TeBe Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Może się powtórzę, ale kilku znajomych mówi mi, że powinienem lansować to zdjęcie, że ono jakoby jest renesansowe :-) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 To i ja się pochwalę schabem na surowo z przepisu z tego wątku. A co do zdjęcia kolegi powyżej to tak bym zatytuował: "Potęga umysłu" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 A co do zdjęcia kolegi powyżej to tak bym zatytuował: "Potęga umysłu" A może "Władca wędzonetek"? To i ja się pochwalę schabem na surowo z przepisu z tego wątku. Smakowitości! Dobra robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Wyglądasz jakbyś prezentował wyrób braciszków zakonnych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Kilku kolegów w Radawcu miało szansę spróbować moich wyrobów. W tym roku robię sobie przerwę od pracy zawodowej, będę jeździł po Piknikach, więc i wędzarnię będę zabierał ;-) Stay tuned ;-) To i ja się pochwalę schabem na surowo z przepisu z tego wątku. Schabik podsuszany na surowo zawsze na topie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Schabik podsuszany na surowo zawsze na topie ;-) Oj, dokładnie... długodojrzewająca polędwiczka zawsze na topie - mam i ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Masz również profesjonalny nóż! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jak dla mnie to ta marka jest zdecydowanie przereklamowana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Siekiery do rozłupywania mają przednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Potwierdzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Nie ma to jak porządna samoróbka, ten plastikowy twór się nie umywa. Miałem w ręce wiele ich wyrobów i nie nabyłem ani jednego, bo lubię dobre narzędzia...ale zaśmiecamy taki smakowity wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Siekiery do rozłupywania mają przednie. Bo siekierę, można legalnie wziąć ze sobą, wszędzie . No, to może w tym roku Tomek dojedzie na piknik do Poznania? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Masz również profesjonalny nóż! Nóż jak nóż, kroi i nie tępi się za szybko. Nie narzekam. Jak dla mnie to ta marka jest zdecydowanie przereklamowana... Nie ma to jak porządna samoróbka, ten plastikowy twór się nie umywa. Miałem w ręce wiele ich wyrobów i nie nabyłem ani jednego, bo lubię dobre narzędzia...ale zaśmiecamy taki smakowity wątek. Pawle, jak ktoś ma warunki do tworzenia samoróbek to pewnie, że można sobie coś "wystrugać". Moja żona raczej z taką samoróbką, to by mnie szybko pogoniła z kuchni. Kobiety mają trochę inne podejście do tego typu spraw. Proponuję skupić się na wyrobach wędliniarskich, bo o tym jest ten wątek, a nie moim nożu kuchennym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Małe OT ale nadal w temacie. Czy jest jakiś fachowiec który mógłby i wytłumaczyć nowe zjawisko naszych czasów. Otóż we środę poszedłem odebrać zamówione mięso z szynki tak jak co kwartał (ja robię długo dojrzewające szynki nie schaby bo moim skromnym zdaniem szynka ma bogatszy smak) Stoję otóz w kolejce czekając na swoją kolej, rozglądam się po ladzie chłodniczej za jakimiś specjałami. Dostrzegłem szynkę wędzoną (taką klasyczną wędlinę) do której była przytwierdzona kartka z opisem. Napis informował, że jest to: Szynka wieprzowa Ex. cena 23.99 zł a pod spodem dopisek 80% mięsa. Dopytując sprzedawczynię co to to Ex otrzymałem odpowiedź że to szynka z rodzaju extra czy z najwyższej jakości. Ok informację przyjąłem. Przyszła moja kolej, nabyłem swój kawałek mięsa surowego (dla jasności) w cenie 25,99 zł za 1kg. Oczywiście zadałem pani sprzedającej dwa szybkie pytania: - co zawiera te pozostałe 20% w tej szynce, oraz jak to jest, że ja za surowe mięso płacę 25,99 zł a tu gotowa szynka do spożycia kosztuje 23,99 zł. Odpowiedź była klasyczna: taka jest cena i już. Czy ktoś wie o co tu kaman, bo ja wymiękam. Jeszcze, że te brakujące 20% w szynce to chemia jestem sobie w stanie wytłumaczyć, ale tych cen, to już za chusteczkę haftowaną nie kumam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 To bardzo proste. W szynce gotowej wędzonej jest 80% mięsa wieprzowego, ale nigdzie nie jest napisane, że tam jest 80% mięsa "szynki". W mojej ocenie przy takiej cenie mięsa "szynki" jest tam max 40%. A czym jest pozostałe mięso w ilości 40%? Odpowiedź w linku poniżej. Smacznego ;-) https://metalbud.com/pl/a/152-linia-do-nastrzyku-miesa-miesem-mm I dlatego jest tak jak zdjęciu. Smutne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Film reklamowy, jak powstają wędliny https://www.youtube.com/watch?v=a59wF_cWLXk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 A ja dodam jeszcze inną opowiastkę. Wiecie z czego jest robiona tzw. polędwica sopocka. Ze schabu. Jaki duży w przekroju jest schab środkowy, to każdy wie, 10-15cm. I jeszcze przy wędzeniu sie kurczy :-) No z czego robią polędwice sopockie o średnicy 20cm??? Z dwutonowych świń? ;-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 A ja dodam jeszcze inną opowiastkę. Wiecie z czego jest robiona tzw. polędwica sopocka. Ze schabu. Jaki duży w przekroju jest schab środkowy, to każdy wie, 10-15cm. I jeszcze przy wędzeniu sie kurczy :-) No z czego robią polędwice sopockie o średnicy 20cm??? Z dwutonowych świń? ;-) Tomku, przecież to jest wszystko mielone a później sklejane do postaci polędwicy Dawno temu poczytałem trochę o wyrobach wędlinopodobnych sprzedawanych w sklepach ... i przestałem je kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ja też :-) Nawet byłem w takim zakładzie i widziałem. Dlatego od kilku lat robię sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 A można to robić i z pasją https://www.youtube.com/watch?v=0B5WvT_sWBY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi