Konrad_P Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 No to trzeba wepchnąć - jakoś - cały aparat w ten silica gel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 No dobra sprzęt stanął na czymś takim: Czyli - Dorzuciłem grzanie (to ta niebieska opaska) na złączkę aparatu z teleskopem. Grzanie wykonałem z czegoś takiego:https://allegro.pl/oferta/podgrzewane-uniwersalne-manetki-motocyklowe-12v-8862984249?snapshot=MjAyMC0xMS0yNlQyMjoxMTo0MC40NjdaO2J1eWVyOzFlZDY3OWVhODE4ZGQzNzI5ZTBmMzBjY2YyM2Q1MTFlMTNiMTUxY2NkMWUwMzY0YzNlMTUxMzBlNmE0YmI5YzA%3D To się po prostu zasila z 12V i się grzeje. Problem polega na tym, że osiąga olbrzymie temperatury i bierze olbrzymie ilości prądu. Stąd zawsze biorę dwie spiralki grzejne i spinam je razem szeregowo. To bierze jakoś 4x mniej prądu niż dwa pady spięte równolegle i produkuje tlye samo razy mniej ciepła. Pierwsze próby wyszły pozytywnie. Dalsze próby (w samochodzie, nie w pokoju) już pokazały, że wciąż pojawia się woda na matrycy. Dorzuciłem, więc kolejne dwa pady, i zaizolowałem z zewnątrz warstwą EPP (które jest wygodniejsze od innyc pianek, bo nie pęka, tylko swobodnie pozwala się zwijać), a na koniec umocowałem do opaski rzepowej używanej do mocowania pakietów w quadach. W efekcie mogę teraz przełożyć to grzanie na dowolne przyłącze do teleskopu. Po pierwszych testach zrobiłem brutalny test. Tzn. Włączyłem chłodzenie, pozwoliłem matrycy się zamrozić (-20st C, bo testowałem przy zerze w samochodzie) i dopiero wtedy włączyłem grzanie. Szron z matrycy zniknął, a matryca się zrobiła suchutka. Kwalifikuje to już sprzęt do testów polowych. Trzymajcie kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 A taki ładny aparat był....a tu? Jakiś potwór. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Teraz, Wiesiek1952 napisał: A taki ładny aparat był....a tu? Jakiś potwór. ? Teraz jest piękny... Inny niż wszystkie A i zapomniałem wspomnieć - już nie posiada baterii, teraz jest zasilany przez przetwornice DC-DC z głównego akumulatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Jeszcze wywal pryzmat i lustro i zaślepka na wizjer - koniecznie bo “backlight” szkodzi. No i wtedy będzie to samo co w moim ATIKu %-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 12 minut temu, Wiesiek1952 napisał: Jeszcze wywal pryzmat i lustro i zaślepka na wizjer - koniecznie bo “backlight” szkodzi. No i wtedy będzie to samo co w moim ATIKu %-) Właśnie nie da się wywalić lustro, bo aparat będzie się burzył i nie uruchomi To co zrobiłem, to przykleiłem lustro w pozycji podniesionej i już nie klika. A to już nam robi zaślepkę na wizjer. Poza tym - dorzuć folię na aparat (planuję owijać folią aparat, z pochłaniaczami wilgocią w środku) myślę, że temat załatwiony A i przypomnij jaką masz kamerę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Mam trzy. ATIK 390 EX mono (ccd) ZWO ASI 1600 MM Pro - mono (cmos) i to co Ty do guidingu (zmałpowałeś ? ? ? ) aha cztery - mam Bessera (gówno straszne) drivery z kosmosu nic nie działa jak powinno (ale to wiesz) aparaty foto mam niemodyfikowane. lustro, nawet podniesione, nie odcina wizjera. Zaslep nawet taśma, byleczym. Edit: lustro nie pokrywa 100% obrazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 3 minuty temu, Wiesiek1952 napisał: Mam trzy. ATIK 390 EX mono (ccd) ZWO ASI 1600 MM Pro - mono (cmos) i to co Ty do guidingu (zmałpowałeś ? ? ? ) aha cztery - mam Bessera (gówno straszne) drivery z kosmosu nic nie działa jak powinno (ale to wiesz) aparaty foto mam niemodyfikowane. lustro, nawet podniesione, nie odcina wizjera. Zaslep nawet taśma, byleczym. A zaślepię, co mi szkodzi w sumie Kurczę te Twoje kamery mają małą przekątną matrycę. Nie powiem, przez Evostara trochę się wkręciłem w szersze plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 4 minuty temu, Patryk Sokol napisał: Nie powiem, przez Evostara trochę się wkręciłem w szersze plany No. Ja też. Mam “task” - Andromeda. Tylko chmury nie współpracuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ja atakuje Andzie przy pierwszej okazji Mój plan wygląda tak w odniesieniu do niej: Więc moje pole jest wręcz skrojone na tę galaktykę A dodatkowo jest w końcu porządnie skorygowane, więc mogę je wykorzystać od brzegu do brzegu Ale tak - mi chmury też nie współpracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Wyobraźcie sobie, że trafiła mi się dziura w chmurach. Zapolowałem, więc na Andromedę i... I mam coś takiego. Zadowolony jestem średnio. Tzn. widać potencjał, ale księżyc prawie w pełni tak popsuł stosunek sygnału do szumu (księżyc zajaśnia tło, powodując, ze kontrast spada), że po odjęciu tła to wiele z tej galaktyki zostało. Rozciągąłem więc zakres dynamiczny, rozciągałem i jak uznałem, że dalej nie ciągne, bo jeszcze ramiona spiralne poobrywam, to wyszedł mi taki obraz. Ale nic straconego, jeszcze dorobię ze dwie-trzy godziny materiały i będzie piękna Andromeda, póki co jest tylko taka naciągnięta A tak w ramach ciekawostki - ta galaktyka znajduje się 2,5*10^6 lat świetlnych od nas. Jeśli ktoś w tej chwili w Andromedzie ma odpowiedni teleskop i spojrzy sobie na Ziemię, to zobaczy biegające po jej powierzchni mamuty, czy inne piżmowoły. Ja wiem, że oczywistość, ale jakoś tak mnie to zawsze skłania do zadumy. 