samolocik Opublikowano 3 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Panowie, wszystko jest na dobrej drodze. Pan Krzysztof przedzwonił do mnie i rzeczowo porozmawialimy. . Odezwę się za jakiś czas aby Was poinformować o tym jakie rozwiązanie wypracowaliśmy. Wiem też, że moja reklamacja była jedyną do tej pory. [edit 5 lutego 2021] skrzydło zostanie wymienione przez producenta na nowe. [edit 15 kwietnia] skrzydło zostało wymienione 2 tyg. temu. Polecam Pana Krzysztofa. Pozdrawiam Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Witam wszystkich! Mam pytanie - 1. Jak albo czym połączyć lotkę ze skrzydłem? Klej, taśma - inny pomysł? Dodam tylko że lotka jest bardzo cienka i po przyklejeniu taśmą 3M samoczynnie jest ustawiona 30 stopni do góry. Już przy ręcznej próbie wychylenia lotki w dół końcówka lotki pozostaje w najlepszym razie w neutrum a podobno wychylenie w dół jest ważniejsze niż w górę. Może taśma za gruba, za sztywna? 2. Jakie macie mocne serwa na ogon? 1.5kg wystarczy? 3. Czy ktoś wie o sensownych serwach o grubości 8mm, bo 10mm to już wystaje ze skrzydła? Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 W moim odpadł mi ster kierunku od statecznika. Przykleiłem 1cm szerokości taśmą kaptonową. https://allegro.pl/oferta/tasma-kaptonowa-szer-20mm-samoprzylepna-kapton-7028703364?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery&ev_adgr=Drukarki+i+skanery&gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5e_FPrS1OPyzyAs6veDvPxYKubp8PC953Par4bbD2wU6nWWCPSxyx8aAiQZEALw_wcB Wychyla się bez najmniejszych oporów. A trzyma już drugi sezon. A jeśli chcesz przykleić naprawdę profesjonalnie to poniżej masz schemat jak to powinno być zrobione. Masz tam i lotka w skrzydle i klapa na centrze. A co do serwa to pewnie by wystarczyło ale na głębokość ja osobiście dałbym minimum 2 kg a najlepiej 2,5kg. Np. jakieś KST. Na kierunek pewnie wystarczy 1,5kg poza tym nie ma obawy że jak nie wystarczy to coś się stanie modelowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 38 minut temu, Quant napisał: Jak albo czym połączyć lotkę ze skrzydłem? Klej, taśma - inny pomys Można jeszcze zrobić zawias silikonowy. Sam niedługo w budowanym obecnie motoszybowcu planuje taki wykonać. Silikon firmy elastosil e43. Jednak to dość drogie rozwiązanie. Ja kupiłem silikon firmy dirko. Podobno też się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Instrukcja jak zrobić silokonowe zawiasy jest tutaj http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=69&t=1530 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Dziękuje za informacje. Pytanie do Patryka: Jak bardzo wpływa wystające trochę serwo na skrzydle? Znacząco czy można to zaburzenie strugi pominąć? Inaczej serwo 8mm prawie się mieści ale co jak będzie serwo 10 lub 12mm? Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Serwa 122mm są bez sensu. 10mm masz całą masę, a ich wysokość wpłynie na zaburzenie strugi tak, że nawet tego nie zauważysz. A przy okazji - zawsze obudowę serwa można trochę (czasami nawet mocniej niż troche) zeszlifować aby sie zmieściło lub nie wystawało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 A serwa DSM44 stosowane przez Patryka? https://botland.com.pl/serwomechanizmy/2853-serwo-powerhd-dsm44-micro-6939570720152.html Do lotów termicznych bez szaleństw wystarczą. W tym wątku było jeszcze serwo https://pl.banggood.com/JX-Servo-PDI-HV0903MG-9_4g-High-Torque-Digital-Standard-Servo-For-RC-Model-p-1153362.html?cur_warehouse=CN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 52 minuty temu, cZyNo napisał: (czasami nawet mocniej niż troche) zeszlifować aby sie zmieściło Ja przez błąd przy wklejaniu ramki musiałem z serwa usunąć całą ściankę po jednej stronie a po drugiej zeszlifowałem że zostało jej prawie nic. Wojtek szkoda wsadzać tam serw 12mm tak jak mówi Jurek. Z serwa 10mm zrobisz spokojnie 8,5mm a jak pogadasz ze swoim imiennikiem z Bielska to może załatwi Ci w rozsądnych pieniądzach 6mm świetne serwa. Na te serwa coraz więcej zawodników z F5J zaczyna przechodzić jak ostatnio zaobserwowałem. A.... to są oczywiście KingMax(y) ale numerka Ci teraz nie podam bo mam sklerozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Chyba te DSM44 bo najszybciej, serwo z banggood jest HV trochę to komplikuje instalację więc raczej chyba nie. Bielsko warto rozważyć pytanie tylko jaki jest poziom cenowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Pojęcia nie mam jaka jest cena za te KingMaxy. Pytaj Wojtka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Kingmaxy są dostępne w wielu sklepach w EU, np tu: https://www.unilight.at/kingmax-servos/8mm-servos/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 No tanie nie są, spróbuję te DSM44 zobaczymy jak się będą sprawować. Najwyżej będą trochę wystawać. Na razie zajmę się kadłubem puki nie przyjdą, bo wiosna pomału idzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Pytanie do posiadaczy Quantuma? Jak mocne serwa założyć na klapy? DSM44 czy mocniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Nie dadzą rady. No chyba, że chcesz klapy wychylać na 15-20 stopni. Jak na 60-90 to celuj w 2,5kg lub 3kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Quant może w wolnej chwili wrzucisz jakieś Fotki z budowy twojego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 E spokojnie. Ja mam DSM44 i jest ok A ja nie jestem miły dla modeli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Dzięki Patryk za wsparcie odnośnie serw... U nas wiosna wczoraj +15C więc budowa musi przyspieszyć. Na razie skrzydło jest prawie gotowe. Jeszcze nie jest powklejane więc jakby ktoś miał jakieś wątpliwości proszę miało pisać. Wycięte uchwyty do serw ze sklejki 3mm pod wymiar. Przygotowany i zamontowany silnik - regulator 45A mam nadzieje że wystarczy. BEC 4A Przygotowana półka pod serwa do kadłuba - jeszcze nie wklejona bo był dylemat jakie serwa, ale będa takie same jak na lotkach DSM44. Półka ma zrobione blokady tak aby nie wpadła do środka. Po ustawieniu będą blokady wklejone co usztywni konstrukcję. Teraz będzie montowany centropłat. Tam DSM44 są chyba za słabe chyba że Patryk używa DSM44 do klap również w centropłacie to też je tam wstawię lub Corona DS239MG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Używam też na klapach. Podstawa to dobrze dźwignie dobrać (żeby nie zmniejszać wychyleń elektronicznie) i chować buttefly'a przed przyziemieniem (co i tak trzeba robić, bo tak można zabić każde serwa, albo dźwignie wyrwać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Dziekuję za odpowiedź - to rozwiało moje wątpliwości. Czyli po naszemu pełne wychylenie serwa dla wychylenia klapy 90 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi