AKocjan Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Cześć. Proszę o poradę, jak najefektywniej montować kamerę na modelach z piankowym pokryciem w sposób zapewniający sztywne i bezpieczne mocowanie. Szczególnie chodzi mi o szybsze modele EDF czy warbirdy. Zależy mi również na tym, żeby nie popsuć modelów wystającymi na stałe uchwytami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Ja wpuszczałem w powierzchnię skrzydła czy kadłuba kołeczki fi różnie 10, 15 czy 20mm. Były fundamentem by do tego przykręcić podstawę z kamerą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Po prostu rzep Tu mam w dwóch miejscach. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Różne kolory rzepów są, jako tako można dobrać do kolorystyki modelu. Albo żeby kolorystyka nie straciła, tą część rzepa z haczykami, twardszą można delikatnie pomalować ( ja zawsze przyklejam do modelu na UHU, a miękką do kamery bez malowania ). Z Twoich modeli najlepszy jest do tego Phantom bo śmigło nie będzie mieliło przed obiektywem. W Phantomie pod spodem ( może jeszcze drugim zabezpieczyć poprzecznie żeby nie odpadła przy przeciążeniach dodatnich ) pod sc. Albo na grzbiecie nad sc. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Pytanie czy rzep wytrzyma przy prędkościach powyżej 120 km? Przetestowałem na Spicie konstrukcję umożliwiającą odsunięcie kamerki od modelu. Z sztywności ustrojstwa nie jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Fajny ten film ze śmigłem wirującym centralnie na środku. A nie można jej było wrzucić na skrzydło? I nie jest to pytanie mające na celu rozpoczęcie dyskusji o właściwościach aerodynamicznych skrzydła z zawieszoną kamerą vs bez kamery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Dla fajnego wyglądu śmigła w kadrze poszedłbym w przetwornik CCD, lub celowo oszukał przetwornik dodając szary filtr metoda doświadczalną. Ta kamera chyba nie ma stabilizacji, ze stabilizacją miałbyś coś takiego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Czyli do latania zakładasz okulary przeciwsłoneczne. Nie sobie tylko kamerze:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 14 godzin temu, AKocjan napisał: Pytanie czy rzep wytrzyma przy prędkościach powyżej 120 km? Nie wiem czy wytrzyma 120 przy przeciążeniach. Jak mam zamiar trochę ostrzej polatać to zabezpieczam dodatkowo poprzecznie rzepem albo linką na haczyki. To też zależy czy kamera ciężka. Gdzieś na jakimś filmie mierzyłeś siłę ciągu silnika Spita. Może rzep z kamerką tak się da przetestować? Tyle ile g zamierzasz wyciągnąć pomnóż przez to i teścik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 @maxiiii W dniu 6.12.2020 o 17:33, maxiiii napisał: Fajny ten film ze śmigłem wirującym centralnie na środku. A nie można jej było wrzucić na skrzydło? I nie jest to pytanie mające na celu rozpoczęcie dyskusji o właściwościach aerodynamicznych skrzydła z zawieszoną kamerą vs bez kamery. celowo umieściłem kamerę tak żeby model był również widoczny. Umieszczenie jej na skrzydle jest możliwe. @robertusstabilizacja tylko cyfrowa chyba. Ciekawy te filtry. W dniu 6.12.2020 o 18:40, robertus napisał: Ta kamera chyba nie ma stabilizacji, ze stabilizacją miałbyś coś takiego. @grzegor najgorsze przeciążenie ujemne w osi Z samolotu. Pytanie ile G jestem w stanie wycisnąć xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Jeżeli chodzi o rzepy to nie trzeba tego testować. Już to zrobiłem. Dzięki koledze Darasowi. W swoim motorze mam przypiętą kamerkę sq13 do lampy na rzepie jak na zdjęciu. Przy prędkości 170 trzyma. Dla mnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 @maxiiii dzięki , chyba swojego Phantoma wyposażę w podobne rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Na kamerce jest rzep 1,5cm na 1,5 cm i trzyma. Problem jest tylko z przyczepnością rzepa do podłoża. Czasami nie daje zadowalających efektów ale przy gładkim prawie nie do oderwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Wspomniałem o rzepie bo takie było pytanie. Akurat ten ze zdjęcia ma najmocniejszy klej z tych które znam. To był przykład ile może wytrzymać tak mała powierzchnia połączenia. Przy malowaniu emalią bardziej martwił bym się czy po oderwaniu rzepa nie odpadnie emalia.:) W modelu zastosowałbym bardziej niezawodny środek mocowania jakim jest gumka recepturka. Nie znam bezpieczniejszego środka mocowania. Zawsze można wydrukować jakiś mały gimbal . Nawet taki jednoosiowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 6 godzin temu, maxiiii napisał: Zawsze można wydrukować jakiś mały gimbal . Nawet taki jednoosiowy. Tam zaraz drukować kawałek sklejki przymocowanej do serwa i voila. https://youtu.be/U87vSN-Yo7U Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Jak zwykle gumka recepturka wygrywa. Dodatkowo mały sznureczek na wypadek .... czegoś.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Na tą chwilę kamerka przykręcona na śrubach do skrzydła xd: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 A wystarczyło wykorzystać kawałek sklejeczki jako podstawę kamery i śrubę mocującą skrzydło do kadłuba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 @Jerzy_R na łączeniach skrzydła pracują, kamera mogła by się ciągle przemieszczać. Nie testowałem tego jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi