Konrad_P Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 No to trzeba wepchnąć - jakoś - cały aparat w ten silica gel.
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2020 No dobra sprzęt stanął na czymś takim: Czyli - Dorzuciłem grzanie (to ta niebieska opaska) na złączkę aparatu z teleskopem. Grzanie wykonałem z czegoś takiego:https://allegro.pl/oferta/podgrzewane-uniwersalne-manetki-motocyklowe-12v-8862984249?snapshot=MjAyMC0xMS0yNlQyMjoxMTo0MC40NjdaO2J1eWVyOzFlZDY3OWVhODE4ZGQzNzI5ZTBmMzBjY2YyM2Q1MTFlMTNiMTUxY2NkMWUwMzY0YzNlMTUxMzBlNmE0YmI5YzA%3D To się po prostu zasila z 12V i się grzeje. Problem polega na tym, że osiąga olbrzymie temperatury i bierze olbrzymie ilości prądu. Stąd zawsze biorę dwie spiralki grzejne i spinam je razem szeregowo. To bierze jakoś 4x mniej prądu niż dwa pady spięte równolegle i produkuje tlye samo razy mniej ciepła. Pierwsze próby wyszły pozytywnie. Dalsze próby (w samochodzie, nie w pokoju) już pokazały, że wciąż pojawia się woda na matrycy. Dorzuciłem, więc kolejne dwa pady, i zaizolowałem z zewnątrz warstwą EPP (które jest wygodniejsze od innyc pianek, bo nie pęka, tylko swobodnie pozwala się zwijać), a na koniec umocowałem do opaski rzepowej używanej do mocowania pakietów w quadach. W efekcie mogę teraz przełożyć to grzanie na dowolne przyłącze do teleskopu. Po pierwszych testach zrobiłem brutalny test. Tzn. Włączyłem chłodzenie, pozwoliłem matrycy się zamrozić (-20st C, bo testowałem przy zerze w samochodzie) i dopiero wtedy włączyłem grzanie. Szron z matrycy zniknął, a matryca się zrobiła suchutka. Kwalifikuje to już sprzęt do testów polowych. Trzymajcie kciuki
Wiesiek1952 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 A taki ładny aparat był....a tu? Jakiś potwór. ?
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2020 Teraz, Wiesiek1952 napisał: A taki ładny aparat był....a tu? Jakiś potwór. ? Teraz jest piękny... Inny niż wszystkie A i zapomniałem wspomnieć - już nie posiada baterii, teraz jest zasilany przez przetwornice DC-DC z głównego akumulatora
Wiesiek1952 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Jeszcze wywal pryzmat i lustro i zaślepka na wizjer - koniecznie bo “backlight” szkodzi. No i wtedy będzie to samo co w moim ATIKu %-)
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2020 12 minut temu, Wiesiek1952 napisał: Jeszcze wywal pryzmat i lustro i zaślepka na wizjer - koniecznie bo “backlight” szkodzi. No i wtedy będzie to samo co w moim ATIKu %-) Właśnie nie da się wywalić lustro, bo aparat będzie się burzył i nie uruchomi To co zrobiłem, to przykleiłem lustro w pozycji podniesionej i już nie klika. A to już nam robi zaślepkę na wizjer. Poza tym - dorzuć folię na aparat (planuję owijać folią aparat, z pochłaniaczami wilgocią w środku) myślę, że temat załatwiony A i przypomnij jaką masz kamerę
Wiesiek1952 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Mam trzy. ATIK 390 EX mono (ccd) ZWO ASI 1600 MM Pro - mono (cmos) i to co Ty do guidingu (zmałpowałeś ? ? ? ) aha cztery - mam Bessera (gówno straszne) drivery z kosmosu nic nie działa jak powinno (ale to wiesz) aparaty foto mam niemodyfikowane. lustro, nawet podniesione, nie odcina wizjera. Zaslep nawet taśma, byleczym. Edit: lustro nie pokrywa 100% obrazu
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2020 3 minuty temu, Wiesiek1952 napisał: Mam trzy. ATIK 390 EX mono (ccd) ZWO ASI 1600 MM Pro - mono (cmos) i to co Ty do guidingu (zmałpowałeś ? ? ? ) aha cztery - mam Bessera (gówno straszne) drivery z kosmosu nic nie działa jak powinno (ale to wiesz) aparaty foto mam niemodyfikowane. lustro, nawet podniesione, nie odcina wizjera. Zaslep nawet taśma, byleczym. A zaślepię, co mi szkodzi w sumie Kurczę te Twoje kamery mają małą przekątną matrycę. Nie powiem, przez Evostara trochę się wkręciłem w szersze plany
Wiesiek1952 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 4 minuty temu, Patryk Sokol napisał: Nie powiem, przez Evostara trochę się wkręciłem w szersze plany No. Ja też. Mam “task” - Andromeda. Tylko chmury nie współpracuja
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ja atakuje Andzie przy pierwszej okazji Mój plan wygląda tak w odniesieniu do niej: Więc moje pole jest wręcz skrojone na tę galaktykę A dodatkowo jest w końcu porządnie skorygowane, więc mogę je wykorzystać od brzegu do brzegu Ale tak - mi chmury też nie współpracują
Patryk Sokol Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2020 Wyobraźcie sobie, że trafiła mi się dziura w chmurach. Zapolowałem, więc na Andromedę i... I mam coś takiego. Zadowolony jestem średnio. Tzn. widać potencjał, ale księżyc prawie w pełni tak popsuł stosunek sygnału do szumu (księżyc zajaśnia tło, powodując, ze kontrast spada), że po odjęciu tła to wiele z tej galaktyki zostało. Rozciągąłem więc zakres dynamiczny, rozciągałem i jak uznałem, że dalej nie ciągne, bo jeszcze ramiona spiralne poobrywam, to wyszedł mi taki obraz. Ale nic straconego, jeszcze dorobię ze dwie-trzy godziny materiały i będzie piękna Andromeda, póki co jest tylko taka naciągnięta A tak w ramach ciekawostki - ta galaktyka znajduje się 2,5*10^6 lat świetlnych od nas. Jeśli ktoś w tej chwili w Andromedzie ma odpowiedni teleskop i spojrzy sobie na Ziemię, to zobaczy biegające po jej powierzchni mamuty, czy inne piżmowoły. Ja wiem, że oczywistość, ale jakoś tak mnie to zawsze skłania do zadumy. 1 2
samolocik Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Trochę późno ale znalazłem przewód grzejny. Może się przyda... https://allegro.pl/oferta/kabel-grzejny-przewod-grzewczy-10w-12v-1m-10051996822
Konrad_P Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Fotka rewelacyjna. Jak na taki sprzęt to możesz być bardzo zadowolony. Myślę że wyciskasz naprawdę maksimum z tego zestawu. Ja przynajmniej jestem pod wrażeniem. Naprawdę gratuluje fotki. Mam zamapowanego serwera NASA z publicznymi zdjęciami i ta Twoja fotka nie odstaje.
Patryk Sokol Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2020 3 godziny temu, samolocik napisał: Trochę późno ale znalazłem przewód grzejny. Może się przyda... https://allegro.pl/oferta/kabel-grzejny-przewod-grzewczy-10w-12v-1m-10051996822 Zamówiłem, mam pomysł co z tym zrobić, ale pokażę jak zrobię 2 godziny temu, Konrad_P napisał: Fotka rewelacyjna. Jak na taki sprzęt to możesz być bardzo zadowolony. Myślę że wyciskasz naprawdę maksimum z tego zestawu. Ja przynajmniej jestem pod wrażeniem. Naprawdę gratuluje fotki. Ogólnie - jakby nie było ksieżyca na niebie to wyglądało, by to o klasę lepiej. Ale mamy pogodę jaką mamy, więc wezmę co jest A czy sprzęt wykorzystuje na maxa? Raczej nie, noobem w tym biznesie jestem 2 godziny temu, Konrad_P napisał: Mam zamapowanego serwera NASA z publicznymi zdjęciami i ta Twoja fotka nie odstaje. Myslisz tak, bo oglądasz w małej rozdzielczości. Hubble'a ciężko jednak przebić
piotr28 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 6 godzin temu, Patryk Sokol napisał: A tak w ramach ciekawostki - ta galaktyka znajduje się 2,5*10^6 lat świetlnych od nas. Łatwiej i czytelniej przede wszystkim napisać ,że Andromeda znajduje się 2,5 mln lat świetlnych od Ziemi .Bez skomplikowanych wzorów z potęgami. A zdjęcie super.Gratuluję.
MareX Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 To raczej ci z tamtej planety nie oglądali by mamutów czy innych bawołów, a jakieś powstające protojajorodne czy pressaki. A "nasi", to nawet nie byli jeszcze w planie... I odwracając sytuację. To, co Patryk teraz tak faktycznie pięknie uwiecznił, to może obraz tego, co dzisiaj jest jedynie mgiełka po tej galaktyce.Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2020 9 godzin temu, MareX napisał: To raczej ci z tamtej planety nie oglądali by mamutów czy innych bawołów, a jakieś powstające protojajorodne czy pressaki. A nawet nie, sprawdziłem.w To był początek plejstocenu, więc jak najbardziej ssaki już biegał. Smilodon już na pewno był wtedy obecny (taki duży kotek), trąbowce też już chyżo hasały po stepach. 9 godzin temu, MareX napisał: A "nasi", to nawet nie byli jeszcze w planie... A tutaj mam ciekawostkę. W tym okresie już były hominidy i to całkiem zaawansowane. Na pewno były już australopitk, więc już w użyciu były kamienne narzędzia. 9 godzin temu, MareX napisał: I odwracając sytuację. To, co Patryk teraz tak faktycznie pięknie uwiecznił Nie jestem pewien, czy warto mówić o uwiecznieniu Ile to zdjęcie przetrwa? Niechby i przetrwało milion lat, z perspektywy skal czasowych istotnych dla galaktyki, to i milion lat jest niczym
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2020 16 godzin temu, piotr28 napisał: Łatwiej i czytelniej przede wszystkim napisać ,że Andromeda znajduje się 2,5 mln lat świetlnych od Ziemi .Bez skomplikowanych wzorów z potęgami. Skomplikowanie jest rzeczą względną Na co dzień w pracy posługuję się wykładnikami potęgowymi i są dla mnie drugą naturą, nawet nie pomyślałem, ze dla kogoś to może być niewygodne 16 godzin temu, piotr28 napisał: A zdjęcie super.Gratuluję. A dziękuję
Viper Opublikowano 30 Grudnia 2020 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Patryk, kolejny cykl Twoich artykułów, który czytam. Mam jakiś teleskop, aż nabrałem ochoty by go do końca zmontować i popróbować. Ach tyle ciekawych rzeczy jest na świecie, żeby tak człowiek miał ze dwa razy więcej wolnego czasu i energii
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2020 Daleko nie masz, możemy się kiedyś zgadać na jakąś astronomię
Rekomendowane odpowiedzi