Skocz do zawartości

Moje inne hobby, smacznego ;-)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może się powtórzę, ale kilku znajomych mówi mi, że powinienem lansować to zdjęcie, że ono jakoby jest renesansowe :-)

 

 

post-14226-0-05285000-1483831511_thumb.jpg

  • Lubię to 2
Opublikowano

To i ja się pochwalę schabem na surowo z przepisu z tego wątku.

A co do zdjęcia kolegi powyżej to tak bym zatytuował:

"Potęga umysłu"

post-1577-0-68770100-1483868346_thumb.jpg

  • Lubię to 1
Opublikowano

A co do zdjęcia kolegi powyżej to tak bym zatytuował:

"Potęga umysłu"

A może "Władca wędzonetek"?

To i ja się pochwalę schabem na surowo z przepisu z tego wątku.

 

Smakowitości! Dobra robota.

Opublikowano

Kilku kolegów w Radawcu miało szansę spróbować moich wyrobów. W tym roku robię sobie przerwę od pracy zawodowej, będę jeździł po Piknikach, więc i wędzarnię będę zabierał ;-) Stay tuned ;-)


To i ja się pochwalę schabem na surowo z przepisu z tego wątku.
 

 

Schabik podsuszany na surowo zawsze na topie ;-) 

 

post-14226-0-09302900-1483892174_thumb.jpg

Opublikowano

Nie ma to jak porządna samoróbka, ten plastikowy twór się nie umywa. Miałem w ręce wiele ich wyrobów i nie nabyłem ani jednego, bo lubię dobre narzędzia...ale zaśmiecamy taki smakowity wątek.

Opublikowano

Siekiery do rozłupywania mają przednie. :)

Bo siekierę, można legalnie wziąć ze sobą, wszędzie :) .

No, to może w tym roku Tomek dojedzie na piknik do Poznania?  ;) .

Opublikowano

Masz również profesjonalny nóż!

 

Nóż jak nóż, kroi i nie tępi się za szybko. Nie narzekam.

 

Jak dla mnie to ta marka jest zdecydowanie przereklamowana...

 

Nie ma to jak porządna samoróbka, ten plastikowy twór się nie umywa. Miałem w ręce wiele ich wyrobów i nie nabyłem ani jednego, bo lubię dobre narzędzia...ale zaśmiecamy taki smakowity wątek.

 

Pawle, jak ktoś ma warunki do tworzenia samoróbek to pewnie, że można sobie coś "wystrugać".

Moja żona raczej z taką samoróbką, to by mnie szybko pogoniła z kuchni. Kobiety mają trochę inne podejście do tego typu spraw.

Proponuję skupić się na wyrobach wędliniarskich, bo o tym jest ten wątek, a nie moim nożu kuchennym. :D

Opublikowano

Małe OT ale nadal w temacie.

 

Czy jest jakiś fachowiec który mógłby i wytłumaczyć nowe zjawisko naszych czasów.

Otóż we środę poszedłem odebrać zamówione mięso z szynki tak jak co kwartał (ja robię długo dojrzewające szynki nie schaby bo moim skromnym zdaniem szynka ma bogatszy smak)  :)

 

Stoję otóz w kolejce czekając na swoją kolej, rozglądam się po ladzie chłodniczej za jakimiś specjałami.

Dostrzegłem szynkę wędzoną (taką klasyczną wędlinę) do której była przytwierdzona kartka z opisem.

Napis informował, że jest to: Szynka wieprzowa Ex. cena 23.99 zł a pod spodem dopisek 80% mięsa.

Dopytując sprzedawczynię co to to Ex otrzymałem odpowiedź że to szynka z rodzaju extra czy z najwyższej jakości. Ok informację przyjąłem. 

Przyszła moja kolej, nabyłem swój kawałek mięsa surowego (dla jasności) w cenie 25,99 zł za 1kg.

 

Oczywiście zadałem pani sprzedającej dwa szybkie pytania: - co zawiera te pozostałe 20% w tej szynce, oraz jak to jest, że ja za surowe mięso płacę 25,99 zł a tu gotowa szynka do spożycia kosztuje 23,99 zł. Odpowiedź była klasyczna: taka jest cena i już.

 

Czy ktoś wie o co tu kaman, bo ja wymiękam.

Jeszcze, że te brakujące 20% w szynce to chemia jestem sobie w stanie wytłumaczyć, ale tych cen, to już za chusteczkę haftowaną nie kumam.

 

 

 

 

 

Opublikowano

To bardzo proste. 

W szynce gotowej wędzonej jest 80% mięsa wieprzowego, ale nigdzie nie jest napisane, że tam jest 80% mięsa "szynki".

W mojej ocenie przy takiej cenie mięsa "szynki" jest tam max 40%. A czym jest pozostałe mięso w ilości 40%? Odpowiedź w linku poniżej. Smacznego ;-)

 

https://metalbud.com/pl/a/152-linia-do-nastrzyku-miesa-miesem-mm

 

I dlatego jest tak jak zdjęciu. Smutne.

 

post-14226-0-29596400-1484316647_thumb.png

 

 

 

 

Opublikowano

A ja dodam jeszcze inną opowiastkę.

Wiecie z czego jest robiona tzw. polędwica sopocka. Ze schabu. Jaki duży w przekroju jest schab środkowy, to każdy wie, 10-15cm. I jeszcze przy wędzeniu sie kurczy :-)

No z czego robią polędwice sopockie o średnicy 20cm??? Z dwutonowych świń? ;-)

  • Lubię to 1
Opublikowano

A ja dodam jeszcze inną opowiastkę.

Wiecie z czego jest robiona tzw. polędwica sopocka. Ze schabu. Jaki duży w przekroju jest schab środkowy, to każdy wie, 10-15cm. I jeszcze przy wędzeniu sie kurczy :-)

No z czego robią polędwice sopockie o średnicy 20cm??? Z dwutonowych świń? ;-)

 

Tomku, przecież to jest wszystko mielone a później sklejane do postaci polędwicy :)

Dawno temu poczytałem trochę o wyrobach wędlinopodobnych sprzedawanych w sklepach ... i przestałem je kupować.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.