AKocjan Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Obejrzałem w całości. Nie ukrywam że czekałem do końca, licząc na jakieś spektakularne lądowanie w ,,krzokach,, tudzież kapotaż, złamane śmigło. Tak więc te przeloty nie liczą się, wróć na lotnisko i zrób to do porządku, ma być z przytupem, może być nawet urwane skrzydło Żartuję Arek Chapeau bas ... lądowania do perfekcji opanowane, czy to w spokojnej aurze, czy w wietrzną pogodę. Pozdrowienia dla ,,kameruna,, 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Takie warunki pogodowe są idealne do przetestowania stabilizatora lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 3 godziny temu, sbogdan1 napisał: Obejrzałem w całości. Nie ukrywam że czekałem do końca, licząc na jakieś spektakularne lądowanie w ,,krzokach,, tudzież kapotaż, złamane śmigło. Tak więc te przeloty nie liczą się, wróć na lotnisko i zrób to do porządku, ma być z przytupem, może być nawet urwane skrzydło Żartuję Arek Chapeau bas ... lądowania do perfekcji opanowane, czy to w spokojnej aurze, czy w wietrzną pogodę. Pozdrowienia dla ,,kameruna,, Dziękuję , Spitfire'rem przy takiej pogodzie bałbym się latać. FunCubem bardzo dobrze mnie się lata. @robertus a wiatr nie zakłóci pracy stabilizatora? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 30 minut temu, AKocjan napisał: @robertus a wiatr nie zakłóci pracy stabilizatora? Nie ukrywam, że zaskoczyłeś mnie tym pytaniem i nie wiem co odpowiedzieć 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Może Arek miał na myśli wpływ silnego wiatru przy ustawieniu zbyt dużej czułości żyroskopu lub stabilizatora ale źle to ujął w swoim pytaniu. W tym przypadku to rzeczywiście przeszkadza przy sterowaniu modelem bo modelem po prostu chwieje na lewo i prawo - doświadczyłem tego przy modelu F22 gdzie żyroskop mam na lotkach a pokrętłem P3 na nadajniku reguluję zakres wychylania lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 14 minut temu, robertus napisał: Nie ukrywam, że zaskoczyłeś mnie tym pytaniem i nie wiem co odpowiedzieć nigdy czegoś takiego nie miałem, nie wiem jak sprawnie działa, czy jest w stanie pomóc w przypadku podmuchów. Stąd moje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Stabilizator bo o nim mowa (z ang. gyro), a nie kontroler lotu z GPS i innymi cudami (flight controller), robi Ci kontry na powierzchniach sterowych dzięki czemu lot w takich warunkach jak miałeś byłby bardziej płynny i spokojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Za Robertem ... dodatkowo jest możliwość regulacji siły działania tego ustrojstwa bezpośrednio na potencjometrze aparatury. W Twoim przypadku Tarsnis + odbiornik Fr Sky S8R i mucha nie siada. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 2 godziny temu, sbogdan1 napisał: Za Robertem ... dodatkowo jest możliwość regulacji siły działania tego ustrojstwa bezpośrednio na potencjometrze aparatury. W Twoim przypadku Tarsnis + odbiornik Fr Sky S8R i mucha nie siada. system ten nie bierze pod uwagę prędkości modelu czy aktualnego kąta natarcia? Czy może w niektórych przypadkach doprowadzić do problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 3 minuty temu, AKocjan napisał: system ten nie bierze pod uwagę prędkości modelu czy aktualnego kąta natarcia? Czy może w niektórych przypadkach doprowadzić do problemu? Tutaj jest dużo opisane + film: http://rcdiy.ca/sxr-setup-s6r-s8r/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 57 minut temu, AKocjan napisał: system ten nie bierze pod uwagę prędkości modelu czy aktualnego kąta natarcia? Czy może w niektórych przypadkach doprowadzić do problemu? Oczekujesz zbyt wiele od prostego układu. Stabilizator trzyosiowy to nie fly-by-wire Jego zaletą jest to, że szybciej zareaguje na wybicie modelu z pozycji lotu przez podmuch wiatru niż pilot na ziemi. Aż tyle i tylko tyle. Ewentualnie ustawiasz siłę sprzężenia zwrotnego, czyli jak mocno ma kontrować. Niektóre układy (6axis) tego typu maja jeszcze przycisk panic, które poziomują model w przestrzeni, ale układ jakim jest stabilizator nie zwalnia z myślenia pilota, jak model przeciągnie to spadnie. Możesz sobie np ustawić tylko stabilizację na ster kierunku i będziesz miał wsparcie przy lądowaniu i starcie samolotu przy bocznych podmuchach. Dla przykładu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 @robertus no to w momencie przeciągnięcia, kiedy model samoistnie pochyli się na nos + zwali na skrzydło to stabilizator żyroskopowy zacznie na pałę kontrować w przeciwną stronę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Chcesz chłopa zmusić do poszukania informacji - źle. Podajesz jak dziecku na tacy - dobrze. Masz i poczytaj - może się czegoś dowiesz, może mod nie wywali jak poprzednich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 8 godzin temu, AKocjan napisał: @robertus no to w momencie przeciągnięcia, kiedy model samoistnie pochyli się na nos + zwali na skrzydło to stabilizator żyroskopowy zacznie na pałę kontrować w przeciwną stronę? Arek jest jeden warunek, jeśli model będzie na odpowiedniej wysokości ze sporym zapasem, jest szansa że wyjdzie cało z opresji i na pewno odbiornik nie zrobi tego na na pałę, wszak będzie dążył do wyrównani samego siebie, a skoro jest stabilnie przymocowany do kadłuba, to tym samym będzie się starał wyrównać model w trakcie lotu. Tuż nad ziemią wątpliwa sprawa na wyciągnięcie modelu i uniknięcie kretowania. Jeśli chodzi o S8R / S6R są to odbiorniki z prostą nie skomplikowaną stabilizacją, aczkolwiek na tyle skuteczną aby spełniała swoje zadanie w miarę możliwości. Aby skutecznie to wykorzystać najpierw należy ją zaprogramować i przede wszystkim określić w jaki sposób będzie zamocowana w modelu. Reszta to kosmetyka i ewentualne poprawki co do siły jej działania. Programowanie odbywa się z poziomu komputer - aplikacja - odbiornik, ewentualnie aparatura odbiornik z wykorzystaniem skryptu LUA. Jednym słowem trzeba się wgryźć w temat. Jarek_aviatik podlinkował Ci fajną stronkę więc warto skorzystać z tych wskazówek w czytelny sposób przekazanych. Myślę że nic nie poknociłem w swym opisie, jakby co to dajcie mi po uszach i poprawcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Ech Arek jaki ty jesteś niereformowalny. Kup sobie taki jeden odbiornik ze stabilizatorem i poeksperymentuj. A potem teoretyzuj. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Wiatry potrafią narobić zamieszania: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Doszedłem do wniosku, że nie będę się pchać w stabilizatory żyroskopowe ponieważ: - mogą przeszkodzić w sytuacjach niestandardowych / awaryjnych - na moim etapie mogę sobie pozwolić na szlifowanie umiejętności bez stabilizatora - kolejny element / moduł pomiędzy moimi paluchami a powierzchnią sterową mogący się zepsuć - (uwaga subiektywna opinia) psuję radość latania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Osobiście uważam ze w modelach takie ustrojstwo jest niepotrzebne i upośledza pilota, co innego w samolotach/skrzydłach fpv tam razem z gps i rurką pitota przydaje się w awaryjnych sytuacjach, chociaż też w 90% latam w manualu a te 10% to jest start z ręki i RTH bądź failsafe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi