Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można zbindować, ale bindowanie na jednym rozbindowuje na drugim. Więc faktycznie można mieć zapasowy nadajnik jako kopia, ale przed jego użyciem trzeba go zbindować z odbiornikiem. Ale faktycznie nie trzeba naciskać przycisku F/S bo bindowanie w ACCESS jest tylko z poziomu aparatury.

Więc w razie konieczności przesiadki na drugi nadajnik trzeba tylko z menu drugiego nadajnika wywołać bindowanie i gotowe. W razie powrotu do pierwszego nadajnika trzeba w jego menu wywołać bindowanie i z powrotem mamy sterowanie z pierwszego nadajnika. Akcja przełączenia jest szybka, bez konieczności dłubania przy odbiorniku w modelu, tylko z poziomu nadajnika. Ale zawsze sterowanie ma tylko jeden nadajnik.

• Dzięki 1
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Niestety teraz całkiem zgłupiałem i mam wątpliwości czy to tak zadziała skoro nie działa w przypadku, gdy chce przypisać jeden odbiornik do dwóch modeli. Dla jednego modelu odbiornik rejestruję, binduję i działa. To samo robię dla drugiego modelu i działa. Niestety wracam do pierwszego i nie działa. Daję bindowanie i nie chce się zbindować. Muszę dopiero usunąć odbiornik, ponownie zarejestrować i zbindować. 

Odbiornik to GR8 Access i najnowsze oprogramowanie zarówno odbiornika jak i nadajnika.

Co mogę robić źle?

Opublikowano

W ramach jednej aparatury wystarczy zarejestrować i zbindować tylko jeden raz w pierwszym modelu. W drugim modelu wystarczy użyć tylko ten sam numer odbiornika, bez powtórnego rejestrowania i bindowania.

• Dzięki 1
Opublikowano

Faktycznie musi być ten sam "Registration ID". U mnie prawdopodobnie z tego powodu, że jeden model był wgrany jako gotowy szablon z internetu miał inny ten numer. Po zmianie na taki sam działa.

Z tego też co wyczytałem muszą być te numery takie same jak chcemy używać dwóch lub więcej nadajników. Jak się kopiuje modele to powinny się przenieść a jak się tworzy od nowa to trzeba pamiętać o ustawieniu takiego samego "Owner Registriation ID".

2.png

1.png

Mam jeszcze prośbę o podpowiedź w kwestii ustawienia timerów. 

Jeden z timerów ustawiam tak by mierzył czas pracy silnika. I tutaj pytanie czy da się tak ustawić, żeby się włączał dopiero od ustawionej wartości procentowej drążka gazu np. 50%?

Drugi timer natomiast chcę ustawić tak, żeby mierzył czas lotu od momentu wyłączenia silnika czyli drążek gazu na zero i timer zaczyna liczyć od zera. Ponowne uruchomienie silnika, wyłączenie i timer znowu liczy, ale ponownie od zera.

Opublikowano

Nie mam EthOS, tylko OpenTx, ale EthOS powstał na bazie OpenTX, więc logika jest podobna, więc mam nadzieję, że trafnie podpowiem.

4 godziny temu, dariuszj napisał:

Jeden z timerów ustawiam tak by mierzył czas pracy silnika. I tutaj pytanie czy da się tak ustawić, żeby się włączał dopiero od ustawionej wartości procentowej drążka gazu np. 50%?

Trzeba najpierw ustawić Logic Switch:

Function: A>X

Source (A): Analogs/Throttle, jeżeli chcesz badać położenie drążka, albo Channels/kanał odbiornika, na którym jest gaz, jeżeli chcesz badać wyjściowy sygnał gazu; lepszy będzie Channels/kanał gazu, bo uwzględni np. Throttle Cut, tzn. timer odpali się tylko wtedy, gdy poruszysz drążkiem i wyłączone jest Throttle Cut (silnik rzeczywiście startuje), a nie gdy tylko poruszysz drążkiem.

Value (X): 0

Czyli jeżeli kanał gazu będzie > 0, to Logic Switch będzie True, a jak poniżej to będzie False. Wartości kanałów są od -100 do +100, więc 0 będzie w połowie gazu - można oczywiście wstawić inne, własne wartości.

Potem w konfiguracji tego timera trzeba ustawić:

Active condition: Logic Switches/utworzony przed chwilą Logic Switch

Czyli timer będzie liczył gdy Logic Switch będzie True, czyli gdy gaz jest powyżej połowy zakresu.

4 godziny temu, dariuszj napisał:

Drugi timer natomiast chcę ustawić tak, żeby mierzył czas lotu od momentu wyłączenia silnika czyli drążek gazu na zero i timer zaczyna liczyć od zera. Ponowne uruchomienie silnika, wyłączenie i timer znowu liczy, ale ponownie od zera.

Podobnie Logic Switch:

Function: A<X

Source (A): Channels/kanał odbiornika, na którym jest gaz

Value (X): -95

Czyli jeżeli kanał gazu będzie < -95 (prawie zero), to Logic Switch będzie True, a jak powyżej to będzie False.

Potem w konfiguracji tego timera trzeba ustawić:

Active condition: Logic Switches/utworzony przed chwilą Logic Switch

Czyli timer będzie liczył gdy Logic Switch będzie True, czyli gdy gaz jest praktycznie zero.

Reset: Logic Switches/negacja utworzonego przed chwilą Logic Switch (negacja, czyli nazwa Logic Switch z "!")

Czyli timer będzie się resetował do zera gdy Logic Switch będzie False, czyli gdy gaz jest powyżej zera.

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.