Market Opublikowano Sobota o 20:48 Opublikowano Sobota o 20:48 Można zbindować, ale bindowanie na jednym rozbindowuje na drugim. Więc faktycznie można mieć zapasowy nadajnik jako kopia, ale przed jego użyciem trzeba go zbindować z odbiornikiem. Ale faktycznie nie trzeba naciskać przycisku F/S bo bindowanie w ACCESS jest tylko z poziomu aparatury. Więc w razie konieczności przesiadki na drugi nadajnik trzeba tylko z menu drugiego nadajnika wywołać bindowanie i gotowe. W razie powrotu do pierwszego nadajnika trzeba w jego menu wywołać bindowanie i z powrotem mamy sterowanie z pierwszego nadajnika. Akcja przełączenia jest szybka, bez konieczności dłubania przy odbiorniku w modelu, tylko z poziomu nadajnika. Ale zawsze sterowanie ma tylko jeden nadajnik. 1
dariuszj Opublikowano Niedziela o 11:46 Opublikowano Niedziela o 11:46 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Niestety teraz całkiem zgłupiałem i mam wątpliwości czy to tak zadziała skoro nie działa w przypadku, gdy chce przypisać jeden odbiornik do dwóch modeli. Dla jednego modelu odbiornik rejestruję, binduję i działa. To samo robię dla drugiego modelu i działa. Niestety wracam do pierwszego i nie działa. Daję bindowanie i nie chce się zbindować. Muszę dopiero usunąć odbiornik, ponownie zarejestrować i zbindować. Odbiornik to GR8 Access i najnowsze oprogramowanie zarówno odbiornika jak i nadajnika. Co mogę robić źle?
Market Opublikowano Niedziela o 19:15 Opublikowano Niedziela o 19:15 W ramach jednej aparatury wystarczy zarejestrować i zbindować tylko jeden raz w pierwszym modelu. W drugim modelu wystarczy użyć tylko ten sam numer odbiornika, bez powtórnego rejestrowania i bindowania. 1
dariuszj Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Faktycznie musi być ten sam "Registration ID". U mnie prawdopodobnie z tego powodu, że jeden model był wgrany jako gotowy szablon z internetu miał inny ten numer. Po zmianie na taki sam działa. Z tego też co wyczytałem muszą być te numery takie same jak chcemy używać dwóch lub więcej nadajników. Jak się kopiuje modele to powinny się przenieść a jak się tworzy od nowa to trzeba pamiętać o ustawieniu takiego samego "Owner Registriation ID". Mam jeszcze prośbę o podpowiedź w kwestii ustawienia timerów. Jeden z timerów ustawiam tak by mierzył czas pracy silnika. I tutaj pytanie czy da się tak ustawić, żeby się włączał dopiero od ustawionej wartości procentowej drążka gazu np. 50%? Drugi timer natomiast chcę ustawić tak, żeby mierzył czas lotu od momentu wyłączenia silnika czyli drążek gazu na zero i timer zaczyna liczyć od zera. Ponowne uruchomienie silnika, wyłączenie i timer znowu liczy, ale ponownie od zera.
Market Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Nie mam EthOS, tylko OpenTx, ale EthOS powstał na bazie OpenTX, więc logika jest podobna, więc mam nadzieję, że trafnie podpowiem. 4 godziny temu, dariuszj napisał: Jeden z timerów ustawiam tak by mierzył czas pracy silnika. I tutaj pytanie czy da się tak ustawić, żeby się włączał dopiero od ustawionej wartości procentowej drążka gazu np. 50%? Trzeba najpierw ustawić Logic Switch: Function: A>X Source (A): Analogs/Throttle, jeżeli chcesz badać położenie drążka, albo Channels/kanał odbiornika, na którym jest gaz, jeżeli chcesz badać wyjściowy sygnał gazu; lepszy będzie Channels/kanał gazu, bo uwzględni np. Throttle Cut, tzn. timer odpali się tylko wtedy, gdy poruszysz drążkiem i wyłączone jest Throttle Cut (silnik rzeczywiście startuje), a nie gdy tylko poruszysz drążkiem. Value (X): 0 Czyli jeżeli kanał gazu będzie > 0, to Logic Switch będzie True, a jak poniżej to będzie False. Wartości kanałów są od -100 do +100, więc 0 będzie w połowie gazu - można oczywiście wstawić inne, własne wartości. Potem w konfiguracji tego timera trzeba ustawić: Active condition: Logic Switches/utworzony przed chwilą Logic Switch Czyli timer będzie liczył gdy Logic Switch będzie True, czyli gdy gaz jest powyżej połowy zakresu. 4 godziny temu, dariuszj napisał: Drugi timer natomiast chcę ustawić tak, żeby mierzył czas lotu od momentu wyłączenia silnika czyli drążek gazu na zero i timer zaczyna liczyć od zera. Ponowne uruchomienie silnika, wyłączenie i timer znowu liczy, ale ponownie od zera. Podobnie Logic Switch: Function: A<X Source (A): Channels/kanał odbiornika, na którym jest gaz Value (X): -95 Czyli jeżeli kanał gazu będzie < -95 (prawie zero), to Logic Switch będzie True, a jak powyżej to będzie False. Potem w konfiguracji tego timera trzeba ustawić: Active condition: Logic Switches/utworzony przed chwilą Logic Switch Czyli timer będzie liczył gdy Logic Switch będzie True, czyli gdy gaz jest praktycznie zero. Reset: Logic Switches/negacja utworzonego przed chwilą Logic Switch (negacja, czyli nazwa Logic Switch z "!") Czyli timer będzie się resetował do zera gdy Logic Switch będzie False, czyli gdy gaz jest powyżej zera. 1
Rekomendowane odpowiedzi