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Trochę późno ale znalazłem przewód grzejny. Może się przyda... https://allegro.pl/oferta/kabel-grzejny-przewod-grzewczy-10w-12v-1m-10051996822 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Fotka rewelacyjna. Jak na taki sprzęt to możesz być bardzo zadowolony. Myślę że wyciskasz naprawdę maksimum z tego zestawu. Ja przynajmniej jestem pod wrażeniem. Naprawdę gratuluje fotki. Mam zamapowanego serwera NASA z publicznymi zdjęciami i ta Twoja fotka nie odstaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 3 godziny temu, samolocik napisał: Trochę późno ale znalazłem przewód grzejny. Może się przyda... https://allegro.pl/oferta/kabel-grzejny-przewod-grzewczy-10w-12v-1m-10051996822 Zamówiłem, mam pomysł co z tym zrobić, ale pokażę jak zrobię 2 godziny temu, Konrad_P napisał: Fotka rewelacyjna. Jak na taki sprzęt to możesz być bardzo zadowolony. Myślę że wyciskasz naprawdę maksimum z tego zestawu. Ja przynajmniej jestem pod wrażeniem. Naprawdę gratuluje fotki. Ogólnie - jakby nie było ksieżyca na niebie to wyglądało, by to o klasę lepiej. Ale mamy pogodę jaką mamy, więc wezmę co jest A czy sprzęt wykorzystuje na maxa? Raczej nie, noobem w tym biznesie jestem 2 godziny temu, Konrad_P napisał: Mam zamapowanego serwera NASA z publicznymi zdjęciami i ta Twoja fotka nie odstaje. Myslisz tak, bo oglądasz w małej rozdzielczości. Hubble'a ciężko jednak przebić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 6 godzin temu, Patryk Sokol napisał: A tak w ramach ciekawostki - ta galaktyka znajduje się 2,5*10^6 lat świetlnych od nas. Łatwiej i czytelniej przede wszystkim napisać ,że Andromeda znajduje się 2,5 mln lat świetlnych od Ziemi .Bez skomplikowanych wzorów z potęgami. A zdjęcie super.Gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 To raczej ci z tamtej planety nie oglądali by mamutów czy innych bawołów, a jakieś powstające protojajorodne czy pressaki. A "nasi", to nawet nie byli jeszcze w planie... I odwracając sytuację. To, co Patryk teraz tak faktycznie pięknie uwiecznił, to może obraz tego, co dzisiaj jest jedynie mgiełka po tej galaktyce.Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 9 godzin temu, MareX napisał: To raczej ci z tamtej planety nie oglądali by mamutów czy innych bawołów, a jakieś powstające protojajorodne czy pressaki. A nawet nie, sprawdziłem.w To był początek plejstocenu, więc jak najbardziej ssaki już biegał. Smilodon już na pewno był wtedy obecny (taki duży kotek), trąbowce też już chyżo hasały po stepach. 9 godzin temu, MareX napisał: A "nasi", to nawet nie byli jeszcze w planie... A tutaj mam ciekawostkę. W tym okresie już były hominidy i to całkiem zaawansowane. Na pewno były już australopitk, więc już w użyciu były kamienne narzędzia. 9 godzin temu, MareX napisał: I odwracając sytuację. To, co Patryk teraz tak faktycznie pięknie uwiecznił Nie jestem pewien, czy warto mówić o uwiecznieniu Ile to zdjęcie przetrwa? Niechby i przetrwało milion lat, z perspektywy skal czasowych istotnych dla galaktyki, to i milion lat jest niczym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 16 godzin temu, piotr28 napisał: Łatwiej i czytelniej przede wszystkim napisać ,że Andromeda znajduje się 2,5 mln lat świetlnych od Ziemi .Bez skomplikowanych wzorów z potęgami. Skomplikowanie jest rzeczą względną Na co dzień w pracy posługuję się wykładnikami potęgowymi i są dla mnie drugą naturą, nawet nie pomyślałem, ze dla kogoś to może być niewygodne 16 godzin temu, piotr28 napisał: A zdjęcie super.Gratuluję. A dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Patryk, kolejny cykl Twoich artykułów, który czytam. Mam jakiś teleskop, aż nabrałem ochoty by go do końca zmontować i popróbować. Ach tyle ciekawych rzeczy jest na świecie, żeby tak człowiek miał ze dwa razy więcej wolnego czasu i energii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Daleko nie masz, możemy się kiedyś zgadać na jakąś astronomię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi