TeBe Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2017 Może się powtórzę, ale kilku znajomych mówi mi, że powinienem lansować to zdjęcie, że ono jakoby jest renesansowe :-) 2
young Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 To i ja się pochwalę schabem na surowo z przepisu z tego wątku. A co do zdjęcia kolegi powyżej to tak bym zatytuował: "Potęga umysłu" 1
Tomasz D. Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 A co do zdjęcia kolegi powyżej to tak bym zatytuował: "Potęga umysłu" A może "Władca wędzonetek"? To i ja się pochwalę schabem na surowo z przepisu z tego wątku. Smakowitości! Dobra robota.
micro Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Wyglądasz jakbyś prezentował wyrób braciszków zakonnych .
TeBe Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2017 Kilku kolegów w Radawcu miało szansę spróbować moich wyrobów. W tym roku robię sobie przerwę od pracy zawodowej, będę jeździł po Piknikach, więc i wędzarnię będę zabierał ;-) Stay tuned ;-) To i ja się pochwalę schabem na surowo z przepisu z tego wątku. Schabik podsuszany na surowo zawsze na topie ;-)
Zefirek Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Schabik podsuszany na surowo zawsze na topie ;-) Oj, dokładnie... długodojrzewająca polędwiczka zawsze na topie - mam i ja
Paweł Prauss Opublikowano 9 Stycznia 2017 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jak dla mnie to ta marka jest zdecydowanie przereklamowana...
robertus Opublikowano 9 Stycznia 2017 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Siekiery do rozłupywania mają przednie.
Paweł Prauss Opublikowano 9 Stycznia 2017 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Nie ma to jak porządna samoróbka, ten plastikowy twór się nie umywa. Miałem w ręce wiele ich wyrobów i nie nabyłem ani jednego, bo lubię dobre narzędzia...ale zaśmiecamy taki smakowity wątek.
micro Opublikowano 9 Stycznia 2017 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Siekiery do rozłupywania mają przednie. Bo siekierę, można legalnie wziąć ze sobą, wszędzie . No, to może w tym roku Tomek dojedzie na piknik do Poznania? .
Zefirek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Masz również profesjonalny nóż! Nóż jak nóż, kroi i nie tępi się za szybko. Nie narzekam. Jak dla mnie to ta marka jest zdecydowanie przereklamowana... Nie ma to jak porządna samoróbka, ten plastikowy twór się nie umywa. Miałem w ręce wiele ich wyrobów i nie nabyłem ani jednego, bo lubię dobre narzędzia...ale zaśmiecamy taki smakowity wątek. Pawle, jak ktoś ma warunki do tworzenia samoróbek to pewnie, że można sobie coś "wystrugać". Moja żona raczej z taką samoróbką, to by mnie szybko pogoniła z kuchni. Kobiety mają trochę inne podejście do tego typu spraw. Proponuję skupić się na wyrobach wędliniarskich, bo o tym jest ten wątek, a nie moim nożu kuchennym.
Konrad_P Opublikowano 13 Stycznia 2017 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Małe OT ale nadal w temacie. Czy jest jakiś fachowiec który mógłby i wytłumaczyć nowe zjawisko naszych czasów. Otóż we środę poszedłem odebrać zamówione mięso z szynki tak jak co kwartał (ja robię długo dojrzewające szynki nie schaby bo moim skromnym zdaniem szynka ma bogatszy smak) Stoję otóz w kolejce czekając na swoją kolej, rozglądam się po ladzie chłodniczej za jakimiś specjałami. Dostrzegłem szynkę wędzoną (taką klasyczną wędlinę) do której była przytwierdzona kartka z opisem. Napis informował, że jest to: Szynka wieprzowa Ex. cena 23.99 zł a pod spodem dopisek 80% mięsa. Dopytując sprzedawczynię co to to Ex otrzymałem odpowiedź że to szynka z rodzaju extra czy z najwyższej jakości. Ok informację przyjąłem. Przyszła moja kolej, nabyłem swój kawałek mięsa surowego (dla jasności) w cenie 25,99 zł za 1kg. Oczywiście zadałem pani sprzedającej dwa szybkie pytania: - co zawiera te pozostałe 20% w tej szynce, oraz jak to jest, że ja za surowe mięso płacę 25,99 zł a tu gotowa szynka do spożycia kosztuje 23,99 zł. Odpowiedź była klasyczna: taka jest cena i już. Czy ktoś wie o co tu kaman, bo ja wymiękam. Jeszcze, że te brakujące 20% w szynce to chemia jestem sobie w stanie wytłumaczyć, ale tych cen, to już za chusteczkę haftowaną nie kumam.
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2017 To bardzo proste. W szynce gotowej wędzonej jest 80% mięsa wieprzowego, ale nigdzie nie jest napisane, że tam jest 80% mięsa "szynki". W mojej ocenie przy takiej cenie mięsa "szynki" jest tam max 40%. A czym jest pozostałe mięso w ilości 40%? Odpowiedź w linku poniżej. Smacznego ;-) https://metalbud.com/pl/a/152-linia-do-nastrzyku-miesa-miesem-mm I dlatego jest tak jak zdjęciu. Smutne.
AndyCopter Opublikowano 13 Stycznia 2017 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Film reklamowy, jak powstają wędliny https://www.youtube.com/watch?v=a59wF_cWLXk
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2017 A ja dodam jeszcze inną opowiastkę. Wiecie z czego jest robiona tzw. polędwica sopocka. Ze schabu. Jaki duży w przekroju jest schab środkowy, to każdy wie, 10-15cm. I jeszcze przy wędzeniu sie kurczy :-) No z czego robią polędwice sopockie o średnicy 20cm??? Z dwutonowych świń? ;-) 1
Zefirek Opublikowano 13 Stycznia 2017 Opublikowano 13 Stycznia 2017 A ja dodam jeszcze inną opowiastkę. Wiecie z czego jest robiona tzw. polędwica sopocka. Ze schabu. Jaki duży w przekroju jest schab środkowy, to każdy wie, 10-15cm. I jeszcze przy wędzeniu sie kurczy :-) No z czego robią polędwice sopockie o średnicy 20cm??? Z dwutonowych świń? ;-) Tomku, przecież to jest wszystko mielone a później sklejane do postaci polędwicy Dawno temu poczytałem trochę o wyrobach wędlinopodobnych sprzedawanych w sklepach ... i przestałem je kupować.
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ja też :-) Nawet byłem w takim zakładzie i widziałem. Dlatego od kilku lat robię sam.
AndyCopter Opublikowano 13 Stycznia 2017 Opublikowano 13 Stycznia 2017 A można to robić i z pasją https://www.youtube.com/watch?v=0B5WvT_sWBY
Rekomendowane odpowiedzi