Market Opublikowano Sobota o 20:48 Opublikowano Sobota o 20:48 Można zbindować, ale bindowanie na jednym rozbindowuje na drugim. Więc faktycznie można mieć zapasowy nadajnik jako kopia, ale przed jego użyciem trzeba go zbindować z odbiornikiem. Ale faktycznie nie trzeba naciskać przycisku F/S bo bindowanie w ACCESS jest tylko z poziomu aparatury. Więc w razie konieczności przesiadki na drugi nadajnik trzeba tylko z menu drugiego nadajnika wywołać bindowanie i gotowe. W razie powrotu do pierwszego nadajnika trzeba w jego menu wywołać bindowanie i z powrotem mamy sterowanie z pierwszego nadajnika. Akcja przełączenia jest szybka, bez konieczności dłubania przy odbiorniku w modelu, tylko z poziomu nadajnika. Ale zawsze sterowanie ma tylko jeden nadajnik. 1
dariuszj Opublikowano Niedziela o 11:46 Opublikowano Niedziela o 11:46 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Niestety teraz całkiem zgłupiałem i mam wątpliwości czy to tak zadziała skoro nie działa w przypadku, gdy chce przypisać jeden odbiornik do dwóch modeli. Dla jednego modelu odbiornik rejestruję, binduję i działa. To samo robię dla drugiego modelu i działa. Niestety wracam do pierwszego i nie działa. Daję bindowanie i nie chce się zbindować. Muszę dopiero usunąć odbiornik, ponownie zarejestrować i zbindować. Odbiornik to GR8 Access i najnowsze oprogramowanie zarówno odbiornika jak i nadajnika. Co mogę robić źle?
Market Opublikowano Niedziela o 19:15 Opublikowano Niedziela o 19:15 W ramach jednej aparatury wystarczy zarejestrować i zbindować tylko jeden raz w pierwszym modelu. W drugim modelu wystarczy użyć tylko ten sam numer odbiornika, bez powtórnego rejestrowania i bindowania. 1
dariuszj Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Faktycznie musi być ten sam "Registration ID". U mnie prawdopodobnie z tego powodu, że jeden model był wgrany jako gotowy szablon z internetu miał inny ten numer. Po zmianie na taki sam działa. Z tego też co wyczytałem muszą być te numery takie same jak chcemy używać dwóch lub więcej nadajników. Jak się kopiuje modele to powinny się przenieść a jak się tworzy od nowa to trzeba pamiętać o ustawieniu takiego samego "Owner Registriation ID". Mam jeszcze prośbę o podpowiedź w kwestii ustawienia timerów. Jeden z timerów ustawiam tak by mierzył czas pracy silnika. I tutaj pytanie czy da się tak ustawić, żeby się włączał dopiero od ustawionej wartości procentowej drążka gazu np. 50%? Drugi timer natomiast chcę ustawić tak, żeby mierzył czas lotu od momentu wyłączenia silnika czyli drążek gazu na zero i timer zaczyna liczyć od zera. Ponowne uruchomienie silnika, wyłączenie i timer znowu liczy, ale ponownie od zera.
Market Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Nie mam EthOS, tylko OpenTx, ale EthOS powstał na bazie OpenTX, więc logika jest podobna, więc mam nadzieję, że trafnie podpowiem. 4 godziny temu, dariuszj napisał: Jeden z timerów ustawiam tak by mierzył czas pracy silnika. I tutaj pytanie czy da się tak ustawić, żeby się włączał dopiero od ustawionej wartości procentowej drążka gazu np. 50%? Trzeba najpierw ustawić Logic Switch: Function: A>X Source (A): Analogs/Throttle, jeżeli chcesz badać położenie drążka, albo Channels/kanał odbiornika, na którym jest gaz, jeżeli chcesz badać wyjściowy sygnał gazu; lepszy będzie Channels/kanał gazu, bo uwzględni np. Throttle Cut, tzn. timer odpali się tylko wtedy, gdy poruszysz drążkiem i wyłączone jest Throttle Cut (silnik rzeczywiście startuje), a nie gdy tylko poruszysz drążkiem. Value (X): 0 Czyli jeżeli kanał gazu będzie > 0, to Logic Switch będzie True, a jak poniżej to będzie False. Wartości kanałów są od -100 do +100, więc 0 będzie w połowie gazu - można oczywiście wstawić inne, własne wartości. Potem w konfiguracji tego timera trzeba ustawić: Active condition: Logic Switches/utworzony przed chwilą Logic Switch Czyli timer będzie liczył gdy Logic Switch będzie True, czyli gdy gaz jest powyżej połowy zakresu. 4 godziny temu, dariuszj napisał: Drugi timer natomiast chcę ustawić tak, żeby mierzył czas lotu od momentu wyłączenia silnika czyli drążek gazu na zero i timer zaczyna liczyć od zera. Ponowne uruchomienie silnika, wyłączenie i timer znowu liczy, ale ponownie od zera. Podobnie Logic Switch: Function: A<X Source (A): Channels/kanał odbiornika, na którym jest gaz Value (X): -95 Czyli jeżeli kanał gazu będzie < -95 (prawie zero), to Logic Switch będzie True, a jak powyżej to będzie False. Potem w konfiguracji tego timera trzeba ustawić: Active condition: Logic Switches/utworzony przed chwilą Logic Switch Czyli timer będzie liczył gdy Logic Switch będzie True, czyli gdy gaz jest praktycznie zero. Reset: Logic Switches/negacja utworzonego przed chwilą Logic Switch (negacja, czyli nazwa Logic Switch z "!") Czyli timer będzie się resetował do zera gdy Logic Switch będzie False, czyli gdy gaz jest powyżej zera.
Rekomendowane odpowiedzi