Grzesiek Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Witam stałem sie posiadaczem Azotynu izoamylu z ip-51.Jak to przelać do butelki aby dodać do paliwa samozapłonowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 może strzykawką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Rozbić wewnątrz pojemnika z paliwem, paliwo przefiltrować. Jedna ampułka zawiera ok 0,5ccm zalczajeru. Jesteś pewien, że to były IP51? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Tak Ipp-51m dokładnie mialem 7 całych pakietów zaplombowanych.Wziolem to co mnie interesowało Paweł a reszta utylizacja.Dokładnie od tego sprzedawcy.Ale cena lepsza bo wziolem więcej niż myslał.Czyli 2 ampułki na litr paliwa ,żeby nie było za ostre? https://www.olx.pl/oferta/indywidualny-pakiet-przeciwchemiczny-ipp-51-demobil-wojsko-prl-lwp-wp-CID767-IDFz205.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Będziesz wtedy miał 0,1% dodatku...trochę mało, ja daję od 1 do 2%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Czyli ile tego pobić na litr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 2 godziny temu, Grzesiek napisał: Witam stałem sie posiadaczem Azotynu izoamylu z ip-51.Jak to przelać do butelki aby dodać do paliwa samozapłonowego A naciąć szkło dookoła pilniczkiem (od biedy do paznokci z nasypem albo diamentowym iglakiem) i złamać jak kiedyś ampułki z lekiem do strzykawek... Ciekawe źródło zaopatrzenia... https://www.vice.com/pl/article/3k5j3y/czy-od-poppersa-usmazy-ci-sie-mozg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 8 godzin temu, RomanJ4 napisał: A naciąć szkło dookoła pilniczkiem (od biedy do paznokci z nasypem albo diamentowym iglakiem) i złamać jak kiedyś ampułki z lekiem do strzykawek... Ciekawe źródło zaopatrzenia... https://www.vice.com/pl/article/3k5j3y/czy-od-poppersa-usmazy-ci-sie-mozg Romku problem polega na tym, że ze względu na dużą prężność par tego świństwa ampułka po prostu eksploduje po naruszeniu jej integralności. Mój sposób jest sprawdzony w praktyce, a filtrowania paliwa nigdy za wiele... 8 godzin temu, Grzesiek napisał: Czyli ile tego pobić na litr? Grzegorz rachunek jest prosty, jeżeli 2 ampułki w litrze paliwa to 0,1% więc aby uzyskać 1% trzeba dać ich 20... Tanio to nie będzie, a wystarczyło poczekać na dostawę ode mnie :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Spokojnie Paweł dostawa prędzej vzy później sie też przyda.Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 15 godzin temu, Paweł Praus napisał: Rozbić wewnątrz pojemnika z paliwem, paliwo przefiltrować. Jedna ampułka zawiera ok 0,5ccm zalczajeru. Jesteś pewien, że to były IP51? Stare czasy się mi przypomniały , robiliśmy dokładnie jak Paweł pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 11 godzin temu, Paweł Praus napisał: ze względu na dużą prężność par tego świństwa A zamrożenie przed nie pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 47 minut temu, RomanJ4 napisał: A zamrożenie przed nie pomoże? Ja nie mam takiej zamrażarki, która osiągałaby temperaturę poniżej minus 80 stopni Celsjusza, a Ty masz Romku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Paweł fiolki pobite paliwo przefiltrowane przez papier japoński w lejku.Mało tego gówna starczo na 0,5 L paliwa przy 1,2 %.Moze się jakoś dogadamy na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Napiszcie jak to wpływa na jakość paliwa, w sensie co to robi dobrego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Pewnie to był efekt psychologiczny, ale już jedna fiolka wlana do litra paliwa powodowała, że zalatany na śmierć samozapłonowy Super Racer 2,5 cm ciągną równo od startu do lądowania, bez zająknięcia. Fiolkę można było czasem uprowadzić ze szkolnej pracowni PO. Trzymało się taki skarb do początku czerwca aby zabłysnąć na lokalnych zawodach Młodzi modelarze lotnicy na start. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 13 godzin temu, Paweł Praus napisał: Ja nie mam takiej zamrażarki, która osiągałaby temperaturę poniżej minus 80 stopni Celsjusza, a Ty masz Romku? nie potrzebna zamrażarka kaskadowa, wystarczy suchy lód lub gasnica sniegowa?....nie chlodziłes nigdy gorzały w ten sposób???? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 47 minut temu, qpa napisał: Napiszcie jak to wpływa na jakość paliwa, w sensie co to robi dobrego? Kuba to działa podobnie jak nitrometan w paliwie do silników żarowych.Tyle ze tu musi być azotyn lub azotan amylu.Powoduje wzrost mocy,obrotów,łatwość regulacji i latwiejszy zapłon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Godzinę temu, qpa napisał: Napiszcie jak to wpływa na jakość paliwa, w sensie co to robi dobrego? Kuba, to jest must have dla każdego modelarza użytkującego silniczki spalinowe... https://allegro.pl/oferta/schier-paliwa-i-smary-w-technice-miniaturowych-9573053916 Tam jest sporo przydatnych informacji :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 To rozwijając odpowiedź na pytanie odnośnie dodatku: I wrzucam całość książki: Gdyby ktoś chciał to ewentualnie jednak PRIV , można też znaleźć w sieci. Swoją drogą, chyba wkrótce będę musiał troszkę pomyśleć nad tym dodatkiem, lub bo do tej pory odpalałem bez i nie było tak źle, ale skoro można sobie nieco ułatwić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 2 godziny temu, d9Jacek napisał: nie potrzebna zamrażarka kaskadowa, wystarczy suchy lód lub gasnica sniegowa?....nie chlodziłes nigdy gorzały w ten sposób???? Mało, suchy lód ma temperaturę minus 78,5 a żeby zamrozić to świństwo potrzeba jeszcze niższej... Poza tym po co kombinować, jeśli jest sprawdzona prosta, szybka i bezkosztowa metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi