dość normalne. Jeśli błędy sięgają 1A lub kilka to jak wyżej wymiana lub kosz. Edytowane 25 Marca 2020 przez latacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Na 20A pokazuje 0.03 - 0.05 a na 100A 0.1 Wierzyć mu? Musze odkopać mój przemysłowy wskazówkowy amperomierz i porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 dobry pomysł. Ja mam dostęp do kilku cęgowych -przy trochę ważniejszych pomiarach mierzę kilkoma i jeśli któryś wynik mocno się różni -to cęgi do sprawdzenia lub kasacji. W modelarstwie mam naprawdę porządny wattmeter . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Może coś takiego? https://pl.aliexpress.com/item/32989347128.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&albcp=6459787116&albag=77066918093&trgt=743612850714&crea=pl32989347128&netw=u&device=c&albpg=743612850714&albpd=pl32989347128&gclid=EAIaIQobChMI6eeKr8e26AIVdFblCh04aABpEAEYASABEgJcufD_BwE&gclsrc=aw.ds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi