solainer Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 To są okładki z 1960r. i choć samolot stał we Francji w 58 roku to gazetki ma nowsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 25 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Udało się skończyć kokpit. Nie sądziłem że dotrwam do końca bo to już chyba że 3 tygodnie jak z nim walczę ale wreszcie koniec. Na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciach. Teraz jak patrzę na model to jest taki kompletny, nawet brak pilota nie psuje efektu. Cieszę się jak dziecko z uzyskanego efektu. 7 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Super wyszło. Świetnie wygląda! Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bojan Opublikowano 26 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 GRATULUJĘ ! Każdy by się cieszył ale nie każdy potrafi tak odwzorować kokpit, zwłaszcza tylko ze zdjęć...super !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 26 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Piotrku ! Kokpit wykonany po mistrzowsku ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Dziękuje za słowa uznania ale do mistrzowskiego to sporo mu brakuje. Dziś zamontowałem podwozie główne i odrazu podbiegłem na dwór żeby złożyć model w całość. O dziwo jak narazie wydanie się za ciężki na dziub. Wygląda na to że łatwo będzie go wyważyć. Przymierzałem też innego pilota ale dziad też za niski mimo że jest o centymetr wyższy od pilota z wampira. Narazie w zastępstwie będzie okupował kokpit. Szyba jest do zrobienia od nowa. Powolutku biorę się za wykończenie skrzydeł. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 wyszedł super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Lecę z budową puki mam wenę. Wyposażyłem w 100 % przednią wnęke podwoziową. Przednia osłona jest spięta z golenią, osłona główna będzie zamykana przez siłownik pneumatyczny. Serwo kierunku umieściłem pod kątem tak aby z linkami tworzyły jedną płaszczyznę. Drzwi podwoziowe zrobiłem ze sklejki a wewnętrzną część wyłączyłem drukowanymi wytłoczkami. Zostało pomalować. Doprowadziłem też do porządku hamulec aerodynamiczny. W pierwszej wersji był napędzany siłownikami pneumatycznymi ale zastąpiłem siłownikiem liniowym podpatrzonym w podwoziu Wojtkowym Wilku. Działa bardzo dobrze. Widać też zaczątki instalacji elektrycznej. 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Posiedziałem trochę przy kadłubie i można powiedzieć że jest gotowy. Dokończyłem instalację elektryczną, wyszło że będę potrzebował 15 kanałów ale to bez problemu obsłuży powerbox. W tym samym czasie mimo że nie mam jeszcze powerboxa to zacząłem już programować model w nadajniku. Poprzypisywałem już funkcje do kanałów, łącznie z zaprogramowaniem sekwensera do drzwi podwoziowych. Jak kupię powerboksa to ustawienie reszty zajmie kilka chwil. Zrobiłem też kompletną instalację do oświetlenia ale sterownika nie widać na zdjeciach bo jest zamontowany pod kokpitem. Kompletna jest też instalacja pneumatyczna do zamykania drzwi podwoziowych i do hamulców. Pomalowałem też wnęki podwoziowe, na żywo ten kolor nie wygląda tak wściekle jak na zdjęciach, jest dobrany raczej właściwie na podstawie koloru z plastikowego zestawu. Instalację paliwową zmontuje na samym końcu bo prawdę mówiąc nie wiem jaki silnik tam wstawię. Teraz czas dokończyć skrzydła. 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Wczoraj pisałem że skończyłem z kadłubem jednak brakowało jeszcze dyszy. Zrobiłem wręgę do mocowania rury i wkleiłem całość w kadłub. Okazało się że przez moje ulepszenie geomatri kadłuba w tej części rura nie będzie w osi dyszy tylko musi być opuszczona o 6 mm w dół aby mogła znajdować się w osi płatowca. Bardzo to nie przeszkadza i mało kto zauważy że tak się wydarzyło. Wnętrze dyszy przyznałem na czarno żeby było ładniej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 1/4 nitowania za mną. Jeszcze z tydzień i będzie malowanie. Było by fajnie skończyć na majówkę. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Nity to naklejki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Tak nity to naklejki. Poszedłem na łatwiznę bo te się łatwo aplikuje ale efekt wizualny lepszy jest z tych nacinanych choć i tu nie jest tragicznie. Oczywiście w twoim przypadku takie naklejane zapewne by Cię nie zadowoliły no ale Ty robisz modele w sposób mistrzowski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 12 minut temu, solainer napisał: takie naklejane zapewne by Cię nie zadowoliły no ale Ty robisz modele w sposób mistrzowski. Widzę, że poczucie humoru cię nie opuszcza? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Ciągle martwi mnie brak dostępności kół więc korzystając ze świątecznego rozluźnienia postanowień coś wykombinować. Zrobiłem na próbę felgi do przednich kół i wyszły nad wyraz dobrze. Wydrukowane z PETG z 100% wypełnieniem. Siłowałem się z nimi i sądzę, że zdadzą egzamin . Siedzę teraz i wdrażam projekt kół głównych też z drukarki. Mam pewną koncepcję ale opowiem jak już coś będzie widać. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Matejko Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Model piękny, imponującą robota ? Gdyby wydruki FMD ci się nie sprawdziły to polecam SLS z poliamidu, ja drukuję z tego funkcjonalne elementy maszyn przemysłowych. To jest naprawdę solidne a przy tym jakość powierzchni lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Mój pomysł na koła raczej będzie udany. Jeśli tak samo pójdzie z hamulcami to będzie 100% sukcesu. Koła zrobiłem z wykorzystaniem opony Dubro. Muszę gdzieś dokupić drugą sztukę. Dość trudno było się pozbyć starej felgi ale w końcu się poddała. Felgę podobnie jak przednią wykonałem z dwóch połówek skręconych ze sobą na 5 śrub. Obie połówki wyposażyłem w łożyska kulkowe. Wygląda to tak jak na zdjęciach. Do wykończenia od frontu będzie jeszcze taki ładny dekielek pod którym schowa się nakrętka zabezpieczająca koło i całość będzie wyglądała kompletnie. Druk tak jak w przypadku przednich felg z PETG. Drukarka to faja sprawa. Koło przed zabiegiem usuwania felgi Pozyskana opona i pierwsza połowa nowej felgi. Łożyska Gotowe koło Na koniec jeszcze zdjęcie przedniego koła skręconego już na gotowo. Ze śrubami wygląda jeszcze lepiej. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Lo Panie, za te SKFy to chyba wyszla sroga cena. Polecam cos z chinczykow warto kupic z 3 sztuki wiecej bo czasem sie zdazy ze ktores lozysko troche glosniej chodzi ale cena to przepasc. Co prawda nie znalazlem dokladnie takich samych wymiarow ale na walek 8 cos by sie znalazlo: https://poltech24.pl/608-2rs-8x22x7-mm-lozysko-kulkowe-p-938.html https://poltech24.pl/608-zz-8x22x7-mm-lozysko-kulkowe-p-930.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Szczerze to jeszcze nie wiem ile za te łożyska zapłaciłem gdyż zamawiam je razem z innymi, które kupuje na codzień w pracy. Jak przyjdzie faktura to się dowiem ale jak tak straszysz to będę ją oglądał na siedząco. Fakt faktem mogłem popatrzeć na chińskie ale z przezwyczajenia kupiłem SKF, po prostu z tej firmy łożysk korzystam na codzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 I tak się prezentuje gotowe koło. Dekielek ładnie zakrywa drogie łożyska i całość wygląda naprawdę fajnie. Jestem zadowolony z efektu. Teraz drukarka męczy się z drugim kompletem felg a ja czekam na aluminium na hamulce. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi