japim Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Dokładnie też o tym myślałem. Niestety noski są prawie kuliste - czyli niezależnie jak je przekroje to i tak mam krzywiznę. Włączyłem drukowanie z minimalnym 2% wypełeniem i 3 górnymi warstwami - co daje całkiem niezły efekt i pozwala wydrkować te kopułki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Nie mam doświadczenia z drukami 3D, ale robią wrażenie, a przygotowanie planow i samego wydruku wyglada mega profesjonalnie i pokazuje jak modelarstwo idzie do przodu. Widać ze poświęcasz temu dużo czasu i suuuper Ci to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Aż za dużo czasu... Staram się jak mogę, ale chyba Cię nie dogonię. Za dużo rzeczy zostalo do zaprojektowania i wydrukowania. Jutro od rana druk gondoli silnika i zaczynam wycinanie balsowych statecznikòw. Dzisiaj testy szpachli akrylowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Nie chodzi o to żeby się ścigać ? bawmy się i cieszmy się z tego co robimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 I Myszka Mikki też zagląda do wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Jest i reszta głowy Myszki Mikki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Pikny, Panie. jeden z moich ulubionych. Jak będziesz planował rozpowszechnić te pliki to staję w kolejce (napisz tylko za ile.:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zobaczymy co z tego wyniknie. Pliki będą dostępne - pewnie w podobnej cenie co Kawasaki - może trochę więcej bo narobiłem sie przy nim od groma. Ale nie będzie manuala. Co najwyżej rozstrzelony obrazek i jakaś dokumentacja fotograficzna. To jest "spory" model i wymaga już umiejętności modelarskich. Widzę też, że model raczej nie będzie pływający. Bo napęd sterów kierunku i wysokosci "jak w oryginale" (osie obrotu obu połówek steru wysokosci nie są współosiowe) wymaga skomplikowanego mechanizmu i dostępu do niego. To powoduje że model nie będzie szczelny. Do tego w nosie jest dodana klapka na ewentualne wyposażenie/ wyważenie. Wersja pływająca musi mieć lity kadłub (czyli wyważony już na etapie projektu i bez klapki i najlepiej zalaminowany z zewnątrz) z napędem sterów przez bowden a to wymagana aby ster wysokości był uproszczony. Na YT japońskie modele mają właśnie takie uproszczone stateczniki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Jak będzie w podobnej cenie to ja już kupiłem. Tylko daj znać kiedy będzie gotowy i gdzie mam przesłać kasę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgodnie z radą Marcina @poharatek zmieniłem cięcie i orientację wydruku. O ile w przypadku maski pomogło i to znacznie, nie dość ze masa spadła znacząco to jeszcze jakość sie poprawila. Natomiast chłodnica wyszła minimalnie cięższa a jakościowo prawie to samo. Ale klejenie jest latwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Plasiki kadłubowe wydrukowane w 90% - zostało kilka detali. Pora na skrzydła: Czerwone - drukowane żebra, zółte - sosnowe dźwigary 10x3 fioletowe - balsowe natarcie zielone - lotki i końcówka drukowane (nie muszą być strukturalne, a wychodzą lekko i w 100% odwzorowują kształt). Miałem dzisiaj drukować jeszcze kilka testowych żeberek - w różnych konfiguracjach wypełnienie/ obwódki aby organoleptycznie przekonać się która opcja jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Qrde Przemek wykonujesz świetną robotę, dzięki temu mam coraz większą chęć wrócić do modelarstwa. Od dawna byłem ciekawy tej technologii druk żeberek a dźwigary i listwy klasycznie. Jeśli zdążę to chyba wystartuję z moim modelem w konkursie ale czy wykorzystanie podpatrzonych u Ciebie rozwiązań nie byłoby źle odebrane.Rób, a we mnie masz wiernego kibica.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Dzięki Adam za miłe słowa. Chciałem wystartowac Ki61 w tym konkursie ale po konsultacjach z organizatorami wyszło że nie powinienem bo moj model byl w zbyt zaawansowanym stanie. Co do żeberek to po organoleptycznym wymacaniu żeberek dochodzę do wniosku że najlepiej wypada zwykłe drukowane w trybie "wanienki", albo profilu C. Czyli 3 dolne warstwy i po 2 obwódki. Daje to zeberko o grubości ścianki 0.6-0.7mm z 3 stron. A żeberko ma jednocześnie 6mm szerokości która powinna pomóc dobrym klejeniu. A co do kleju to chyba zostaje mi polimerowy ewentualnie żywica, bo wszystkie kleje do drewna nie mają tutaj zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Jak zawsze super a CA nie sklei ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 EDIT: jeszcze jeden plus drukowanych żeber - właściwie to każde - absolutnie każde żeberko - może mieć inne właściwości. Potrzebuję punktu mocowania pływaka - będzie 5 obwódek. Pierwsze żebro gdzie będzie wchodziła węglowa rura - może być wydrukowane w całości lite - itd, itp. Pozostało mi opracować metodę montażu (żeberka z odcinanymi nóżkami) aby zbudować je prosto i móc zainstalować pokrycie. Myślę, że procedura powinna wyglądać tak (klasyczne modelarstwo - dawno go nie uprawiałem ): 1. montuję żebra do góry nogami na desce na drukowanym planie, na nóżkach. 2. wklejam dźwigary sosnowe na dolnej powierzchni 3. doklejam krawędź natarcia 4. Przyklejam dolne pokrycie z podkładów 3mm 5. odczepiam płaty 6. na desce montuję "negatywowe drukowane profile" - kołyskę - myślę, że 5 - 6 szt na rozpiętości wystarczy (co drugie żeberko). 7. Przyklejam górne dźwigary 8. wklejam bloczki mocowania zawiasów lotki z balsy 9. Przyklejam górne pokrycie 10. szlifowanie krawędzi natarcia negatywowym "toolem" z wklejonym papierem ściernym 11. Przyklejam drukowane końcówki płatów 12. wklejam lotki 13. lakierowanie 14. instalacja lotek 15. instalacja pływaków 1 minutę temu, Marek_Spy napisał: Jak zawsze super a CA nie sklei ? Druk do sosny i balsy tak - ale pokrycie z depronu 3mm CA wypali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 A w którym punkcie Przemke montujesz serwa lotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Gdzieś w punkcie 13. Serwa będą przykręcone do drukowanych klapek - i następnie przykręcane. Pod pokryciem między żebrami będzie drukowana "ramka" z otworami na wkręty montażowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 38 minut temu, japim napisał: Gdzieś w punkcie 13. Serwa będą przykręcone do drukowanych klapek - i następnie przykręcane. Pod pokryciem między żebrami będzie drukowana "ramka" z otworami na wkręty montażowe. Czyli jak w Ki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 10 minut temu, Osa napisał: Czyli jak w Ki? Dokładnie tak. Z pewnych drukowanych rzeczy mogę zrezygnować na rzecz klasycznego modelarstwa - jak krawędź natarcia, idea żeber czy pokrycie dużej płaskiej powierzchni. Ale pewne rzeczy po prostu wydają mi się efektywniejsze w formie drukowanej. Gdy można zaoszczędzić dużo roboczogodziny a różnica między klasyczną techniką a drukowaną w końcowym rozrachunku jest niewielka: czyli końcówki, lotki, pudełka na serwa, orczyki - itd itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Podoba mi się ta droga.Dzięki.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi