samun Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Witam, Po powitaniu jest to mój drugi wpis na forum. Zamieszczam to pytanie w Hyde Parku, nie chcąc rozrabiać administracji w wątkach. Jesteśmy grupą rekonstrukcji historycznej, zajmującą się artylerią przeciwlotniczą. W celu ćwiczenia prowadzenia ognia rozważam pomysł wprowadzenia modelu samolotu RC. Ze względu na proporcje nie może być to maszyna uzyskująca dużą prędkość. Zwracam się więc z zapytaniem do kolegów modelarzy. Co byście polecili z modeli dostępnych na rynku do takiego przeznaczenia jakie opisałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 To zależy z którego okresu historiiWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 2 godziny temu, samun napisał: W celu ćwiczenia prowadzenia ognia A czym to strzelacie, że potrzebujecie realny cel do ćwiczeń? I jakich rozmiarów ten cel ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 3 godziny temu, samun napisał: ........zajmującą się artylerią przeciwlotniczą. to w skali 1:1 jest ? może Flak 88 ? na ostro strzelacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Może ostro..żnie ? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 A ta rekonstrukcja to ma polegać na strącaniu samolotu, czy żeby zrobić szoł? szoł sie robi tak 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 6 godzin temu, samun napisał: Witam, ... Ze względu na proporcje nie może być to maszyna uzyskująca dużą prędkość. ... Jaka prędkość jest za duża? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Zależy czy będzie pierwsza wojna czy druga. Pierwsza będzie łatwiejsza do odtworzenia w skali slow flayerami. 18 godzin temu, samun napisał: Witam, Po powitaniu jest to mój drugi wpis na forum. Zamieszczam to pytanie w Hyde Parku, nie chcąc rozrabiać administracji w wątkach. Jesteśmy grupą rekonstrukcji historycznej, zajmującą się artylerią przeciwlotniczą. W celu ćwiczenia prowadzenia ognia rozważam pomysł wprowadzenia modelu samolotu RC. Ze względu na proporcje nie może być to maszyna uzyskująca dużą prędkość. Zwracam się więc z zapytaniem do kolegów modelarzy. Co byście polecili z modeli dostępnych na rynku do takiego przeznaczenia jakie opisałem? Dajcie jakiś pogląd ( film ) jak odtwarzacie historię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Kolega nie zna jeszcze tematu z którym chce się zmierzyć to trzeba się wypytać o szczegóły aby móc dobrze odpowiedzieć a nie tylko "na odwal się". W sumie najważniejsze czy jest pilot tego samolotu? Samolot to nie dron i nie będzie latał sam. Osobiście proponowałbym spiknąć się z modelarzami z Poznania, żeby wspólnie zrobić jakiś pokaz, jaki widziałem w Raciborzu. No chyba, że to miałoby być coś w stylu to wtedy może być ciężko znaleźć wspólnika 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 21 godzin temu, samun napisał: Jesteśmy grupą rekonstrukcji historycznej, zajmującą się artylerią przeciwlotniczą. W celu ćwiczenia prowadzenia ognia rozważam pomysł wprowadzenia modelu samolotu RC hmmmm................a czy to nie jest ta sama grupa z PP która chciała budować odrzutowego Wicherka ?? bo coś mi się tak wydaje 13 godzin temu, grzegor napisał: W celu ćwiczenia prowadzenia ognia rozważam pomysł jak na razie to rożważają...więc nie wymagaj filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 @samun polecam jakiś górnopłat (1,4 m rozpiętości o napędzie elektrycznym) z pianki, przykładowo FunCub. Model może latać z prędkościami zapewniającymi imitację lotu prawdziwej maszyny (prędkość makietowa). Powinien się nadać do opisanego przez Ciebie zadania. Pozdrawiam Zresztą najłatwiej na czymś takim nauczyć się latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 2 godziny temu, d9Jacek napisał: ...jak na razie to rozważają...więc nie wymagaj filmu A to spoko ?. Rozważają dopiero ? kumam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 18 godzin temu, stema napisał: Jaka prędkość jest za duża? taka kiedy nie można trafić w samolot? 2 godziny temu, grzegor napisał: Rozważają dopiero..... ale lotczik już się zgłosił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 W dniu 23.02.2021 o 11:05, samun napisał: Co byście polecili z modeli dostępnych na rynku do takiego przeznaczenia jakie opisałem? Dla mnie kluczowe pytanie to, czy "pociski" są realne i maszyna może zostać strącona. Jeżeli tak, to pierwsza sprawa to chyba nie to forum a druga to szkoda modelu RC. Jeżeli model ma być proporcjonalnie duży do armat i wolny to takiego nie ma na rynku. No chyba, że rozpiętość 1,8m odpowida założeniom https://store.flitetest.com/flite-test-kraken-speed-build-electric-airplane-kit-1790mm-flt-1021/p673685 lub 1,5m https://store.flitetest.com/flite-test-simple-storch-speed-build-electric-airplane-kit-1460mm-flt-1016/p673680 https://store.flitetest.com/flite-test-p38-lightning-master-series-electric-airplane-kit-1460mm-flt-1069/p1059733 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Szkoda się produkować w temacie, bo autor nie napisał żadnych konkretów. Nic na temat przeznaczenia, wielkości, wyglądu, prędkości itd. Bez tego to ja mogę tylko doradzić "Kup najtańszy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Myślę ,że grupy rekonstrucyjne raczej nie używają amunicji ostrej wiec model powinien przeżyć . Najlepsza propozycja to przykład Raciborza jak napisał Robert , rekonstrukcja polega na symulowaniu działań wojennych i wywołania odpowiedniego efektu. Sprawa druga używanie amunicji ostrej bez jakichkolwiek zezwoleń to problem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 @dariuszj kolega jednoznacznie określił do czego mu to potrzebne - mianowicie do nauki śledzenia celu w celowniku przy udziale modelu symulującego prawdziwy samolot. Z tego co rozumiem samolot ma tylko posłużyć do ćwiczeń więc nie musi to być makieta / półmakieta. Coś pokroju FunCuba się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 W dniu 23.02.2021 o 11:05, samun napisał: Jesteśmy grupą rekonstrukcji historycznej, zajmującą się artylerią przeciwlotniczą. W celu ćwiczenia prowadzenia ognia..... .....mianowicie do nauki śledzenia celu w celowniku.... W dniu 23.02.2021 o 11:05, samun napisał: 6 minut temu, AKocjan napisał: @dariuszj kolega jednoznacznie określił do czego mu to potrzebne - mianowicie do nauki śledzenia celu w celowniku przy udziale modelu symulującego prawdziwy samolot. Z tego co rozumiem samolot ma tylko posłużyć do ćwiczeń więc nie musi to być makieta / półmakieta. Coś pokroju FunCuba się nada. czy to znaczy to samo ??? bo dla mnie nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 @d9Jacek -ogólnie obsługi działa, tylko tak żeby bezmyślnie nie kręcić celując w powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 W dniu 23.02.2021 o 11:05, samun napisał: Co byście polecili z modeli dostępnych na rynku do takiego przeznaczenia jakie opisałem? to powinno się nadac...link poniżej https://www.olx.pl/d/oferta/wojskowy-dron-zwiadowczy-bezzalogowy-uav-CID767-IDCnUeP.html?reason=ip|lister Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi