Wiesiek1952 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 11 minut temu, Viper napisał: ... Mam jakiś teleskop, aż nabrałem ochoty by go do końca zmontować i popróbować... Montuj koniecznie. Dlaczego masz mieć lepiej niż my? ? Tylko uprzedzam - tania zabawa to to nie jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 2 godziny temu, Patryk Sokol napisał: Daleko nie masz, możemy się kiedyś zgadać na jakąś astronomię Z wielką przyjemnością, zawsze lepiej zobaczyć i posłuchać niż eksperymentować samemu. Daj znać kiedy masz wolne, to chętnie 2 godziny temu, Wiesiek1952 napisał: Montuj koniecznie. Dlaczego masz mieć lepiej niż my? ? Tylko uprzedzam - tania zabawa to to nie jest ? Teleskop jest, lustrzanka też, to już część wydatków z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Teraz, Viper napisał: Z wielką przyjemnością, zawsze lepiej zobaczyć i posłuchać niż eksperymentować samemu. Daj znać kiedy masz wolne, to chętnie Ty się nie martw o moje wolne, Ty się martw o pogodę w Warszawie Jak tylko zobaczysz na Meteo bezchmurną noc to możesz pisać, najpewniej będę wtedy pod gwiazdami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Dobra, weekendy staram się mieć wolne, więc jakbyś się szykował to też dawaj znać, w tygodniu może być ciężej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Piękne zdjęcie. Przepraszam ale nie zdołałem się powstrzymać ? [edit] zmniejszyłem zdjęcia żeby nie zaciemniać wątku 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 No Wiesławie zdjęcia rewelacja, Nawet przy powiększeniu daje radę. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 To jest praktycznie cała klatka wypelniona przez łysego. Zdjecie jest zmniejszone około 3x w stosunku do oryginalu. Ciekawostka - czas naświetlania 1/8000 sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Z jednej klatki? Którym aparatem to zrobiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 ZWO ASI1600 coś tam. Mono. Teleskop Ritchey-Chretiene 1600 mm ogniskowej (nieskolimowany po ostatnich moich zabawach - wszystko przez Patryka). Do takich zdjęć zwykle „kręci” sie film i robi ekstrakcje z klatek z kilkunastu a nawet kilkudziesieciu minut. Tu jest tylko 90 klatek. Z jednej klatki też nie zobaczysz dużej róznicy w stosunku do tego. Mistrzowie robia z 30-40 tysiecy klatek. Ze dwa dni obróbki w szybkim kompie. Poniżej to samo z POJEDYNCZEJ klatki. Edit: w oryginale to jest cos ok 4500x3500 pix.łysy wypełnia prawie caly kadr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Robiłeś dekonwolucję? Masz takie artefakty jak po dekonwolucji. Ja księżyc za to robiłem tylko raz, a i to przez Cirrusa. No i co by nie mówić to lustrzanka gorzej robi takie rzeczy od monochromatyczne kamery, u mnie zdecydowanie widać ślady po obrazie matrycy Beyera. Tak w sumie to chyba jeszcze po fotografuję księżyc jak tylko otworze swoje nowe obserwatorium (zanim sezon na planety znów będzie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Nie, żadnej dekonwolucji ani zdanej wyrafinowanej obróbki w tym nie ma. Alignment w Nebulosity 4, stacking w Pixinsight, minimalne rozciągnięcie histogramu(po stackowaniu na liniowym obrazku dość dobrze widać księżyc - za długi czas naświetlania. raczej trzeba robić z filtrem bo kamera krótszych czasów już nie zrobi), delikatne odszumianie, delikatne ostrzenie, lekko "s" na krzywych - wszystko w PI. Zdjęcie zrobiłem bo DSO przy zamglonym niebie wychodziły bylejak a księżyc pomimo sporego halo dookoła dało się robić. Próbuję jeszcze robić alignement innym algorytmem ale to potrwa bo czas pokazuje mi 14h na te 90 klatek a mój i9 z 8C i 16T wcale wolny nie jest (Cinebench go klasyfikuje dość wysoko). zrzut ekranu Cinebench niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Jeśli chcesz się pobawić w stackowanie materiałów tego typu to zdecydowanie bardziej spodoba Ci się Autostakkert!. Przede wszystkim nie stackuje wszystkiego jak leci, tylko ocenia pojedyncze klatki i stackuje tyle z nich ile zechcesz. Na księżyc na parę minut materiału i że 2% najlepszych klatek i masz dobrze wyrównany obraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys20000 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 No CPU niby na 4 miejscu ale prawie 200% gorsze od tego z 1 miejsca. A to by dało już tylko 5h a ja miałbym fajnego kompa A fotka rewelka, zwonu dostałem po łbie od Iwony że nic jej wcześniej nie pokazałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Troszkę pobawiłem się materiałem od Wieśka. Całość przeprocesowana przez Autostakkerta (sortowanie klatek po kontraście, alignement i stacking 20% najlepszych, z drizzle 3x klatek) oraz SIRIL do kontrastu, jasności a przede wszystkim Waveletów ( https://en.wikipedia.org/wiki/Stationary_wavelet_transform ) Wyszło to tak: Polecam otworzyć pełny obraz i pozoomować sobie (ale uwaga - grube MB chwilę się ładuje). Fajnie widać ile razy większą rozdzielczość jest po obróbce niż na pojedynczej klatce. Ale przede wszystkim - do takich technik to za mało klatek. Tak z 10x zbyt mało Będę musiał pobawić nieco z księżycem jak będę miał okazję. A tymczasem polecam ten filmik: Fajnie pokazuje ile można ugrać na księżycu (i planetach też), nawet na budżetowym sprzęcie (na DSach to cudów zaś nie ma, tam to dużo czasu, dobre prowadzenie i godziny materiału) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Różnica w zdjęciach jest niesamowita. Raz że się wyostrzyło a dwa to więcej szczegółów widać. Patryk świetna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Zaczyna się wiosna, Droga Mleczna schodzi już z zenitalnej części nieboskłonu, więc zaczyna się sezon na galaktyki (bo nasza galaktyka już nie zasłania już głębokiego kosmosu). A, że trafił się pogodny (z grubsza) wieczór, to postanowiłem rozłożyć się pierwszy raz w swoim nowym, balkonowym obserwatorium (co było upierdliwe, bo z mojego balkonu nie widać gwiazdy polarnej). I kiedy ustaliłem już położenie montażu: To nieco testowo, nieco rozgrzewkowo uchwyciłem tryplet w gwiazdozbiorze Lwa: Przede wszystkim - Na te obiekty to muszę odkurzyć drugi teleskop, bo obecny ma za małą skalę (pokazany na zdjęciu Evostar jest raczej do szerokich obiektów, jak mgławicę emisyjne, czy refleksyjne). Z moim Ritcheyem-Chreteinem ten tryplet zajął by dosłownie całą klatkę i byłoby widać dużo więcej szczegółów. Ale to jak się trafi okazja to pokażę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano 23 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Z racji średniej pogody do astrofotografii (bo właśnie nie to, że złej, bo wtedy to by się w domu siedziało, tylko takiej, że jednak się próbuję) postanowiłem spróbować czegoś innego. Tzn. założyłem kamerkę do guidingu do swojego Newtona (który do astrofotografii się nadaje równie dobrze, jak do samoobrony) i spróbowałem złapać po pracy, jeszcze za dnia fragment księżyca. A konkretnie - fragment który Piotr @samolocik odznaczył jako oko I jaki efekt tego eksperymentu? No mi się podoba ps. Wybaczcie tą angielszczyznę którą oznaczyłem miejsca lądowania, ale jakoś mi polskie ogonki nie pasują do łacińskich nazw selenistycznych. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Mi się też bardzo podoba. Świetne zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Nawet udało mi się nieco sfocić ostantio Najpierw - kolejne podejście do księżyca: Zdjęcie zrobione w podczerwieni, bo światło widzialne atmosfera wyjątkowo rozpraszała (cirrusy...) A oprócz tego, po wstępnej kolimacji RC 6" zostało mi nieco nocy na puszczenie jakiejś sesji. Postanowiłem więc puścić 90min Mgławicy Pierścienia, trochę testowo, trochę jako wprawka. A tymczasem po obróbce wyszło to zadziwiająco przyjemnie (bo warunki nędzne, 90min materiału, atmosfera w słabym stanie): Polecam sobie przybliżyć na samą mgławicę, sporo szczegółu udało mi się złapać, A sam obiekt to to co powstaje na sam koniec ewolucji takiej gwiazdy jak nasze Słońce, Po fazie czerwonego olbrzyma odrzuca swoją materię (to ten pierścionek kolorowo świecącego gazu), a w środku zostaje gorące, gęste jądro składające zwane białym karłem I nawet tego białego karła na moim zdjęciu widać 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi